Beperkte aanbieding: 15% korting op nieuwe Lenjoy 1 Day Air+ contactlenzen.

Bestaande klant?

Hoe lees je jouw contactlenzen voorschrift?

Iedereen die contactlenzen wil kopen, moet de nodige parameters kennen. De de parameters van de contactlens kunnen worden gevonden in het voorschrift, geschreven door een opticien (of optometrist of oogarts). Het is belangrijk op te merken dat de voorschriften voor contactlenzen en de voorschriften voor de bril niet dezelfde zijn.

Houd er ook rekening mee dat de gegevens verkregen door de opticien of oogarts niet ouder mogen zijn dan een jaar, aangezien de parameters van de ogen veranderen met de leeftijd.

De contactlens parameters die je dient te weten

Basiscurve (BC)

De basiscurve van een contactlens beschrijft de kromming van de lens in millimeters, om het hoogste comfort te bieden bij het dragen van lenzen, d.w.z. hoe goed de lens zich aan het oog hecht. Normaal gesproken liggen deze parameters tussen de 8.2–9.0 mm.


Sfeer / Sterkte (D/dpt./S/SPH/PWR)

Dit is de sterkte van de contactlens. De meeteenheid voor de sfeer is een dioptrie, of D. Over het algemeen wordt de sferische kracht van een lens aangegeven met een plusteken (+) voor verziendheid en een minteken (-) voor bijziendheid.


Diameter (DIA)

Deze waarde is de diameter (of grootte) van de lens. Zachte contactlenzen hebben een grotere diameter van 13,00 tot 15,00 mm dan harde contactlenzen van 9 tot 10 mm.


Cilinder (CYL)

De cilinderwaarde is nodig voor de productie van contactlenzen voor astigmatisme. Het is een negatieve waarde, die een correctie voor de kromming van het hoornvlies mogelijk maakt.


As (A/ACH/AXIS/AX)

De as is nodig voor astigmatisme als aanvulling op de contactlens met de cilinder. Het beschrijft de exacte positie van de kromming op het hoornvlies en wordt in een bereik van 0° – 180° aangegeven. Houd er rekening mee dat een graad van nul ook als 180° wordt geschreven. Het getal 90 betekent de verticale positie van het oog en het getal 180 komt overeen met de horizontale meridiaan.


Additie (ADD)

ADD is het verschil tussen de dioptriewaarde van het verre zicht en de dioptriewaarde van het nabije zicht. Waarden tot 1,25 worden als laag beschouwd, tot 2,00 als gemiddeld en tot 3,00 als hoog.


Hoe werkt het voorschrijven van een voorschrift voor contactlenzen?

De waarden van de contactlenzen worden bepaald door een opticien of oogarts aan de hand van verschillende tests en meetmethoden. Dankzij een nauwkeurig voorschrift kan de patiënt de juiste lenzen kopen.Het is belangrijk dat alle parameters om de 6–12 maanden op juistheid gecontroleerd. Het gezichtsvermogen en de ogen kunnen in de loop van het leven meerdere keren veranderen, dus aanpassingen zijn belangrijk. Als je het gevoel hebt dat je gezichtsvermogen is veranderd, moet je onmiddellijk de waarden van je contactlenzen opnieuw controleren.

Het verschil tussen een contactlens- en brilvoorschrift

Ze zijn totaal verschillend omdat brillenglazen ongeveer 12 millimeter van je ogen worden geplaatst, waarbij contactlenzen direct op het oogoppervlak worden aangebracht. Het is echter noodzakelijk om beide waarden te bepalen, zodat een perfect zicht mogelijk is.

 

Dus, als je ook een bril draagt, let er dan op dat je de voorschriften niet verwisselt bij aankoop van contactlenzen. Bovendien is de meetmethode tussen bril en contactlenzen iets anders, aangezien bij het voorschrijven van een bril de afstand tussen de ogen moet worden gemeten.

Aanvullende informatie op een contactlensverpakking

Naast de essentiële waarden van je ogen, vind je op de verpakkingen van contactlenzen ook informatie over het watergehalte en de zuurstofdoorlaatbaarheid. Hoe droger de ogen zijn, hoe minder water er in een bepaald materiaal moet zitten. Contacten met een hoog watergehalte hebben de negatieve eigenschap dat het water verdampt bij langdurige dragers, waardoor het vocht uit het oog verdwijnt. Dat betekent dat je op het juiste materiaal moet letten: hydrogel-contactlenzen hebben een hoger watergehalte, dat sneller verdampt en dus meer vloeistof uit de traanfilm nodig heeft. Het resultaat: het oog droogt sneller op. Als je droge ogen hebt, moet je kiezen voor silicone hydrogel lenzen omdat ze een goede zuurstofdoorlaatbaarheid hebben en dus 20 procent minder water nodig hebben.

 

De zuurstofdoorlaatbaarheid wordt gegeven met de waarde „Dk/t“. Hoe langer de lenzen op de ogen blijven zitten, hoe beter de zuurstofdoorlaatbaarheid. Als de waarde te laag is, kan roodheid, of jeuk en branderigheid in gevoelige ogen optreden.

Niet elk merk contactlens past bij de behoeften van elke patiënt

Net als bij schoenen en kleding kunnen de maateenheden en de conditie van contactlenzen per fabrikant verschillen. Daarom is het mogelijk dat je bij het veranderen van merk je parameters opnieuw moet aanpassen en het is sterk aan te raden om een opticien te raadplegen.

Samenvatting

Contactlens parameters Meeteenheid Afkorting Meer informatie
Sterkte dioptrie / sterkte PWR, D, SPH, dpt van –30.00 tot +30.00
Basiscurve millimeter BC van 8.2 tot 9.00
Diameter millimeter DIA van 13.00 tot 15.00
Cilinder dioptrie / sterkte CYL, ZYL van –0.25 tot –10.00, torische lenzen
Cilinder as graden A, AX, AXIS van 0 tot 180, torische lenzen
Additie dioptrie / sterkte ADD van 1.00 tot 3.00, multifocale lenzen

 

Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor advies. Je kunt ons mailen, een bericht sturen op Facebook of bellen op 020–3694829. Wij zullen je zo snel mogelijk antwoorden!

 

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

    Geen opmerkingen

    *Verplichte velden

    Best verkochte producten