Bestaande klant?

Slapen met lenzen nog in? Feiten en tips

Eliška Malinová, Bc.

Medische review door Eliška Malinová, Bc., Optometrist, op 09. 12. 2020. Geschreven door Lentiamo

Het is een bekend feit dat het belangrijk is om contactlenzen te verwijderen voor het slapen gaan om de kans op ooginfecties te verkleinen.

Volgens Australische wetenschappers hebben mensen die met contactlenzen slapen 6,5 keer meer kans om een hoornvliesontsteking te ontwikkelen.1

Om jezelf te beschermen, lees onze gids en leer meer over dag en nachtlenzen!

4 Feiten over slapen met lenzen

 • Wetenschappers interviewden 1.618 dragers van contactlenzen in de leeftijd van 12–17 jaar en vonden dat 85% ten minste één risicovolle gewoonte heeft.
 • 44% bezoekt hun oogarts minder dan een keer per jaar
 • 30% slaapt met contactlenzen, terwijl je 6 keer een hoger risico op infectie hebt
 • 27% draagt contactlenzen tijdens het zwemmen, ondanks ze zeer gevoelig zijn voor bacteriën en ziektekiemen2

Wat gebeurt er als ik slaap met contactlenzen in?

Het hangt er van af hoe lang je slaapt. Als je bijvoorbeeld op weg naar huis in de bus in slaap valt of een dutje doet (15–45 minuten), riskeer je niets. Het kan zijn dat je een beetje wazig zicht en droge ogen hebt als gevolg hiervan.

Maar als je 's avonds in slaap valt met je lenzen in en je hebt ze de hele nacht in je ogen, kan het iets problematischer zijn. Daarom kan het type contactlenzen dat je draagt het verschil maken.

Silicone hydrogel lenzen geven meer zuurstof aan het hoornvlies, waardoor de ogen waarschijnlijk minder pijnlijk zullen zijn. Maar als je hydrogel-lenzen draagt, zijn de ogen waarschijnlijk rood en voelen ze branderig aan als je wakker wordt en kunt je zelfs je hoornvlies beschadigen.

Slapen met contactlenzen in verhoogt de kans op een ooginfectie 6 keer.

De staat van je ogen voor het in slaap vallen kan op verschillende manieren invloed hebben. Als je de lenzen een paar uur voor het slapengaan in hebt gedaan, dan zal de irritatie de volgende dag minder zijn dan wanneer je ze de hele dag hebt gedragen. De contactlenzen hebben in de loop van de dag vuil (zoals stof) verzameld en vuile contactlenzen zijn een waar paradijs voor micro-organismen en allergenen. Bescherm de ogen tegen ontstekingen, omdat je het risico loopt op een mogelijke conjunctivitis (bindvliesontsteking van het oog).

Wat moet ik doen als ik mijn contactlenzen 's nachts in heb gelaten?

Natuurlijk is het niet ideaal als je de contactlenzen 's nachts in hebt gelaten, maar als dit zou gebeuren, raden wij je aan om deze regels te volgen:

 • Verwijder de contactlens niet onmiddellijk na het ontwaken, ondanks dat het zeer vervelend aanvoelt.
 • Probeer voldoende te knipperen om de lens gehydrateerd en zachter te maken door de traanvloeistof.
 • Als de contactlens hierna niet beweegt, gebruik dan een klein beetje oogdruppels. Als alternatief kun je ook lenzenvloeistof of helder water gebruiken om het oog te hydrateren.
 • Als de contactlens nu zacht genoeg is, kun je deze er voorzichtig uithalen.
 • Probeer het inbrengen van nieuwe contactlenzen zoveel mogelijk uit te stellen. Als je een bril hebt, gebruik deze dan voor die dag.
 • Als je je na een paar uur nog steeds niet goed voelt, neem dan onmiddellijk contact op met een oogarts.
 • Overkomt het je vaker? Dan kun je het beste overstappen op andere contactlenzen, die beter passen bij jouw gewoontes.

Slaap beter met dag- en nachtlenzen

Als je het soort persoon bent die graag verdwaalt raakt in een goede serie of in een boek, terwijl je soms in slaap valt, dan zijn dag- en nachtlenzen waar je van droomt! Zoals de naam al doet vermoeden, deze extended-wear contactlenzen zijn ontworpen om continue gedragen te worden, zelfs tijdens je slaap. Ze zijn gemaakt van speciaal siliconen-hydrogel materiaal en zorgen ervoor dat gevoelige ogen tijdens het slapen voldoende zuurstof krijgen.

De dag- en nachtlenzen zijn beschikbaar in weeklenzen of maandlenzen. Na deze draagperiode, zul je de lenzen weg moeten gooien. De dag-en nachtlenzen, zoals die van Lenjoy of Biofinity, zullen jou absoluut verlichting geven. Bij deze lenzen is het wel van belang om altijd een zorgvuldige reiniging van de contactlenzen te hebben!

Slapen met contactlenzen in?

Dat kan met dag- en nachtlenzen! Bestel ze nu op Lentiamo

Bekijk alle dag- en nachtlenzen

De belangrijkste feiten op een rijtje

 1. Kan ik slapen met contactlenzen in?

  Je kunt met contactlenzen slapen als het speciale contactlenzen zijn voor dag en nacht. Deze dag- en nachtlenzen voorzien je ogen van vocht en zuurstof en gaan zo het uitdrogen van de ogen tegen.

 2. Hoe lang kan ik mijn contactlenzen 's nachts in mijn ogen laten zitten?

  Een kort dutje van een uur kan geen kwaad. Maar als je 's nachts naar bed gaat, moet je je contactlenzen uitdoen indien je geen dag- en nachtlenzen draagt.
 3. Wie moet er niet met contactlenzen slapen?

  Als u last heeft van gevoelige of droge ogen, moet u altijd uw contacten verwijderen voordat u naar bed gaat (zelfs met dag- en nachtlenzen). Als het voor jou bijzonder belangrijk is dat je lenzen 's nachts in je ogen blijven zitten, raden we je aan om een consultatie te doen bij een oogarts.
 4. Wat te doen als je contactlens na het slapen niet meer op je oog zit?

  Contactlenzen kunnen niet achter het oog wegglijden, dit is anatomisch onmogelijk. Als je je contactlens niet kunt vinden, ga dan voor een spiegel staan en zoek zorgvuldig naar de contactlens. Het is waarschijnlijk gewoon een beetje aan de kant geschoven.
 5. Wanneer moet je je contactlenzen uitdoen?

  Uiterlijk na het wakker worden moeten de contactlenzen worden verwijderd.

Heb je ooit met je lenzen in geslapen? Wat is er gebeurd? Laat het hieronder ons weten.


1: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22521083
2: http://www.aappublications.org/…ntacts081717

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

  Geen opmerkingen

  *Verplichte velden

  Best verkochte producten