Solunate 50 ml lenzenvloeistof gratis met Lenjoy Bi-weekly Aqua+

Bestaande klant?

Antireflectiecoating: Wat het is en wat de belangrijkste voordelen zijn

Ing. Petra Průchová

Medische review door Ing. Petra Průchová, Optometrist, op 01. 02. 2024. Geschreven door Lentiamo

Zoals de naam misschien al suggereert, is antireflectiecoating een speciale laag die is ontworpen om de transmissie van licht door een systeem te verbeteren door reflecties te verminderen. Maar hoe werkt het eigenlijk en waarom is AR coating belangrijk in ons dagelijks leven?

De optometristen van Lentiamo leggen uit wat antireflectiecoating is en hoe het veel brildragers kan helpen om het best mogelijke zicht te ervaren. Volg mee om de technologie achter deze kleine maar krachtige toevoeging aan je bril te begrijpen.

Wat is een antireflecterende coating?

Antireflectiecoating is een gespecialiseerde toepassing die is ontworpen om reflecties op oppervlakken zoals brillen, cameralenzen en andere optische apparaten en systemen te minimaliseren. Door de verstrooide lichtreflecties te verminderen, laat deze coating meer licht door het brillenglas zelf, waardoor de helderheid toeneemt en de algehele visuele ervaring verbetert wanneer u naar of door het brillenglas kijkt.

Of je nu leest onder fel licht of een moment vastlegt met je camera, de toepassing van antireflectiecoating zorgt ervoor dat je ervaring wordt geoptimaliseerd voor maximaal visueel comfort en precisie.

Hoe werkt de antireflecterende coating?

Antireflectiecoating werkt door meerdere microscopische lagen metaaloxiden op een lens aan te brengen. De deeltjes in elke laag interageren op verschillende manieren met lichtgolven, buigen en manipuleren licht om reflecties te minimaliseren en meer licht door een lens te sturen. Beelden die door lenzen met AR-coating worden bekeken, zijn helder en scherp.

Wist je dat? Fabrikanten gebruiken verschillende formules of variaties in het lagenproces om ontspiegelende coatings te maken. Dit resulteert in zeer subtiele kleurverschillen in sommige brillenglazen. Vanuit bepaalde hoeken kunnen de coatings vage blauwe, groene of paarse tinten reflecteren.

Zijn antireflecterende en antireflecterende coatings hetzelfde?

"Antireflecterend" en "ontspiegeld" worden vaak door elkaar gebruikt, maar dienen verschillende doelen.

 • Antireflecterende coating – AR-coating vermindert reflecties op brillen, cameralenzen en schermen, waardoor de lichttransmissie toeneemt en de algehele helderheid van de visuele waarneming verbetert.
 • Antireflecterende glazen – Deze kunnen nauwkeuriger worden omschreven als polarisatie in zonnebrillen. Gepolariseerde zonnebrillen filteren schitteringen van heldere of reflecterende oppervlakken zoals water of sneeuw, wat bijdraagt aan een beter zicht.

Voordelen van antireflectiecoating

persoon met gele trui, bril met draadrand en grijze rugzak die buiten naar een telefoonscherm lacht

Antireflecterende brillenglazen kunnen je zicht helderder maken, je uiterlijk verbeteren en vermoeide ogen verminderen, waardoor ze een populaire keuze zijn voor brildragers. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste voordelen van AR-coating:

Verbeterde visuele helderheid

Antireflecterende lenscoatings minimaliseren effectief reflecties op zowel de voor- als achterzijde van brillenglazen, wat resulteert in minder visuele verstoringen. Door te voorkomen dat licht van de lens wordt weggekaatst, kan er meer licht door om het oog te bereiken.

Dit verbetert de algehele helderheid voor de drager, wat resulteert in een comfortabelere ervaring en een betere verlichting van de lichtgevoelige cellen op het netvlies. Dit zorgt voor een betere visuele perceptie.

Verminderde vermoeidheid van de ogen

Antireflecterende glazen minimaliseren storende reflecties en laten zoveel mogelijk licht door. Dit kan het comfort voor de ogen verbeteren en verlichting bieden bij symptomen van vermoeide ogen and fatigue.

Ze optimaliseren het zicht in omstandigheden met weinig licht of in schemerige omgevingen, waardoor ontspiegelde glazen vooral voordelig zijn tijdens activiteiten zoals 's nachts autorijden.

Verbeterde esthetiek

De antireflecterende coating zorgt voor een storingsvrij uiterlijk bij foto's, videogesprekken en in heldere omgevingen. Ze voorkomen dat flitsen en andere lichtbronnen storende reflecties veroorzaken, wat bijdraagt aan een esthetisch aantrekkelijke en aantrekkelijke look.

Op zoek naar de juiste bril?

Voeg zonder extra kosten een ontspiegelende coating toe aan je bril.

Bril kopen

Wat zijn de nadelen van antireflecterende coating?

Krassen en slijtage

Zonder de juiste zorg kunnen de dunne laagjes ontspiegelende coating op brillenglazen na verloop van tijd gaan krassen en slijten. Deze slijtage vermindert niet alleen de visuele helderheid, maar kan de lenzen ook gevoeliger maken voor verdere schade.

Schoonmaakvereisten

Vingerafdrukken, lichaamsolie en water kunnen de antireflecterende eigenschappen verstoren door lichtreflecties te verstoren. Dit kan de effectiviteit van de coating zelf verminderen.

Wist je dat? Met ontspiegelde glazen betekent een vermindering van reflecties dat vuil en ander vuil op de glazen beter zichtbaar kunnen worden. Dit komt doordat lichtbronnen geen reflecties veroorzaken die afleiden van het zicht op het brillenglas zelf. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat je gedurende de hele levensduur van je bril kunt profiteren van de voordelen van de glazen.

Vervanging

Belangrijk is dat als de antireflecterende coating eenmaal beschadigd is, er geen effectieve manier is om deze te repareren. Dit betekent dat zorgvuldige behandeling om de effectiviteit van de coating te behouden gedurende de levensduur van de bril essentieel is.

Antireflectiecoating vs. blauwlichtbril

persoon met bril zit in keuken en kijkt naar laptop

Antireflectiecoating en blauwlicht blokkerende brillenglazen zijn beide oplossingen om het visuele comfort te verbeteren, maar ze pakken verschillende problemen aan. Hoewel antireflectiecoating gunstig is in veel lichtomstandigheden, computerbrillen zijn speciaal ontworpen om blauw licht te verminderen.

 • De antireflectiecoating minimaliseert reflecties, verbetert de helderheid en vermindert vermoeidheid van de ogen door fel licht en schermen.
 • Een blauwlichtfilter pakt de mogelijke negatieve effecten van langdurige blootstelling aan blauw licht aan door een deel van het blauwe licht uit beeldschermen en andere lichtbronnen te filteren.

Afhankelijk van de individuele behoeften kan één of een combinatie van beide oplossingen worden overwogen.

Welke lenscoatings zijn verkrijgbaar bij Lentiamo?

 • Antireflectiecoating (standaard)

 • Superhydrofoob met antireflectiecoating

 • Computer "Blue Cut" met hydrofobe en antireflecterende coatings

 • Zonnebril tinten

Onderhoud van brillen met ontspiegelde glazen

Het is een veelvoorkomend misverstand dat brillen met een AR-coating sneller vuil worden dan standaard brillenglazen. Het lijkt alleen zo omdat antireflecterende coatings lichtreflecties verminderen, waardoor vet en vuil prominenter op het brillenglas verschijnen. Dus hoewel brillenglazen met een AR-coating niet sneller vuil worden, moet je ze misschien wel vaker wassen.

Leer hoe je een bril schoon maakt op de juiste manierzodat je lenzen helder blijven. Maak je brillenglazen regelmatig schoon met een zachte zeep of een schoonmaakmiddel voor brillenglazen. Gebruik schone microvezeldoekjes om vlekken en vingerafdrukken te verwijderen. En vermijd altijd het gebruik van schurende materialen of agressieve chemicaliën die de antireflecterende coating kunnen beschadigen. 

Pro tip: Niet alle brillensprays zijn compatibel met antireflectiecoating. Sommige sprays kunnen deze zelfs beschadigen! Controleer het etiket op je brillenspray voordat je hem op je bril spuit..

Veelgestelde vragen

Is antireflectiecoating de moeite waard?

"Ja, antireflectiecoating is altijd de moeite waard voor brillen," aldus Lentiamo optometrist Petra Průchová, Ing. "AR-coating vermindert reflecties en verbetert de helderheid, wat het algehele visuele comfort verbetert en je helpt beter te zien."

Omdat brillenglazen met een hoge index (dunnere brillenglazen voor hogere sterkte) een hoge reflectie hebben, worden AR-coatings meestal aanbevolen voor deze dragers.

Kan ik een ontspiegelende laag op mijn bestaande bril aanbrengen?

Nee. Helaas is het niet mogelijk om een ontspiegeling aan bestaande brillenglazen toe te voegen als de glazen al in het montuur zitten. De leverancier van de brillenglazen zal dit niet doen, tenzij de brillenglazen rechtstreeks bij hen zijn gekocht en nog niet in de door jou gekozen monturen zijn geplaatst.

Heb ik een ontspiegelende laag op mijn bril nodig?

De noodzaak van antireflecterende coatings op je bril hangt af van je behoeften en voorkeuren. De coating vermindert schittering, verbetert de helderheid en biedt een natuurlijke look. Hoewel ze voordelen bieden, moeten ze mogelijk vaker worden gereinigd en brengen ze extra kosten met zich mee voor uw bril. Raadpleeg uw contactlensspecialist om te bepalen of dit past bij uw behoeften en budget.

Slotgedachten van Lentiamo

Kortom, een anti-reflecterende coating biedt aanzienlijke voordelen en verbetert de helderheid, het comfort en de esthetiek in verschillende visuele omgevingen.

Bij Lentiamo is AR-coating standaard en gratis inbegrepen. Vind je favoriete bril of lees meer over het vinden van jouw perfecte bril vandaag nog.

Meer lezen

 

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

  Geen opmerkingen

  *Verplichte velden

  Best verkochte producten