Happy Halloween! Ontvang 15% korting op geselecteerde kleurlenzen! Gebruik code Halloween.

Bestaande klant?

Hoe vaak moet je een oogmeting doen? We vroegen het aan de experts.

Hoe vaak moet ik een oogmeting doen? Een goede vraag voor iedereen die brillen of contactlenzen dragen, en degenen die last hebben van wazig zicht, hoofdpijn of andere oogproblemen. Omdat een oogtest niet alleen jouw sterktes kan bepalen, maar ook ernstige oogziekten kan opsporen.

Is één test in twee jaar genoeg, of moet het liever één keer per jaar, of meer zijn? En wat zijn de factoren die een rol spelen bij deze beslissing?

Onze redacteuren vroegen de optometristen en opticiens van Lentiamo hoe vaak je je ogen moet laten testen. Lees verder!

Hoe regelmatig moet je dan een oogmeting laten doen?

Hoe vaak je een oogtest moet doen, hangt af van verschillende factoren. Ten eerste hangt het af van hoe oud je bent en dus hoe oud je ogen zijn. Wetenschappers zeggen dat ogen snel groeien na de geboorte. Daarom worden de ogen van baby's na de geboorte en 6 maanden later regelmatig getest.

De ogen van jongvolwassenen hoeven minder vaak onderzocht te worden, omdat onze ogen op 20–21 jarige leeftijd niet meer langer worden of groeien.

Naarmate we ouder worden, blijven onze ogen echter veranderen, vooral na de leeftijd van 40 jaar. Rond deze tijd beginnen onze ogen hun concentratiever­mogen te verliezen. Deze aandoening staat bekend als presbyopie, en sommige mensen ervaren meer concentratieverlies dan anderen.

Oogmetingen naar leeftijd

Onze optometristen en opticiens adviseren:

 • Als je jonger bent dan 40 jaar, zou je om de 2 jaar een oogtest moeten doen, ongeacht of je een optische afwijking hebt of niet, zoals myopie of hyperopie.
 • Als je 40 jaar of ouder bent, dien je je ogen één keer per jaar te laten testen.
 • Kinderen zouden jaarlijks een oogtest moeten afleggen.

Ben je geïnteresseerd in de procedure van de oogmeting en welke tests zijn daarin opgenomen? Lees onze gids voor een oogmeting of blader door onze complete brillengids.


Hoe vaak moet je een oogtest doen

Oogonderzoek afhankelijk van aanwezige aandoeningen

Een andere belangrijke factor bij het bepalen van de frequentie van een oogonderzoek is of je een medische aandoening hebt, zoals diabetes of glaucoom. Deze kunnen van toepassing zijn op jezelf of op iemand in je familie.

Onze oftalmologen adviseren:

 • Als je in het verleden oogproblemen of ziektes hebt gehad,
 • als je het risico loopt een oogziekte te ontwikkelen,
 • of als iemand in je familie er een heeft,

moet je minstens één keer per jaar een oogonderzoek laten doen.


De oftalmologen van Lentiamo raden je aan om je ogen en zichtvermogen regelmatig te laten controleren. Een oogtest bepaalt niet alleen of jouw sterktes nog voldoende zijn, maar kan ook helpen bij het opsporen van ernstige oogziekten die de oorzaak kunnen zijn van wazig zicht.

Hoeveel kost een oogtest?

De kosten zijn afhankelijk van of je naar het ziekenhuis gaat, het eventueel door de zorgverzekering vergoed wordt door omstandigheden, of dat je naar een optiekzaak gaat voor een oogmeting. Bij een aantal opticiens zijn de oogmetingen gratis, ongeacht of je een bril of lenzen bij hen aanschaft. Sommige opticiens vragen een kleine vergoeding voor het uitvoeren van de oogtest. Vraag de precieze kosten na bij jouw oogarts of opticien.

Met het voorschrift dat je van je opticien krijgt, kun je gemakkelijk je favoriete bril op Lentiamo.nl bekijken en thuis laten bezorgen! Geniet van het rondneuzen en aarzel niet om contact op te nemen met onze klantenservice via 097–010280949 of info@lentiamo.nl.Bronnen:

1. The Guardian, https://www.theguardian.com/…ave-eye-test
2. Royal National Institute of Blind People, https://www.rnib.org.uk/…20report.pdf
3. Association of Optometrists, https://www.aop.org.uk/…oucher-guide
4. Healthline, https://www.healthline.com/…ur-eyes-grow#…

Vergeet niet om het te delen!

Leonie is de eindredacteur van Lentiamo. Zij doet onderzoek naar medische content, bespreekt complexe zaken met onze opticiens en maakt educatieve teksten voor onze blog, begrippenlijst en diverse gidsen. Haar specialiteit is om complexe oogheelkundige vraagstukken begrijpelijk te maken.

Opmerkingen

  Geen opmerkingen

  *Verplichte velden

  Best verkochte producten