Bestaande klant?

Bepaal jouw dominante oog in 4 eenvoudige stappen

Oogdominantie – of wat technisch bekend staat als oculaire dominantie – beïnvloedt ons allemaal. Dat komt omdat iedereen een dominant oog en een niet-dominante oog heeft. Slechts zeer zelden domineren beide ogen tegelijkertijd.

Ongeveer tweederde van de mensen is rechtshandig, dus voor de meerderheid van de mensen kan worden aangenomen dat niet alleen de rechterhand maar ook het rechteroog dominant is. Als het dominante oog en de dominante hand zich aan verschillende kanten van het lichaam bevinden, heet dat kruisdominantie.

Maar waarom is het bepalen van het dominante oog zo belangrijk? De optometristen bij Lentiamo hebben het antwoord.

Waarom is het van belang om het dominante oog te weten?

De dominantie van het oog is essentieel voor alle brildragers en contactlensdragers. Vooral als je last hebt van presbyopie en multifocale lenzen draagt. Bij multifocale lenzen of brillen wordt het dominante oog perfect gecorrigeerd voor op afstand, terwijl het niet-dominante oog wordt gecorrigeerd voor dichtbij. Aangezien multifocale lenzen bestaan uit complexe cirkels van verschillende sterktes, krijgen de hersenen veel verschillende beelden. Dit resulteert in één duidelijk beeld dat in een flits wordt gecreëerd uit al deze beelden. Een klein wonder, nietwaar?

Maar het weten van het dominante oog is niet alleen belangrijk voor contactlenzen en brildragers. Het dominante oog is ook een belangrijke factor in de fotografie en natuurlijk in de sport (bijv. boogschieten, paintball, honkbal, golf, etc.), waar je met één oog dicht op het object focust.

Welk oog is je dominante oog?

" allowfullscreen>

Als je regelmatig een afspraak hebt met je oogarts of opticien, kunnen ze je vraag snel beantwoorden. Anders moet je jouw dominante oog op een andere manier te weten komen.

In het brillenvoorschrift is de informatie over het dominante oog is helaas niet beschikbaar, omdat deze niet nodig is voor de productie van de bril.

Maar als je contactlenzen draagt, kun je de informatie vinden in je contactlensvoorschrift – het dominante oog heet „D“ en het niet-dominante oog heet „N“. Echter, zelfs een lensvoorschrift zegt niet altijd welke het dominante oog is. De oogdominantie is soms „verborgen“ in de refractie.

Doe de test – bepaal je dominante oog

Dominante oogtest

Kun je jouw dominante oog niet vinden in je lens- of je brilvoorschrift? Doe dan simpelweg onze test om jouw dominante oog te bepalen.

 1. Plaats de handen tegen elkaar, zodat de duimen en wijsvingers een driehoek vormen.
 2. Strek nu je armen recht naar voren.
 3. Kies een klein object (max. 10 cm groot) dat ongeveer 3 – 4 m van je verwijderd is.
 4. Sluit dan elk oog om de beurt.
Resulaat: Als je één oog sluit, en er gebeurt er helemaal niets? Blijft het object zichtbaar en herkenbaar door de driehoek? Dan is dit oog waarschijnlijk je dominante oog. Maar als je het andere oog sluit, verdwijnt het voorwerp plotseling uit de driehoek, of verschuift het zodanig dat je het niet meer kunt zien door je handen? Dan kan dit oog niet je dominante oog zijn en domineert het andere oog.

Deze test is ontworpen om je te helpen je dominante oog te bepalen. Als je echter een 100% correct resultaat wilt, praat dan met je opticien of oogarts.

Onze klantenservice helpt je ook graag verder. Neem contact met ons op via info@lentiamo.nl of laat een reactie achter!

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

 • Billy

  Recht was mijn dominante oog. Nu na 40 jaar moet ik met links dominante leren. Hoe kan ik dit zsm aanleren?

  Antwoord
  • Alexander
   Lentiamo.nl

   Hey Billy,

   Dit zal wel een tijdje duren voordat je dit gewoon bent, helaas ga je dit niet kunnen versnellen.

   Veel succes,

   Antwoord
 • Eugenie

  Goedemiddag,
  Is het dominante oog bepalend voor de uitslag van de oogmeting?

  Antwoord
  • Sanne
   Lentiamo.nl

   Hi Eugenie,

   Indien je multifocale contactlenzen of een multifocale bril nodig hebt, is de dominantie inderdaad vaak bepalend voor de benodigde sterktes, en de uitslag van je lenzenvoorschrift of brilvoorschrift. Deze voorschriften verschillen van elkaar.

   Mocht je verdere vragen hebben, dan horen we het graag.

   Fijne dag!

   Antwoord
 • Jaap

  Klopt niet.. hoe bepaal je het exacte centrum.
  Ik heb een lint gespannen.
  Dus laat ik ook het snijpunt verlopen door het gat naar links en naar rechts te verschuiven totdat je met bijde ogen het object niet meet ziet. Exact in het midden dus.
  Doe je dan deze test.. dan maakt het niet uit. Bijde ogen zien het zelfde.

  Antwoord
  • Sanne
   Lentiamo.nl

   Hi Jaap,


   Dat kan kloppen, sommige mensen hebben namelijk dominantie aan beide ogen! Om
   het 100% zeker te weten, raden we je aan om een test af te nemen bij een
   opticien of oogspecialist.


   Fijne dag gewenst,


   Sanne


   Antwoord
  • Rania

   Goedemiddag, ik krijg het niet voor elkaar om één object te zien. Als ik mij focus op de handen verdubbelt het object zich, en als ik mij focus op het object verdubbelen mijn handen... Als ik de ogen één voor één sluit blijf ik het object zien, het gaat alleen heen en weer tussen links en rechts (met de ogen mee)...

   Antwoord
   • Alexander
    Lentiamo.nl

    Hey Rania,

    Ik raad je aan om eens lang een oogarts te gaan voor een onderzoek.

    Fijne dag,

    Antwoord

*Verplichte velden

Best verkochte producten