Bestaande klant?

Hoe gebruik je oogdruppels op de juiste manier

Jakub Odcházel, DiS.

Medische review door Jakub Odcházel, DiS., Hoofd Opticien, op 13. 09. 2023. Geschreven door Lentiamo

Inhoudsopgave

Veel mensen gebruiken regelmatig oogdruppels om droge ogen te verlichten, roodheid te verminderen of irritatie te verzachten. Anderen kunnen medicinale druppels voorgeschreven krijgen om glaucoom te behandelen of om te helpen bij de genezing na oogheelkundige ingrepen.

Wat de reden ook is, het juiste gebruik van oogdruppels is belangrijk om de effectiviteit ervan te garanderen. De opticiens van Lentiamo hebben een gids gemaakt om je te helpen oogdruppels te gebruiken zodat je beter kunt zien en je beter kunt voelen! Hieronder vind je stap-voor-stap instructies en handige trucs voor het inbrengen van oogdruppels. Aan de slag!

Wat je nodig hebt

Er zijn veel populaire oogdruppels die verschillende symptomen aanpakken. Welk type je ook gebruikt, je hebt maar een paar benodigdheden nodig. Verzamel je oogdruppels, de instructies op de verpakking en een schone doek of tissue om overtollige druppels weg te vegen. Zo makkelijk is het.

Hoe doe je oogdruppels in?

persoon die oogdruppels inbrengt

Verzamel je benodigdheden en instructies voordat je oogdruppels aanbrengt. Was je handen grondig met water en zeep en droog ze af met een schone, pluisvrije handdoek. Schud het flesje voorzichtig om de oogdruppels te mengen als je oogzorgverlener of de fabrikant dat voorschrijft.

Volg deze stappen als je klaar bent:

 1. Kantel je hoofd naar achteren en kijk omhoog.
 2. Trek met één hand het onderste ooglid voorzichtig naar beneden om een "zakje" te maken voor de oogdruppels.
 3. Knijp langzaam het voorgeschreven of aanbevolen aantal druppels in het zakje.
 4. Laat het onderste ooglid los en sluit je oog voorzichtig.
 5. Knipper een paar keer met de ogen om de oogdruppels gelijkmatig over het oog te verdelen.

Opmerking: Uw oogspecialist kan u adviseren om niet te knipperen na het toedienen van oogdruppels. In plaats daarvan kan hij of zij je vertellen om je oog ongeveer een minuut dicht te houden en lichte druk uit te oefenen op de binnenste ooghoek (bij je neus). Hierdoor kunnen bepaalde druppels goed worden opgenomen.

Als je verschillende soorten oogdruppels gebruikt voor verschillende oogaandoeningen, wacht dan vijf minuten of langer tussen de druppels. Uw arts kan u echter het beste advies geven voor uw specifieke druppels. Raadpleeg hem of haar bij vragen.

Wat je moet doen als je moeite hebt met het aanbrengen van oogdruppels

Het wordt veel gemakkelijker om oogdruppels in te brengen met een beetje oefening en geduld. De truc is om een positie en methode te vinden die voor jou het beste werken. Zolang je je aan goede hygiënepraktijken houdt, zijn er een aantal manieren om het gebruik van oogdruppels makkelijker te maken.

Neem een pauze als je merkt dat je gefrustreerd raakt of probeer enkele van de volgende tips!

Verander je positie

Als je je hoofd zittend niet ver genoeg naar achteren kunt buigen, probeer de druppels dan liggend in te brengen. Zorg er wel voor dat je het flesje niet vervuilt als je gaat liggen. Dit zal je helpen om het flesje in de juiste hoek te plaatsen.

Gebruik een spiegel

Je kunt ook naast een spiegel gaan staan. Zo kun je zien waar de druppels naartoe gaan en is het makkelijker om het flesje op de binnenste ooghoek te richten.

Gebruik je niet-dominante hand

Als je kunt, gebruik dan je niet-dominante hand om oogdruppels in te brengen. Trek je onderste ooglid naar beneden met je dominante hand, of gebruik het om het flesje beter te geleiden en te stabiliseren. Zorg ervoor dat de druppels in de binnenste ooghoek terechtkomen voor een betere absorptie.

Hulp vragen

Als je nog steeds moeite hebt met het gebruik van oogdruppels, kan het helpen om een familielid of vriend om hulp te vragen. Dit kan je ook helpen om te wennen aan het gevoel van oogdruppels in je ogen als je bang bent om zelf druppels in te brengen.

Op zoek naar verlichting?

Ontdek oogdruppels voor comfortabel en helder zicht.

Oogdruppels kopen

Do's en don'ts bij het aanbrengen van druppels

 • Was je handen met water en zeep voordat je oogdruppels gebruikt.
 • Lees de instructies op de verpakking
 • Volg alle aanwijzingen van uw oogspecialist op
 • Verwijder contactlenzen indien nodig

 • Raak het uiteinde van de fles niet aan met je handen
 • Laat de punt van het oogdruppelflesje niet in aanraking komen met uw oog, ooglid of een ander oppervlak.
 • Gebruik niet meer of minder druppels dan aanbevolen
 • Gebruik geen oogdruppels waarvan de vervaldatum is verstreken

Kan ik oogdruppels gebruiken in combinatie met contactlenzen?

lachende persoon met contactlens en etui

Hoewel contactlenzen lenzen over het algemeen comfortabel zijn om te dragen, kan er soms droogheid, rode ogen of ongemak optreden. Oogdruppels kunnen verlichting bieden voor deze onaangename symptomen door de lenzen te smeren. Er zijn echter verschillende soorten oogdruppels en ze zijn niet allemaal bedoeld voor gebruik met lenzen. Het is belangrijk om de juiste oogdruppels te gebruiken en de instructies op te volgen om je ogen en lenzen tevreden te houden.

Pro tip: Neem contact op met je contactlensspecialist als je twijfelt over bepaalde oogdruppels en je contactlenzen. Lees altijd zorgvuldig het etiket om te zien of de druppels compatibel zijn met uw contactlenzen. Het gebruik van oogdruppels die niet bedoeld zijn voor gebruik met contactlenzen kan schade of ongewenste symptomen veroorzaken.

Veelgestelde vragen

Hoe werken oogdruppels?

Oogdruppels werken door medicijnen direct in de ogen te druppelen, waar ze het aangetaste gebied direct kunnen bereiken.

Waarom gebruiken mensen oogdruppels?

Oogdruppels kunnen worden gebruikt om verschillende oogaandoeningen te behandelen, waaronder allergieën en infecties, glaucoom, en droge ogen. Ze bieden verlichting bij symptomen zoals roodheid, jeuk, zwelling en ongemak. Soms worden ze ook voorgeschreven na operaties, zoals staaroperatie, om de ogen te helpen genezen en infecties te voorkomen.1

Wat is de beste tijd om oogdruppels te gebruiken?

Over het algemeen is er geen "beste" tijd om oogdruppels te gebruiken. De frequentie of het tijdstip van de dag hangt af van het type druppels en uw behoeften. Volg naast de instructies op de verpakking ook de aanwijzingen van uw oogzorgspecialist om te bepalen wat het beste moment is om oogdruppels te gebruiken voor uw specifieke aandoening of situatie.

Hoe vaak moet ik oogdruppels gebruiken?

De frequentie van het gebruik van oogdruppels hangt af van het soort druppels dat je gebruikt. Het wordt ook grotendeels bepaald door de aanwijzingen van je oogzorgspecialist. Volg altijd hun aanwijzingen om het meeste uit uw gebruik te halen.

Moet je knipperen na het inbrengen van oogdruppels?

Ja, hoofdopticien Jakub Odcházel, DiS. adviseert om te knipperen na het toedienen van oogdruppels. Als het ooglid beweegt, verspreidt de vloeistof zich beter over het oog. Knipperen na het toedienen wordt aanbevolen voor klassieke oogdruppels die aandoeningen zoals vermoeide ogen behandelen, helpen bij de hydratatie of het comfort verhogen met of zonder contactlenzen. Uw contactlensspecialist kan u adviseren om te knipperen of uw oog gesloten te houden, afhankelijk van het doel van uw druppels.

Hebben oogdruppels bijwerkingen?

Oogdruppels kunnen bijwerkingen veroorzaken zoals licht prikken of branden, wazig of troebel zicht en roodheid. Als een van deze bijwerkingen aanhoudt, neem dan contact op met uw oogarts.

Slotgedachten van Lentiamo

Oogdruppels zijn een geweldig hulpmiddel om je ogen te ontlasten en ze gezond te houden. Als je moeite hebt met het inbrengen van oogdruppels, onthoud dan dat het met oefening makkelijker wordt. Gebruik deze gids om je eraan te herinneren dat het makkelijker wordt.

Volg deze deskundige tips van Lentiamo's Chief Optician Jakub Odcházel, DiS. om je te helpen oogdruppels gemakkelijker in te brengen.


Bronnen

1. Amerikaanse Academie voor Oogheelkunde, A Review of Post-Operative Drops used in Cataract Surgery

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

  Geen opmerkingen

  *Verplichte velden

  Best verkochte producten