Tot 15% korting op gekleurde contactlenzen.

Bestaande klant?

Alles over het voorschrift van contactlenzen

Hoe ziet een voorschrift voor contactlenzen eruit?

Op het eerste gezicht, zou het voorschrift dat door jouw opticien wordt gegeven moeilijk kunnen zijn om te begrijpen of te onthouden, maar gelukkig is het te begrijpen wanneer je het bij je houd wanneer je online contactlenzen besteld. Gewoonlijk bevat het voorschrift specificaties zoals naam, vervaldatum, basiscurve van de lenzen, hun diameter en de extra cijfers als je astigmatisme of presbyopie hebt. Je vindt deze specificaties voor elk oog afzonderlijk, omdat ze verschillende behoeften kunnen hebben.


Hoeveel kost een voorschrift voor contactlenzen?

Een voorschrift voor contactlenzen is bij de meeste opticiens gratis. Jouw opticien zal je het voorschrift na een oogonderzoek geven. Sommige opticiens rekenen een bedrag voor de kosten van het oogonderzoek mits je de contactlenzen of bril niet bij hen koopt, maar het voorschrift ontvangen is gratis.


Heb je een voorschrift nodig voor contactlenzen?

Het antwoord is ja, je hebt een specifiek voorschrift voor contactlenzen nodig, om er zeker van te zijn dat je de juiste lenzen koopt, zodat jouw zicht na het dragen van de contactlenzen zeker zal verbeteren. Hoewel wij je aanraden om een geldig voorschrift te hebben voordat je online contactlenzen bestelt, is het niet nodig dat je deze opstuurt. Voordat je bestelt, moet je er zeker van zijn dat jouw voorschrift up-to-date is en je alleen de voorgeschreven lenzen aanschaft. Als jouw voorschrift bijvoorbeeld kwijt is, hoef je niet nog een oogtest te doen. Je kunt jouw opticien om jouw voorschrift vragen en deze moet een nieuw exemplaar gratis ter beschikking stellen.


Verloopt een voorschrift voor contactlenzen?

De meeste voorschriften hebben een duur van 2 jaar, dus als het langer geleden is dan jouw laatste oogonderzoek, dan heb je een nieuw voorschrift nodig. Als het voorschrift nog steeds geldig is maar je kunt het niet vinden, kun je een nieuw paar lenzen bestellen door de specificaties te kiezen van jouw laatste paar lenzen. Je kunt ook onze klantenservice te bellen om te weten te komen wat de laatste contactlenzen zijn die je hebt gekocht.


Contactlens voorschrift – Wat betekent BC en DIA?

  • BC (Basiscurve): het wordt meestal uitgedrukt in millimeters en het bepaalt het type pasvorm dat de lenzen nodig hebben om op de kromming van het oog aan te sluiten. Je kunt deze specificatie ook vinden in woorden, zoals plat (flat), mediaan (median) of steil (steep). Meestal heeft de contactlens een curve van 8 tot 10 millimeter.
  • DIA (Diameter): zeer belangrijk, de diameter moet perfect zijn voor de grootte van jouw ogen om een kristalhelder zicht te krijgen. De diameter wordt uitgedrukt in millimeters en moet passen bij de breedte van jouw ogen. Normaal gesproken hebben zachte contactlenzen een grotere diameter dan de harde, van 13 tot 15, in plaats van 9 tot 10 millimeter.
  • PWR/SPH (Sterkte): Dit is de belangrijkste specificatie van de lenzen, omdat het je helpt om bijziendheid(in welk geval je sterkte begint met een – teken) of verziendheid (in welk geval je sterkte begint met een + teken) te corrigeren. De tekens worden gevolgd door een getal dat de benodigde visuele correctie weergeeft, beginnend bij 0 in afmetingen van 0,25 dioptrie. Vind meer informatie hier.
Wat houdt het in Meeteenheid Afkorting Range
Kromming millimeter BC (Basiscurve) van 8.00 tot 10.00
Grootte millimeter DIA (Diameter) van 13.00 tot 15.00
Sterkte dioptrie PWR, D, SPH, dpt van –30.00 tot +30.00


Kan ik online lenzen bestellen zonder voorschrift?

We hebben goed nieuws voor je! Als je op zoek bent naar een nieuw paar lenzen, dan kan je die bij Lentiamo kopen zonder voorschrift. We weten dat tijd tegenwoordig geld is, dus we zijn meer gefocust op het juist leveren van de producten die je nodig hebt, dan met het controleren of je de specificaties van een echt en geldig voorschrift hebt.

Echter, contactlenzen zijn medische producten en een willekeurig paar kan jouw zicht ernstig beschadigen, daarom moet je ze alleen na een medische check kopen. Als je jouw voorschrift kwijt bent, maar je bent er zeker van dat het nog steeds geldig is, controleer dan gewoon de informatie op de laatste doos met contactlenzen en gebruik die voor jouw volgende bestelling!

Wij raden je aan om elke 6 tot 12 maanden een oogonderzoek te doen om er zeker van te zijn dat de parameters nog steeds geldig zijn. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat de contactlenzen die je koopt perfect passen. Aanpassingen zijn zeer belangrijk, gezien het feit dat het gezichtsvermogen meerdere malen per leven kan veranderen, dus controleer jouw ogen regelmatig.

Nadat de opticien je een deskundig advies heeft gegeven, ben je klaar voor de bestelling. Vul de specificaties in op onze website, plaats de bestelling en wij zorgen voor de rest!


Kan ik online lenzen bestellen met een verlopen voorschrift?

De meeste voorschriften gaan tot 2 jaar mee. Wij raden je echter aan om vaker naar de opticien te gaan voor een oogtest. Zo weet je zeker dat de lenzen die je zijn voorgeschreven, de beste zijn die je kunt gebruiken om het gezichtsvermogen te verbeteren. Als jouw zicht nog steeds goed is, kun je contactlenzen blijven kopen op basis van het laatste voorschrift. Als je je op enig moment niet op je gemak voelt bij het gebruik van de lenzen, ga dan zo snel mogelijk naar de opticien en stop met het dragen ervan totdat je medisch advies krijgt.


Kan ik een ander merk contactlenzen kopen dan mijn voorschrift beschrijft?

Het antwoord op deze vraag is helaas negatief. Je kunt geen ander merk met dezelfde specificaties bestellen, omdat contactlenzen niet alleen in verschillende maten maar ook in verschillende materialen verkrijgbaar zijn, afhankelijk van de fabrikant. Zoals je al weet, moet de grootte van de lenzen goed in jouw ogen passen, zodat je gezichtsvermogen verbetert. Bekijk deze vergelijkingstabel van de basiscurve & diameter specificaties waar je de verschillen in diameter, basiscurve en andere parameters van verschillende lenzen kunt vergelijken. Als je van plan bent om het type lenzen of het merk dat je op dit moment draagt te veranderen, is de opticien de perfecte adviseur. Onze klantenservice staat echter tot dienst als je informatie nodig hebt over contactlenzen en het gebruik ervan.


Als je dit allemaal hebt gelezen, dan ben je er klaar voor om contactlenzen te bestellen!