Solunate 50 ml lenzenvloeistof gratis met Lenjoy Bi-weekly Aqua+

Bestaande klant?

UV-bescherming in brillen en zonnebrillen (UV400 Filter)

Uv-bescherming in brillen en zonnebrillen

Veel mensen die een bril of een zonnebril dragen, geloven dat hoe donkerder de kleur van de lenzen, hoe beter het voor de ogen is.

De kleur van de glazen komt niet altijd overeen met hun beschermende eigenschappen. Donkere kleuren vergroten de uitzetting van de pupil, wat leidt tot meer schadelijke UV-stralen in het oog dan zonder bril.

Daarom moet men bij de aankoop van een bril of zonnebril altijd veel aandacht besteden aan de zogenaamde filtercategorieën, die de intensiteit van de kleuring aangeven.

Wat is UV400?

UV 400 is de categorie die alle lichtstralen met golflengtes tot 400 nanometer blokkeert. Dit omvat alle UVA- en UVB-stralen. Zie onderstaand tabel voor de filtercategorieën.

Betere bescherming dankzij de filtercategorieën

We dragen een bril of zonnebril om onze ogen te beschermen tegen zonlicht en de schadelijke UV-straling. De beschermingsniveaus zijn onderverdeeld in zogenaamde filtercategorieën.

De EU-categorieën, die gewoonlijk in vijf cijfers worden aangegeven, namelijk Romeins (I tot V) of Arabisch (0 tot 4), zijn hierbij handig:

Filter categorie Weersomstandigheden Tint glas Gebruik
0 uv filter category 0 3 – 20% Biedt de minste bescherming. Kleurloos of zeer licht filter. Meestal een sport- of veiligheidsbril die ontworpen is om te beschermen tegen wind, stof of vuil, maar niet tegen de zon.
1 uv filter category 1 20 – 57% Voor gedeeltelijk bewolkte dagen. Zeer licht gekleurde lenzen, meestal geel of oranje, geschikt voor zwakkere zonnestraling of als wind- of stofbescherming.
2 uv filter category 2 57 – 82% Geschikt voor normale zomerdagen. Medium donker filter geschikt voor middelzware zonnestraling. De tint is ietwat lichter dan normaal. Kan gebruikt worden voor wandelingen in het voorjaar en de herfst op zonnige dagen. Ze kunnen ook van pas komen tijdens het autorijden.
3 uv filter category 3 82 – 92% Biedt intensieve bescherming. Aanbevolen voor een vakantie aan zee, in Zuid-Europa en voor bergwandelingen. Donkere filter geschikt voor intensieve zonnestraling op het strand of in de stad. Deze categorie is gebruikelijk voor de meeste types van een zonnebril. Het is perfect voor de zomer omdat het een hogere graad van bescherming tegen zonnestraling dan de vorige categorie.
4 uv filter category 4 92 – 97% Bijzonder sterke bescherming, die geschikt is voor het hooggebergte en de gletsjers. Zonnebrillen met categorie 4 zijn verboden in het wegverkeer. Deze zijn gemarkeerd met het symbool van een doorgestreepte auto. Zeer donker filter voor zeer intensieve zonnestraling.. Zonnebril voor de bergen of woestijnen en overal waar de zon niet alleen extreem sterk is, maar waar ze ook veel reflecteert.

Hoe goed de kwaliteit van de glazen ook is, tot 60% van de UV-stralen kan van bovenaf of via de zijkanten doordringen.

Daarom kunnen grote glazen en een breed model bijdragen aan een optimale bescherming. Daarnaast kan het dragen van een hoed of pet helpen.

Bestel jouw UV-beschermende zonnebril op Lentiamo!

Bekijk alle zonnebrillen

UV-stralen beschadigen het netvlies

Als je te dicht bij de zon komt, kun je je verbranden. De ultraviolette stralen – ook wel UV-stralen genoemd – verhogen het risico op huidkanker. Bovendien kan frequent zonnebaden de huidveroudering versnellen.

Maar niet alleen de huid kan beschadigd raken, ook de ogen kunnen worden aangetast.

Als onbeschermde ogen aan de zon worden blootgesteld, kan een lange en intensieve straling leiden tot ontstekingen van het bindvlies en het hoornvlies.

In het ergste geval kan het zichtorgaan op de lange termijn beschadigd raken en kan de lens troebel worden (staar).

Draag daarom altijd een bril of zonnebril met gegarandeerde UV-bescherming!

UV-C-stralen worden in principe geabsorbeerd door de atmosfeer van de aarde, maar UV-B- en UV-A-stralen dringen ongehinderd door tot het aardoppervlak. De aanduiding UV400 met gegarandeerde UV-bescherming beschermt tegen schadelijke UV-B- en UV-A-straling.

Bovendien vermindert de bril of zonnebril het zichtbare licht, wat het kijken in de zon aangenamer maakt. 

UV stralingen en filter categorie

In het kort betekent de term UV400 dat de glazen UV-A, B en C stralen absorberen, tot een golflengte van 400 nanometer.

Andere kwaliteitskenmerken van een bril of zonnebril

 • CE-markering: De CE-markering bestaat sinds 1 juli 1995 en geeft aan dat er UV-bescherming is tot ten minste 380 nanometer. Het bevindt zich aan de binnenkant van de slapen en geeft aan dat het model voldoet aan de huidige EU-normen.
 • Brillenmontuur:Zoals reeds vermeld in het artikel, kan het zonlicht ook van boven en van opzij binnendringen. Voor een optimale bescherming kunnen daarom iets grotere brillenglazen en bredere slapen worden gebruikt.
 • Polariserende glazen: De gepolariseerde glazen hebben een speciale coating die de zichtbaarheid verhoogt door middel van filtering tijdens blootstelling aan intense lichtstralen. Deze glazen zijn ontworpen om de schittering van oppervlakken zoals water, sneeuw of glas te verminderen. Zonnebrillen met gepolariseerde glazen zijn bijzonder geschikt voor automobilisten.

Opmerkingen Voeg een vraag toe

 • Steven

  Voldoen polariserende glazen ook aan de uv 400 norm ???

  Antwoord
  • Sanne
   Lentiamo.nl

   Hi Steven,

   Dat is niet per definitie het geval. Echter, in de meeste gevallen wel, zeker wanneer je een (designer) zonnebril koopt op Lentiamo.
   Hier lees je meer over de eigenschappen van polariserende zonnebrillen.

   Mocht je nog verdere vragen hebben, dan horen we het graag. Fijne dag gewenst,

   Antwoord

*Verplichte velden