Bestaande klant?

Gepolariseerde vs. gespiegelde zonnebrillen

gepolariseerde zonnebrillen

Gepolariseerde zonnebril. Iedereen heeft er wel eens van gehoord, maar niemand weet echt wat ze doen of hoe ze werken. Geen wonder dat onze klanten vragen stellen als “zijn polariserende glazen beter voor mijn ogen” en “zien gepolariseerde zonnebrillen er anders uit dan traditionele zonnebrillen?”

Hetzelfde geldt voor gespiegelde zonnebrillen. Overal op straat zien we fashionista's met spiegelglazen, maar we weten niet precies of de glazen naast hun stijlvolle factor nog andere voordelen bieden. 

Benieuwd naar de voordelen van polariserende en spiegelende brillenglazen? Wij hebben een vergelijking voor je. 

Wat zijn de voordelen van een gepolariseerde zonnebril?

Gepolariseerde zonnebrillen zien er van de buitenkant uit als ieder andere zonnebril.

Maar als je ze op doet, zie je meteen wat er anders is aan deze glazen: Ze hebben een speciale laag die horizontale lichtstralen blokkeert en verticaal licht naar je ogen laat doordringen. Verticaal licht brengt helderheid en contrast in de omgeving, wat resulteert in helder zicht en pure kleuren.

Maar bovenal is de beperking van de schittering het meest in het oog springende kenmerk van gepolariseerde brillenglazen. Ze blokkeren effectief sterke schitteringen en reflecties van het oppervlak, wat vooral bij het kijken naar het water duidelijk wordt.

advantages of polarised sunglasses

De anti-verblindingse­igenschappen dringen door in alle geconcentreerde zonnestralen die door het wateroppervlak worden gereflecteerd, zodat je onder het wateroppervlak kunt kijken. Als het water helder is, is de kans groot dat je vissen en ander onderwaterleven zi­et.

Hoe werken polariserende glazen?

Bij de productie van een gepolariseerde brillenglas wordt een essentiële chemische stof aangebracht. Deze stof wordt gelamineerd in een verticaal patroon dat het licht omzet. Het patroon blokkeert op zijn beurt het horizontale licht om verblinding te voorkomen, zoals bij een diafragma.

We zien schittering wanneer lichtgolven reflecterende oppervlakken zoals een meer, een besneeuwde helling of een glanzende auto raken. Het oppervlak is horizontaal, dus het licht wordt horizontaal gereflecteerd. Als we een gepolariseerde zonnebril dragen, blokkeert het oppervlak de schittering door horizontale lichtgolven die niet door het verticale chemische patroon passen te filteren.

Opmerking: Gepolariseerde glazen kunnen de beelden donkerder doen lijken. Als de schittering wordt geëlimineerd, zullen de beelddetails echter zichtbaarder en kleurrijker zijn en worden de ogen minder belast. 

How do polarised lenses work?

Hoe weet ik of mijn zonnebril gepolariseerd is?

Als je wilt weten of je zonnebril gepolariseerd is, kun je dat in vier eenvoudige stappen te weten komen.

  1. Kijk naar een reflecterend oppervlak dat verblinding veroorzaakt wanneer de zon erop schijnt. Dat oppervlak kan een reflecterend tafelblad, een spiegel of een ander glanzend, vlak oppervlak zijn.
  2. Houd de zonnebril ongeveer 15 cm voor je ogen. Bekijk vervolgens het oppervlak door een van de glazen.
  3. Draai de zonnebril 60 graden naar boven zodat één van de glazen iets hoger wordt geplaatst dan de andere.
  4. Kijk door de bril en controleer de schittering. Als de zonnebril gepolariseerd is, zal je merken dat de schittering verdwijnt.

Wat zijn de voordelen van een spiegelende zonnebril?

Gespiegelde zonnebrillen verschillen van normaal gekleurde of gepolariseerde zonnebrillen in hun prestaties en uiterlijk. Maar net als gepolariseerde glazen bieden gespiegelde glazen een goede bescherming voor de ogen door te voorkomen dat de ogen overbelast raken tijdens het kijken.

De gespiegelde glazen, ook wel flash coatings genoemd, beperken de hoeveelheid licht die je ogen binnenkomt, waardoor je je prettiger voelt.

advantages of polarised sunglasses

Spiegels zijn sterk reflecterende coatings die op de voorkant van het zonnebrilglas worden aangebracht om de hoeveelheid licht die het oog binnenkomt te verminderen. Dit maakt ze bijzonder geschikt voor activiteiten in zeer lichte omstandigheden, zoals skiën op een zonnige dag. Zonnebrillen met gespiegelde glazen hebben ook een coating die ze weerbaarder maakt. Aan de andere kant bestaat er een risico op kleurafwijkingen.

Hoe werken gespiegelde glazen?

Gespiegeld glas maakt gebruik van zowel traditionele kleuring als een speciale reflecterende optische coating die spiegelcoating wordt genoemd. Deze coating vermindert de hoeveelheid licht die door de lenzen gaat met 10–60%.

Spiegelglazen worden meestal met verschillende coatings gebruikt en worden naast andere antireflecterende coatings gebruikt. Een kleine, reflecterende laag metaal wordt meestal eerst afgezet en vervolgens worden andere plastic coatings gebruikt om deze te beschermen en de glans te verminderen, waardoor een spiegelende afwerking wordt verkregen.

Hoe zit het met anti-reflecterende coating?

Een andere term die vaak voorkomt in verband met gespiegelde zonnebrillen is “anti-reflecterende glazen”, wat de vraag oproept: "Zijn andere brillenglazen niet ook antireflecterend?

Op de voorkant van de lens zijn ze anti-reflecterend. Bij het dragen van een zonnebril worden reflecties vooral tegengehouden door de kleurschakering op de voorkant van de lens. Het is echter op de achterkant van de lens waar je hulp nodig hebt van een antireflecterende coating (AR). De AR vermindert het licht dat door de achterkant van het glas van de zonnebril wordt gereflecteerd. Anders zal het licht terugkaatsen in de ogen en je zicht verstoren.

Met een AR op het zonnebrilglas geniet je van extra comfort en helderheid door het verminderen van wazige beelden op de achterkant van het glas..1

Vind hier jouw nieuwe favoriete accessoire!Bron:

1Zeiss

Lees meer

Stijladvies en tips voor het kiezen van de juiste zonnebril

Vind jouw gezichtsvorm

Vind jouw gezichtsvorm

Klassieke, tijdloze vormen en monturen van zonnebrillen

Klassieke, tijdloze vormen en monturen van zonnebrillen

Waarom kinderen een zonnebril moeten dragen

Waarom kinderen een zonnebril moeten dragen