Bestaande klant?

Astigmatisme: Hoe het verlichting en 's nachts rijden beïnvloedt

Ing. Barbora Keřková

Medische review door Ing. Barbora Keřková, Deputy Optiekwinkel Manager, op 15. 02. 2024. Geschreven door Lentiamo

Inhoudsopgave

Veel mensen met astigmatisme ondervinden problemen als ze 's nachts of bij weinig licht rijden. Deze aandoening beïnvloedt de manier waarop licht het oog binnenkomt, wat wazig of vervormd zicht kan veroorzaken. De invloed op het zicht kan variëren, waarbij sommige mensen milde symptomen ervaren en anderen met meer uitgesproken problemen te maken krijgen.

Optometry and Vision Science concludeerde dat astigmatische patiënten een verminderde zichtkwaliteit ervaren, met 66% die 's nachts rijproblemen ondervindt.1

Dus hoe beïnvloedt astigmatisme het zicht als het buiten donker is en hoe kun je deze problemen voorkomen? De optometristen van Lentiamo beschrijven een aantal veelvoorkomende problemen die samenhangen met ongecorrigeerd astigmatisme en licht in het donker, leggen uit hoe dit het autorijden beïnvloedt en geven tips over hoe je deze problemen het hoofd kunt bieden.

Wat is astigmatisme?

Astigmatisme is een refractiefout veroorzaakt door een onregelmatig gevormd hoornvlies of lens. Als gevolg hiervan focust het oog het licht niet gelijkmatig op het netvlies, wat leidt tot wazig of vervormd zicht. Het kan naast bijziendheid voorkomen (myopie) of verziendheid (hyperopie) maar gaan gepaard met extra visuele uitdagingen voor individuen.

Is astigmatisme 's nachts erger?

Wazig zien in verband met astigmatisme kan 's nachts of bij weinig licht erger lijken. Als het donker is, verwijden de pupillen zich om meer licht in de ogen te laten. Deze verwijding accentueert de effecten van deze specifieke refractieafwijking wanneer er meer licht in één keer wordt binnengelaten. Het contrast tussen de omringende duisternis en een lichtbron kan de vervormingen of wazigheid lijken te versterken.

Het aanpakken van astigmatisme-gerelateerde zichtproblemen is cruciaal om het visuele comfort te verbeteren en de veiligheid te garanderen.

Hoe zien mensen met astigmatisme licht?

Astigmatische personen hebben vaak moeite om lichten duidelijk te zien, vooral bij weinig licht. Koplampen, straatverlichting en andere verlichtingsbronnen kunnen op verschillende manieren vervormd of scheef gaan staan.

Merk op dat in de bovenstaande afbeelding de achterlichten van de achterste auto scherp en helder zijn. Dit is normaal of standaardzicht. Hieronder zie je een vergelijking tussen astigmatisme 's nachts links en normaal zicht rechts.

Veel voorkomende symptomen die samenhangen met astigmatisme en licht zijn onder andere:

Wazig of wazig zicht

Zoals links te zien is, kunnen het gezichtsveld en de lichten wazig, onscherp of onscherp lijken door de onregelmatige lichtbreking veroorzaakt door astigmatisme.

Halos

Rond een lichtbron kan een halo of ring verschijnen, waardoor het moeilijk wordt om de werkelijke vorm, grootte of helderheid te onderscheiden. Lichten kunnen helderder lijken als de halo zich ver buiten het centrum uitstrekt, zoals links is afgebeeld.

Strepen

Lichten kunnen stralen lijken te hebben die uit tegenovergestelde uiteinden komen, zoals links te zien is. Dit creëert een "streperig" effect waarbij de lichten uitgerekt lijken.

Sterrensprongen

Sterrenkransen lijken op halo's en verschijnen als stervormige schitteringen rond koplampen en straatlantaarns. Dunne lichtstralen stralen uit het centrum van een lamp, zoals links afgebeeld.

De bovenstaande afbeeldingen geven visueel weer hoe astigmatisme het gezichtsvermogen kan beïnvloeden. De werkelijke effecten kunnen per persoon verschillen. Als u een van de bovenstaande symptomen ervaart of merkt dat uw nachtzicht is veranderd of verslechterd, neem dan contact op met uw contactlensspecialist.

Astigmatisme en 's nachts rijden

Astigmatisme kan het moeilijk maken om details te onderscheiden, afstanden nauwkeurig in te schatten en onderscheid te maken tussen objecten en hun omgeving tijdens het rijden 's nachts of in slecht verlichte omstandigheden.

Het kan moeilijker zijn om koplampen, straatverlichting en verkeersborden duidelijk waar te nemen omdat de lichten uitgerekt, langgerekt, verstrooid of met een halo lijken. Hierdoor kun je onwillekeurig met je ogen knijpen om beter te kunnen focussen.

Ongecorrigeerd astigmatisme kan het moeilijk of zelfs gevaarlijk maken om 's nachts te rijden. Er zijn stappen die je kunt nemen om jezelf en anderen veilig te houden en om je zicht helder te houden.

Hoe om te gaan met astigmatisme-gerelateerde lichtproblemen

Er zijn verschillende manieren om astigmatisme-gerelateerde problemen met licht aan te pakken. De eerste stap is een bezoek aan je oogspecialist. Hij of zij kan vaststellen wat de oorzaak is van uw symptomen. Van daaruit zullen ze passende oplossingen voorstellen, zoals corrigerende hulpmiddelen of andere managementtips.

Opties voor gezichtscorrectie

 • Speciaal ontworpen torische contactlenzen kan de onregelmatige vorm van het hoornvlies corrigeren, wat zorgt voor helderder zicht. De beste contactlenzen voor astigmatisme bieden comfort en zichtcorrectie om alledaagse activiteiten zoals autorijden gemakkelijker te maken.
 • Brillen op sterkte met lenzen die zijn aangepast om schittering te minimaliseren en de visuele helderheid te verbeteren, kunnen zeer nuttig zijn tijdens het rijden in het donker. Een bril schoonhouden is ook cruciaal voor het behoud van een optimaal gezichtsvermogen.
 • Er zijn verschillende chirurgische ingrepen die het gezichtsvermogen van patiënten met astigmatisme kunnen corrigeren, LASIK is een van de meest voorkomende.

Pro tip: Als je een bril draagt, kunnen antireflecterende coatings op elk moment van de dag nuttig zijn. Ze zijn ontworpen om schittering te verminderen voor minder afleiding, betere visuele helderheid en minder vermoeide ogen. 

Aanpassingen aan de omgeving

 • Juiste verlichtingstechnieken  Zachtere of diffuse verlichting thuis en op het werk kan het algehele visuele comfort verbeteren.
 • Antireflectieschermen en -filters  Het gebruik van antireflectieschermen en -filters voor elektronische apparaten kan vermoeidheid en ongemak voor de ogen helpen verminderen.

Tips voor nachtrijden met astigmatisme

Naast contactlenzen en een bril zijn er nog andere stappen die je kunt nemen om je zicht te verbeteren als je 's nachts rijdt met astigmatisme:

 • Reinig voorruiten, koplampen, spiegels en ruiten  Het regelmatig reinigen van deze oppervlakken kan de zichtbaarheid tijdens het rijden 's nachts aanzienlijk verbeteren. Vlekken en vegen kunnen licht weerkaatsen, wat visuele problemen verergert.
 • Onderste dashboardverlichting – Door de helderheid van de dashboardverlichting te verminderen, kunnen storende reflecties op de voorruit tot een minimum worden beperkt.
 • Nachtinstellingen op spiegels – Sommige autospiegels hebben een nachtstand om schittering te verminderen, wat 's nachts voordelig kan zijn voor astigmatische personen.
 • Oogdruppels – Soms kunnen droge ogen 's nachts voorkomen nadat je de hele dag lenzen hebt gedragen. Oogdruppels kunnen helpen tegen droogheid en wazigheid.

Pro tip: Lentiamo optometrist Barbora Keřková, Ing. legt uit: "Wees niet bang om voor torische contactlenzen te kiezen als uw correctie dat vereist. Met het juiste type torische contactlens wordt het draagcomfort niet aangetast in vergelijking met sferische contactlenzen, maar ze zorgen wel voor een beter zicht. Torische contactlenzen worden een populaire optie voor patiënten met astigmatisme, omdat hun aandeel in de bevolking toeneemt en de materialen voor contactlenzen steeds beter worden."

Hoe kom ik erachter of ik astigmatisme heb?

Als je vermoedt dat je problemen worden veroorzaakt door deze aandoening, probeer dan de online astigmatisme test. Deze vierstappentest kan je persoonlijke nieuwsgierigheid bevredigen.

Het is belangrijk om een oogspecialist een oogonderzoek te laten doen, inclusief een astigmatisme test, om te bevestigen of je astigmatisch bent of niet. Hij of zij zal je dan helpen om de juiste zichtcorrectiemethode te kiezen.

Slotgedachten van Lentiamo

Het aanpakken van astigmatisme-gerelateerde zichtproblemen is cruciaal om het visuele comfort te verbeteren en de veiligheid tijdens het rijden in het donker te garanderen. Een oogzorgprofessional raadplegen om te helpen bij het beheren van zichtproblemen is een uitstekende manier om het algemene visuele comfort te verbeteren en de veiligheid te garanderen.

Door de juiste oplossingen te kiezen, kunnen mensen met astigmatisme met vertrouwen door hun omgeving navigeren en genieten van helderder zicht tijdens hun reizen!


Bronnen

1. Optometry and Vision Science, Epidemiology and Burden of Astigmatism: A Systematic Literature Review

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

  Geen opmerkingen

  *Verplichte velden

  Best verkochte producten