Zonnebrillen uitverkoop na de zomer! Tot 50% korting!

Bestaande klant?

Amsler-rooster: Test op maculadegeneratie thuis

Lucie Macháčková

Medische review door Lucie Macháčková, Brno Optics Winkelmanager, op 13. 06. 2023. Geschreven door Lentiamo

Inhoudsopgave

De Amsler rastertest wordt vaak gebruikt om maculadegeneratie, een belangrijke oorzaak van gezichtsverlies bij oudere volwassenen, op te sporen en te controleren.1 Vroege detectie en nauwgezette controle kunnen de progressie van gezichtsverlies mogelijk vertragen.

Net als elke online oogtest, Amsler roosters zijn het meest effectief in combinatie met regelmatig oogonderzoek en professionele medische begeleiding. Neem contact op met uw contactlensspecialist om een afspraak te maken voor een onderzoek of om uw eventuele zorgen te bespreken.

Om u vertrouwd te maken met de basisprincipes van maculadegeneratie en Amsler-testen, hebben onze oogzorgspecialisten enkele veelgestelde vragen beantwoord. U vindt stap-voor-stap instructies over het gebruik van een Amsler-rooster en informatie over het interpreteren van de resultaten.

Lees hieronder meer en ontdek of je een Amsler-test moet doen en zo ja, hoe vaak je dat moet doen. Of ga direct naar de instructies voor het gebruik van het Amsler-raster.

Wat is de Amsler-oogtest?

Een Amsler-test is een eenvoudige en effectieve visustest die wordt gebruikt om veranderingen in het centrale gezichtsvermogen van een persoon op te sporen en te controleren. Het wordt gebruikt door mensen die mogelijk leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD) hebben of het risico lopen dit te ontwikkelen.

De Amsler-kaart zelf bestaat uit een witte achtergrond met zwarte lijnen die een vierkant rasterpatroon vormen. In het midden van het raster bevindt zich een enkele stip die als focuspunt fungeert.

Zelftesten met een Amsler-rooster is belangrijk voor je visuele gezondheid. Houd er echter rekening mee dat een opgeleide oogzorgprofessional uw resultaten nauwkeuriger kan interpreteren en de juiste vervolgzorg kan bieden. Raadpleeg altijd uw arts bij veranderingen of abnormale of dubbelzinnige testresultaten.

Het Amsler-raster gebruiken

Een Amsler raster is een niet-invasieve en pijnloze test. Het kan snel en gemakkelijk thuis of tijdens een routine oogonderzoek worden gedaan. Volg deze stap-voor-stap instructies om de Amsler grid test zelf uit te voeren.

 1. Houd het rooster op 30 tot 40 centimeter afstand van je gezicht in een goed verlichte ruimte.
 2. Bedek één oog.
 3. Focus op de middelste stip gedurende ongeveer 10 seconden met je onbedekte oog. Let op of er lijnen of gebieden wazig, golvend of donker zijn of ontbreken.
 4. Herhaal dit met het andere oog.

amsler grid

Wil je je eigen exemplaar? Download een gratis afdrukbaar Amsler-rooster PDF.

 

Download PDF

Tips voor nauwkeurige resultaten

Voor de meest nauwkeurige resultaten draagt u een leesbril, inclusief een bifocale bril, die u normaal gebruikt om te lezen. Herhaal de test één keer per week of zoals aanbevolen door uw oogspecialist. Het is ook belangrijk om uw resultaten te documenteren om de ziekte goed te kunnen volgen. Als u veranderingen in uw gezichtsvermogen opmerkt, neem dan onmiddellijk contact op met uw oogspecialist.

Pro tip: Wist je dat Amsler roosters kunnen worden afgedrukt of gebruikt op een computerscherm of tablet? Zorg ervoor dat je het papieren rooster of scherm op ooghoogte plaatst voor de meest nauwkeurige resultaten.

Hoe de Amsler-test te interpreteren

Voor een gezond oog zonder maculadegeneratie moeten alle gebieden van een Amsler-rooster er helder en gelijkmatig uitzien. Elke lijn en vierkant is duidelijk en helder te zien door het open oog. Bovendien mogen er geen gebroken lijnen te zien zijn en moeten alle vierkantjes aanwezig zijn.

Abnormale bevindingen of Amsler-vervorming kunnen duiden op een mogelijke verandering of probleem in het gezichtsvermogen. Als je maculadegeneratie of een ander centraal zichtprobleem hebt, kunnen de lijnen op een Amsler-rooster golvend, gebogen of vervormd lijken, zoals op het rooster hieronder. Je kunt ook een leeg of donker gebied in het midden van het raster zien.

distored amsler grid lines

Het is noodzakelijk om onmiddellijk medische hulp in te roepen van een oogspecialist als er veranderingen of vervormingen worden waargenomen tijdens de Amsler-roostertest. Vroege detectie en behandeling van AMD kan verder gezichtsverlies helpen voorkomen en de kans op behoud van het centrale gezichtsvermogen verbeteren.

Houd er rekening mee dat Amsler rasters weliswaar een nuttig hulpmiddel kunnen zijn en zeer nauwkeurig veranderingen in uw zicht kunnen volgen, maar dat ze niet bedoeld zijn om een diagnose te stellen of een medische aandoening te behandelen. Ze zijn ook geen vervanging voor regelmatig oogonderzoek of professioneel medisch advies. Raadpleeg uw oogspecialist als u veranderingen in uw gezichtsvermogen opmerkt of als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw ogen.

Wat is maculadegeneratie?

Maculadegeneratie, ook wel leeftijdsgebonden maculadegeneratie (AMD) genoemd, is een medische aandoening waarbij het centrale deel van het netvlies, de macula, wordt aangetast. De macula is verantwoordelijk voor het scherpe, centrale zicht dat nodig is voor taken als lezen en autorijden. De ziekte komt het meest voor bij mensen boven de 60 jaar. Na verloop van tijd kan maculadegeneratie leiden tot een geleidelijk verlies van het centrale zicht.

De symptomen van maculadegeneratie kunnen variëren, maar enkele veel voorkomende symptomen zijn wazig of vervormd zicht, een donker of leeg gebied in het midden van het gezichtsveld en moeite met het zien van fijne details. Er zijn twee soorten maculadegeneratie: droog en nat.

 • Droge maculadegeneratie komt vaker voor en ontwikkelt zich langzaam. Afzettingen van lipiden, eiwitten en cellulaire debris stapelen zich op onder het netvlies, waardoor de macula dunner wordt.
 • Natte maculadegeneratie komt minder vaak voor, maar kan zich snel ontwikkelen en ernstiger gezichtsverlies veroorzaken. Het treedt op wanneer onregelmatige bloedvaten onder de macula beginnen te groeien en vloeistof in het netvlies lekken.

Wie moet de Amsler-roostertest doen?

Hoewel de exacte oorzaak van droge maculadegeneratie niet duidelijk is, wijst onderzoek uit dat leeftijd en omgevingsfactoren kunnen bijdragen. Bekijk enkele veel voorkomende factoren die kunnen bepalen wie risico loopt op maculadegeneratie:

 • Leeftijd – Maculadegeneratie komt vaker voor bij volwassenen ouder dan 60 jaar.
 • Familiegeschiedenis – Genetica en de ziekte blijken een verband te hebben.
 • Hart- en vaatziekten – Hartaandoeningen kunnen wijzen op een hoger risico op maculadegeneratie.
 • Roken – Het roken van sigaretten of regelmatige blootstelling aan passief roken verhoogt de kans op oog- en andere aandoeningen aanzienlijk.
 • Obesitas – Onderzoek wijst uit dat obesitas de progressie van maculadegeneratie naar de ernstigere vorm van de ziekte kan beïnvloeden.

Een van de belangrijkste voordelen van het Amsler-rasteronderzoek is de vroegtijdige opsporing van potentiële zichtproblemen. De resultaten kunnen u waarschuwen voor het begin van natte maculadegeneratie in een vroeger, beter behandelbaar stadium, waardoor een snelle behandeling mogelijk is en verder centraal gezichtsverlies mogelijk voorkomen kan worden.

Hoewel er geen genezing is voor maculadegeneratie, zijn er wel behandelingsmogelijkheden voor natte AMD. Uw oogspecialist kan uw AMD behandelen met een geneesmiddel dat anti-VEGF wordt genoemd. Daarnaast kunnen ze tips om je gezichtsvermogen te verbeteren aanbevelen en het risico op maculadegeneratie verminderen, zoals veranderingen in het dieet. Blauw licht filteren doet meer dan vermoeide ogen voorkomen, het kan ook het risico op maculadegeneratie verminderen.

Wist je dat? Natte maculadegeneratie wordt alleen veroorzaakt door de droge vorm van de ziekte. Gelukkig gaat droge maculadegeneratie niet altijd over in de ernstigere natte vorm.

Hoe vaak moet je de Amsler-test doen?

Een oogspecialist kan aanraden om tussen één keer per dag en één keer per week te testen. Raadpleeg altijd uw oogarts om te bepalen welke frequentie geschikt is voor uw risiconiveau of ziekteprogressie.

In tegenstelling tot examens zoals een online astigmatisme test die één keer genomen kan worden, moeten Amsler roosters regelmatig gebruikt worden om effectief te zijn.

Kan het Amsler-raster glaucoom detecteren?

Amsler rasters worden voornamelijk gebruikt om maculaire aandoeningen op te sporen. Ze worden het meest gebruikt als een maculadegeneratiekaart om de ziekte op te sporen en te volgen. Hoewel de resultaten van de Amsler-test mensen kunnen wijzen op afwijkingen in hun gezichtsvermogen die te maken hebben met glaucoom, blijft het relevant om een uitgebreid oogonderzoek om een nauwkeurige diagnose te stellen en andere ziekten uit te sluiten.

Slotgedachten van Lentiamo

Preventie is de sleutel als het gaat om de gezondheid van uw ogen. Om goed voor uw ogen en gezichtsvermogen te zorgen, is het belangrijk om regelmatig een afspraak te maken met uw oogzorgspecialist.

De experts van Lentiamo hopen dat deze informatie over Amsler roosters en maculadegeneratie nuttig is geweest. Praat met een oogzorgspecialist als je denkt dat je risico loopt op maculadegeneratie. Zij kunnen uitgebreide onderzoeken uitvoeren en u adviseren over de specifieke kenmerken van uw ogen en uw visuele gezondheid.


Bronnen

1. The Lancet Global Health, Global causes of blindness and distance vision impairment 1990-2020: a systematic review and meta-analysis.

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

  Geen opmerkingen

  *Verplichte velden

  Best verkochte producten