Bestaande klant?

Heb ik een bril nodig? 8 tekenen dat je misschien een bril nodig hebt

Jakub Odcházel, DiS.

Medische review door Jakub Odcházel, DiS., Hoofd Opticien, op 11. 01. 2024. Geschreven door Lentiamo

Inhoudsopgave

Veel mensen realiseren zich niet dat ze problemen hebben met hun gezichtsvermogen totdat ze grote moeilijkheden ondervinden, zoals scheel kijken naar borden, moeite hebben om kleine lettertjes te lezen of vaak hoofdpijn hebben. Heb je je ooit afgevraagd of je misschien een bril op sterkte nodig hebt?

"In de wereld van de oogzorg kunnen de signalen dat je een bril nodig hebt heel verschillend zijn. Sommige patiënten beginnen moeite te krijgen met het lezen van straatnaamborden van een afstand, terwijl anderen merken dat de details van een landschap niet meer zo scherp zijn als vroeger," zegt Lentiamo optometrist Eliška Malinová, Bc.

Lees verder om meer te leren van Eliška en de Lentiamo experts over acht veelvoorkomende signalen die erop kunnen wijzen dat je een bril nodig hebt. Lees meer over visuele beperkingen waarvoor corrigerende lenzen nodig zijn en krijg deskundig advies over wanneer het belangrijk is om je ogen te laten controleren.

Impact van zichtproblemen op je dagelijks leven

Uitdagingen veroorzaakt door zichtproblemen strekken zich uit tot verschillende aspecten van het dagelijks leven, zoals autorijden, lezen, sporten of computergebruik. Moeilijkheden met helder zien kunnen deze activiteiten aanzienlijk belemmeren, wat het belang onderstreept van een snelle en effectieve aanpak van visusproblemen.

Inzichten optometrist

"In de stoel van onze optometrist zien we ook hoe ongecorrigeerd zicht het leven van mensen kan beïnvloeden. Het kan bijvoorbeeld een student zijn die moeite heeft om het bord te lezen, een beroepschauffeur die moeite heeft om de borden op de weg te zien, of een oma die haar favoriete boeken niet meer kan lezen omdat haar oude bril niet sterk genoeg is. Dit zijn alledaagse uitdagingen die een bril kan veranderen in veel comfortabelere ervaringen en de kwaliteit van leven kan verbeteren.

"De problemen met het gezichtsvermogen kunnen eruit zien als scheelzien tijdens gesprekken, frequente hoofdpijn na urenlang beeldschermwerk of zelfs vrienden voor vreemden aanzien. Gelukkig is een bril daar een geweldige oplossing voor."

Eliška Malinová, Bc.

Aanwijzingen dat je een bril nodig hebt

persoon knijpt zijn ogen uit door vermoeide ogen aan bureau met bril

The World Health Organization schat dat 2.2 billion Wereldwijd hebben mensen een visuele beperking dichtbij of veraf. Van ongeveer een miljard van hen wordt gedacht dat ze problemen hebben met hun gezichtsvermogen die voorkomen of niet aangepakt kunnen worden. Om te bepalen of jij een van die mensen bent met een visuele beperking, kun je de volgende acht veelvoorkomende tekenen overwegen die kunnen betekenen dat je een bril nodig hebt.

Wazig zicht

Aanhoudend wazig zicht is een belangrijke indicator dat je misschien een bril nodig hebt. Als objecten (dichtbij of veraf) wazig, wazig of onduidelijk lijken, kan je zicht baat hebben bij een correctie. Moeilijkheden om verkeersborden te zien of om leesmateriaal verder weg te houden zijn slechts een paar tekenen dat een bril kan helpen om je zicht te verbeteren.

Duizeligheid

Niet-gecorrigeerde refractieafwijkingen of het dragen van de verkeerde bril kunnen duizeligheid, lichtheid in het hoofd of misselijkheid veroorzaken. Als je denkt dat je symptomen veroorzaakt worden door je gezichtsvermogen, neem dan contact op met een oogspecialist om een afspraak te maken. 

Vermoeide ogen en vermoeidheid

Als je langere tijd leest of digitale apparaten gebruikt zonder de juiste zichtcorrectie, zoals op school of op het werk, kan dit leiden tot oogvermoeidheid en vermoeidheid. Als je je ogen vaak onprettig of vermoeid voelt, zou je een bril moeten overwegen om verlichting te krijgen.

Bovendien kan het materiaal van de intraoculaire lens vermoeid of moe worden als je langere tijd (in jaren) geen gebruik maakt van de juiste correctie. Dit kan verdere ooggerelateerde problemen veroorzaken.

Dubbel zicht

Het zien van dubbele beelden van één object kan duiden op een aandoening die bekend staat als diplopie, of dubbelzien. Er zijn verschillende soorten dubbelzien die kunnen duiden op problemen met het oog zelf of op een ernstigere, onderliggende aandoening. Afhankelijk van de oorzaak kan dubbelzien in sommige gevallen worden gecorrigeerd met de juiste bril.

Raadpleeg altijd meteen uw oogarts als u plotseling dubbel ziet. Hoewel je je over het algemeen geen zorgen hoeft te maken, kan plotseling dubbelzien een teken zijn van een ernstig gezondheidsprobleem..

Moeite met zien 's nachts

Als je problemen ondervindt tijdens het rijden in het donker, zoals verminderd zicht of verhoogde gevoeligheid voor schittering, kan het zijn dat je zicht gecorrigeerd moet worden. Met een bril kun je beter navigeren bij weinig licht door het onderliggende probleem aan te pakken. Dit is met name cruciaal voor veilig rijden in het donker.

Wrijven in de ogen

Problemen met het gezichtsvermogen kunnen vermoeidheid van de ogen veroorzaken, waardoor je de hele dag door vaak in je ogen moet wrijven. Een bril kan vermoeide ogen en vermoeidheid voorkomen doordat je ogen minder hard hoeven te werken dan nodig is.

Deze gewoonten kunnen ook bijdragen aan gezondheidsproblemen op de lange termijn of oogletsel als er niets aan wordt gedaan.1

Knijpen en hoofd schuin houden

Als scheelzien om objecten scherp te stellen een gebruikelijke reactie is geworden, is het tijd om prioriteit te geven aan een oogmeting voor een bril. Regelmatig scheel kijken of je hoofd schuin houden heeft invloed op de hoeveelheid licht die het oog binnenkomt, waardoor details duidelijker worden. Maar scheelzien kan ook leiden tot ongemak en overbelasting.

Hoofdpijn

Aanhoudende hoofdpijn na het lezen of het gebruik van een scherm, vooral rond het middaguur, kan in verband worden gebracht met ongecorrigeerd gezichtsvermogen. Een bril kan het ongemak verlichten als de oorzaak van je hoofdpijn een probleem met je gezichtsvermogen is. Hoofdpijn kan ook verband houden met andere gezondheidsproblemen, dus het is belangrijk om contact op te nemen met een arts voor een juiste diagnose.

Waterige ogen

Verrassend genoeg kan moeite met helder zien leiden tot overmatig tranen of tranende ogen. Waterige ogen kunnen ook het gevolg zijn van allergieën of andere gezondheidsproblemen, dus het is belangrijk om de oorzaak van je symptomen door een arts te laten vaststellen.

Veel voorkomende zichtproblemen waarvoor een bril nodig is

persoon draagt bril en kijkt scheel naar laptop

Verschillende oogafwijkingen kunnen correctie nodig hebben voor optimale visuele helderheid en comfort. Enkele van de belangrijkste problemen zijn:

Myopie

Myopie (bijziendheid) is wanneer objecten in de verte wazig lijken terwijl objecten heel dichtbij helder blijven. Minus (-) lenzen worden gebruikt om bijziendheid te corrigeren. Wereldwijd is ongecorrigeerde bijziendheid de belangrijkste oorzaak van slechtziendheid op afstand.2

Hyperopie

Hyperopie (vooruitziendheid) is wanneer je vooral moeite hebt met het scherpstellen op voorwerpen dichtbij, maar ook verafgelegen voorwerpen kunnen minder scherp lijken. Plus (+) lenzen worden gebruikt om hypermetropie te corrigeren.

Astigmatisme

Astigmatisme resulteert in vervormd of wazig zicht, meestal door een onregelmatig gevormd hoornvlies. Corrigerend brillen of torische contactlenzen worden vaak gebruikt om astigmatisme te corrigeren.

Presbyopie

Presbyopie is een leeftijdsgerelateerde aandoening die het zicht van dichtbij aantast. De ooglens verliest flexibiliteit, waardoor het moeilijk wordt om dichtbij objecten te lezen of te bekijken. Leesbrillen of multifocale lenzen verhelpen dit probleem.

Hoe kan ik thuis mijn gezichtsvermogen controleren?

Als je een van de bovenstaande symptomen ervaart en vermoedt dat je ogen onderzocht moeten worden, zijn er verschillende online tests beschikbaar om je gezichtsvermogen thuis te controleren. Probeer een van deze uit terwijl u wacht op uw afspraak met uw oogspecialist.

  • Probeer een algemene oogtest met behulp van een Snellen-kaart.
  • Gebruik een Amsler-roostertest als je geïnteresseerd bent in het testen op en controleren van maculadegeneratie.
  • Astigmatisme tests zijn een eenvoudig hulpmiddel als je denkt dat je astigmatisme hebt.

Opmerking: Oogtests thuis moeten worden gebruikt als aanvulling op en niet als vervanging van uitgebreide evaluaties door een specialist. Het zijn hulpmiddelen die bedoeld zijn om nieuwsgierigheid te bevredigen of veranderingen in uw gezichtsvermogen te controleren. Plan altijd een oogonderzoek bij uw oogspecialist als u zich zorgen maakt of een diagnose wilt stellen.

Wanneer moet ik naar een oogspecialist?

U moet uw oogspecialist bezoeken als u een van de bovenstaande symptomen ervaart. Zelfs als je al jaren een bril draagt, regelmatig oogonderzoek is belangrijk. Voorschriften kunnen in de loop der tijd veranderen, wat invloed kan hebben op uw visuele helderheid. 

Tijdens een oogmeting kan een professional veranderingen uw gezichtsvermogen vaststellen en uw recept aanpassen. Het oogonderzoek meet verschillende aspecten van het gezichtsvermogen, waaronder gezichtsscherpte, refractieafwijkingen en, heel belangrijk, de gezondheid van de ogen.

Leeftijdgerelateerde veranderingen, ziekten, reeds bestaande aandoeningen en meer kunnen de frequentie van de bezoeken bepalen. De specialist zal ook adviseren hoe vaak je je ogen moet laten controleren. Meestal wordt geadviseerd om je ogen eens in de één tot twee jaar te laten controleren, afhankelijk van je situatie.

Wat gebeurt er als ik mijn bril niet draag?

Hoewel het niet dragen van je bril op sterkte niet schadelijk is voor je ogen, kan het wel ongemak en uitdagingen veroorzaken. 

Voor volwassenen kan het niet dragen van een bril de ogen belasten, wat kan leiden tot hoofdpijn of een van de bovenstaande symptomen. In sommige gevallen kan het gezichtsvermogen van volwassenen verslechteren als ze geen bril dragen zoals voorgeschreven. Kinderen moeten een bril dragen zoals voorgeschreven door hun oogspecialist om een goede visuele ontwikkeling te ondersteunen.

Denk niet alleen aan je gezichtsvermogen, maar ook aan de gevolgen van het niet dragen van een bril. Het onvermogen om deel te nemen aan activiteiten of je vermogen om veilig op de weg te blijven zijn ook belangrijk om te overwegen.

Voordelen van een bril

Brillen op sterkte doen meer dan alleen je zicht verbeteren, ze verrijken je algehele levenskwaliteit. Ze zorgen voor helderder zicht waardoor je comfortabeler en gemakkelijker dagelijkse taken en activiteiten kunt uitvoeren, zoals autorijden, lezen en digitale apparaten gebruiken.

Een bril biedt ook extra bescherming tegen schadelijke UV-stralen, vermindert vermoeidheid van de ogen en is een stijlvol accessoire.

Slotgedachten van Lentiamo

Of u nu een leesbril zoekt of een bril op sterkte voor specifieke problemen met uw gezichtsvermogen, een oogzorgspecialist zal u helpen om helderder en comfortabeler te zien.

Het gezichtsvermogen en de gezondheid van de ogen beïnvloeden het algehele welzijn. Als u een van de tekenen opmerkt die hier zijn besproken, plan dan een oogonderzoek bij uw arts.

Lees meer

Meer weten over ooggezondheid en brillen? Bekijk onze brillengids voor meer informatie over oogmetingen, brillen en meer.


Bronnen
1. National Library of Medicine, The correlation between keratoconus and eye rubbing: a review
2. American Academy of Ophthalmology, Global Prevalence of Myopia and High Myopia and Temporal Trends from 2000 through 2050

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

    Geen opmerkingen

    *Verplichte velden

    Best verkochte producten