Beperkte aanbieding: 15% korting op nieuwe Lenjoy 1 Day Air+ contactlenzen.

Bestaande klant?

Contactlenzen vs. een bril: Wat is beter?

Jakub Odcházel, DiS.

Medische review door Jakub Odcházel, DiS., Hoofd Opticien, op 14. 08. 2023. Geschreven door Lentiamo

Inhoudsopgave

Kiezen tussen contactlenzen en een bril is een beslissing waar veel mensen voor komen te staan als het gaat om het corrigeren van hun gezichtsvermogen. Beide opties hebben hun voor- en nadelen en de uiteindelijke keuze hangt af van persoonlijke voorkeuren, levensstijl en specifieke behoeften. 

In dit artikel vergelijken we contactlenzen en brillen om je te helpen bepalen welke optie het meest geschikt is voor jou. We bespreken ook hoe je van een bril op sterkte op contactlenzen kunt overstappen, mocht je dat willen. Als je moeite hebt met kiezen, weet dan dat velen de vrijheid en flexibiliteit van beide kunnen hebben!

Contactlenzen

houder voor witte contactlenzen

Contactlenzen zijn een handig alternatief voor traditionele brillen. Ze zijn verkrijgbaar met verschillende draagperioden, dus je kunt ze zo weinig of zo vaak dragen als nodig is. Maandelijkse lenzen, die tot 30 dagen lang elke dag gedragen kunnen worden, zijn een gebruikelijke keuze. Daglenzen, tweewekelijkse lenzen en lenzen met verlengde levensduur zijn ook verkrijgbaar.

Zijn contactlenzen dan beter dan een bril? Bekijk hieronder enkele andere voor- en nadelen van contactlenzen:

Voordelen van contactlenzen

 • Natuurlijk en onbelemmerd zicht: Contactlenzen bieden een breder gezichtsveld dan een bril, omdat ze met je ogen meebewegen voor een natuurlijkere visuele ervaring.
 • Verbeterde esthetiek: Veel mensen geven de voorkeur aan contactlenzen omdat ze hun uiterlijk niet veranderen. Je kunt je natuurlijke kenmerken of je oogmake-up laten zien zonder brilmontuur.
 • Vrijheid tijdens fysieke activiteiten: Contactlenzen zijn ideaal voor sporten en andere fysieke activiteiten, omdat ze je bewegingen niet belemmeren en geen risico op vallen inhouden. Contactlenzen voor dagelijks gebruik zijn handig als je zelden lenzen draagt of alleen bij bepaalde activiteiten.
 • Correctie voor verschillende zichtproblemen: Contactlenzen zijn verkrijgbaar in verschillende voorschriften, waardoor correctie mogelijk is voor bijziendheid (myopie), verziendheid (hyperopie), astigmatisme, en zelfs multifocale behoeften.

Nadelen van contactlenzen

 • Meer onderhoud: Contactlenzen moeten regelmatig worden gereinigd, gedesinfecteerd en goed worden bewaard om de gezondheid van de ogen te behouden en infecties te voorkomen.
 • Potentieel ongemak: Sommige mensen kunnen ongemak of droogheid ervaren bij het dragen van contactlenzen, vooral als hun ogen gevoelig zijn of gevoelig zijn voor allergieën. Het kan zijn dat je slechts een licht ongemak ervaart wanneer je voor het eerst contactlenzen draagt.
 • Kosten: Contactlenzen kunnen duurder zijn dan een bril, die over het algemeen maar één keer hoeft te worden betaald, vooral als je kiest voor daglenzen of speciale lenzen nodig hebt.
 • Risico op ooginfecties: Leren hoe je contactlenzen moet verzorgen is belangrijk. Als ze niet goed worden verzorgd, kunnen contactlenzen het risico op ooginfecties vergroten. Het is cruciaal om de juiste hygiënepraktijken te volgen en een contactlensspecialist te raadplegen.

Hoewel dit niet voor iedereen een nadeel hoeft te zijn, kunnen bepaalde oogaandoeningen of gezondheidsproblemen het dragen van contactlenzen voor sommige mensen moeilijker of onmogelijk maken. Vooruitgang in de lenstechnologie heeft echter geleid tot de beschikbaarheid van gespecialiseerde contactlenzen voor ouderdomsverziendheid, waardoor er meer mogelijkheden zijn om het gezichtsvermogen te corrigeren. Uw contactlensspecialist kan u helpen bepalen of het dragen van lenzen geschikt is voor u.

Brillen

met zwarte bril in de hand

Brillen op sterkte zijn al lang een populaire keuze voor oogcorrectie. Het is vaak het eerste waar iemand aan denkt als hij een oogcorrectie overweegt. Een bril is een effectieve en eenvoudige manier om bijziendheid, verziendheid en een reeks andere visuele beperkingen aan te pakken.

Met veel verschillende stijlen kiezen mensen vaak voor een bril als modestatement naast een corrigerende oplossing. Hieronder staan enkele voor- en nadelen van het dragen van een bril:

Voordelen van brillen

 • Gebruiksgemak: Brillen zijn eenvoudig in gebruik en vereisen minimaal onderhoud. Het is zo makkelijk als je hem opzet als je hem nodig hebt en afzet als je hem niet nodig hebt!
 • Breed scala aan stijlen: Brillen op sterkte bieden talloze monturen, kleuren en ontwerpen, zodat je je persoonlijke stijl kunt uitdrukken en je gelaatstrekken kunt accentueren.
 • Bescherming voor de ogen: Een bril vormt een fysieke barrière die de ogen beschermt tegen stof, vuil en wind die irriterend kunnen zijn voor je ogen. 
 • Betaalbaarheid: In veel gevallen is een bril een voordeligere optie dan contactlenzen, vooral als je je bril niet vaak hoeft te laten aanpassen.

Nadelen van brillen

 • Beperkt perifeer zicht: Het montuur van een bril kan je perifere zicht belemmeren, waardoor je je minder bewust wordt van je omgeving.
 • Vervormd zicht: Sommige brillen op sterkte of brillen voor astigmatisme kan het zicht rond de randen van de glazen vervormen (ook wel het "vissenkom"-effect genoemd). Dit zou moeten verdwijnen als je aan je nieuwe bril gewend bent en als je je bril regelmatig draagt.
 • Interferentie met fysieke activiteiten: Een bril is niet de meest praktische optie voor bepaalde lichamelijke activiteiten, omdat hij af kan glijden of in de weg kan zitten.
 • Reflectie en verblinding: Zonder antireflectiecoating kunnen brillen licht weerkaatsen, wat kan afleiden en het visuele comfort kan beïnvloeden.
 • Onverenigbaarheid met bepaalde accessoires: Een bril kan je beperken in het dragen van zonnebrillen of hoeden.

Moet ik contactlenzen of een bril dragen?

Kiezen tussen contactlenzen of een bril is een zeer persoonlijke beslissing die afhangt van verschillende factoren.

Als je een actieve levensstijl hebt en vaak aan sport doet, bieden contactlenzen meer gemak en bewegingsvrijheid. Als je vaak contactlenzen draagt en ze vaak vervangt, is een bril over het algemeen de goedkopere optie omdat het een eenmalige investering is die meestal jarenlang wordt gedragen. Een bril wordt ook vaak gezien als een geschiktere keuze voor kinderen of mensen die moeite hebben met het onderhoud en de verzorging die voor contactlenzen nodig is.

Overleg met je specialist over je vragen en zorgen. Hij of zij kan je deskundig advies geven en je helpen kiezen tussen een bril op sterkte of de beste contactlenzen. Het vinden van een geschikte optie voor jouw ogen en levensstijl zorgt voor optimale zichtcorrectie en comfort.

Onze favoriet? Lentiamo's optometrist Eliška Malinová, Bc. adviseert een combinatie van daglenzen met een reservebril, omdat er momenten zijn waarop je je lenzen beter niet kunt dragen (bijvoorbeeld tijdens het pollenallergieseizoen, als je geïrriteerde ogen of bindvliesontsteking hebt, enz. Op deze momenten is een bril - vanuit het oogpunt van onze optometrist - onmisbaar. 

Hoe stap je over van een bril op contactlenzen?

Als je hebt besloten om over te stappen van een bril op contactlenzen, is het belangrijk om de juiste stappen te volgen voor een soepele en succesvolle overgang. Houd deze tips in gedachten als je overstapt:

 1. Plan een oogonderzoek: Eerst en vooral is het belangrijk om uw contactlensspecialist te bezoeken. Hij of zij beoordeelt de gezondheid van uw ogen, bepaalt uw voorschrift voor contactlenzen, en bieden advies over lensopties die geschikt zijn voor jouw zichtbehoeften.
 2. Leren hoe je contactlenzen moet hanteren en verzorgen: Goede hygiëne en lensverzorging zijn essentieel voor het behoud van gezonde ogen en comfortabel dragen. Uw contactlensspecialist zal u instructies geven over hoe u uw nieuwe lenzen moet behandelen, reinigen, desinfecteren en bewaren.
 3. Oefen met het inzetten en uitnemen van je lenzen: Aanvankelijk, lenzen plaatsen en verwijderen kan enige oefening vergen. Uw contactlensspecialist zal u door het proces begeleiden en tips geven voor een juiste techniek.
 4. Verhoog geleidelijk de draagtijd: Uw specialist zal een draagschema voorstellen om uw ogen te helpen zich aan te passen aan de nieuwe zichten en sensaties. Je begint met het dragen van de lenzen voor kortere periodes en verhoogt geleidelijk de duur na verloop van tijd.. 
 5. Neem contact op met uw contactlensspecialist: Plan een vervolgafspraak om de gezondheid van uw ogen te controleren, de pasvorm en het comfort van uw lenzen te beoordelen en eventueel aanpassingen te doen voor een optimale zichtcorrectie..

Onthoud dat een goede oogverzorging en regelmatige controles belangrijk zijn, of je nuOp zoek naar de juiste contactlenzen? kiest voor contactlenzen of een bril. Als je ongemak of veranderingen in je zicht ervaart, neem dan contact op met je contactlensspecialist.

Looking for the right contact lenses?

Vind lenzen van hoge kwaliteit van toonaangevende fabrikanten die passen bij jouw behoeften en budget.

Contactlenzen kopen

FAQ

Zijn contactlenzen veilig voor de ogen?

Ja, het is over het algemeen veilig om contactlenzen te dragen als ze op de juiste manier worden gebruikt en verzorgd. Het is altijd belangrijk om de richtlijnen van uw contactlensspecialist op te volgen om uw ogen comfortabel en gezond te houden.

Wie mag geen contactlenzen dragen?

Bepaalde oogletsels, verstopping van de traanbuisjes, traanfilm- of traanproductiestoornissen, glaucoom, chronische infectieziekten of acute ontstekingen kunnen ervoor zorgen dat sommige personen geen geschikte kandidaten zijn voor contactlenzen. Uw contactlensspecialist zal uw ogen eerst onderzoeken en u vertellen of u de lenzen kunt dragen.

Mag ik douchen met contactlenzen?

Vermijd altijd on contactlenzen te dragen tijdens het douchen of zwemmen. Water kan bacteriën of andere verontreinigingen in de ogen brengen, wat kan leiden tot ernstige infecties en zelfs je lenzen kan beschadigen.

Kan ik slapen met contactlenzen?

Tenzij ze speciaal ontworpen zijn om 's nachts te dragen, slapen met contactlenzen wordt niet aanbevolen. Uw oogzorgspecialist zal bepalen of dag en nachtlenzen geschikt zijn voor jou, maar het is essentieel om het voorgeschreven draagschema en de onderhoudsinstructies op te volgen om mogelijke risico's voor de gezondheid van je ogen te voorkomen.

Slotgedachten

Zoals je kunt zien, hebben zowel contactlenzen als een bril unieke voor- en nadelen. De beste keuze hangt af van je persoonlijke voorkeuren, levensstijl, comfort en begeleiding door je contactlensspecialist. 

We hopen dat het afwegen van de voor- en nadelen je kan helpen bij je keuze tussen contactlenzen of een bril. Vergeet niet dat een combinatie van de twee een geweldig compromis kan zijn dat voor velen meer flexibiliteit biedt.

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

  Geen opmerkingen

  *Verplichte velden

  Best verkochte producten