Bestaande klant?

Wat betekent het om wettelijk blind te zijn?

Jakub Odcházel, DiS.

Medische review door Jakub Odcházel, DiS., Hoofd Opticien, op 02. 08. 2023. Geschreven door Lentiamo

Inhoudsopgave

Juridische blindheid is een term die door overheden wordt gebruikt om een bepaald niveau van slechtziendheid aan te duiden. In veel landen kan een gezichtsscherpte van 6/60 of slechter als wettelijk blind worden beschouwd. Dit cijfer fungeert vaak als drempel voor toegang tot verschillende uitkeringen en ondersteunende diensten.

In dit artikel onderzoeken we wat het betekent om wettelijk blind te zijn en leren we over de verschillende criteria die deze specifieke vorm van visuele beperking vormen. 

Definitie van juridische blindheid

Wettelijk blind zijn is een term die een niveau van visuele beperking aangeeft dat door de wet wordt erkend. Iemand die wettelijk blind is, heeft een aanzienlijk gezichtsverlies dat niet verder dan een bepaald punt kan worden gecorrigeerd met een bril, contactlenzen, of andere visuele hulpmiddelen. 

Absolute of totale blindheid verwijst daarentegen naar een volledig gebrek aan lichtwaarneming. Iemand die volledig blind is, heeft geen functioneel gezichtsvermogen en vertrouwt waarschijnlijk voornamelijk op niet-visuele middelen, zoals auditieve of tactiele zintuigen, om door zijn omgeving te navigeren.

Er zijn verschillende niveaus van visuele beperking op afstand, zoals gedefinieerd door de Wereldgezondheidsorganisatie.1 Oogzorgspecialisten houden rekening met een combinatie van gezichtsscherpte en andere levensstijlfactoren voordat ze iemand wettelijk blind verklaren. Cijfers over slechtziendheid vormen een richtlijn voor de diagnose.

 • Milde – gezichtsscherpte slechter dan 6/12 tot 6/18
 • Matig – gezichtsscherpte slechter dan 6/18 tot 6/60
 • Ernstig – gezichtsscherpte slechter dan 6/60 tot 3/60
 • Blindheid – gezichtsscherpte slechter dan 3/60

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) definieert blindheid als het hebben van een gezichtsscherpte van minder dan 3/60 in het betere oog, zelfs met het gebruik van corrigerende lenzen.2 In veel landen kun je als wettelijk blind worden aangemerkt als je gezichtsscherpte 6/60 of slechter is. Naast gezichtsscherpte worden andere factoren, zoals lopende corrigerende oogoperaties of -behandelingen, in overweging genomen door uw specialist om de certificering te bepalen.

Criteria voor juridische blindheid

In het Verenigd Koninkrijk kun je je mogelijk als blinde laten registreren als je gezichtsscherpte 6/60 of slechter is (in Noord-Amerika geschreven als 20/200).

Het eerste getal is de afstand waarop je de kaart leest. Het tweede getal is de afstand tot de kaart waarop iemand met "normaal" gezichtsvermogen dezelfde cijfers duidelijk zou zien. 6/6 (20/20) wordt beschouwd als perfect zicht. Als je 6/60 zicht hebt, zie je iets duidelijk op een afstand van zes meter (20 voet) dat iemand met een perfect gezichtsvermogen kan zien op een grotere afstand van 60 meter (200 voet).

Testen op juridische blindheid

Testen op wettelijke blindheid begint met een oogonderzoek door een gekwalificeerde oogspecialist. Over het algemeen houdt de specialist rekening met twee belangrijke factoren: gezichtsscherpte en gezichtsveld. 

Gezichtsscherpte

Gezichtsscherpte is een van de belangrijkste criteria om wettelijke blindheid vast te stellen. Gezichtsscherpte is een eenvoudige meting van de scherpte van iemands centrale zicht en zijn of haar vermogen om details te zien. Het wordt meestal getest met behulp van een standaard Snellen-oogtabel, zoals hieronder afgebeeld.

snellengrafiek

Gezichtsveld

Gezichtsveld is een ander belangrijk criterium om wettelijke blindheid vast te stellen. Het gezichtsveld verwijst naar wat iemand kan zien aan de rand van zijn gezichtsveld als hij recht vooruit kijkt, zonder zijn ogen te bewegen. Een gezichtsveldtest meet de mate waarin iemand om zich heen kan kijken.

Het nemen van een online oogtest kan handig zijn om snel je gezichtsscherpte te controleren. Houd er wel rekening mee dat alleen een gekwalificeerde professional kan bepalen of je visuele beperking voldoet aan de juiste criteria om wettelijk blind te zijn. 

Hoe is het om stekeblind te zijn?

De meeste mensen die wettelijk blind zijn, hebben enig niveau van functioneel zicht. Sommige legaal blinde mensen kunnen taken zoals lezen en werken uitvoeren met behulp van adaptieve hulpmiddelen. Anderen kunnen voornamelijk schaduwen, kleuren, vormen en contouren waarnemen.

Legale blindheid is een breed spectrum en wat iemand ziet, hangt sterk af van het individu. Verlichting, het tijdstip van de dag en omgevingsfactoren kunnen ook invloed hebben op hoe iemand ziet. Afhankelijk van het individu kan het dagelijks leven op verschillende manieren beïnvloed worden.

Wat is het verschil tussen juridisch blind en visueel gehandicapt zijn?

Visuele beperking is een brede term die verwijst naar elk type gezichtsverlies en kan variëren van licht tot ernstig. Het kan worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen zoals refractiefouten, staar, glaucoom, diabetische retinopathie en maculadegeneratie. Eén of beide ogen kunnen aangetast zijn, wat resulteert in verminderde helderheid, wazig zicht of verlies van perifeer zicht.

Langs de andere kant, juridische blindheid is een specifieke term die wordt gebruikt door overheden en instanties. Als je blind bent, kom je in veel landen in aanmerking voor bepaalde voordelen en diensten.

braille lezen

Onthoud dat niet iedereen die wettelijk blind is, tactiele schrijfsystemen nodig heeft of gebruikt, zoals braille, zoals hieronder afgebeeld. Het hangt af van het individu, zijn voorkeuren en behoeften.

Oorzaken van juridische blindheid

Oorzaken van wettelijke blindheid kunnen medische ziekten, infecties en verwondingen zijn. Een significante visuele beperking kan aanwezig zijn bij de geboorte of zich na verloop van tijd voordoen. Dit zijn de belangrijkste oorzaken van blindheid volgens de WHO3:

 • leeftijdsgebonden maculadegeneratie.
 • staar
 • diabetische retinopathie
 • glaucoom
 • ongecorrigeerde refractieafwijkingen

Omgaan met juridische blindheid

In veel landen kan registratie als wettelijk blind verschillende voordelen opleveren. Hierbij kun je denken aan financiële hulp of pensioenen, toegang tot ondersteunende diensten, hulpmiddelen en aanpassingen. Programma's voor speciaal onderwijs, sollicitatietrainingen en ondersteunende technologieën, zoals schermlezers of vergrootglazen, kunnen je helpen om met meer gemak door het dagelijks leven te navigeren.

Het is belangrijk om op te merken dat alleen omdat iemands gezichtsvermogen de drempel voor blindheid bereikt, registratie een persoonlijke keuze is en vrijwillig is. Het maximaliseren van iemands onafhankelijkheid door toegang te bieden tot diensten en producten is een van de belangrijkste voordelen van registratie als wettelijk blinde.

Veelgestelde vragen

Welk recept is juridisch blind?

Gezichtsscherpte van 6/60 (20/200) of slechter wordt in de meeste landen als juridisch blind beschouwd. Iemand met een gezichtsvermogen van 6/60 kan een object op zes meter afstand niet duidelijk zien dat iemand met een normaal gezichtsvermogen op 60 meter afstand wel kan zien. 

Wat is de hoogste oogsterkte?

Over het algemeen worden de maximale vermogens gecorrigeerd door lenzen zijn -12,00 voor bijziendheid en +8,00 voor verziendheid. Brilsterktes kunnen variëren van -20,00 tot +12,00.

Slotgedachten van Lentiamo

Tot slot is juridische blindheid een term die gebruikt wordt door de medische gemeenschap en overheden om een bepaald niveau van visuele beperking te definiëren. Registratie als wettelijk blind kan verschillen van land tot land en de mate van gezichtsverlies verschilt van persoon tot persoon.

Legale blindheid kan ook unieke uitdagingen met zich meebrengen. Vooruitgang in technologie, ondersteunende diensten en inclusief beleid kunnen echter de kansen en levenskwaliteit van mensen met een visuele beperking verbeteren.

Lees meer

Wil je meer weten over veelvoorkomende visuele beperkingen?


Bronnen

1, 2, & 3. World Health Organization, Blindness and vision impairment

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

  Geen opmerkingen

  *Verplichte velden

  Best verkochte producten