Zonnebrillen uitverkoop na de zomer! Tot 50% korting!

Bestaande klant?

Ooit gedacht om een oogtest te doen? Doe het hier!

De Wereldgezondheidsorganisatie onthulde in oktober 2018 nieuwe cijfers voor oogafwijkingen. Wereldwijd wordt geschat dat ongeveer 1,3 miljard mensen leven met een of andere vorm van visuele afwijking van het gezichtsvermogen. 188 miljoen mensen hebben een licht gezichtsvermogen, 217 miljoen mensen hebben een matige tot ernstige oogafwijking, en 36 miljoen mensen zijn blind.1

Vision impairment worldwide

Dit enorme aantal mensen is afhankelijk van contactlenzen of een bril om hun zicht te verbeteren. Maar hoe kom je erachter of je die visuele hulp nodig hebt? Hoe meet je jouw zicht?

Monoyer's Oogkaart

Monoyer Eye Chart Om je ogen te meten, kun je gebruik maken van een oogtest. De eerste uitvinder van de decimale oogtest was Ferdinand Monoyer. De Franse oogheelkundige creëerde zijn beroemde Monoyer's Oogkaart in 1872 en zorgde voor een meeteenheid voor de optische kracht van een lens, een dioptrie genaamd. Elke rij letters in verschillende groottes vertegenwoordigt een verschillende dioptrie – de eenheid die vandaag de dag nog steeds in gebruik is.

Een dioptrie is een meeteenheid voor het optisch vermogen van een lens of gebogen spiegel, die gelijk is aan de reciproque van de brandpuntsafstand gemeten in meters (1/meter). Het is dus een eenheid van wederkerige lengte. Zo brengt een 3-Dioptrie lens bijvoorbeeld parallelle lichtstralen naar 1⁄3 meter. De optische kracht van het menselijk oog is 58 D.

Leuk weetje: Monoyer heeft ook zijn naam in de grafiek opgenomen. Als je naar boven leest en de laatste regel negeert, de letters op de linker kant van de kaart, de letters op de rechter kant ‚Ferdinand‘. Kun je het zien?2

Hoe zit het met de Snellen Oogkaart?

Kort nadat Monoyer zijn oogtest publiceerde, ontwikkelde de Nederlandse oogarts Herman Snellen een soortgelijke kaart, de Snellen oogkaart. De eerste versie gebruikte abstracte symbolen, die vervolgens werden vervangen door letters. In tegenstelling tot het vorige model, plaatste hij de grootste letters bovenaan.3

De kaart bestaat uit 10 regels blokletters, beginnend met grote letters op de bovenste rij. De grootte van de letters neemt geleidelijk af, waardoor er op elke volgende regel meer letters kunnen staan.4

De Snellen-kaart wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt om de ogen van mensen te meten. Tijdens een oogonderzoek zal de oogarts je vragen om de kleinste regel tekstletters te vinden die je kunt onderscheiden, en je vragen deze te lezen. Als je de onderste rij letters kunt lezen, is je gezichtsvermogen zeer goed.

Doe hier een test

Als je wilt weten of je ogen visuele ondersteuning nodig hebben, moet je naar je oogarts gaan en vragen om de helderheid van je afstandzicht te bepalen. Als je thuis wilt weten hoe goed je zicht is, kun je echter gemakkelijk de Snellen Eye Test doen voordat je naar je oogarts gaat.

De test die we hier aanbieden kan nuttig zijn om bijziendheid te testen, wat wazig zicht op afstand veroorzaakt. Dat is vooral nuttig om kinderen te screenen op bijziendheid.

Verziendheid, astigmatisme of andere oogproblemen kunnen niet worden gemeten met onze grafiek. Alleen een uitgebreid oogonderzoek door een erkend oogspecialist of oogarts kan bepalen of de ogen gezond zijn en je zo duidelijk en comfortabel mogelijk kunt zien.

De Regels voor de Snellen Oogkaart

Voor de beste nauwkeurigheid, laat iemand je helpen bij het testen van je zicht met de Snellen Oogkaart.

 • 1) Plaats de kaart op een muur op ongeveer drie meter afstand.
 • 2) Bedek één oog en lees de letters op de kaart voor.
 • 3) Begin bovenaan en ga naar beneden.
 • 4) Herhaal dit met het andere oog, en dan met beide ogen samen.
 • 5) De kleinste rij letters die je nauwkeurig leest bepaalt de gezichtsscherpte in het onbedekte oog.

Hoe interpreteer je je resultaten?

De resultaten van de kaartlezing zijn bepalend voor de kwaliteit van het gezichtsvermogen. De resultaten van het gezichtsvermogen worden uitgedrukt als een fractie. De breuken worden links van elke rij getoond en geven aan hoe goed je kunt zien. Als je bijvoorbeeld duidelijk naar de vijfde regel kunt lezen, wordt je zicht uitgedrukt als een 20/40-visie. Als je duidelijk naar de zevende regel kon lezen, zal je zicht worden uitgedrukt als 20/25. De getallen worden gegeven in feet, een Amerikaanse meeteenheid. Een feet is ongeveer 30 cm.

20/20: Een 20/20-visie betekent dat je op 20 ft / 6,09 meter dezelfde lijn letters ziet als mensen met een normaal gezichtsvermogen op 20 ft / 6,09 meter – dit betekent dat je een perfect zicht hebt.

20/40: Een 20/40 zicht betekent dat je dezelfde lijn van letters ziet op 20 ft / 6,09 meter die mensen met normaal zicht zien op 40 ft / 12,2 meter.

Monoyer Eye Chart

1World Health Organization 2Independent 3Express 4Very Well Health

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

  Geen opmerkingen

  *Verplichte velden

  Best verkochte producten