Solunate 50 ml lenzenvloeistof gratis met Lenjoy Bi-weekly Aqua+

Bestaande klant?

Ooit gedacht om een oogtest te doen? Doe het hier!

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft in oktober 2018 nieuwe cijfers over slechtziendheid bekendgemaakt. Wereldwijd leven naar schatting ongeveer 1,3 miljard mensen met een vorm van slechtziendheid. Wat betreft het gezichtsvermogen op afstand, hebben 188 miljoen mensen een licht gezichtsvermogen, 217 miljoen hebben een matig tot ernstig gezichtsvermogen en 36 miljoen mensen zijn blind.. (World Health Organization)

Slechtziendheid wereldwijd
 

Al deze mensen hebben een of ander visueel hulpmiddel nodig, meestal contactlenzen of een bril, om hun zicht te verbeteren. Maar hoe kom je erachter of je zulke visuele hulpmiddelen nodig hebt? Hoe meet je je gezichtsvermogen?

Monoyer's oogdiagram

Monoyer Eye Chart Om je gezichtsvermogen te testen, moet je een oogtest doen. De uitvinder van de eerste decimale oogtest was Ferdinand Monoyer. De Franse oogarts creëerde zijn beroemde Monoyer Eye Chart in 1872 en voorzag in een meeteenheid voor de optische sterkte van een lens, dioptrie genaamd. Elke rij letters in verschillende groottes staat voor een andere dioptrie - de eenheid die vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt.

Een dioptrie is een maateenheid voor het optisch vermogen van een lens of gekromde spiegel, die gelijk is aan de reciproke van de brandpuntsafstand gemeten in meters (dus 1/meter). Het is dus een eenheid van reciproke lengte. Een lens van 3 dioptrie brengt bijvoorbeeld parallelle lichtstralen in focus op 1⁄3 meter. Het optisch vermogen van het menselijk oog is 58 D.

Leuk weetje: Monoyer heeft ook zijn naam op de kaart gezet. Als je naar boven leest en de laatste regel negeert, spellen de letters aan de linkerkant 'Monoyer', de letters aan de rechterkant 'Ferdinand'. Kun jij het zien? (Independent)

Hoe zit het met de Snellen oogdiagram?

Kort nadat Monoyer zijn oogtest publiceerde, ontwikkelde de Nederlandse oogarts Herman Snellen een soortgelijke kaart, de Snellen Oogkaart. De eerste versie gebruikte abstracte symbolen, die vervolgens werden vervangen door letters. In tegenstelling tot het vorige model werden de grootste letters bovenaan geplaatst. 

De kaart bestaat uit 11 regels met blokletters, te beginnen met grote letters op de bovenste rij. De grootte van de letters neemt geleidelijk af, waardoor er op elke volgende regel meer letters komen. (Very Well Health)

De Snellen-diagram wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt om de ogen van mensen te meten. Tijdens een oogonderzoek zal de oogarts je vragen om de kleinste regel tekstletters te vinden die je kunt lezen. Als je de onderste rij kunt lezen of letters, is je gezichtsscherpte erg goed.

 

 

Op zoek naar de juiste bril?

Bekijk de grote selectie eersteklas brillen!
Brillen bekijken

Doe hier een oogtest

Als u wilt weten of u een bril of contactlenzen nodig hebt, boek dan een oogtest bij uw plaatselijke oogzorgspecialist. Voordat u uw arts of opticien bezoekt, kunt u thuis de Snellen Oogtest doen.

De test die we hier aanbieden kan nuttig zijn om bijziendheid te testen, wat wazig zicht in de verte veroorzaakt. Dat is vooral nuttig om kinderen te screenen op bijziendheid.

Verziendheid, astigmatisme of andere oogproblemen kunnen niet worden gemeten met onze kaart. Alleen een uitgebreid oogonderzoek door een gediplomeerd oogspecialist of oogarts kan bepalen of uw ogen gezond zijn en of u zo helder en comfortabel mogelijk kunt zien.

Hoe gebruik je onze online Snellen oogdiagram

Voor de beste nauwkeurigheid kun je het beste iemand vragen om je te helpen bij het testen van je gezichtsvermogen met de Snellen oogtabel.

 • Plaats de kaart op een muur op ongeveer zes meter afstand.
 • Bedek één oog en lees de letters op de kaart hardop voor.
 • Begin bovenaan en werk naar beneden toe.
 • Herhaal dit met het andere oog en vervolgens met beide ogen samen.
 • De kleinste rij letters die je nauwkeurig kunt lezen, bepaalt de gezichtsscherpte in het onbedekte oog.

Je resultaten interpreteren

De resultaten van je kaartlezing bepalen de kwaliteit van je gezichtsvermogen. De resultaten van je gezichtsvermogen worden uitgedrukt in fracties. Fracties worden links van elke rij weergegeven en geven aan hoe goed je kunt zien. Als u bijvoorbeeld tot de vijfde regel duidelijk kunt lezen, wordt uw gezichtsvermogen uitgedrukt als 20/40 gezichtsvermogen. Als je duidelijk kunt lezen tot de zevende regel, wordt je gezichtsvermogen uitgedrukt als 20/25. De getallen worden weergegeven in feet, een Amerikaanse meeteenheid. One foot is ongeveer 30 cm.

20/20 visie: je op 6,09 meter dezelfde rij letters ziet als mensen met een normaal gezichtsvermogen op 6,09 meter - betekent dit dat je zicht perfect is.

20/40 visie: zie je op 6,09 meter dezelfde rij letters als mensen met een normaal gezichtsvermogen op 12,2 meter.

Monoyer Oogdiagram
 

 

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

  Geen opmerkingen

  *Verplichte velden

  Best verkochte producten