Alles over je brilvoorschrift

brilvoorschrift
 

Vraag jij je af wat jouw brilvoorschrift nou echt betekent?

Nu je een oogmeting hebt gehad, is het tijd om alle nummers en termen op het recept te begrijpen die de oogarts of opticien je heeft gegeven.

Je wilt waarschijnlijk weten welke bril en welke lenzen de juiste zijn voor jou. Je vraagt je misschien ook af wat voor visuele beperking je ogen hebben. Er bestaat bijziendheid, verziendheid, astigmatisme en presbyopie, maar welke visuele beperking geldt eigenlijk voor jouw ogen? Lees onze gids, kom alles te weten over brilvoorschriften uit Nederland en bestel gemakkelijk jouw favoriete bril.
 

Wat moet ik op voorhand weten?

Ten eerste moet je de meest voorkomende visuele beperkingen weten:

 • Myopie – meestal aangeduid als bijziendheid, vervaagt het zicht in de verte
 • Hyperopie – meestal aangeduid als verziendheid. Het zicht wordt wazig als je naar nabije en verre objecten kijkt, afhankelijk van de dioptrieën en de plaats waar je oogspieren zich bevinden.
 • Presbyopie – beschrijft het verlies van nabije focusvermogen, dat meestal optreedt met de leeftijd
 • Astigmatisme – richt het licht op meer dan één plek op het netvlies, waardoor het zicht vervaagt.

Dit zijn allemaal refractiefouten, wat betekent dat de ogen moeite hebben om het licht goed te focussen. Je voorschrift voor deze aandoeningen wordt gemeten in eenheden die dioptrieën worden genoemd. Dioptrieën geven de hoeveelheid correctie aan die je nodig hebt om je zicht te stabiliseren. Hoe bijziender (of verziend) je bent, hoe hoger de dioptrie in je voorschrift.
 

NL brillenvoorschrift

Hoe lees ik mijn brilvoorschrift?

Laten we beginnen met wat van jullie meest gestelde vragen over brilrecepten.

Je brilvoorschrift kan de volgende termen bevatten: Sterkte (sphere) (SPH), Cilinder (CYL), As, Prisma, Basis, ADD, Afstandsscherpte en Scherpte nabij. Deze parameters staan voor:

 • Rechts (RO) & Links (LO): Je voorschrift bevat ofwel de woorden „rechts“ en „links“ of de termen „RO“ en „LO“, die staan voor „rechter oog“ en „linker oog“. Ze geven het verschil aan in de parameters van je rechter- en linkeroog.
 • Sterkte (SPH): De sterkte (sphere) geeft de hoeveelheid sterkte van de lens aan die is voorgeschreven voor bij- of verziendheid. Het wordt gemeten in dioptrieën en gebruikt (+) voor verziendheid (hyperopie) en (-) voor bijziendheid (myopie). De term „sfeer“ betekent dat de correctie voor bijziendheid of verziendheid „sferisch“ is.
 • Cilinder (CYL) & As: Een cilinder- en asnummer (tussen 0 en 180 graden) zijn nodig om het astigmatisme te corrigeren. Beide parameters worden samen gebruikt. Als er niets in deze kolommen staat, heb je weinig of geen astigmatisme. Een minteken (voor de correctie van bijziendheid) of een plusteken (voor verziendheid) kan eventueel voor het getal in de cilinderkolom worden geplaatst.
 • Prisma & Basis: Prismacorrectie wordt gebruikt in brillen voor mensen die lijden aan strabisme of dubbel zicht. Het prisma buigt het licht af zodat het correct op het netvlies in elk oog valt. De hersenen doen dan hun gebruikelijke werk door de twee netvliesbeelden samen te voegen tot één duidelijk beeld. De richting van het prisma wordt aangegeven door het noteren van de relatieve positie van de basis (dikste rand).
 • Lees Additie (ADD): Toevoeging bevat de nodige informatie voor het geval dat er een nabije zichtcorrectie nodig is. Het extra vergrotingsvermogen wordt toegepast op het onderste deel van multifocale glazen om presbyopie te corrigeren. Het cijfer dat in dit deel van het voorschrift staat, is altijd een „plus“-vergroting, ook al wordt het niet voorafgegaan door een plusteken. Het is voor beide ogen hetzelfde. „D“ staat voor het dominante oog en „N“ voor het niet-dominante oog.
 • Afstand & Dichtbij Scherpte: Tijdens een oogonderzoek wordt het getal 6/6 gebaseerd op een afstand van 6 meter voor een Snellen of Tumbling E oogkaart tijdens een oogtest om je gezichtsscherpte te controleren.

Dit getal wordt beschouwd als het standaard zicht met 100 % zicht.

 
dioptriewaarden voor bijziendheid en verziendheid
Note: Sterktes, cilinder sterkte en additie sterktes verschijnen altijd in dioptrie. Ze zijn in decimale vorm en worden over het algemeen geschreven in kwart-dioptrie (-1,0 dpt) stappen. Aswaarden zijn hele getallen van 1 tot 180 en betekenen alleen een meridionale locatie, niet een sterkte. Wanneer prisma dioptrieën in decimale vorm worden aangegeven, verschijnt er meestal maar één cijfer na de komma (bijv. 0,5).

 

Welke speciale eigenschappen kan mijn bril hebben?

 

Waarschijnlijk ziet je voorschrift er ongeveer net zo uit als hierboven beschreven. Je oogarts of opticien kan echter een paar speciale eigenschappen aan de lijst toevoegen. De mogelijkheden zijn:

 • Pupil afstand (PD): Naast de algemene parameters kunnen brilvoorschriften een pupilafstand (PD) vereisen. De PD is de afstand tussen het centrum van de ene pupil (het centrale zwarte punt van het oog) en het centrum van de andere pupil. Deze wordt gemeten in millimeters.
 • Lens ontwerp: Dit geeft je gezichtsvermogen aan, met details over het ontwerp en de functie van het brillenglas (enkelvoudig, bifocaal, progressief,). Af en toe zie je een bepaald merk van multifocale of single vision-brillenglazen gegraveerd in de bril. Als je vragen hebt over je voorschrift, neem dan gerust contact op met onze klantenservice op 020–3694829 of per e-mail op info@lentiamo.nl.
 • Anti-reflectie coating: De AR-coating verhoogt de helderheid en concentratie door meer licht binnen te laten en de reflectie te verminderen.
 • UV-bescherming: De UV-bescherming in het glas voorkomt dat je ogen worden beschadigd door de UV-stralen van de zon.
 • Transitie glazen: Transitie glazen zijn uitgerust met een technologie die de kleur van je bril aanpast aan het licht. In de zon wordt de bril een zonnebril!
 • Blauw licht blokkerende glazen: Deze speciale glazen hebben een unieke coating die de ogen beschermt tegen kunstlicht door het weerkaatsen van blauw licht dat afkomstig is van digitale apparaten.

 

Onze bril aanbevelingen voor jou

Wat zijn progressieve, bifocale en single vision-brillenglazen?

 • Progressieve glazen combineren drie voorschriften in één bril. Zo kan je van dichtbij zien (bv. een boek lezen), werken op de middellange afstand (bv. een website bekijken op een computer) en op afstand (bv. autorijden), zonder dat je je bril moet vervangen. Ze worden ook wel multifocale glazen genoemd. Progressieve glazen zijn een update van bifocale en trifocale glazen.
 • Bifocale glazen zijn glazen met twee verschillende optische sterktes. Bifocalen worden vaak voorgeschreven aan mensen met presbyopie die ook een correctie nodig hebben voor bijziendheid, hypermetropie en/of astigmatisme. Ook deze glazen worden multifocaal genoemd.
 • Single vision glazen zijn de meest voorkomende glazen op sterkte. Dit type lens heeft één enkel zichtveld, d.w.z. één voorschrift voor het gehele brillenglas, voor het corrigeren van bijziendheid (myopie), verziendheid (hypermetropie) of astigmatisme. Single vision-glazen worden ook gebruikt voor een leesbril.

 

Lees meer

Stijladvies en tips voor het kiezen van de juiste zonnebril en bril.