Zonnebrillen uitverkoop na de zomer! Tot 50% korting!

Bestaande klant?

Visuele beperkingen: Wat is presbyopie? Hoe wordt het behandeld?

Jakub Odcházel, DiS.

Medische review door Jakub Odcházel, DiS., Hoofd Opticien, op 27. 11. 2019. Geschreven door Lentiamo

Alle vormen van visuele beperking zijn onaangenaam en veroorzaken beperkingen van de bewegingsvrijheid van degenen die erdoor worden getroffen. Alleen al met behulp van contactlenzen en een bril, kunnen mensen met een visuele beperking het grootste deel van hun dagelijkse routine zonder problemen uitvoeren.

In het kader van een reeks over de verschillende soorten visuele condities, wil Lentiamo je informeren over beperkingen, zoals bijziendheid (myopie) en verziendheid (hypermetropie/hyperopie) en astigmatisme.

Vandaag richten we ons op presbyopie, ook wel bekend als ouderdomsverziendheid.


Wat is presbyopie?

Presbyopie is een leeftijdsgebonden oogaandoening die het moeilijker maakt om voorwerpen van dichtbij te zien, ouderdomsverziendheid. Het komt meestal voor vanaf de leeftijd van 40 jaar.

De reden hiervoor is dat het oog zijn elasticiteit verliest, wat het moeilijk maakt om zich op korte afstand te focussen.

Helaas is er geen genezing voor presbyopie. Echter, met eenvoudige hulpmiddelen zoals multifocale contactlenzen, kan presbyopie zonder problemen worden gecorrigeerd.

Vind hier multifocale contactlenzen


Wat zijn de symptomen van presbyopie?

Het allereerste symptoom dat zich voordoet, is de noodzaak om het leesmateriaal te vergroten door de armen te strekken en ze zo ver mogelijk van de ogen af te plaatsen. Zorgvuldig werk, zoals naaien, lezen van kleine lettertjes of het maken van kleren, kan leiden tot vermoeidheid van de ogen. Als deze bezigheden gedurende een lange periode worden gedaan, kan het leiden tot hoofdpijn.

Andere veel voorkomende symptomen zijn duizeligheid en vermoeidheid na het lezen of na elke activiteit waarbij je je moet concentreren.

Presbyopie

Wat veroorzaakt presbyopie?

Presbyopie wordt meestal geassocieerd met toenemende leeftijd en is vaak een geleidelijke ontwikkeling waarvan de ernst in de loop der tijd toeneemt.

Presbyopie wordt niet veroorzaakt door de vorm van de oogbol, wat de oorzaak is van andere afwijkingen, zoals bijziendheid en verziendheid.

Het wordt veroorzaakt door de verdikking en verminderde flexibiliteit van het oog, zodat deze zich niet langer duidelijk kan concentreren op close-ups. Het licht dat door het hoornvlies wordt ontvangen, wordt niet naar het netvlies geleid, maar achter het netvlies, wat resulteert in onscherpe beelden en het gevoel van vermoeide ogen, terwijl de lens probeert effectiever te focussen. Veranderingen in de spieren rond de lens kunnen ook bijdragen aan deze aandoening.

Hoe kan je presbyopie behandelen?

Bezoek eenvoudigweg de oogarts of opticien om een oogtest te doen. Zodra de diagnose presbyopie is vastgesteld, bieden zij verschillende behandelingsmogelijkheden.

Multifocale contactlenzen zijn de beste keuze om ouderdomsverziendheid te corrigeren.

Let op:

Presbyopie kan gepaard gaan met andere visuele afwijkingen, zoals bijziendheid (myopie), verziendheid (hyperopie) of astigmatisme.

Aarzel niet om een oogarts te bezoeken om een oogtest te doen!

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

    Geen opmerkingen

    *Verplichte velden

    Best verkochte producten