Hoe lees je een brilrecept? Leer meer over OD vs. OS

persoon met bril die naar tablet kijkt

Inhoudsopgave

Als het gaat om brillenterminologie, zijn OD en OS twee eenvoudige maar belangrijke afkortingen. Je weet misschien dat ze verwijzen naar het rechteroog en het linkeroog, maar weet je ook waarom?

Wil je je recept laten uitleggen? In dit artikel, Lentiamo optometrist Barbora Keřková definieert OD en OS en andere veelvoorkomende afkortingen die op je oogrecept staan. Als je deze en andere termen begrijpt, wordt het gemakkelijker en sneller om de juiste bril en contactlenzen te krijgen. Volg mee om beter te begrijpen wat deze termen betekenen en leer hoe ze betrekking hebben op uw gezichtsvermogen!

Wat betekenen OD en OS?

OD, OS

OD betekent "rechteroog" en OS betekent "linkeroog". Dit zijn afkortingen van de Latijnse termen oculus dexter en oculus sinister. OU is een andere afkorting die je misschien op je recept hebt gezien. Dit komt van de Latijnse term oculus uterque, wat "beide ogen" betekent. Vrij eenvoudig toch?

Dus als je OD, OS of OU op je voorschrift ziet staan, geven ze gewoon aan voor welk oog de correctie bedoeld is.

blanco bril voorschrift voorbeeld

Een oogvoorschrift begrijpen

Na het het nemen van een oogonderzoek, kan uw oogzorgspecialist de juiste waarden voor verschillende aspecten van uw voorschrift bepalen. Naast OD en OS zijn hier enkele andere veelgebruikte afkortingen die u misschien handig vindt bij het begrijpen van uw voorschrift:

Sterkte (SPH)

SPH staat voor "sterkte". De sterkte verwijst naar de hoeveelheid lenssterkte die nodig is om verziendheid of bijziendheid (of beide) te corrigeren. Het wordt gemeten in dioptrieën in stappen van 0,25.

De sterkte gebruikt dioptrieën als meeteenheid en gebruikt positieve symbolen (+) voor verziendheid en negatieve symbolen (-) for bijziendheid. Als het ene oog gecorrigeerd moet worden voor dichtbij zien en het andere voor veraf, dan zie je beide symbolen op je recept.


Cilinder (C, CYL) & As

CYL staat voor "cilinder". C of CYL op een oogrecept geeft de hoeveelheid sterkte van het brillenglas aan die nodig is om een van de volgende zaken te corrigeren, astigmatisme. Hoe groter het getal (een getal verder weg van 0,00), hoe groter de astigmatismecorrectie die nodig is. Net als bij SPH wordt dit gemeten in dioptrieën in stappen van 0,25.

“As” wordt gemeten in graden (0 tot 180 graden) en verwijst naar de positie van het astigmatisme op het hoornvlies van je oog. De CYL- en Axis-parameters worden samen gebruikt voor astigmatisme.


Additie (ADD)

ADD staat voor "additie". ADD verwijst naar de vergrotingssterkte die nodig is voor een multifocaal of multifocaal brillenglasrecept, dat meestal wordt gebruikt om het volgende te corrigeren presbyopie. It’s always a positive number (+) and measured in increments of 0.25 dioptres.

ADD is meestal hetzelfde voor het rechter- en linkeroog. In sommige gevallen kan de optelling anders zijn. Naast ADD kan de afkorting D staan voor (dominante oog) of N (niet-dominante oog).


Prism & Base

“Prism” wordt gebruikt voor strabisme (oogafwijkingen) of dubbelzien. In een bril buigt het prisma het licht zodat het op de juiste manier op het netvlies in elk oog valt.

“Base” is de dikste rand van het prisma. Het geeft aan waar het prisma moet worden geplaatst om het licht goed te richten. BI, BO, BU of BD kunnen worden gebruikt om aan te geven of de basis "in" of "uit" moet zijn, of "omhoog" of "omlaag".


Zicht op afstand en dichtbij

Gezichtsscherpte op afstand verwijst naar het vermogen om details van objecten op een specifieke afstand te zien en te onderscheiden, en wordt vaak gemeten met een zogenaamde Snellen-kaart. De resultaten worden geregistreerd als een fractie. 6/12 betekent bijvoorbeeld dat iemand een voorwerp duidelijk kan zien op 6 meter afstand, wat iemand met een normaal gezichtsvermogen kan zien op 12 meter afstand. Scherpte op afstand wordt ook vaak als decimaal getal geregistreerd. 6/7,5 wordt dan bijvoorbeeld weergegeven als 0,8. 

Gezichtsscherpte is het vermogen om details van voorwerpen van dichtbij te zien en te onderscheiden, meestal gemeten met behulp van leesmateriaal dat op een standaard leesafstand wordt gehouden.

Beide zijn belangrijk voor de beoordeling van het gezichtsvermogen en kunnen worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder refractieafwijkingen (zoals bijziendheid of verziendheid), leeftijdgerelateerde veranderingen in het oog (zoals presbyopie) en oogziekten of -aandoeningen.


Pupilafstand (PD)

PD staat voor "pupilafstand". Dit is simpelweg de afstand tussen de middelpunten van je pupillen. Het wordt gemeten in millimeters en bepaalt de juiste positie voor brillenglazen. Het is snel en gemakkelijk zel om je pupilafstand te meten!


Plano (PL)

PL staat voor "plano" of lenzen zonder correctie. Gebruikt voor brilvoorschriften, betekent PL alleen dat één oog of één lens geen scherpstelvermogen nodig heeft voor veraf of dichtbij zien.

Andere kenmerken van dioptrische glazen

Voor veel brildragers zal uw voorschrift er waarschijnlijk uitzien zoals hierboven beschreven. Uw oogzorgspecialist kan echter een paar speciale kenmerken toevoegen om de beste zichtcorrectie op maat te garanderen.

 • AR coating: Antireflecterende (AR) lenscoatings laten meer licht door je lenzen stromen in plaats van dat het weerkaatst. Dit weerkaatsende licht creëert ongewenste reflecties die het moeilijk maken om iemands ogen te zien op foto's of online videogesprekken. AR-coatings zijn ook ontworpen om vermoeide ogen te verminderen en de gezichtsscherpte te verbeteren.
 • UV bescherming: Toegevoegde UV bescherming in je lenzen helpt voorkomen dat je ogen beschadigd raken door de UV-stralen van de zon.
 • Transitie Lenzen: Transitie Lenzen zijn uitgerust met een technologie die de tint van je bril aanpast aan het licht. In de zon wordt je bril een zonnebril!
 • Blauwe licht blokkerende lenzen: Deze lenzen hebben een unieke coating die je ogen beschermt tegen kunstlicht door blauw licht te reflecteren dat wordt uitgezonden door digitale apparaten.
 • SV: SV staat voor "enkelvoudig zicht". Een enkelzienlens corrigeert het zicht voor één afstand (dichtbij of veraf) binnen de enkele lens.
 • TF of MTF: TF of MTF staat voor "multifocaal". Multifocale brillenglazen bevatten meer dan één voorschrift in één brillenglas (bijvoorbeeld zowel dichtbij als veraf).
 • BF: BF staat voor "bifocaal". Bifocale brillenglazen hebben twee afzonderlijke voorschriften in één lens. Eén voor veraf (aan de bovenkant van de lens) en één voor dichtbij (aan de onderkant van de lens). Vaak kun je een zichtbare lijn zien die de twee van elkaar scheidt.

Andere informatie op een recept: Je naam, datum waarop het recept is uitgeschreven, vervaldatum van het recept (indien van toepassing), naam, contactnummer en handtekening van de voorschrijver.

Gebruikelijke afkortingen voor contactlensvoorschriften

Er staan enkele afkortingen op een contactlenzen voorschrift die niet op een brilrecept staan. Dit betekent dat je oogspecialist een recept moet maken met extra details, zoals de grootte en kromming van de glazen, voordat je lenzen aankoopt. Deze metingen zorgen voor een goede pasvorm en helder zicht.

Vaak worden ook aanbevelingen voor lensmateriaal toegevoegd voor comfort en veilig gebruik.

Hoewel beide waarden bevatten die nodig zijn om bijziendheid, verziendheid en astigmatisme (indien nodig) te corrigeren, bevatten de voorschriften voor contactlenzen ook het volgende:

BC

BC staat voor "basiscurve", wat aangeeft hoe vlak of afgerond de kromming van de contactlens moet zijn voor comfort en stabiliteit.

DIA

DIA staat voor "diameter" en verwijst naar de breedte van de contactlens. Deze wordt gemeten in millimeters.

Wist je dat? Uw oogzorgspecialist kan ook een specifiek merk, materiaal of type lens aanbevelen. Dit kan in de vorm van een handgeschreven notitie op uw voorschrift.

Is mijn oogsterkte slecht?

In het algemeen heeft iemand met een "slecht" of sterk voorschrift een hogere dioptriecorrectie nodig (voor SPH, CYL of ADD). Mensen met een lichtere bril hebben over het algemeen een lagere correctie nodig.

Een dioptrie van 0,00 betekent dat er geen correctie nodig is om scherp te zien. Hoe verder een waarde van nul af ligt, hoe "sterker" het voorschrift is. Dit betekent bijvoorbeeld dat +2,50 "slechter" is dan +0,50.

 

dioptriewaarden voor bijziendheid en verziendheid

 

In termen van gezichtsscherpte gebruikt de Wereldgezondheidsorganisatie vier maatstaven om de ernst van visuele beperking te classificeren van licht tot blindheid:

 • Mild – gezichtsscherpte slechter dan 6/12 tot 6/18
 • Matig – gezichtsscherpte slechter dan 6/18 tot 6/60
 • Ernstig – gezichtsscherpte slechter dan 6/60 tot 3/60
 • Blindheid – gezichtsscherpte slechter dan 3/60

Hoewel dioptriecorrecties en gezichtsscherpte belangrijke factoren zijn bij het bepalen van de sterkte van een voorschrift, zijn het niet de enige overwegingen. Verschillende landen stellen specifieke criteria op voor wettelijke blindheid, een aanduiding die wordt gegeven aan personen van wie de visuele beperking een bepaald niveau bereikt.

Volgens een onderzoek uit 2016 gepubliceerd door de American Academy of Ophthalmology, Het aantal mensen dat lijdt aan bijziendheid zal naar verwachting toenemen van 1,4 miljard tot 5 miljard in 2050, wat ongeveer de helft van de wereldbevolking treft. En die aantallen zullen naar verwachting stijgen.

Hoe kan ik een dioptrische bril online kopen?

Online een bril kopen is makkelijker dan je denkt. Bij Lentiamo kun je op drie manieren je favoriete monturen kiezen en je gegevens op voorschrift toevoegen:

 1. Voorschrift uploaden
 2. Waarden handmatig invoeren
 3. Waarden van contactlensrecept omrekenen

Je kunt de virtuele spiegelfunctie gebruiken om te zien hoe veel brillen je staan. Zoek gewoon naar het virtuele probeersymbool op duizenden monturen op sterkte of zonnebrillen!

Klaar om je perfecte bril te vinden?

Bekijk een brede selectie van de nieuwste brillen van al je favoriete merken.

Bril kopen

Slotgedachten van Lentiamo

Nu je weet dat OD en OS verwijzen naar het rechteroog en het linkeroog, kun je je bril- en contactlenzenrecept beter begrijpen. We hopen dat dit overzicht van oogterminologie en afkortingen je heeft geholpen om je voorschrift te leren lezen en dat je gemakkelijk je volgende bril of contactlenzen kunt vinden.

Lees meer

Vind meer pasvorm- en stijltips in onze handige brillengids.