­čśÄ Nu in de aanbieding: Lentiamo zonnebrillen uitverkoop

Bestaande klant?

Visuele beperkingen: Wat is presbyopie? Hoe wordt het behandeld?

Jakub Odcházel, DiS.

Medische review door Jakub Odcházel, DiS., Hoofd Opticien, op 27. 11. 2019. Geschreven door Lentiamo

Inhoudstafel

Stel je voor: je zit in je favoriete luie stoel, verdiept je in een spannende roman, als plotseling de woorden op de pagina een wazige brij worden. Frustrerend, nietwaar? Welkom in de wereld van presbyopie, waar onze ogen ons in de maling nemen naarmate we ouder worden.

Wat is presbyopie?

Presbyopie is een aandoening die onze ogen aantast naarmate we ouder worden. Het vermindert geleidelijk ons vermogen om objecten van dichtbij te zien, waardoor taken zoals lezen of het gebruiken van onze telefoon lastiger worden. Over het algemeen gaat het om beelden op een afstand van ongeveer 30 cm, of verder dan 30 cm voor oudere mensen.

Het natuurlijke proces van vervaging van het nabijzicht wordt meestal merkbaar in onze vroege tot midden 40-er jaren en blijft verergeren tot we rond ons 65e levensjaar zijn. Rond deze leeftijd stabiliseert presbyopie zich over het algemeen en gaat het niet verder achteruit.

Wat veroorzaakt presbyopie?

De belangrijkste oorzaak van het ontstaan van ouderdomsverziendheid is het verlies van elasticiteit in onze ogen, waardoor het moeilijker wordt om scherp te stellen op voorwerpen dichtbij. Ouderdomsverziendheid treedt op wanneer het centrale deel van de kristallijne ooglens harder wordt door de fysiologische afname van water in het lichaam die kenmerkend is voor het ouder worden.

Deze verharding vermindert de flexibiliteit van de lens, waardoor deze niet meer van vorm kan veranderen om scherp te stellen op voorwerpen dichtbij. Omdat het accommoderend vermogen van het oog dus verminderd is, zien de beelden er wazig uit.

beeld van brandpunt in normaal oog en in oog met presbyopie

Presbyopie vs myopie, vs hyperopie

Presbyopie, myopie, en hyperopie zijn drie verschillende oogafwijkingen die het moeilijk kunnen maken om objecten duidelijk te zien. Terwijl presbyopie meestal optreedt als we de 40 bereiken, kunnen verziendheid (hypermetropie) en bijziendheid (myopie) ons op elke leeftijd treffen, soms zelfs vanaf de geboorte. Presbyopie is geen zogenaamde refractieafwijking zoals astigmatisme, myopie, en hyperopie.

Het is vrij eenvoudig om bijziendheid en ouderdomsverziendheid van elkaar te onderscheiden, omdat de eerste vorm vooral betrekking heeft op het zicht op afstand en de tweede op het zicht dichtbij. Aan de andere kant heeft verziendheid ook invloed op ons vermogen om objecten op korte afstand duidelijk te zien, en daarom worden mensen soms verward tussen deze twee. Verziendheid belemmert een goede visuele functie op meerdere afstanden, maar staat een redelijk goed zicht op afstand toe, terwijl presbyopie geleidelijk alleen het zicht dichtbij belemmert.

Het is ook mogelijk om tegelijkertijd bijziend en verziend of hypermetropisch en verziend te zijn, maar bijziendheid en verziendheid kunnen niet samen voorkomen (tenminste, niet in hetzelfde oog).

Risicofactoren

Omdat ouderdomsverziendheid een fysiologische aandoening is, is de kans groot dat we er last van krijgen, ongeacht onze levensstijl. Factoren zoals genetische aanleg en gewoonten kunnen er echter voor zorgen dat het eerder optreedt dan later, of in meer substanti├źle vormen.

Hier is een lijst met factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan of het versnellen ervan.

 • Veroudering
 • Medische aandoeningen zoals diabetes, multiple sclerose, hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten
 • Hoge bloeddruk
 • Ernstige vermoeide ogen
 • Antidepressiva, antihistaminica, corticostero├»den, diuretica
 • Alcoholmisbruik

Symptomen van presbyopie

 • Moeite met het lezen van kleine letters, naaien en andere activiteiten van dichtbij
 • Dubbel zicht tijdens het lezen
 • Je moet scheel kijken om beter te zien
 • Het object waarop je probeert scherp te stellen verder weg houden
 • Duizeligheid en vermoeidheid na het lezen
 • Ongemak of pijn in het oog
 • Hoofdpijn en nekpijn
 • Vermoeide ogen
 • Behoefte aan fellere verlichting

Hoe wordt presbyopie gediagnosticeerd?

Presbyopie wordt gediagnosticeerd tijdens een uitgebreide oogonderzoek uitgevoerd door een oogspecialist. Dit onderzoek omvat verschillende tests en procedures om uw gezichtsvermogen en algemene gezondheid van uw ogen te beoordelen.

Tijdens het onderzoek zal de specialist je waarschijnlijk vragen naar eventuele symptomen die je ervaart, zoals moeite met het lezen van kleine lettertjes of vermoeide ogen. Hij/zij zal ook naar je medische voorgeschiedenis vragen en een gezichtsscherpte test uitvoeren om je vermogen om helder te zien op verschillende afstanden te meten. Deze test bestaat meestal uit het lezen van letters of cijfers op een kaart die op een specifieke afstand is geplaatst.

Andere tests die uw oogspecialist kan uitvoeren zijn:

 • Een refractietest, waarbij door verschillende lenzen wordt gekeken om het exacte voorschrift te bepalen waarmee je het duidelijkst kunt zien.
 • Een spleetlamponderzoek om de structuren van je ogen in detail te onderzoeken. Bij dit onderzoek wordt een speciaal microscoopachtig instrument gebruikt dat een vergroot beeld van je ogen geeft.
 • Een verwijd oogonderzoek, waarbij speciale oogdruppels worden gebruikt die je pupil verwijden om een beter zicht te krijgen op de interne structuren van je ogen. Hierdoor kunnen ze controleren op tekenen van oogziekten of -aandoeningen, zoals glaucoma, die mogelijk bijdragen aan uw ouderdomsverziendheid.

Onze allereerste aanbeveling is om een oogtest te doen zodra je veranderingen in je gezichtsvermogen begint te ervaren. Het is belangrijk om professioneel advies in te winnen bij een oogzorgspecialist om de beste aanpak te bepalen en geschikte oplossingen te vinden om deze problemen met het gezichtsvermogen aan te pakken.

Hoe kan presbyopie worden gecorrigeerd of behandeld?

Er zijn verschillende opties beschikbaar om je te helpen helder en comfortabel te zien, zelfs met ouderdomsverziendheid. Van een stijlvolle leesbril tot innovatieve contactlenzen en chirurgie, de wereld van oogcorrectie is ge├źvolueerd om aan onze behoeften te voldoen en biedt verschillende behandelingen voor ouderdomsverziendheid.

Advies van de expert: Als je merkt dat je je bril gedurende de dag voortdurend op en af zet vanwege het probleem van wazig zicht op verschillende afstanden, aarzel dan niet om een oogzorgspecialist te bezoeken om de mogelijkheid van een multifocale bril of contactlenzen te bespreken.Ze kunnen een stijlvolle keuze zijn die je er jeugdig uit laat zien.

Brillen

Bril op sterkte voor bijziendheid is een bifocale of multifocale bril nog steeds het meest gebruikelijke visuele hulpmiddel voor mensen met ouderdomsverziendheid. Deze brillen zijn speciaal gemaakt om het nabijzicht te verbeteren, zodat mensen comfortabel kunnen lezen, schrijven en digitale apparaten kunnen gebruiken. Ze worden aangepast aan het voorschrift van de drager om optimale helderheid en focus te bieden, wat zorgt voor een naadloze visuele ervaring.

hoe mensen met presbyopie zien met en zonder bril

Kant-en-klare leesbrillen zijn ook verkrijgbaar. Ze worden meestal gemaakt met een +1,00 dioptriecorrectie die geschikt is voor lichte afwijkingen, een +2,00 dioptriecorrectie die geschikt is voor volwassen mensen en een +3,00 dioptriecorrectie die wordt aanbevolen voor mensen in een vergevorderd stadium van presbyopie.

Contactlenzen

Contactlenzen die speciaal ontworpen zijn voor presbyopie zijn nu verkrijgbaar in vele materialen en vervangingsschema's. Multifocale lenzen bieden een handige en effectieve oplossing voor helder zicht op verschillende afstanden. Dankzij geavanceerde technologie en een nauwkeurig ontwerp bieden deze contactlenzen optimale gezichtsscherpte en comfort en vormen ze dus een praktisch alternatief voor traditionele brillen.

Chirurgie

Er zijn twee soorten operaties om ouderdomsverziendheid tegen te gaan:

Laserrefractieve chirurgie, zoals PRK (Photorefractive Keratectomy) of LASIK (laser in-situ keratomileusis), wordt op grote schaal gebruikt voor de correctie van refractieve afwijkingen door de kromming van het hoornvlies te veranderen door weefselfragmenten te verwijderen.

Bij intraoculaire chirurgie wordt een permanente kunstlens ge├»mplanteerd, met name een multifocale accommoderende lens. De herstelperiode na deze procedures kan van persoon tot persoon verschillen en de geschiktheid van de behandelingen hangt af van factoren zoals de leeftijd van de pati├źnt en zijn of haar refractiegeschiedenis.

Op zoek naar multifocale contactlenzen?

Zoek niet verder! Tientallen hypermoderne modellen zijn verkrijgbaar bij Lentiamo!

Multifocale contactlenzen kopen

Hoe ouderdomsverziendheid vertragen

Het is belangrijk op te merken dat het niet echt mogelijk is om ouderdomsverziendheid te voorkomen, omdat het iets natuurlijks is dat optreedt bij het ouder worden. Het kan echter wel worden vertraagd door bepaalde gunstige gewoonten aan te nemen die de gezondheid van de ogen bevorderen.

Oefeningen

Een gezonde levensstijl met regelmatige lichaamsbeweging, het consumeren van essenti├źle vitamines en het afzien van drugs-, rook- en alcoholmisbruik kunnen bijdragen aan de algehele gezondheid van de ogen. Lichaamsbeweging bevordert de vascularisatie en oxygenatie van het lichaam.

Zonnebril dragen

De ogen beschermen tegen schadelijke UV-stralen is cruciaal. Het dragen van een zonnebril

 die voldoende UV-bescherming biedt, kan schade aan de ogen helpen voorkomen.

Regelmatig oogonderzoek

Het is essentieel om regelmatig oogcontroles te plannen om veranderingen in het gezichtsvermogen te controleren en mogelijke problemen in een vroeg stadium op te sporen. Mensen met chronische aandoeningen die van invloed kunnen zijn op het gezichtsvermogen, zoals diabetes of hoge bloeddruk, moeten ook hun gezondheid goed beheren om het risico op visuele problemen te minimaliseren.

Gezond dieet

Vitamine A, C, D en E ondersteunen de gezondheid van de ogen. Vitamine A is goed voor het hoornvlies en het netvlies. Vitamine C vermindert het risico op staar en vertraagt de progressie van leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie, net als vitamine E. Vitamine D vermindert het risico op maculadegeneratie, staar en glaucoom en verbetert ook de traanfunctie. Daarnaast zijn er andere supplementen zoals magnesium en zink die als een beschermend schild fungeren en de ogen beschermen tegen mogelijke problemen met het gezichtsvermogen.

Met andere woorden: een dieet dat rijk is aan vis, fruit, groenten en veel water.

Door deze gewoonten in onze dagelijkse routine op te nemen, kunnen we het welzijn van onze ogen bevorderen en mogelijk het begin van ouderdomsverziendheid vertragen.

Slotgedachten van Lentiamo

Presbyopie kan een vervelende visuele beperking zijn die ons beïnvloedt in onze dagelijkse activiteiten, maar het is ook een herinnering aan de ongelooflijke reis die onze ogen hebben afgelegd en hoeveel ze ons nog kunnen laten zien. Dankzij de moderne oogzorg is het ook vrij eenvoudig om ouderdomsverziendheid onder controle te houden, beter te zien en je beter te voelen. Dus laten we onze ogen koesteren, vergeet niet om regelmatig oogcontroles te plannen en ga de uitdagingen van het ouder worden met gratie tegemoet.

Bronnen:

1.Progress in Retinal and Eye Research, Presbyopia: Effectiveness of correction strategies

2.Ophthalmic & Physiological Optics, Developments in the correction of presbyopia I: spectacle and contact lenses

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

  Geen opmerkingen

  *Verplichte velden

  Best verkochte producten