Vind jouw gezichtsvorm

Man draagt bril, meet zijn gezicht.


Welk vorm gezicht heb ik? Rond, ovaal, hoekig – onze gezichtsvorm kan bepalen wat voor een montuur echt bij ons past. Ontdek hier welke gezichtsvorm je hebt, zodat je weet welke zonnebril of bril het beste bij je past, of hoe je je haar, je wenkbrauwen of je baard moet stylen.

Bekijk de video om er achter te komen welk vorm gezicht je hebt, of lees hieronder hoe je jouw gezichtsvorm kan opmeten! 

" allowfullscreen>

Bekijk alle zonnebrillen Bekijk alle brillen 

De eerste stap in het kiezen van de juiste bril of zonnebril is het meten van jouw gezicht.

Probeer om praktische redenen geen metalen meetlat te gebruiken. Gebruik in plaats daarvan een plastic, soepele meetlint, omdat het flexibel is.

Pak een notitieboek, ga voor een spiegel of de camera van je telefoon staan en begin met meten en neem elke maat op.


STAP 1. NEEM DE MATEN OP

Measuring forehead for sunglasses

Begin met het voorhoofd

Meet met behulp van het meetlint jouw voorhoofd van haarlijn tot haarlijn en zorg ervoor dat het meetlint op het breedste punt wordt geplaatst.

Measuring cheekbones for sunglasses

Bekijk de jukbeenderen

Begin net achter de buitenste hoek van het ene oog, strek je meetlint over de brug van de neus naar de buitenste hoek van het andere oog. Het meetlint moet recht zijn en net boven het jukbeen zweven.

Measuring jawline for sunglasses

Meet de kaaklijn

Vind de basis van je kaak recht onder je oor. Leg de tape langs de rand van jouw kaak tot je in het midden van de kin komt. Ga verder met het meten van de andere kant of vermenigvuldig dit getal met twee. Onthoud dit getal als de kaaklijnmeting.

Measuring face length for sunglasses

Tot slot, de lengte van het gezicht

Plaats het begin van het meetlint in het midden van de haarlijn en strek het naar beneden tot aan de punt van de kin. Bij correct gebruik moet het meetlint direct over de neus lopen.


STAP 2. VIND JOUW GEZICHTSVORM


Je hebt waarschijnlijk een rond gezicht als…

… je jukbeenderen en de lengte van je gezicht vergelijkbare afmetingen hebben. Ze zijn groter dan je voorhoofd en kaaklijn, die ook een vergelijkbare maat hebben. De hoek van de kaak is zacht en veel minder gedefinieerd. Het belangrijkste kenmerk van deze gezichtsvorm is dat de contouren zeer zacht en vrouwelijk zijn en de kin is afgerond.

Al met al, een rond gezicht heeft:

 • Gezicht (van boven tot beneden) en de jukbeenderen hebben dezelfde lengte
 • Voorhoofd en kaaklijn hebben dezelfde meting
 • Maar het voorhoofd en de kaaklijn zijn kleiner dan de lengte van het gezicht en de jukbeenderen.

Je hebt waarschijnlijk een vierkant gezicht als…

… alle afmetingen vrijwel gelijk zijn. De hoek van de kaak is scherp in plaats van afgerond. De kin is slechts licht gehoekt en heeft een minimale kromming.

Al met al, een vierkant gezicht heeft:

 • Vergelijkbare metingen
 • Scherpe kaak
 • Kin heeft een minimale kromming

Je hebt waarschijnlijk een ovaal gezicht als…

… de lengte van jouw gezicht groter is dan de breedte van de jukbeenderen en jouw voorhoofd is breder dan de kaaklijn. De hoek van de kaak is afgerond in plaats van scherp. Deze gezichtsvorm is vergelijkbaar met de vierkante vorm – maar de randen zijn veel zachter en over het algemeen ziet de contour er zeer harmonieus uit. De onderste helft van het gezicht is iets langer dan de bovenste helft.

Al met al, een ovaal gezicht heeft:

 • Langer gezicht dan de breedte van de jukbeenderen
 • Het voorhoofd is breeder dan de kaaklijn
 • De hoek van de kaak is eerder rond dan scherp

Je hebt waarschijnlijk een diamandvormig gezicht als…

… je het midden van de haarlijn verbindt met de jukbeenderen en de lijn doorloopt tot aan de kin. Want dan krijg je de vorm van een diamant. Vrouwen en mannen met deze vorm hebben een puntige kin en de jukbeenderen zijn het breedste en meest opvallende deel van het gezicht. Je gezichtslengte is dus het grootst.

Dus, in volgorde:

 • jukbeenderen
 • voorhoofd
 • en het smalste is de kaaklijn

Je hebt waarschijnlijk een hartvormig gezicht als…

… de kin spits en vrij smal is. Het voorhoofd daarentegen is het breedste deel van het gezicht. Soms hebben mensen met deze gelaatsvorm ook een weduwetip, d.w.z. een spitse haarlijn. In vergelijking met het ovale gezicht zijn de jukbeenderen hoger. Deze vorm wordt soms als driehoekig beschreven.

Al met al, een hartvorming gezicht heeft:

 • Puntige en smalle kin
 • Breed voorhoofd
 • Hoge jukbeenderen

Je hebt waarschijnlijk een driehoekig gezicht als…

… jouw kaaklijn groter is dan jouw jukbeenderen, en jouw jukbeenderen groter zijn dan jouw voorhoofd.

Al met al, een driehoekig gezicht heeft:

 • Een grotere kaaklijn dan jukbeenderen
 • Jukbeenderen groter dan voorhoofd

Sommige mensen hebben een combinatie van deze type gezichten, zoals bijvoorbeeld een lang vierkant of een rond hartvormig gezicht. Kies de meeste dominante en gebruik het om erachter te komen wat voor een soort bril of zonnebril het beste bij jou past.


Brillen en zonnebrillen die bij jouw vorm gezicht passen

Welke (zonne)bril past bij jouw gezicht?

Nu weet je welke vorm jouw gezicht heeft! Lees in dit artikel welke vorm zonnebril en bril bij jouw vorm gezicht passen en bestel jouw nieuwe accessoire!