Beperkte aanbieding: 15% korting op nieuwe Lenjoy 1 Day Air+ contactlenzen.

Bestaande klant?

6 tips tegen vermoeide ogen

Jakub Odcházel, DiS.

Medische review door Jakub Odcházel, DiS., Hoofd Opticien, op 06. 02. 2020. Geschreven door Lentiamo

Hoe kun je vermoeide ogen verlichten?

Oogvermoeidheid is een probleem waar veel mensen tegenwoordig last van hebben. Velen van ons moeten vele uren per dag besteden aan het staren naar digitale schermen op het werk, zonder enige bescherming tegen de helderheid van het scherm en dit kan zeer schadelijk zijn voor onze ogen.

Vermoeide ogen kunnen leiden tot hoofdpijn die lang kan aanhouden na het verlaten van het kantoor. De spanning kan ook een tintelend gevoel in het netvlies veroorzaken en zelfs leiden tot gezichtsspasmen. Een ander symptoom of gevolg is het computer vision syndroom, ook wel bekend als digitale oogvermoeidheid. Al deze symptomen zijn het gevolg van vermoeidheid die wordt veroorzaakt door het urenlang staren naar een scherm.

Gelukkig zijn er manieren om dit fenomeen tegen te gaan. In dit artikel leggen we uit hoe!

Wat veroorzaakt vermoeide ogen?

Oogvermoeidheid wordt veroorzaakt door verschillende factoren die verband houden met de werking van een digitaal scherm.

 • Helderheid: Stel je voor dat je meerdere uren, dagen achter elkaar naar een gloeilamp moet staren. Dit is vergelijkbaar met wanneer je elke dag vele uren aan een computer moet zitten.
 • Blauw licht: Blauw licht van beeldschermen wordt als zeer schadelijk beschouwd. De golven van het blauwe licht dringen het oog fel binnen en veroorzaken vermoeidheid aan de ogen.
 • Concentratie: Oogmoeheid wordt ook veroorzaakt door het scherm zelf, maar ook door het staren ernaar. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld lang autorijden of na een lange werkdag. Daarom moet je tijdens een lange rit, en op het werk, regelmatig een pauze inlassen.
 • Contrast: Knipperend licht wordt meestal gegenereerd door het surfen op het internet. De overgang van de witte kleur van een tekstdocument naar donkere of kleurrijke tinten van een website zorgt voor een contrast dat een spanning in de ogen kan veroorzaken.
oorzaken van vermoeide ogen

Wat te doen tegen vermoeide ogen? Tips

Nummer 1 tip: Computerbril

Hoe kan het probleem van vermoeide ogen worden tegengegaan? Wij raden aan om een computerbril te dragen. Een beeldschermbril blokkeert het schadelijke blauwe licht dat wordt uitgestraald door computers, tablets en smartphones. Dit voorkomt dat de ogen na een lange dag voor het beeldscherm moe en droog worden. Een computerbril kan ook je slaap verbeteren en hoofdpijn verminderen.

Aanraders voor computerbrillen:

Op zoek naar een perfecte computerbril?

De beeldschermbrillen van Meller & Izipizi zijn klaar voor gebruik en betaalbaar! Alle andere computerbrillen worden speciaal voor jou voorzien van computerglazen.

Meller & Izipizi computerbrillen Bekijk alle computerbrillen

Meer tips tegen vermoeide ogen

 • Behalve een computerbril is er nog een manier om blauw licht te bestrijden. In de instellingen van de computer en smartphone kun je de zogenaamde nachtweergave activeren. De nachtmodus verandert de kleur van het scherm in een lichtoranje tint, waardoor er veel blauw licht wordt gefilterd.
 • De verlichting van het scherm moet worden verminderd, vooral wanneer je in een donkere kamer zit. In instellingen kun je de helderheid van het beeldscherm verlagen.
 • Het beste is het om regelmatig korte pauzes te nemen tijdens je werkdag. Zorg ervoor dat je tijdens je pauzes iets anders doet dan naar je pc-scherm of je mobiel kijken, bijvoorbeeld uit het raam naar buiten kijken.

TIP! Als je regelmatig last hebt van vermoeide ogen en droge ogen, gebruik dan oogdruppels, om de spanning van je ogen te verminderen.

Nog niet tevreden? Probeer deze huis, tuin en keuken 6 tips tegen vermoeide ogen!

 1. Komkommerschijfjes: Een klassieke en beproefde methode is het koelen van de oogleden met komkommerschijfjes. Neem een verse komkommer uit de koelkast, snijd twee dunne plakjes en leg ze op je oogleden. Laat de komkommerschijfjes ongeveer 10 minuten intrekken. De komkommer heeft een verkoelend maar ook bevochtigend effect en dat is precies wat vermoeide ogen nodig hebben.
 2. Theezakjes: Als je geen verse komkommer bij de hand hebt, kun je theezakjes gebruiken. Kamille is een uitstekende keuze. Zet een paar kopjes en laat de theezakjes afkoelen in de koelkast. Leg ze dan tien minuten op je gesloten oogleden.
 3. Koude lepels: Je kunt je vermoeide en geïrriteerde ogen ook verzorgen met koele lepels. Zet twee lepels in de koelkast voor een half uur. Het koude metaal zorgt ervoor dat je gezwollen vaten samentrekken. Maar leg de lepels nooit in de vriezer! De gevoelige huid rond de ogen zou dan verbranden.
 4. Oogmassage: Een massage kan ook verlichting brengen. Klop zachtjes en voorzichtig met de vingertoppen op het gebied van de ogen. Je kunt ook een nachtcrème of gel gebruiken. De huid rond de ogen is erg dun en gevoelig, dus het is belangrijk om voorzichtig te masseren.
 5. Oog-yoga: Uitstekende resultaten kunnen ook worden bereikt met oogyoga. Als je elke dag een paar oefeningen doet, versterk je de fijne oogspieren.

Heb je nog andere tips die nuttig kunnen zijn? Schrijf ze in de comments!

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

  Geen opmerkingen

  *Verplichte velden

  Best verkochte producten