Gepolariseerde & gespiegelde glazen in zonnebrillen

gepolariseerde zonnebrillen

Wat zijn polariserende en gespiegelde glazen? En wat zijn de voordelen van deze zonnebrillen?

Gepolariseerde zonnebril. Iedereen heeft er wel eens van gehoord, maar niemand weet echt wat ze doen of hoe ze werken. Zijn polariserende glazen beter voor de ogen? En zien gepolariseerde zonnebrillen er anders uit dan andere zonnebrillen?" Hetzelfde geldt voor gespiegelde zonnebrillen. Overal op straat zien we fashionista's met spiegelglazen, maar we weten niet precies of de glazen naast hun stijlvolle factor nog andere voordelen bieden. Lees hier alles over polariserende en spiegelende glazen en bestel jouw nieuwe zonnebril met gratis bezorging! Wat zijn en hoe werken polariserende glazen in zonnebrillen?

Bij de productie van een gepolariseerde brillenglas wordt een essentiële chemische stof aangebracht. Deze stof wordt gelamineerd in een verticaal patroon dat het licht omzet. Het patroon blokkeert op zijn beurt het horizontale licht om verblinding te voorkomen, zoals bij een diafragma.

We zien schittering wanneer lichtgolven reflecterende oppervlakken zoals een meer, een besneeuwde helling of een glanzende auto raken. Het oppervlak is horizontaal, dus het licht wordt horizontaal gereflecteerd. Als we een gepolariseerde zonnebril dragen, blokkeert het oppervlak de schittering door horizontale lichtgolven die niet door het verticale chemische patroon passen te filteren.

Opmerking: Gepolariseerde glazen kunnen de beelden donkerder doen lijken. Als de schittering wordt geëlimineerd, zullen de beelddetails echter zichtbaarder en kleurrijker zijn en worden de ogen minder belast.

voordelen van polariserende zonnebrillen

De anti-verblindingseigenschappen dringen door in alle geconcentreerde zonnestralen die door het wateroppervlak worden gereflecteerd, zodat je onder het wateroppervlak kunt kijken. Als het water helder is, is de kans groot dat je vissen en ander onderwaterleven ziet.

Wat zijn de voordelen van een gepolariseerde zonnebril?

Gepolariseerde zonnebrillen zien er van de buitenkant uit als ieder andere zonnebril.

Maar als je ze op doet, zie je meteen wat er anders is aan deze glazen: Ze hebben een speciale laag die horizontale lichtstralen blokkeert en verticaal licht naar je ogen laat doordringen. Verticaal licht brengt helderheid en contrast in de omgeving, wat resulteert in helder zicht en pure kleuren.

Maar bovenal is de beperking van de schittering het meest in het oog springende kenmerk van gepolariseerde brillenglazen. Ze blokkeren effectief sterke schitteringen en reflecties van het oppervlak, wat vooral bij het kijken naar het water duidelijk wordt.

Hoe weet ik of mijn zonnebril gepolariseerd is?

Als je wilt weten of je zonnebril gepolariseerd is, kun je dat in vier eenvoudige stappen te weten komen.

  1. Kijk naar een reflecterend oppervlak dat verblinding veroorzaakt wanneer de zon erop schijnt. Dat oppervlak kan een reflecterend tafelblad, een spiegel of een ander glanzend, vlak oppervlak zijn.
  2. Houd de zonnebril ongeveer 15 cm voor je ogen. Bekijk vervolgens het oppervlak door een van de glazen.
  3. Draai de zonnebril 60 graden naar boven zodat één van de glazen iets hoger wordt geplaatst dan de andere.
  4. Kijk door de bril en controleer de schittering. Als de zonnebril gepolariseerd is, zal je merken dat de schittering verdwijnt.

Gepolariseerde zonnebrillen

Bekijk hier alle gepolariseerde zonnebrillen 

Wat zijn en hoe werken spiegelende glazen in zonnebrillen?

Gespiegeld glas maakt gebruik van zowel traditionele kleuring als een speciale reflecterende optische coating die spiegelcoating wordt genoemd. Deze coating vermindert de hoeveelheid licht die door de lenzen gaat met 10–60%.

Spiegelglazen worden meestal met verschillende coatings gebruikt en worden naast andere antireflecterende coatings gebruikt. Een kleine, reflecterende laag metaal wordt meestal eerst afgezet en vervolgens worden andere plastic coatings gebruikt om deze te beschermen en de glans te verminderen, waardoor een spiegelende afwerking wordt verkregen.

voordelen spiegelende zonnebrillen

Wat zijn de voordelen van een spiegelende zonnebril?

Gespiegelde zonnebrillen verschillen van normaal gekleurde of gepolariseerde zonnebrillen in hun prestaties en uiterlijk. Maar net als gepolariseerde glazen bieden gespiegelde glazen een goede bescherming voor de ogen door te voorkomen dat de ogen overbelast raken tijdens het kijken.

De gespiegelde glazen, ook wel flash coatings genoemd, beperken de hoeveelheid licht die je ogen binnenkomt, waardoor je je prettiger voelt.

Spiegels zijn sterk reflecterende coatings die op de voorkant van het zonnebrilglas worden aangebracht om de hoeveelheid licht die het oog binnenkomt te verminderen. Dit maakt ze bijzonder geschikt voor activiteiten in zeer lichte omstandigheden, zoals skiën op een zonnige dag. Zonnebrillen met gespiegelde glazen hebben ook een coating die ze weerbaarder maakt. Aan de andere kant bestaat er een risico op kleurafwijkingen.

Spiegelende zonnebrillen

Shop hier alle spiegelende zonnebrillen

Hoe zit het met anti-reflecterende coating?

Een andere term die vaak voorkomt in verband met gespiegelde zonnebrillen is „anti-reflecterende glazen“, wat de vraag oproept: "Zijn andere brillenglazen niet ook antireflecterend?

Op de voorkant van de lens zijn ze anti-reflecterend. Bij het dragen van een zonnebril worden reflecties vooral tegengehouden door de kleurschakering op de voorkant van de lens. Het is echter op de achterkant van de lens waar je hulp nodig hebt van een antireflecterende coating (AR). De AR vermindert het licht dat door de achterkant van het glas van de zonnebril wordt gereflecteerd. Anders zal het licht terugkaatsen in de ogen en je zicht verstoren.

Met een AR op het zonnebrilglas geniet je van extra comfort en helderheid door het verminderen van wazige beelden op de achterkant van het glas.

Ben je er nog niet over uit? Bekijk hier alle zonnebrillen!