Tot 15% korting op gekleurde contactlenzen.

Bestaande klant?

Zonschade aan de ogen: Risico's en preventie

Jakub Odcházel, DiS.

Medische review door Jakub Odcházel, DiS., Hoofd Opticien, op 30. 09. 2023. Geschreven door Lentiamo

Inhoudsopgave 

Directe of langdurige blootstelling aan zonlicht kan aanzienlijke risico's met zich meebrengen voor je gezichtsvermogen en de gezondheid van je ogen. Hoewel we ons goed bewust zijn van het belang van het gebruik van zonnebrandcrème om onze huid te beschermen, is het net zo belangrijk om te begrijpen dat onze ogen ook bescherming tegen de zon nodig hebben.

In dit artikel gaan de opticiens van Lentiamo in op de verschillende manieren waarop zonlicht je ogen kan beschadigen, bespreken ze oogaandoeningen die verband houden met blootstelling aan de zon en geven ze eenvoudige preventieve maatregelen om je zicht te beschermen.

Kan de zon je ogen beschadigen?

Zonlicht kan uw ogen op verschillende manieren beschadigen. Het kan niet alleen direct ongemak of vermoeide ogen veroorzaken, maar langdurige blootstelling kan leiden tot ernstige oogaandoeningen die zich na verloop van tijd ontwikkelen.

Lees hieronder over verschillende oogaandoeningen die verband houden met blootstelling aan de zon, zoals zonnebrand op het hoornvlies, het oog van de surfer en nog veel meer.

Note: De volgende afbeeldingen geven visueel weer hoe bepaalde oogaandoeningen zich fysiek kunnen manifesteren. De manier waarop ze verschijnen of hoe ze het gezichtsvermogen beïnvloeden kan verschillen van wat hieronder wordt getoond. Het is belangrijk dat u contact opneemt met uw oogzorgspecialist als u problemen met uw ogen of gezichtsvermogen vermoedt na blootstelling aan de zon.

Oogaandoeningen in verband met blootstelling aan de zon

Fotokeratitis

Fotokeratitis is een tijdelijke oogaandoening die wordt veroorzaakt door blootstelling aan ultraviolette straling. Het wordt vaak vergeleken met zonnebrand die het hoornvlies aantast in plaats van de huid en wordt daarom corneale zonnebrand, ultraviolette keratitis, oogzonnebrand of sneeuwblindheid genoemd.

De symptomen treden meestal 30 minuten tot 12 uur na blootstelling op. Fotokeratitis kan dan enkele uren tot enkele dagen aanhouden, afhankelijk van de ernst. De symptomen kunnen variëren van lichte irritatie en roodheid tot wazig zien, tijdelijk gezichtsverlies en ernstige pijn.

Fotokeratitis kan leiden tot rode of bloeddoorlopen ogen (links). Hoewel dit niet altijd het geval is, kan het leiden tot wazig zicht of symptomen zoals het zien van cirkels in het gezichtsveld (rechts).

Fotokeratitis kan leiden tot rode of bloeddoorlopen ogen (links). Hoewel dit niet altijd het geval is, kan het leiden tot wazig zicht of symptomen zoals het zien van lichtkringen in het gezichtsveld (rechts).

Staar

Staar is een vertroebeling van de ooglens die meestal optreedt bij het ouder worden. Chronische blootstelling aan zonlicht kan het risico op staar verhogen door de schade die UV-stralen aanrichten..1

Staaroperatie is vaak nodig om de vertroebelde lens te verwijderen. Na de operatie kan het licht extra fel lijken omdat uw ogen gewend raken aan het ongehinderde zicht. Uw contactlensspecialist zal u waarschijnlijk een zonnebril of andere oogbescherming aanraden tijdens uw herstel.

Cataracts might appear as a white or cloudy disc on the lens (left). Over time, they can lead to blurry, dimmed, or misty vision (right).

Cataract kan verschijnen als een witte of troebele schijf op de lens (links). Na verloop van tijd kunnen ze leiden tot wazig, schemerig of mistig zicht (rechts).

Pinguecula en pterygium

Pinguecula en pterygium zijn abnormale gezwellen die zich vormen op het bindvlies, het heldere membraan dat het witte deel van het oog bedekt. Ze hebben dezelfde oorzaken, waaronder langdurige blootstelling aan zonlicht, wind of stof.

Pinguecula
Pinguecula is een geelachtig of witachtig weefselgezwel dat meestal tijdelijke irritatie of droogheid veroorzaakt. Een pinguecula reikt niet tot over het hoornvlies.

Pinguecula looks like a small, raised growth on the white part of the eye (left). The growth itself doesn't affect vision, but it can cause dryness or irritation that can lead to blurred vision (right).

Pinguecula ziet eruit als een klein, verheven gezwel op het witte deel van het oog (links). Het gezwel zelf heeft geen invloed op het gezichtsvermogen, maar het kan wel droogheid of irritatie veroorzaken die kan leiden tot wazig zicht (rechts).

Pterygium

Pterygium, ook bekend als "surfersoog", wordt vaak gezien bij surfers of mensen die veel tijd buiten doorbrengen en blootgesteld zijn aan de elementen. Dit rozeachtige, driehoekige gezwel van gevasculariseerd bindvliesweefsel begint meestal bij de neus en kan zich onbehandeld uitbreiden naar het pupilgebied van het hoornlies, wat leidt tot symptomen zoals roodheid, irritatie van het ongemak en wazig zicht.

Pterygium is a wedge-shaped growth of the conjunctiva that extends onto the cornea (left). In extreme cases if the pterygium expands over the pupil, it can obstruct or blur vision (right).

Pterygium is een wigvormig gezwel van het bindvlies dat uitsteekt over het hoornvlies (links). In extreme gevallen kan het pterygium, als het zich over de pupil uitbreidt, het zicht belemmeren of vertroebelen (rechts).

Ooglidkanker

Stanford Medicine noemt blootstelling aan UV-straling als risicofactor voor ooglidkanker. UV-straling van de zon en zonnebanken kan leiden tot basaalcelcarcinoom, plaveiselcelkanker en melanoom.2

Het ooglid heeft de dunste huid van het lichaam, waardoor het bijzonder gevoelig is voor beschadiging door de zon. Symptomen van ooglidkanker kunnen variëren van veranderingen in het uiterlijk van de ooglidhuid tot nieuwe gezwellen en andere veranderingen. Daarom moeten alle abnormale symptomen door de juiste professional worden behandeld om kanker uit te sluiten en een juiste diagnose te krijgen.

Eyelid cancer can manifest as a small nodule on the eyelid. Eyelid cancer itself doesn't affect vision, meaning your visual field will remain normal. If left untreated, however, the cancer can spread to the surrounding structures which can impact vision.

Ooglidkanker kan zich manifesteren als een klein knobbeltje op het ooglid. Ooglidkanker zelf heeft geen invloed op het gezichtsvermogen, wat betekent dat je gezichtsveld normaal blijft. Als de kanker echter onbehandeld blijft, kan deze uitzaaien naar de omliggende structuren en het gezichtsvermogen aantasten.

Maculadegeneratie

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (AMD) is een oogziekte die het centrale zicht kan vertroebelen. Langdurige en onbeschermde blootstelling aan (UV-)straling kan bijdragen aan de ontwikkeling en progressie van maculadegeneratie. Men denkt dat UV-stralen de macula kunnen beschadigen, het centrale deel van het netvlies dat verantwoordelijk is voor scherp, gedetailleerd zicht.

Voor mensen met maculadegeneratie is het gebruik van een Amsler test nodig om de progressie van de ziekte te volgen is essentieel. Blijvende bescherming tegen de zon is uiterst belangrijk voor iedereen, ongeacht of je de ziekte hebt of niet.

Macular degeneration doesn't have telltale signs from the outside like other eye conditions. It can however have a profound effect on vision, such as blank spots in your central vision.

Maculadegeneratie heeft geen zichtbare tekenen zoals andere oogaandoeningen. Het kan echter wel een ingrijpend effect hebben op het gezichtsvermogen, zoals lege plekken in het centrale zicht.

Symptomen van schade aan de ogen door de zon

De meest voorkomende symptomen van oogletsel door fel licht zijn:

 • Wazig zicht
 • Krabbelig of korrelig gevoel
 • Tranende of tranende ogen
 • Roodheid of pijn
 • Lichtgevoeligheid
 • Lichtcirkels (heldere cirkels of ringen rond licht)
 • Tijdelijk gezichtsverlies (zeldzaam)
 • Zwelling
 • Trillende oogleden

Kunnen je ogen genezen van zonneschade?

De ogen hebben het vermogen om te genezen van bepaalde soorten zonneschade.

Aandoeningen zoals fotokeratitis kunnen een tijdelijke ontsteking van het hoornvlies veroorzaken. In de meeste gevallen genezen de ogen binnen een paar dagen en verdwijnen symptomen zoals roodheid en pijn.

Maar chronische of herhaalde blootstelling aan de zon zonder bescherming kan leiden tot permanente of langdurige schade. Staar en maculadegeneratie kunnen bijvoorbeeld medische behandeling vereisen. Deze aandoeningen kunnen leiden tot blijvende problemen met het gezichtsvermogen of blindheid als ze niet worden behandeld.

Het is altijd belangrijk om een oogspecialist te raadplegen als je last hebt van zonschade aan je ogen met aanhoudende symptomen.

Preventie: Hoe bescherm je je ogen tegen de zon

holding sunglasses up the the sun

Het is cruciaal om je ogen tegen de zon te beschermen door het dragen van zonnebrillen met UV-bescherming. Accessoires zoals breed gerande hoeden zijn vooral belangrijk tijdens uren met veel zonlicht. Door de juiste stappen te nemen om je ogen te beschermen, kun je ze beschermen tegen schade.

Wat zijn de beste manieren om je ogen te beschermen tegen UV-schade?

Draag een zonnebril met hoge UV-bescherming

Zonnebrillen met passende UV-bescherming zijn ongelooflijk belangrijk om je ogen te beschermen tegen schade door de zon. Zoek lenzen die 100% van zowel UVA- als UVB-stralen blokkeren.

Een zonnebril is ook essentieel op bewolkte dagen. Typische indicatoren van felle zon, zoals scheelzien, triggeren ons misschien niet om onze zonnebril te pakken in deze omstandigheden. Vergeet niet dat UV-stralen overdag aanwezig zijn, zelfs op grijzere dagen.

De nieuwste zonnebrillen trends zijn meer dan alleen stijlvolle accessoires. Een zonnebril is een belangrijk middel om je ogen en de huid eromheen te beschermen tegen schade en vroegtijdige veroudering.

Volgens een onderzoek dat is gepubliceerd in het tijdschrift Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, lijkt blootstelling aan UV-stralen verantwoordelijk te zijn voor 80% van de zichtbare tekenen van gezichtsveroudering bij bepaalde groepen. Een zonnebril kan overmatig scheelzien voorkomen en de huid beschermen tegen UV-stralen, waardoor rimpels in de blanke huid door UV-schade verminderen.

.3

Staar nooit naar de zon

Het is een geheugensteuntje waard: Kijk nooit rechtstreeks in de zon! Dit kan niet alleen ongemak en irritatie veroorzaken, het UV-licht kan je netvlies of hoornvlies beschadigen en leiden tot ernstige oogaandoeningen. Zelfs als je een zonnebril draagt, kan staren naar de zon schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid van je ogen.

Draag een hoed

Draag naast een zonnebril ook een hoed om directe blootstelling aan zonlicht verder te beperken. Een breedgerande hoed kan je gezicht, hoofd, nek en oren beschermen en je ogen bedekken. Experimenteer met verschillende stijlen om een hoed te vinden die voor jou werkt.

Gebruik een zonnecrème

Gebruik een milde zonnecrème met een hoge beschermingsfactor om de tere huid rond de ogen te beschermen. Niet alleen je ogen lopen risico op beschadiging door de zon, maar ook de omgeving eromheen.

Beperk uw tijd in de zon

Het is raadzaam om je tijd in direct zonlicht te beperken om het risico op schade aan je ogen te minimaliseren, vooral tijdens piekuren wanneer de zonnestralen het sterkst zijn. Als je langere tijd buiten moet zijn, zoek dan vaak de schaduw op in aanvulling op zonnebrillen en hoeden.

Draag kwaliteitsvolle sport zonnebrillen voor buitenactiviteiten waarbij je langere tijd in de zon moet zijn. Voor wandelingen op grote hoogte, skiën of mountainbiken waar sneeuw ligt, kan een zonnebril sneeuwblindheid helpen voorkomen. Zonnebrillen voor andere sporten zoals golfen, vissen of fietsen kunnen je tijd buiten comfortabeler en veiliger maken.

Draag contactlenzen met UV-filter

Contactlenzen met een UV-filter bieden extra bescherming tegen schade door de zon aan het hoornvlies van je oog. Het bindvlies, de oogleden en de kwetsbare huid rond de ogen worden niet beschermd. Denk er dus aan dat UV-blokkerende contactlenzen de schade aan het hoornvlies niet tenietdoen. Het belang van het dragen van een zonnebril.

Draag een zonnebril om de ogen en de huid eromheen beter te beschermen tegen blootstelling aan de zon, wind, stof en andere elementen.

Op zoek naar stijlvolle bescherming?

Blader vandaag nog door een brede selectie zonnebrillen van topkwaliteit van populaire merken.

Zonnebrillen kopen

Slotgedachten

Door de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, kunnen we het risico op schade aan onze kostbare ogen door de zon aanzienlijk verkleinen. Een combinatie van zonnebrillen en aanvullende accessoires is een slimme keuze om onze ogen te beschermen tegen direct zonlicht.

Lentiamo optometrist Eliška Malinová, Bc. gaf haar deskundige gedachten over het beschermen van je ogen tegen schade door de zon. Als je je zorgen maakt over de gezondheid van je ogen of je gezichtsvermogen, raadpleeg dan je oogzorgspecialist. Hij of zij kan je persoonlijk advies geven en ervoor zorgen dat je ogen gelukkig en gezond blijven.

Lees meer

Ontdek andere onderwerpen met betrekking tot dit onderwerp


Bronnen

1. National Eye Institute, New Research Sheds Light on How UV Rays May Contribute to Cataract
2. Stanford Medicine, Risk Factors for Eyelid Cancer
3. National Library of Medicine, Effect of the sun on visible clinical signs of aging in Caucasian skin

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

  Geen opmerkingen

  *Verplichte velden

  Best verkochte producten