Summer Sunglasses Sale!

Bestaande klant?

Ooginfarct: hoe herken en behandel je netvliesocclusie

What is an eye stroke?
 

Een ooginfarct, ook wel retina-ader occlusie genoemd, is een doorbloedingsstoornis in het oog. Hoe weet je wat er aan de hand is? Hoe manifesteert een ooginfarct zich en hoe kun je het succesvol behandelen?

Vind alle informatie die u nodig heeft in één oogopslag op Lentiamo.

Wat is een ooginfarct?

Een ooginfarct is een acute stoornis van de bloedsomloop in het oog die wordt veroorzaakt door bloedstolsels of -afzettingen. Net als bij een hartinfarct wordt het weefsel in het oog, het netvlies of de oogzenuw niet meer voldoende voorzien van bloed en voedingsstoffen.

Het netvlies kan worden aangetast met blijvende gevolgen die zelfs tot blindheid kunnen leiden.

Als u een ooginfarct krijgt, moet u snel handelen want elke minuut telt. U hoeft zich echter geen zorgen te maken, want een plotselinge aanval kan meestal worden behandeld als hij op tijd wordt ontdekt. Kijk eens naar de symptomen van een ooginfarct. Bril of contactlenzen helpt in het algemeen niet tegen gezichtsverlies door een beroerte.

Eye anatomy

Wat zijn de symptomen van een ooginfarct?

U zult een ooginfarct niet meteen herkennen omdat het zich zonder tekenen kan voordoen en meestal pijnloos is. Aangezien het gezonde oog het verlies van het gezichtsvermogen kan compenseren, is het mogelijk dat u de oogatrofie helemaal niet of te laat opmerkt.

Wees je bewust van deze 3 oog beroerte symptomen

Een ooginfarct blijft meestal beperkt tot één oog. Als u een

 • beperkingen in het gezichtsvermogen
 • een zwarte vlek voor het oog
 • of zichtstoornissen

moet u onmiddellijk handelen en een oogarts raadplegen voor behandeling. In de rest van dit artikel vindt u meer informatie over de behandeling van netvliesocclusie.

Wat zijn de oorzaken van een ooginfarct?

Oogbloedingen worden veroorzaakt door vernauwde of verstopte bloedvaten in het oog, die kunnen worden veroorzaakt door bloedklonters of afzettingen. De bloedklonters vormen zich direct in het oog of ontstaan in andere bloedvaten, zoals de halsslagader, en komen in het oog terecht.

Wanneer een bloedklonter blijft kleven, vormt hij een prop die de bloedstroom vermindert of volledig stopt. De behandeling zal variëren naargelang de verstopping zich in de slagaders of de aders voordoet.

Er zijn twee soorten ooginfarcten: Netvlies-arteriële occlusie en netvliesader occlusie. In beide gevallen krijgt uw netvlies niet voldoende zuurstof en voedingsstoffen aangevoerd. De gevolgen hiervan zijn te zien in de bovenstaande symptomen.

Wat zijn netvliesslagader occlusie en netvlies ader occlusie?

Netvlies-arteriële occlusie: Slagaders zijn verantwoordelijk voor de bloedtoevoer en daarmee de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar uw oog. Arteriële occlusie wordt veroorzaakt door migrerende bloedklonters die vast komen te zitten in uw slagader in het oog. Het netvlies in het oog wordt niet meer van voldoende zuurstof voorzien. Hoe langer dit duurt, hoe groter de schade.

Uit studies blijkt dat mensen met reeds bestaande aandoeningen zoals hoge bloeddruk, hartklepafwijkingen, vernauwing van de halsslagader of diabetes een hoger risico lopen.

Netvlies ader occlusie: Aders voeren bloed weg van uw oog naar uw hart. Een aderocclusie blokkeert het afvoerende bloed en veroorzaakt stuwing in uw oog, ook wel trombose in het oog genoemd. De stuwing veroorzaakt zwelling van de weefsels en blokkeert de naburige slagaders, wat leidt tot een gebrek aan bloedtoevoer naar het oog.

De belangrijkste oorzaak van ooginfarcten is veneuze occlusie, die tot blindheid kan leiden, vooral bij oudere mensen. Getroffen personen hebben meestal een reeds bestaande aandoening, zoals diabetes, vaatziekten of hoge bloeddruk.

Hoe behandel je een ooginfarct

Het doel van de behandeling van een ooginfarct is de bloedstroom naar uw oog te herstellen en, indien nodig, de zwelling te verminderen. Uw arts zal eerst bepalen of u een arteriële of veneuze occlusie heeft en hoe erg het weefsel al aangetast is.

Eye stroke surgery

 

Bij een arteriële occlusie wordt uw oog volledig van de zuurstoftoevoer afgesloten, wat al na 60 tot 90 minuten gevolgschade kan hebben. De arts probeert de verstopping onmiddellijk los te maken, wat mogelijk is met bloedverdunnende medicijnen die de vaten verwijden. De vastzittende bloedklonter kan dan worden weggespoeld. Als de verstopping aanhoudt, kan een kleine chirurgische ingreep helpen.

Zodra de bloedtoevoer hersteld is, kan uw netvlies regenereren, althans gedeeltelijk.

Bij een aderafsluiting is er vaak sprake van zwelling die bestaat uit opgehoopt vocht. De arts kan bloedverdunnende medicatie toedienen die de afvoer van het vocht zal bevorderen. Om het effect doeltreffender te maken, kan de medicatie rechtstreeks in de oogbol worden geïnjecteerd.

Een laserbehandeling wordt ook vaak toegepast. Deze behandeling sluit lekken en voorkomt ook de vorming van nieuwe bloedvaten in het oog.

Hoe gevaarlijk is een ooginfarct?

Als u niet snel handelt, kan een ooginfarct leiden tot verlies van het gezichtsvermogen. Een ooginfarct is een noodgeval en moet onmiddellijk worden behandeld om schade op lange termijn te voorkomen. Neem onmiddellijk contact op met uw oogarts als u een van de bovenstaande symptomen ondervindt.

Wie loopt het risico op een ooginfarct?

Aangezien een ooginfarct wordt veroorzaakt door vernauwde of verstopte bloedvaten, zijn de risicofactoren dezelfde als voor andere vaatziekten, zoals een hartaanval of een beroerte. U moet vooral voorzichtig zijn als u:

 • zijn op gevorderde leeftijd
 • man zijn (mannen worden vaker getroffen dan vrouwen)
 • aan hoge bloeddruk lijden
 • aan diabetes lijden
 • lijden aan arteriosclerose
 • roken
 • onregelmatig sporten
 • verhoogde bloedlipiden- en cholesterolwaarden hebben

Wilt u meer lezen over andere risicofactoren?

Lees de Lentiamo Oogziektes om meer te leren over onderwerpen zoals glaucoom.