Solunate 50 ml lenzenvloeistof gratis met Lenjoy Bi-weekly Aqua+

Bestaande klant?

Wat zijn zonnebrillen op sterkte en hoe koop ik ze online?

Jakub Odcházel, DiS.

Medische review door Jakub Odcházel, DiS., Hoofd Opticien, op 10. 06. 2024. Geschreven door Lentiamo

De meeste brildragers kennen de uitdagingen van het kiezen tussen brillen en zonnebrillen op zonnige dagen. Kiezen voor helder zicht betekent vaak inleveren op bescherming tegen de zon, en omgekeerd. De oplossing? Zonnebrillen op sterkte die corrigerende glazen naadloos combineren met UV-bescherming in één accessoire!

Lentiamo optometrist en hoofd opticien Jakub Odcházel helpt ons hieronder de voordelen, beperkingen en veelgestelde vragen rondom zonnebrillen op sterkte te begrijpen. Volg mee om te zien of zonnebrillen op sterkte geschikt zijn voor jou!

Ben je al op zoek naar een zonnebril op sterkte?

Maak van elk model bril een zonnebril op sterkte bij Lentiamo: (1) Kies je favoriete brilmontuur, (2) Voer je voorschriftgegevens in en (3) voeg een kleurtje toe tijdens het afrekenen. Zo eenvoudig is het!

Brillen op sterkte kopen

Wat zijn zonnebrillen op sterkte?

zonnebril gehouden voor stadsgezicht op achtergrond

Simpel gezegd combineren zonnebrillen op sterkte de corrigerende kracht van je bril op sterkte met de UV-bescherming van een traditionele zonnebril. Het is een praktische oplossing voor iedereen die niet kan afzien van een corrigerende bril als hij buiten in de zon is.

Heb ik een zonnebril op sterkte nodig?

Zonnebrillen op sterkte kunnen voordelig zijn voor veel brildragers. De meeste heldere dioptrische brillenglazen bevatten een UV-filter, net als sommige soorten contactlenzen. Maar dit is vaak niet voldoende oogbescherming onder bepaalde omstandigheden.

"Op sommige breedtegraden kunnen brillen en contactlenzen met UV-filters voldoende zijn voor het grootste deel van het jaar. Maar deze hulpmiddelen kunnen de ogen niet beschermen tegen schittering door zonnestralen," legt Jakub Odcházel uit.

"Dit is erg riskant, bijvoorbeeld tijdens het autorijden, omdat de ogen nog meer belast kunnen worden door schittering bij zonnig weer. En voor een verblijf aan het water of in de bergen is hun bescherming niet meer voldoende. Het grootste probleem met contactlenzen met een UV-filter is dat ze alleen het hoornvlies beschermen, maar niet de rest van het oog en de oogzone."

Dus hoe kun je als brildrager je ogen beschermen?

Andere soorten zonnebrillen voor brildragers

Fitover zonnebril

Overzet zonnebrillen kunnen direct over je bril worden gedragen dankzij een iets groter montuur en iets grotere slapen.

"Ze zijn speciaal ontworpen om comfortabel over een bril op sterkte te passen. Maar je moet wel de juiste maat kiezen, want ze mogen niet te los zitten. Deze methode biedt je de nodige bescherming tegen UV-straling zonder je perfect scherpe zicht te verliezen," merkt Jakub Odcházel op.

Bril met magnetische clip

Magnetische clip-on brillenglazen hebben een eenvoudig magnetisch mechanisme waarmee je de lenzen van je zonnebril op je montuur bevestigt.

Jakub Odcházel: "Het is een betaalbare optie waarmee je een bril en zonnebril in één accessoire kunt combineren. De clip-ons nemen ook minder ruimte in dan een ander montuur. Het nadeel is dat slechts een beperkt aantal modellen deze oplossing mogelijk maakt."

Fototrope glazen (meekleurende glazen)

Meekleurende brillen, ook wel fototrope glazen, fotochromatische glazen of transitieglazen genoemd, worden donkerder als ze aan UV-stralen worden blootgesteld. De mate van verandering hangt af van zowel de aanwezigheid als de hoeveelheid UV-licht.

Ze zijn meestal praktisch voor mensen die vaak schakelen tussen verschillende verlichtingsomgevingen, zoals op het werk. Ze kunnen ook worden gecombineerd met een blauwlichtfilter voor extra bescherming tijdens langdurig gebruik van digitale apparaten.

Een nadeel van meekleurende glazen is dat ze meestal duurder zijn en op maat moeten worden gemaakt. Langdurig gebruik van fototrope brillenglazen kan bij sommige mensen ook leiden tot een verhoogde gevoeligheid voor licht. Als je ongemak of gevoeligheid ervaart tijdens het dragen van een fotochrome zonnebril, is het raadzaam om een optometrist of oogzorgspecialist te raadplegen voor persoonlijke begeleiding en oplossingen.

Contactlenzen met UV-bescherming + zonnebril

Als je lenzen prefereerd, kun je lenzen op sterkte krijgen met UV-bescherming.

"Als je alleen een zonnebril draagt, kan schadelijke straling het hoornvlies van het oog rond het montuur bereiken, daarom zijn contactlenzen met UV-bescherming zinvol. Voor voldoende bescherming van de rest van het oog en de oogzone, vooral in de bergen en bij het water, combineer je de lenzen altijd met een zonnebril," raadt Jakub Odcházel aan.

Wist je dat? Er is een speciale categorie zelfverduisterende contactlenzen met UV-bescherming. Deze zijn vooral geschikt voor mensen met een hoge gevoeligheid voor licht. Ze helpen het oog om zich sneller aan te passen aan veranderende lichtomstandigheden tijdens normale dagen. Acuvue Oasys with Transitions contact lenses passen zich automatisch aan de lichtomstandigheden aan en zorgen voor perfect scherp zicht.

Voordelen van zonnebrillen op sterkte

vrouw draagt witte zonnebril en leest tijdschrift in zonneschijn

Hoewel er veel geschikte zonbeschermingsmethoden zijn voor brildragers, bieden zonnebrillen op sterkte nog steeds veel voordelen:

 • Bescherming tegen UV-stralen – Hoogwaardige, niet-bulky pasvorm die beschermt tegen schadelijke straling en schade aan de ogen voorkomt.
 • Verbeterde visie – Verminder schittering voor beter zicht in heldere omstandigheden.
 • Comfort – Verminder vermoeide en vermoeide ogen.
 • Persoonlijke correctie – Op maat gemaakt om zichtproblemen te corrigeren.
 • Stijl– Stijlvolle monturen passen bij je smaak en zien er net zo uit als trendy niet-dioptrische zonnebrillen.

En wat zijn de nadelen? Je moet nog steeds je bril bij je hebben, zodat je niet binnen met een zonnebril op zit! Als je brilvoorschrift verandert, zul je ook je bril op sterkte willen upgraden. Als je de voor- en nadelen tegen elkaar afweegt, kun je beslissen welke oplossing het beste bij je past.

Kun je een zonnebril op sterkte kopen?

Je kunt een bril kopen en daar zonnebrilglazen op sterkte aan toevoegen. Veel brillenwinkels, zoals wij bij Lentiamo, bieden deze service aan, zodat je de monturen van je voorkeur kunt uitkiezen en ze kunt aanpassen met zonnebrilglazen op sterkte die zijn afgestemd op jouw zichtbehoeften.

Wil je je eigen montuur voor een zonnebril op sterkte meenemen? Als je lenzen op sterkte wilt toevoegen aan je huidige zonnebrilmontuur (of brilmontuur), praat dan met je opticien of oogzorgspecialist. Zij kunnen vaak nieuwe glazen in je bestaande montuur zetten, maar het hangt af van het type en de kwaliteit van de materialen, de vorm van het montuur en andere factoren. Het is het beste om hen te raadplegen voor advies of andere mogelijkheden.

Brillenglazen op sterkte toevoegen aan een bril bij Lentiamo

Het is eenvoudig om je eigen bril op sterkte te krijgen door deze stappen te volgen:

 • Stap 1: Selecteer de gewenste frames uit de bril op sterkte sectie
 • Stap 2: Selecteer lenzen op sterkte en ga verder
 • Stap 3: Zonnebrillen op sterkte en lenzenkleuren kiezen
 • Stap 4: Kies het type lens en de tint

In de winkelwagen kun je de gegevens van je voorschrift invoeren en de voorkeuren van je zonnebril selecteren, inclusief speciale functies zoals spiegeling, polarisatie, fotochromische glazen, lenskleuren en nog veel meer!

Veelgestelde vragen

Zijn zonnebrillen op sterkte de moeite waard?

Voor velen zijn zonnebrillen op sterkte absoluut de moeite waard. Individuele behoeften, voorkeuren en levensstijlen spelen echter ook een rol.

Zonnebrillen op sterkte bieden helder zicht en UV-bescherming in één. Factoren zoals budget en hoe vaak je buiten bent kunnen je keuze beïnvloeden. Overleg met een optometrist om te bepalen of ze geschikt zijn voor jou.

Zijn zonnebrillen op sterkte goed?

Ja, een zonnebril op sterkte kan heel nuttig zijn. Ze bieden niet alleen de nodige zichtcorrectie, maar bieden ook bescherming tegen schadelijke UV-stralen, waardoor het risico op vermoeide ogen, schittering en schade aan de ogen op de lange termijn afneemt.

Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en ontwerpen, zodat je je persoonlijke stijl kunt behouden en tegelijkertijd kunt zorgen voor optimale ooggezondheid en comfort buitenshuis.

Slotgedachten van Lentiamo

Naast het gemak van zichtcorrectie geïntegreerd in een stijlvol montuur, bieden zonnebrillen op sterkte een verbeterde visuele helderheid, minder vermoeide ogen en minimale schittering in verschillende buitenomgevingen.

Of u nu autorijdt, deelneemt aan buitenactiviteiten of gewoon geniet van een zonnige dag, zonnebrillen op sterkte stellen u in staat om de wereld met comfort en vertrouwen te ervaren!

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

  Geen opmerkingen

  *Verplichte velden

  Best verkochte producten