Bestaande klant?

Visuele beperkingen: Wat is myopie en hoe behandel je het?

Jakub Odcházel, DiS.

Medische review door Jakub Odcházel, DiS., Hoofd Opticien, op 10. 12. 2019. Geschreven door Lentiamo

Alle vormen van visuele beperking zijn onaangenaam en beperkend. Echter, met behulp van contactlenzen en brillen, kan je het grootste deel van je dagelijkse leven zonder problemen aan.

In deze reeks over de verschillende soorten visuele condities, wil Lentiamo je informeren over afwijkingen zoals verziendheid ( hyperopie), presbyopie en astigmatisme.

Vandaag richten we ons op myopie, ook wel bijziendheid genoemd.


Wat is myopie?

Als je voorwerpen van dichtbij scherp ziet, en je hebt dus geen probleem met het lezen van kleine lettertjes, maar je ziet dingen in de verte wazig worden, dan heb je waarschijnlijk een afwijking in de ogen. Je ogen hebben dus last van een aandoening die bijziendheid wordt genoemd.

Bijziendheid is de meest voorkomende oorzaak van visuele problemen bij mensen onder de 40 jaar.

Het is een veel voorkomende visuele beperking waarbij objecten idichtbij duidelijk te zien zijn, maar objecten in de verte wazig zijn. Het treedt op wanneer de vorm van het oog de lichtstralen verkeerd buigen (breken) en beeld het af vóór het netvlies, in plaats van op het netvlies.

Bijziendheid kan zich geleidelijk of snel ontwikkelen en verergert vaak in de kindertijd en puberteit. Het komt vaak voor in families.

Normaal zicht

Myopie

Myopie

Myopie

Correctie

Myopiecorrectie met contactlenzen


Wat zijn de symptomen van myopie?

De symptomen kunnen bestaan uit wazig zicht bij het kijken naar voorwerpen in de verte, de noodzaak om de oogleden te knijpen of gedeeltelijk te sluiten om duidelijk te kunnen zien, en hoofdpijn veroorzaakt door vermoeide ogen.

Bijziendheid wordt echter vaak voor het eerst ontdekt in de kindertijd. Als je je afvraagt of je kind bijziendheid heeft, let dan op de onderstaande symptomen.

Als je kind:

 • aanhoudend de ogenleden bijna dichtknijpt
 • dichter bij de TV of vooraan in de klas moet zitten
 • geen objecten op afstand kan detecteren
 • overdreven knippert
 • vaak in haar of zijn ogen wrijft

is hij of zij waarschijnlijk bijziend.

Let op: Als je één van deze symptomen bij je kind ontdekt, ga dan naar een oogarts of opticien en laat een oogtest uitvoeren. Zij zullen passende contactlenzen of een bril voor je kind voorschrijven.

Wat veroorzaakt myopie?

Myopie treedt op wanneer de oogbol te lang is in vergelijking met de focuskracht van het hoornvlies en de lens. De lichtstralen richten zich dus op een punt voor het netvlies en niet direct op het oppervlak van het netvlies.

Myopie kan ook worden veroorzaakt doordat het hoornvlies en/of de lens te gebogen is voor de lengte van de oogbol. In sommige gevallen wordt bijziendheid veroorzaakt door een combinatie van deze factoren.

Vind geschikte contactlenzen voor myopieHoe wordt myopie behandeld?

Je kunt bijziendheid corrigeren met contactlenzen, een bril of refractiechirurgie zoals LASIK..

Contactlenzen zorgen voor een optimale gezichtsscherpte, zelfs bij ernstige myopie. Nadat de brekingskracht van het oog en het hoornvlies is gemeten, kiest de oogarts of opticien uit verschillende soorten contactlenzen de juiste contactlens voor jouw oog en past deze aan. Als je de onderhoudsinstructies en regelmatige controles opvolgt, kan je lange tijd zonder problemen contactlenzen dragen.

Concave contactlenzen zijn de beste manier om bijziendheid te behandelen. Ze werken door de lichtstralen iets naar buiten te buigen, zodat ze zich verder naar achteren op het netvlies kunnen concentreren. Voorschriften voor concave contactlenzen hebben een minteken voor het nummer. Hoe verder weg het nummer van nul staat, hoe meer correcties er nodig zijn.

Bezoek de opticien of oogarts om een oogonderzoek te doen en bestel jouw eyewear op Lentiamo!Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

  Geen opmerkingen

  *Verplichte velden

  Best verkochte producten