Bestaande klant?

Wat is astigmatisme? Definitie, symptonen, diagnose en behandeling

Wat is astigmatisme en hoe wordt het gedefinieerd?

Astigmatisme is een asferische afwijking waarbij het oog een verschillende brekingsgraad vertoont in twee delen. Astigmatisme kan regelmatig (het meest voorkomend) of onregelmatig zijn.

 • Regelmatig astigmatisme – lijkt meer op een rugbybal (de kromming van de lengtelijnen is gelijkmatig)
 • Onregelmatig astigmatisme – geassocieerd met trauma, ziekte of slijtage, vreemde vorm, littekens (geen van de krommingen van een meridiaan is gelijkmatig).

Astigmatisme kan niet alleen betrekking hebben op het hoornvlies, maar kan ook een lenticulair of netvlies zijn.

 • Astigmatisme van het hoornvlies (de meest voorkomende)
 • Astigmatisme van de ooglens
 • Astigmatisme van het netvlies

Astigmatisme is een soort brekingsafwijking waarbij het oog het licht niet gelijkmatig op het netvlies richt. Het langgerekte hoornvlies laat de lichtweerkaatste objecten, die zich op twee punten op de pupil van het oog richten in plaats van op slechts één punt, waardoor het beeld wazig is. Deze brekingsfout vereist een andere oogcorrectie, zoals speciale contactlenzen met cilinder en as.

Het astigmatisme werkt volgens een ander principe, maar gaat vaak gepaard met een bijziendheid of een verziendheid. Daarom kan het niet gecorrigeerd worden door normale lenzen of brillen die alleen het plus- of min- of minvermogen hebben. Torische contactlenzen worden meestal voorgeschreven voor mensen met astigmatisme. Deze contactlenzen voor astigmatisme hebben een dikker gedeelte aan de onderkant om te voorkomen dat ze in het oog gaan draaien. Dit helpt de lenzen consistent en voorspelbaar te oriënteren voor een beter gezichtsvermogen.

Welke contactlenzen zijn het beste voor astigmatisme?

Hier kan je alle soorten contactlenzen voor astigmatisme bekijken.

De 3 meest voorkomende vormen van astigmatisme

Er zijn drie soorten astigmatisme:

 • Myopisch astigmatisme. Eén of beide belangrijkste meridianen van het oog zijn bijziend. (Als beide meridianen bijziend zijn, zijn ze bijziend in verschillende mate.)
 • Hyperopisch Astigmatisme. Eén of beide hoofdmeridianen zijn verziend. (Als beide verziend zijn, zijn ze hyperopisch in verschillende mate.)
 • Gemengd astigmatisme. De ene meridiaan is bijziend en de andere meridiaan is verziend.

typical and astigmatism cornea

Diagnose van astigmatisme

Astigmatisme wordt gedetecteerd tijdens een routine oogonderzoek met dezelfde instrumenten en technieken die gebruikt worden voor de detectie van bijziendheid en verziendheid.

De oogarts kan de hoeveelheid astigmatisme schatten door een lampje in het oog te laten schijnen terwijl hij handmatig een reeks lenzen tussen het licht en het oog plaatst. Deze test wordt retinoscopie genoemd.

Symptomen van astigmatisme

De symptomen kunnen per persoon verschillen en het is ook mogelijk dat er helemaal geen symptomen ervaren kunnen worden. Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn het onduidelijke beeld en het wazig zicht. Deze kunnen variëren met de mate van astigmatisme. Als het te klein is, zullen er geen problemen met het gezichtsvermogen worden opgemerkt. Als de graad van astigmatisme hoger is, veroorzaakt het vooral vermoeidheid in de ogen bij het lezen en gebruiken van een computer door de inspanningen van het oog om zich aan te passen.

In feite zijn de meeste mensen waarschijnlijk geboren met een zekere mate van astigmatisme of wordt het vaak geërfd. Als je de symptomen van astigmatisme opmerkt, kijk dan eens naar je stamboom. De kans is groot dat iemand van jouw familie het ook heeft. Wanneer astigmatisme in de vroege kinderjaren is gediagnosticeerd, is er een mogelijkheid dat het astigmatisme toeneemt of afneemt met de veroudering. Astigmatisme kan ook veroorzaakt worden door een verwonding of oogoperatie.

typical and astigmatism cornea

Hoe wordt het astigmatisme behandeld?

Er zijn verschillende mogelijkheden om het astigmatisme te corrigeren:

Torische contactlenzen (of corrigerende brillen). Patiënten met astigmatisme krijgen meestal torische lenzen voorgeschreven voor correctie van het zicht. Torische lenzen hebben een grotere reflectiehoek in een bepaalde richting.

Nadat de arts de gezichtsscherpte-test voor de ogen heeft uitgevoerd, zal hij bepalen welke lenzen het meest geschikt zijn voor jouw vorm en mate van astigmatisme.

Brekingschirurgie Dit is een andere methode om het astigmatisme te corrigeren. Het bestaat uit een verandering in de vorm van het hoornvlies van het oog, die wordt uitgevoerd door middel van refractieve of laserchirurgie van de ogen. Om een dergelijke ingreep te ondergaan, moeten de ogen gezond zijn. Dit betekent dat je geen problemen hebt met het netvlies, wonden en littekens op het hoornvlies en andere oogziekten.

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

  Geen opmerkingen

  *Verplichte velden

  Best verkochte producten