Bestaande klant?

Kan je zwemmen met contactlenzen?

Geschreven door Lentiamo op 15. 05. 2023

Inhoudsopgave

Helaas kan het dragen van contactlenzen tijdens het zwemmen zeer riskant zijn en wordt het afgeraden. In het water van zwembaden, rivieren, meren en oceanen leven bacteriën, virussen en andere micro-organismen die ernstige infecties kunnen veroorzaken.

Eenvoudig gezegd, water en contactlenzen gaan niet goed samen tijdens het zwemmen of zelfs tijdens het douchen. Bekijk wat de oogverzorgingsdeskundigen van Lentiamo te zeggen hebben over de risico's van zwemmen met contactlenzen en tips die je moet volgen als je een duik hebt genomen met je lenzen.

Kan je contactlenzen dragen in de zee?

Het wordt afgeraden om contactlenzen te dragen tijdens het zwemmen in de oceaan. Ongemak, irritatie en zelfs infectie kunnen optreden wanneer lenzen zout water absorberen. Het zout in zeewater kan aan uw contactlenzen blijven kleven, wat leidt tot uitdroging en krassen op het lensoppervlak.

Kan je duiken met contactlenzen?

Duiken met contactlenzen is geen goed idee. Omdat de kans groot is dat het water in contact komt met uw ogen, is de veiligste optie om uw lenzen uit te doen voordat u de duik neemt.

Als u uw lenzen toch moet dragen, zorg er dan voor dat het zachte contactlenzen zijn. Harde lenzen zijn gasdoorlatend, wat betekent dat ze gas doorlaten via de lens naar uw oog. Hierdoor kunnen er tijdens een duik stikstofbelletjes tussen uw oog en de lens terechtkomen. Wazig zicht, ongemak en zelfs pijn kunnen het gevolg zijn.

Risico's van zwemmen met contactlenzen

persoon in zwart badpak die in zwembad duikt

Contactlenzen verwijderen voordat u gaat zwemmen is de beste manier om mogelijke complicaties te voorkomen. Blootstelling aan chloor, zout water of bacteriën in het water kan leiden tot irritatie of ooginfecties. Praktisch gezien kunnen de lenzen gemakkelijk uit uw ogen worden gewassen wanneer u in het zwembad springt of tijdens het zwemmen.

Symptomen van een ooginfectie

Zoals we hebben geleerd, kan zwemmen met contactlenzen leiden tot infecties. Dit kan irritant maar ook gevaarlijk zijn. Het is belangrijk dat u contact opneemt met een oogzorgspecialist als u nieuwe of ongewone symptomen ervaart na het zwemmen met uw lenzen. Symptomen van een ooginfectie kunnen zijn:

 • Gezwollen of rode ogen
 • Irritatie of jeuk
 • Discharge
 • Pijn
 • Lichtgevoeligheid
 • Wazig zicht
 • Waterige of droge ogen

Symptomen van ooginfecties moeten serieus worden genomen. Een zeldzame maar ernstige infectie die in verband wordt gebracht met water en het dragen van contactlenzen heet acanthamoeba keratitis. Het wordt veroorzaakt door acanthamoeba, een microscopische amoebe die in veel waterbronnen voorkomt, waaronder leidingwater, meren en oceanen. Indien onbehandeld, kan acanthamoeba keratitis leiden tot gezichtsverlies of zelfs blindheid. Acanthamoeba kan hoge concentraties chloor in zwembaden overleven.

Is het beter om met bril of lenzen te zwemmen?

De risico's van het dragen van contactlenzen tijdens het zwemmen wegen in de meeste gevallen niet op tegen de voordelen. Contactlenzen kunnen water absorberen en bacteriën, virussen of andere ziekteverwekkers vasthouden. Dit kan leiden tot uitdroging, ongemak en ooginfecties.

Het dragen van een bril tijdens het zwemmen kan ook problematisch zijn. Een bril of zonnebril op sterkte kan gemakkelijk afvallen en verloren gaan in het water. Als ze geen effectieve hydrofobering hebben om waterdruppels af te stoten, kan het moeilijk zijn om te zien wanneer de glazen bespat worden.

Tips voor zwemmen met contactlenzen

Soms vergeten we onze lenzen uit te doen voordat we naar het strand of het zwembad gaan. Als u met contactlenzen moet zwemmen, zijn er een paar dingen die u kunt doen om uw ogen en lenzen te beschermen:

 • Draag een nauwsluitende bril die je hele oog bedekt om water buiten te houden.
 • Verwijder je contactlenzen onmiddellijk nadat je uit het water komt.
 • Het dragen van een duikbril met daglenzen is een goede optie, omdat ze na gebruik kunnen worden weggegooid. De beste daglenzen bieden gemak en zijn een geweldige hygiënische optie.
 • Was en droog je handen grondig voor en na het hanteren van je contactlenzen.

Wat moet je doen als je water in je ogen krijgt terwijl je contactlenzen draagt?

Als je water in je ogen krijgt terwijl je contactlenzen draagt, verwijder ze dan zo snel mogelijk. Doe je contactlenzen pas weer in als ze zijn schoongemaakt en gedesinfecteerd met de juiste contactlensvloeistof. Als u daglenzen draagt, gooi ze dan gewoon weg en gebruik een nieuw paar.

Neem contact op met een oogarts als pijn, roodheid, ongemak of wazig zicht aanhouden nadat u uw lenzen hebt uitgedaan. Dit kan duiden op een mogelijke infectie.

Pro tip: Natte contactlenzen hebben de neiging om aan de ogen te kleven, waardoor het moeilijker wordt om ze te verwijderen. Als u dit overkomt, raden wij je aan tot 30 minuten te wachten met het verwijderen van de lenzen om irritatie te voorkomen.

Contactlenzen verzorgen na het zwemmen

Contactlenzen verzorgen na het zwemmen is belangrijk om er zeker van te zijn dat ze schoon en veilig zijn om te dragen. Was en droog altijd uw handen voordat je je lenzen aanraakt. Gooi daglenzen onmiddellijk weg. Reinig en desinfecteer herbruikbare contactlenzen voordat je ze weer in je ogen steekt.

Kan je contactlenzen dragen op het strand?

persoon in hangmat met zonnebrillen en hoed

Je mag contactlenzen dragen op het strand, maar het is belangrijk om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen om je ogen en lenzen te beschermen tegen zand, zout water en andere irriterende stoffen.

 • Zoek naar een paar kwaliteits zonnebrillen of contactlenzen met UV-bescherming om schadelijke ultraviolette straling beter tegen te houden.
 • Verwijder altijd je lenzen voordat je in het water gaat.
 • Neem contactlensvloeistof en een etui mee voor het bewaren, of neem een extra paar daglenzen mee voor na het zwemmen.
 • Als je van plan bent om te slapen met contactlenzen tijdens een snel dutje op het strand, overweeg dan de risico's of vraag je oogspecialist naar lenzen met verlengde levensduur.

Op het strand kunnen zand en ander vuil gemakkelijk in uw ogen terechtkomen. Als dit gebeurt, verwijder dan voorzichtig je lens, want zand kan tussen je lens en oog komen en krassen en pijn veroorzaken. Pak je zonnebril voor bescherming en comfort op het strand.

Wil je je ogen beschermen?

Zoek naar kwalitatieve zonnebril voor elke gelegenheid.

Zonnebrillen kopen

Slotgedachten van Lentiamo

Mag je contactlenzen dragen tijdens het zwemmen? We zouden het niet aanraden. Er zijn ernstige gevolgen voor lensdragers die met een beetje extra zorg vermeden kunnen worden. Een leuke dag op het strand of in het zwembad mag niet worden beïnvloed door geïrriteerde ogen of verloren contactlenzen.

Wij hopen dat deze gids nuttig is als je je lenzen draagt in het zwembad of op het strand.

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

  Geen opmerkingen

  *Verplichte velden

  Best verkochte producten