Bestaande klant?

Hoe moet je bril passen?

Barbora Keřková, Ing.

Medische review door Barbora Keřková, Ing., Deputy Optiekwinkel Manager, op 15. 01. 2024. Geschreven door Lentiamo

Inhoudsopgave

Moet je voortdurend je bril op zijn plaats zetten nadat hij langs je neus naar beneden is gegleden? Misschien heb je er een gewoonte van gemaakt om ze te verwijderen om het ongemak van de dag te verlichten, om vervolgens lelijke rode vlekken te ontdekken.

 

Voor de beste zichtcorrectie en draagplezier, moet de bril stevig maar comfortabel zitten. Het doel is om bijna te vergeten dat je ze draagt!

Van de brug van je neus tot achter je oren, de opticiens van Lentiamo leggen uit hoe een bril op elk deel van je gezicht moet passen voor optimaal comfort. Volg mee om te zien of je bril goed past.

Waar moet een bril op je gezicht zitten?

foto van lachende persoon die bril past bij opticien

Een bril moet altijd comfortabel op de brug van je neus passen. Hij mag niet tegen je wangen, wenkbrauwen of voorhoofd schuren. Als je je hoofd schudt, je neus fronst of scheel kijkt, moet het montuur goed blijven zitten.

Hier zie je hoe ze bij elk deel van je gezicht moeten passen:

Hoe moet een bril bij je ogen passen?

Je bril moet zo passen dat je pupillen bijna in het midden van de glazen zitten. Dit zorgt ervoor dat je helder kunt zien zonder onnodige belemmeringen in je zicht.

Hoe moet een bril bij je wenkbrauwen passen?

Je brilmontuur moet net onder de wenkbrauwlijn zitten. Idealiter zijn je wenkbrauwen zichtbaar boven de bovenkant van het montuur. Als je wenkbrauwen helemaal bedekt zijn of als de glazen erboven uitsteken, ziet het er een beetje onnatuurlijk uit.

Waar moet een bril op je neus zitten?

Een goed passende bril moet op de brug (bovenkant) van je neus zitten. Hij mag niet knellen, wiebelen of naar beneden glijden als je je wenkbrauwen optrekt, scheel kijkt of met je neus wiebelt.

Ze mogen ook niet op het puntje van je neus zitten. Dit maakt het moeilijk om goed te zien als je recht vooruit kijkt.

Hoe moet een bril achter de oren passen?

De uiteinden van de slapen moeten lichtjes naar beneden buigen in een hoek van 45 graden, net voorbij de bovenkant van je oren. Ongeveer 30 tot 45 mm van de arm moet buiten deze bocht uitsteken en zich zachtjes aanpassen aan de contouren van je hoofd.

De slapen mogen niet krom gaan staan voordat ze bij het oor komen. Dit veroorzaakt wrijving en ongemak.

Hoe moet een bril op je wangen passen?

Je bril hoort niet op je wangen te rusten, maar er comfortabel boven of voor te zitten. Als je montuur omhoog komt als je praat, lacht of kauwt, kan dat komen doordat het op je wangen rust.

Hoe moet een bril op je hoofd passen?

Een bril moet goed en comfortabel zitten. Wrijving achter de oren, spanning of drukpunten, of uitglijden van welke aard dan ook betekent dat je je brilmontuur moet aanpassen.  

Te strakke monturen zijn oncomfortabel en te losse monturen kunnen ronduit vervelend zijn.

Wat beïnvloedt de pasvorm van een bril?

foto een lachende persoon met lang haar die een zwarte bril draagt

Framemaat en gewicht

De grootte en het gewicht van je monturen kunnen invloed hebben op hoe goed ze op hun plaats blijven zitten en hoe ze aanvoelen op je gezicht. Een te klein montuur kan knellen of ongemak veroorzaken. Te grote monturen of monturen van zwaardere materialen zullen voortdurend afzakken.

Bovendien kan een zwaardere bril onnodige druk uitoefenen op je neus en oren, wat leidt tot ongemak bij langdurig dragen. De juiste maat bril vinden en gewicht is essentieel voor een goede en comfortabele pasvorm.

Pro tip: montuurmaterialen zoals titanium of aluminium zijn licht en duurzaam. Lenzen met een hoge index (dunne lenzen) en moderne lensmaterialen zoals polycarbonaat zijn geweldig voor een lichtgewicht en comfortabele pasvorm.

Neusbrug

Het bovenste deel van je neus en het middelste deel van je bril wordt een neusbrug genoemd. De neusbrug van een bril is het belangrijkste contactpunt tussen je montuur en je gezicht. Een goed ontworpen neusbrug past bij de contouren van je neus en verdeelt het gewicht van je bril gelijkmatig. Dit voorkomt dat de bril afzakt of ongemak veroorzaakt.

Een slecht passende of slecht afgestelde neusbrug kan leiden tot drukpunten, rode vlekken en voortdurend bijstellen gedurende de dag.

Wist je dat? De breedte van neusbruggen varieert tussen 14 en 24 millimeter. Een lager getal betekent dat je neusbrug smaller is. Sommige mensen hebben een hogere of plattere neusbrug dan anderen. Een bril met verstelbare neusvleugels is een geweldige optie voor een pasvorm op maat.

Tempelarmen

Trommelarmen bepalen hoe de bril op je oren zit. Ze hebben ook invloed op de algehele balans van het montuur. Te kort en ze knellen achter je oren. Te lang en je bril glijdt naar beneden.

De juiste kromming aan de uiteinden van de Temple Arms is ook belangrijk. Dit bepaalt een comfortabele en stabiele pasvorm.

Frame uitlijnen en oogpositie

De juiste uitlijning van het montuur zorgt ervoor dat de lenzen correct voor je ogen worden geplaatst, zodat je optimaal kunt zien. 

Daarnaast heeft de uitlijning van het montuur invloed op de esthetiek van je bril, waardoor je algemene look wordt verbeterd of verslechterd.

Pro tip: Bij de vraag of je bril scheef zit of niet, kun je ook letten op hoe hij uitgelijnd is met de onderkant van je ogen. Wenkbrauwen en oren zijn soms ongelijk, wat misleidend kan zijn als je probeert te bepalen of je montuur goed zit.

Pupillaire afstand (PD)

Je pupilafstand (PD) is de afstand tussen je pupillen. Deze meting bepaalt waar het optische centrum van je brillenglazen zich moet bevinden. De juiste PD is een belangrijk onderdeel van de algehele pasvorm en het gevoel van je bril.

Vorm gezicht

De vorm van ieders gezicht is anders, met de ogen, neus en oren op verschillende posities op elk gezicht. Wat voor het ene gezicht werkt, werkt misschien niet voor het andere.

Met behulp van virtuele try-on tools en het vinden van je gezichtsvorm kan zorgen voor de beste look en feel.

Pro tip: Bekijk de beste bril voor ovale gezichten of de beste bril voor ronde gezichten. Dit kan je een idee geven van hoe verschillende stijlen werken bij verschillende gezichtsvormen.

Andere dingen om te overwegen

Leeftijd

Een bril die schuurt, knelt of gewoon niet goed past, kan ernstige schade toebrengen aan de huid van oudere volwassenen. Naarmate we ouder worden, verliezen we zintuiglijke receptoren waarmee het lichaam druk, pijn en temperatuur kan voelen, waardoor ouderen veranderingen in de omgeving minder goed kunnen waarnemen en dus vatbaarder zijn voor verwondingen.1

Lichtgewicht, flexibele materialen zoals titanium of geheugenmetalen moeten prioriteit krijgen.

Materialen

We weten dat zwaardere materialen zoals metaal en glas zwaarder wegen en een bril naar beneden kunnen trekken. Huidgevoeligheden of allergieën voor materialen als nikkel kunnen ook irriterend zijn. Lichtgewicht en hypoallergene monturen zijn belangrijk voor zowel de pasvorm als het comfort.

Diverse behoeften

Voor sommigen kan het dragen van een bril een zintuiglijk probleem zijn. Anderen hebben andere gezichtsverhoudingen waardoor het dragen van sommige traditionele monturen ongemakkelijk is.

Lichtgewicht materialen, randloze stijlen, hoofdbanden of brillenkettingen, siliconen neuskussentjes en meer kunnen het dragen van een bril comfortabeler maken. Daarnaast kunnen verstelbare neuskussentjes zorgen voor een aangepaste pasvorm die drukpunten minimaliseert. Uw oogzorgspecialist kan zelfs andere oplossingen aanbevelen die specifiek op uw zichtbehoeften zijn afgestemd, zoals contactlenzen.

Hulpmiddelen

Compatibiliteit met hulpmiddelen zoals achter-het-oor hoortoestellen kan problemen opleveren. Om een comfortabele pasvorm te krijgen en er tegelijkertijd voor te zorgen dat zowel de bril als het hoortoestel goed werken, kun je flexibele of dunne metalen pootjes overwegen. Lichtgewicht materialen kunnen ook het ongemak en de druk verlichten en tegelijkertijd een goede geluidskwaliteit garanderen. 

Kijk wat voor u het beste werkt, zoals het aanmeten van uw bril voordat u uw hoortoestellen opzet. Praat met uw audicien en hij of zij kan u helpen bij het vinden van oplossingen die aansluiten bij uw behoeften. 

Op zoek naar de juiste bril op sterkte?

Bekijk vandaag nog een breed scala aan stijlvolle opties.

Brillen kopen

Wat kan een verkeerd aangemeten bril veroorzaken?

Naast het algemene ongemak is hier een kort overzicht van wat er kan gebeuren als je bril niet goed past:

 • Uitglijden door losse frames of zware materialen
 • Kromme frames door slecht afgestelde frames
 • Klemmen achter de oren of op de neus die leiden tot ongemak
 • Uitslag of roodheid door irriterende materialen of wrijven
 • Neusvlekken door strakzitten en knijpen
 • Vermoeide ogen door onjuiste afstemming op recept
 • Hoofdpijn door knelling op de neusbrug of slapen

Veelgestelde vragen

Moet de bril strak of los zitten? 

Een bril moet niet te strak of te los zitten. De ideale pasvorm is strak maar comfortabel, zodat je bril goed blijft zitten zonder ongemak of drukpunten te veroorzaken. Hij mag niet verschuiven als je je hoofd beweegt of voorover buigt.

Is het goed om een te grote bril te dragen?

Het is prima om een te grote bril te dragen zolang de glazen goed aansluiten op je ogen, het montuur niet afzakt of oncomfortabel aanvoelt en het montuur geschikt is voor jouw brilrecept. Houd er rekening mee dat een groter montuur ook zwaarder kan worden.

Hoe weet ik of mijn bril te klein is?

Als je bril te klein is, voel je dat hij strak zit of druk uitoefent op je oren, slapen, wangen of neus. Als je in de spiegel kijkt, merk je misschien dat je ogen niet in het midden van je glazen staan, maar dichter bij de zijkanten van het montuur.

Hoe moet een zonnebril passen?

Een zonnebril moet comfortabel zitten en de neusbrug moet stevig op je neus rusten, zodat hij goed (maar niet te strak) aansluit. Het montuur moet gelijkmatig op uw oren zitten, zodat het niet afzakt of te los zit. Zorg ervoor dat de glazen je ogen volledig bedekken voor een effectieve bescherming tegen de zon.

Slotgedachten van Lentiamo

Een slecht passende bril is niet alleen vervelend, maar kan ook je zicht en dagelijks leven beïnvloeden. Door ervoor te zorgen dat je bril goed past, blijf je comfortabel zitten en blijft je zicht helder.

We hopen dat dit artikel van Lentiamo opticiens je helpt het beste uit je montuur te halen!


Lees meer

Bekijk hoe ik een bril online koop en kom een stap dichter bij het vinden van jouw perfecte maat.

 

Bronnen

1. Nursing Times, Anatomy and physiology of ageing 11: the skin

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

  Geen opmerkingen

  *Verplichte velden

  Best verkochte producten