Bestaande klant?

Beste fiets zonnebrillen in 2024

Jakub Odcházel, DiS.

Medische review door Jakub Odcházel, DiS., Hoofd Opticien, op 05. 04. 2023. Geschreven door Lentiamo

Inhoudsopgave

Of u nu door de stad fietst of een ontspannende tocht op het platteland maakt, zonnebrillen voor fietsen zijn een must. Zonnebrillen zijn een essentieel onderdeel om de gezichtsscherpte te vergroten en uw ogen te beschermen tegen schadelijke UV-stralen, wind en vuil. Het juiste paar maakt uw rit aangenamer en houdt u veilig op de weg.

Om u te helpen de beste zonnebrillen te kiezen, hebben onze brillen-experts bij Lentiamo een lijst de belangrijkste kenmerken op een rijtje gezet en voor elk paar de voor- en nadelen vermeld. Je kunt ook onze antwoorden op veelgestelde vragen over zonnebrillen lezen om je te helpen je favoriete zonnebril te vinden!

Belangrijkste kenmerken van de beste zonnebrillen voor fietsers

blue mirror sunglasses on bike helmet with bike

UV-bescherming

Cébé S´TRACK 2.0 L CBS205

Bovenstaand merk: Cébé

Wegen, auto's en andere oppervlakken kunnen een grote hoeveelheid licht in uw ogen weerkaatsen. Dit kan leiden tot scheelzien en verminderd zicht. Niet alleen is lichtvermindering belangrijk, hoge UV bescherming is een cruciaal onderdeel van elke zonnebril voor het fietsen, zodat u uw ogen kunt beschermen tegen schade. Zonnebrillen moeten ten minste bescherming bieden tegen UVA- en UVB-stralen.

Pasvorm en comfort

Smith FLYWHEEL 8RU ZI 99

Bovenstaand merk: Smith

Zonnebrillen moeten goed passen en mogen niet wegglijden, knellen of afvallen. De algemene vorm en de mogelijkheid tot aanpassing zijn belangrijke factoren om te overwegen. Een verstelbaar neusstuk werkt goed voor een goede en comfortabele pasvorm. Het vinden van de juiste maat frames kan ook het comfort en de prestaties van uw zonnebril beïnvloed .

Pro Tip: Lentiamo optometrist Eliška adviseert een aerodynamische vorm voor fietsers wanneer snelheid belangrijk is. Een aerodynamische vorm heeft ook een andere belangrijke rol - betere bescherming. Als deze frames passen bij de vorm van het gezicht, beschermen ze uw ogen tegen zonnestralen, uitdrogende wind en rondvliegend puin.

Kleuren van de lens

Bollé Lightshifter XL Red Matte LIGHTSHIFTER XL

Bovenstaand merk: Bollé

Naast UV-bescherming, de kleur van de glazen beïnvloeden je rit. Sommige lenzen zijn bedoeld voor helder daglicht, terwijl andere speciaal zijn ontworpen om de helderheid en duidelijkheid te verbeteren. Hier zijn enkele lenskleuren die populair zijn bij fietsers:

 • Rode glazen– Rode glazen verhogen de gezichtsscherpte met een hoog kleurcontrast voor gele verkeersborden en verkeerslijnen. Rode lenzen zijn goed voor het fietsen op de weg of in de buurt van groene bossen.
 • Paarse glazen – Paarse glazen verbeteren het contrast, minimaliseren lichtreflecties en onderdrukken felle witte kleuren.
 • Gele glazen – Voor een beter contrast en dieptezicht op donkere dagen presteren gele brillenglazen het best. Ze bieden scherp zicht bij weinig licht en op mistige of bewolkte dagen.
 • Bruine glazen – Bruine glazen verbeteren het contrast bij helder en wisselend licht. Ze zijn ook zeer geschikt voor een nauwkeurige dieptewaarneming, wat belangrijk is in het verkeer.
 • Grijze glazen – Grijze glazen zijn veelzijdig en zorgen voor een waarheidsgetrouwe kleurwaarneming en verminderen verblinding.

Pro Tip: Paarse of violette brillenglazen zijn goed voor de fiets. Lentiamo optometrist Eliška geeft de voorkeur aan paarse brillenglazen omdat ze de beelddefinitie verbeteren en het oog in staat stellen potentiële gevaren op de weg te herkennen.

Soorten lenzen en materialen

Oakley Radar EV Path OO 9208 13 38

Bovenstaand merk: Oakley

Tijdens uw rit kunt u regen, felle zon en bewolking tegenkomen. Vanwege deze onvoorspelbaarheid, fotochromische glazen zijn een fantastische optie voor fietsers. Fotochrome brillenglazen, ook bekend als overgangslenzen, passen zich aan op basis van blootstelling aan UV-licht. De tint wordt donkerder bij blootstelling aan fel licht en wordt weer helder of lichter in donkere tijden.

Het materiaal voor de zonnebrillen moet ook in overweging worden genomen. Polycarbonaat- of Trivex-lenzen worden aanbevolen voor fietsen, omdat ze licht en splintervrij zijn. Vermijd glazen lenzen voor fietsen en andere sportieve activiteiten.

Frames

Under Armour UA HALFTIME 003 KA 99

Bovenstaand merk: Under Armour

De beste monturen van zonnebrillen voor racefietsen zijn duurzaam en bestand tegen dagelijkse valpartijen en stoten. Het montuur mag uw gezichtsveld niet belemmeren zodat u gemakkelijk tegemoetkomend verkeer of andere obstakels kunt zien. Vermijd zonnebrillen met extra dikke of brede veren, omdat deze blinde vlekken kunnen creëren in uw perifere zicht.

Stijl

Bogner 67318 1500 130

Bovenstaand merk: Bogner

Veel populaire fietsbrillen zijn oversized voor extra bescherming en hebben een uitgesproken atletische look. Er is ook een grote verscheidenheid aan montuurloze stijlen of slankere body's om uit te kiezen. Er zijn veel kleuren en modellen die goed passen bij uw rit.

Halfomrande of frameloze opties werken goed omdat ze een beter zicht vanuit elke hoek mogelijk maken. Volledige frames bieden extra duurzaamheid. Over het geheel genomen is stijl belangrijk, maar sommige eigenschappen komen neer op persoonlijke voorkeur.

Slotgedachten van Lentiamo

Het vinden van de juiste zonnebrillen voor uw rit is gemakkelijk als u weet waar u op moet letten. De optometristen van Lentiamo hebben hun advies gegeven over zonnebrillen voor op de fiets om je veilig en comfortabel op de weg te houden. Uw fietservaring zal aangenamer zijn als u de juiste bril vindt!

Veelgestelde vragen

Welke zonnebrillen zijn het beste voor fietsen?

De beste zonnebrillen voor op de fiets zijn comfortabel, bieden een hoge UV-bescherming, verbeteren uw zicht en houden u veilig op de weg.

Zoek naar verstelbare monturen of neuspads die een betere aanpassing en meer comfort mogelijk maken. Zoek lenzen en kleuren die beschermen tegen de schadelijke zonnestralen en tegelijkertijd verbeteringen bieden voor een beter kleurcontrast en dieptezicht. Duurzame monturen en splintervrije lenzen houden u veilig tijdens korte of lange ritten in alle omstandigheden.

Heb ik speciale zonnebrillen nodig om te fietsen?

Het is belangrijk om zonnebrillen te vinden die speciaal voor fietsen zijn ontworpen. Zonnebrillen voor fietsers zijn gemaakt van duurzame materialen met grotere lichamen en lenzen om uw ogen onderweg te beschermen. Puin zoals grind, vuil en nog veel meer kan gemakkelijk omhoog komen tijdens het fietsen.

In tegenstelling tot standaard zonnebrillen, beschermen zonnebrillen uw ogen aan alle kanten, terwijl ze bestand zijn tegen schokken en uw zicht verbeteren.

Zijn gepolariseerde zonnebrillen beter voor het fietsen?

Gepolariseerde zonnebrillen verminderen schitteringen en reflecties, zodat u minder scheel ziet en u comfortabel en veilig kunt werken. Polarisatie kan het echter moeilijk maken om digitale apparaten zoals mobiele telefoons of navigatiesystemen te lezen. Aangezien polarisatie het moeilijker kan maken om glanzende oppervlakken zoals olie, ijs of water te zien, is het belangrijk om rekening te houden met de omgeving waarin u rijdt..

Uiteindelijk zijn er voor- en nadelen aan gepolariseerde zonnebrillen voor het fietsen. Overweeg zorgvuldig spiegelende over gepolariseerde zonnebrillen als uw belangrijkste doel is om schittering en reflecties te verminderen.

Welke zonnebrillen dragen Tour de France renners?

Natuurlijk rijden de meeste professionele wielrenners in de Tour de France voor teams met merksponsors. Renners zijn misschien beperkt tot één merk, maar ze kunnen kiezen voor zonnebrillen uit verschillende collecties die goed voor hen werken.

Sommige renners geven bijvoorbeeld de voorkeur aan nieuwere modellen met speciale lensverbeteringen zoals Prizm Road van Oakley, een technologie die speciaal is ontworpen voor het wielrennen op de weg. Enkele andere opmerkelijke merksponsors die bij renners zijn gespot zijn Smith Optics en Bollé.

Voordelen als Egan Bernal, Geraint Thomas en Mathieu Van Der Poel zijn in het verleden gespot in Oakley modellen als Kato X, Racing Jacket en Sutro.


Lees meer

Geïnteresseerd in andere sporten? Bekijk vandaag nog meer zonnebrillen voor hardlopen en wandelen.

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

  Geen opmerkingen

  *Verplichte velden

  Best verkochte producten