Je kunt telefonisch bestellen: 097-010280949

Bestaande klant?

Droge ogen en contactlenzen: Voorkomende oorzaken en manieren voor verlichting

Iedereen die last heeft van droge ogen is in het dagelijks leven ernstig beperkt: De oogleden zijn gezwollen en de ogen kriebelen, branden of zijn ernstig rood geworden – een gevoel van zand of gruis in de ogen. Vaak zijn de ogen ook gevoelig voor licht. Zelfs tranende ogen kunnen paradoxaal genoeg een teken zijn van droge ogen. Contactlenzen kunnen soms de symptomen veroorzaken of vergroten – bijvoorbeeld als ze niet geschikt zijn voor je ogen. Maar je hoeft niet meteen de moed te verliezen en terug te keren naar een bril. Hier is het verband tussen droge ogen en contactlenzen.

Oorzaken van droge ogen

Droge-ogen syndroom, ook bekend als keratoconjuncti­vitis sicca, Sjogren syndroom, is een multifactoriële ziekte van de tranen en het oogoppervlak. Wanneer het oog gezond is, produceren de traanklieren een traanfilm die het hoornvlies en de iris bedekt en beschermt. Bij droge ogen is deze traanfilm uit balans. Hij kan gescheurd raken omdat er te weinig vloeistof wordt geproduceerd (kwantitatieve afwijking), of omdat de samenstelling is veranderd (kwalitatieve afwijking).

Het kan vele oorzaken hebben:

 • hormonale veranderingen (bijv. testosterongebrek bij leeftijd, de overgang, zwangerschap)
 • inname van medicijnen (bijv. antidepressiva, diverse antihistaminica, de anti-babypil, slaappillen, antiandrogenen)
 • invloeden van buitenaf (bijv. lage luchtvochtigheid door airconditioning, droge lucht van verwarmingen, sigarettenrook, winderige en stoffige omgevingen, of voortdurend werken aan een beeldscherm/monitor
 • ziekten (bv. ontsteking van het ooglid, diabetes, schildklierziekten, reumatische artritis, auto-immuunziekten, allergieën, oogchirurgie of vitamine A-gebrek)
 • ongeschikte of minderwaardige contactlenzen

Aan de hand van een onderzoek van het hoornvlies, bindvlies en andere voorste delen van het oog kan de oogarts de kwaliteit en kwantiteit van het traanvocht bepalen. Een onderzoek door de oogarts is noodzakelijk, omdat degenen die de symptomen negeren het risico lopen op chronische rode ogen, beschadiging van het hoornvlies en een verhoogd risico op ooginfecties.

Contactlenzen en droge ogen

Contactlenzen worden meestal op een traanfilm boven het hoornvlies en de iris geplaatst. Als de lenzen echter niet goed zijn aangepast aan je gezichtsscherpte en oogkromming, of een scherpe rand hebben door een slechtere productie, zal de traanfilm scheuren en zullen de contactlenzen het oogoppervlak irriteren. Vooral contactlenzen met een hoog watergehalte onttrekken vloeistof aan de ogen. Door invloeden van buitenaf, zoals wind of hitte, verliezen de contactlenzen water.
Om hun vorm te behouden, trekken ze de verloren vloeistof rechtstreeks uit de traanfilm. Daarom moet je bij de aanschaf van lenzen letten op de juiste materialen: Hydrogel-contactlenzen hebben een hoger watergehalte, dat sneller verdampt en dus meer vloeistof uit de traanfilm nodig heeft. Hierdoor droogt het oog sneller op. Lenzen met hyaluronzuur (een endogene, waterbindende stof), vooral silicone hydrogel contactlenzen, hebben een goede zuurstofdoorla­atbaarheid en hebben hierdoor 20 procent minder water nodig.

Hulp voor droge ogen en contactlenzen

Oogdruppels, ook wel kunstmatige tranen genoemd, kan het gebrek aan vocht op korte termijn verminderen. Maar zorg ervoor dat de druppels geschikt zijn voor gebruik met jouw type lenzen. Vermijd het gebruik van oogdruppels met conserveringsmid­delen, omdat deze de ogen nog meer kunnen irriteren.

De oogarts kan ook een zalf voorschrijven die onder het ooglid moet worden aangebracht voor het slapengaan. De zalf herstelt de traanfilm 's nachts. In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn om de afvoer van traanvocht te voorkomen, waardoor meer tranen op het oogoppervlak kunnen worden opgeslagen.

Als je last hebt van droge ogen, is het ook aan te raden om de contactlenzen niet voor langere tijd te dragen. Om de ogen niet te belasten, dien je over te schakelen op een bril wanneer je aan de computer werkt of tv kijkt. Zelfs een hele dag zonder lenzen ontspant de ogen aanzienlijk. Als je verkouden bent, moet je geen contactlenzen dragen, zodat je geen ziekteverwekker op de ogen aanbrengt. Wees vooral voorzichtig bij het reinigen van de contactlenzen. Reinig de lenzen na elk gebruik grondig met de juiste lenzenvloeistof. Om de paar weken moet je ook de het lenzendoosje vervangen of steriliseren, zodat er zich geen ziekteverwekkers vormen.


Bron: Zacks London eye clinic

Oogdruppels en kort dragen van contactlenzen behandelen echter alleen de symptomen van droge ogen. Probeer de oorzaken te elimineren, indien mogelijk. Kijk bijvoorbeeld of het mogelijk is om de medicatie voor een onderliggende ziekte om te wisselen, of dat je speciale contactlenzen kunt dragen voor droge ogen. Daglenzen zijn bijvoorbeeld geschikt. Zelfs harde contactlenzen zijn vaak een betere keuze voor droge ogen dan zachte lenzen, omdat hun watergehalte zeer laag is en het oog nauwelijks van vocht wordt ontdaan.

Ten slotte kan het luchten van de kamer waar je moet verblijven/werken of het niet roken een verlichting bieden. Lucht meerdere malen per dag en vervang regelmatig het filter van de airconditioner van de auto. Drink minstens twee liter water per dag, kies een vitaminerijk dieet en probeer voldoende slaap te krijgen. Als je veel voor een scherm werkt, zul je bewust meerdere keren met korte tussenpozen knipperen om de traanfilm goed te verdelen.

Bronnen: blickcheck, hylo.de, deraugenarzt

Vergeet niet om het te delen!

Opmerkingen

  Geen opmerkingen

  *Verplichte velden

  Best verkochte producten