Beperkte aanbieding: 15% korting op nieuwe Lenjoy 1 Day Air+ contactlenzen.

Bestaande klant?

Visuele beperkingen: Wat is hyperopie? De symptomen, de oorzaken en de behandeling

Jakub Odcházel, DiS.

Medische review door Jakub Odcházel, DiS., Hoofd Opticien, op 06. 12. 2019. Geschreven door Lentiamo

Alle vormen van visuele beperkingen zijn onaangenaam en beperkend. Met behulp van contactlenzen en een bril, kan je echter het merendeel van je dagelijkse activiteiten zonder problemen doen.

In deze reeks over de verschillende soorten visuele condities, wil Lentiamo je informeren over afwijkingen zoals bijziendheid (myopie), presbyopie en astigmatisme.

Met dit artikel willen we je informeren over hyperopie, ook wel bekend als verziendheid.

Wat is hyperopie?

Mensen met hyperopie kunnen op alle afstanden visuele problemen hebben door verschillende factoren zoals leeftijd, dioptrie en accommodatie (in)vermogen.

Hyperopie, ook wel verziendheid genoemd, is een aangeboren refractieafwijking. Als je jonger bent dan 30 jaar, verziend bent en een lage dioptriewaarde hebt, kun je waarschijnlijk op alle afstanden goed zien. Als verziendheid niet wordt gecorrigeerd, kan je goed zien, maar je overspant de spieren in je ogen, wat kan leiden tot vermoeidheid of andere veel voorkomende asthenopische symptomen zoals hoofdpijn, oogpijn, wazig zicht of zelfs duizeligheid. Bij langdurige, ongecorrigeerde hyperopie neemt het vermogen om tot een bepaalde afstand goed te zien aanzienlijk af in de loop van de tijd.

Mensen met hogere dioptrieën zien slecht tot op grote afstand. Onmiddellijke hulp kan worden geboden door het dragen van een bril, contactlenzen of het ondergaan van visuele correctie chirurgie zoals LASIK.

Contactlenzen voor hyperopie

Wat zijn de symptomen van hyperopie?

Als je ogen hyperopie hebben, kan je last hebben van:

 • problemen met het focussen op objecten dichtbij
 • hoofdpijn
 • wazig zicht
 • oogvermoeidheid
 • vermoeidheid na het lezen

Wat veroorzaakt hyperopie?

Als je ogen verziend zijn, zijn de lichtstralen niet gefocust zoals ze zouden moeten zijn. Vanuit fysiek oogpunt is het oog korter dan normaal. Hierdoor wordt het licht achter het netvlies gericht, wat resulteert in wazig zicht.

Normaal gesproken wordt het hoornvlies, de heldere buitenste laag van het oog en de lens direct op het oppervlak van het netvlies gefocust, waardoor de krachten in het achterste deel van het oog worden gebundeld.

Normaal zicht

Hyperopie

Hyperopie

Hyperopie

Correctie

Hyperopiecorrectie met contactlenzen

Hoe kan je hyperopie behandelen?

Het enige wat er nodig is om hyperopie te diagnosticeren is een oogtest, die gemakkelijk door een oogarts of opticien kan worden uitgevoerd. De contactlenzen, de bril of de refractiechirurgie kunnen het zicht corrigeren.

Bij hypermetropie heeft het voorschrift dat de oogarts of opticien je geeft een positief nummer, zoals +3.00. Hoe hoger het getal, hoe sterker de oogaandoening en de benodigde lenzen.

Bezoek de opticien of oogarts om een oogonderzoek te doen en bestel jouw eyewear op Lentiamo!Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

  Geen opmerkingen

  *Verplichte velden

  Best verkochte producten