Beperkte aanbieding: 15% korting op nieuwe Lenjoy 1 Day Air+ contactlenzen.

Bestaande klant?

Heb je astigmatisme? Kom erachter met deze online test!

Jakub Odcházel, DiS.

Medische review door Jakub Odcházel, DiS., Hoofd Opticien, op 31. 05. 2021. Geschreven door Maria Chiara Tarsia

Wist je dat ongeveer 70% van alle brildragers astigmatisme hebben? Misschien ben jij er één van? Test je zicht nu met onze astigmatisme test voor thuis!

Wat is astigmatisme?

Astigmatisme is een veel voorkomende zichtafwijking dat moeilijkheden bij dichtbij en veraf zien, hoofdpijn en wazig zicht veroorzaakt. De oorzaak van deze beperking is te vinden in de niet-homogene kromming van het astigmatische hoornvlies. Het kan mensen van elke leeftijd treffen en vaak zijn de getroffenen ook bijziend of verziend. In deze gevallen heet het myopisch astigmatisme of hypermetropisch astigmatisme.

Bekijk onze infographic hieronder om het verschil te zien tussen een standaard hoornvlies en een hoornvlies dat door astigmatisme is beïnvloed:

gemiddeld en astigmatisme hoornvlies

Normaal ziet het hoornvlies er bolvormig uit, met een vorm die lijkt op een voetbal. Wanneer astigmatisme optreedt, ziet het er meer samengedrukt uit, als een rugbybal.

Wat zijn de symptomen van astigmatisme?

De hierboven beschreven vervorming van het hoornvlies veroorzaakt een foutieve breking van het licht. Ronde voorwerpen kunnen bijvoorbeeld ovaal lijken als gevolg van de vervorming. Maar dat is niet het enige. De constante verkeerde refractie van het licht zet onze ogen en onze hersenen onder spanning.

Soms - ons brein is immers zo'n wonderbaarlijke machine - registreren we deze spanning misschien niet eens, maar voelen we ons op de een of andere manier vermoeider dan normaal. Nou ja, in ieder geval tot we het perfecte voorschrift hebben gevonden. Dit gezegd hebbende, is het geen wonder waarom zoveel mensen niet weten dat ze astigmatisch zijn, totdat ze zich erop laten testen.

Hier zijn de meest voorkomende symptomen van astigmatisme. Als je astigmatisch bent, kan je ze allemaal ervaren of slechts enkele:

 • Vervormd of wazig beeld
 • Vermoeide ogen en/of visueel ongemak
 • Regelmatig knijpen met je ogen
 • Wazig zicht, zowel van veraf als van dichtbij
 • Hoofdpijn
 • Overmatige traanvorming
 • Verminderd zicht 's nachts

Kan astigmatisme verergeren?

Ja, vooral als het niet voldoende wordt gecorrigeerd. Andere redenen kunnen aangeboren zijn of te wijten aan letsel, droge-ogensyndroom of aan slechte gewoonten zoals overmatig samenknijpen van de ogen of foutief gebruik van visuele hulpmiddelen. Maar soms kan het gebeuren dat het erger wordt zonder enige reden. Daarom zijn oogcontroles van fundamenteel belang en moeten deze regelmatig worden herhaald. Meestal blijft het astigmatisme gelijk of verandert het geleidelijk naarmate we ouder worden (bijvoorbeeld wanneer het hoornvlies steeds meer oneven gaat staan door een natuurlijke verslapping van onze spierspanning). Wanneer deze veranderingen optreden, is het waarschijnlijk dat het voorschrift moet worden aangepast.

Over het algemeen, volgens onderzoekers, in de meeste gevallen blijft het astigmatisme relatief stabiel tot de leeftijd van 50 jaar, en neemt het geleidelijk sneller toe na de leeftijd van 60 jaar.

Kan ik astigmatisme testen?

Een oogtest door een opticien is toereikend. Na onderzoek zal je opticien / oogarts met zekerheid kunnen zeggen of je ogen inderdaad astigmatisme hebben.

Online astigmatisme test thuis

Ben je benieuwd of je astigmatisme hebt? Terwijl je wacht op je afspraak voor een oogmeting, kun je deze eenvoudige astigmatisme zelftest proberen.

Online astigmatisme test thuis

 • Plaats jezelf op ongeveer 35-40 cm van de foto
 • Kijk naar de afbeelding met één oog bedekt
 • Kijk dan nog eens met beide ogen naar het beeld
 • Als je een bril draagt, herhaal je de test zowel met als zonder bril

Oordeel: als de stralen in een of meer richtingen wazig of onduidelijk lijken, kan dit erop wijzen dat je astigmatisme hebt. Als je ook bij het dragen van je bril verschillen in lijnen ontdekt, moet je de bril en je ogen opnieuw laten controleren, want je voorschrift kan onjuist of verouderd zijn. In beide gevallen moet je naar een opticien of oogarts gaan.

Onthoud: zelftests moeten beschouwd worden als een eenvoudig hulpmiddel om nieuwsgierigheid te stillen en niet als een daadwerkelijke diagnose.

Zijn er brillen voor astigmatisme?

Ja, astigmatisme kan gemakkelijk gecorrigeerd worden met brillen die enkelvoudige torische glazen bevatten. Torische lenzen of glazen (met cilinder) zijn er zowel voor brillen als voor contactlenzen. Ze verschillen van die voor normale bijziendheid en verziendheid.

Bij Lentiamo vind je verschillende soorten materialen brillenglazen en speciale coatings om aan alle eisen te voldoen. Een recent brilvoorschrift is alles wat je nodig hebt. Kies simpelweg je favoriete montuur uit onze ruime collectie modellen van de beste brillenmerken, vul jouw sterktes in (je vindt ze in je brilvoorschrift) en wacht op de bezorging!

Wat zijn de beste contactlenzen voor astigmatisme?

Torische lenzen kunnen zowel myopie en hyperopie corrigeren, tegelijkertijd met astigmatisme. Deze lenzen voor astigmatisme hebben drie verschillende parameters die met verschillende schuine krommingen gemaakt worden.

De sterkte corrigeert bijziendheid of verziendheid en de andere twee, de cilinder en de as, corrigeren astigmatisme. Deze lenzen hebben speciale eigenschappen waardoor ze op hun plaats blijven en niet verschuiven of draaien in het oog en dus een betere stabiliteit hebben, zodat de afwijkende delen op de juiste manier op het netvlies vallen.

Op zoek naar de juiste torische contactlenzen voor jou?

Een ruime keuze aan lenzen voor astigmatisme wacht op je bij Lentiamo!

De beste fabrikanten bieden je dag- of maandlenzen van silicone-hydrogel, dag- en nachtlenzen en UV-filters.

Shop torische contactlenzen voor astigmatisme

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

  Geen opmerkingen

  *Verplichte velden

  Best verkochte producten