Beperkte aanbieding: 15% korting op nieuwe Lenjoy 1 Day Air+ contactlenzen.

Bestaande klant?

Hoe verzorg je contactlenzen?

Jakub Odcházel, DiS.

Medische review door Jakub Odcházel, DiS., Hoofd Opticien, op 03. 05. 2023. Geschreven door Lentiamo

Inhoudsopgave

De verzorging van contactlenzen is snel en gemakkelijk en uiterst belangrijk voor de gezondheid van uw ogen. Leer hoe u contactlenzen moet verzorgen zodat u comfortabel blijft en uw risico op oogirritatie en -infectie vermindert. Om u op weg te helpen, hebben onze contactlensspecialisten een gids samengesteld met nuttige tips voor de verzorging van contactlenzen.

Bekijk een basisroutine voor lensverzorging, leer meer over de meest voorkomende contactvloeistoffen en hun doel, en lees hieronder enkele do's en don'ts voor een goede verzorging!

Waarom moet je je contactlenzen schoonmaken?

persoon die contactlens inbrengt met vinger

Het regelmatig schoonmaken van uw contactlenzen is een essentieel onderdeel van het behoud van een goede gezondheid van de ogen. Zonder een goede schoonmaak- en bewaarroutine kunnen bacteriën en ander vuil zich ophopen op het oppervlak van de lens. Dit kan leiden tot oogirritatie, roodheid, wazig zicht en zelfs ernstige infecties. Er zijn verschillende redenen waarom je misschien niet scherp ziet met je lenzen, maar ze schoon houden is een makkelijke manier om het zicht scherp te houden.

Tenzij u daglenzen draagt, is contactvloeistof een noodzakelijk onderdeel van de verzorging van contactlenzen. Vergeet niet dat de juiste routine en oplossing van persoon tot persoon verschillen. Het is altijd het beste om uw contactlensspecialist en de aanbevelingen van de lenzenfabrikant te raadplegen om te weten hoe u uw contactlenzen op de juiste manier moet reinigen.

Hoe je je contactlenzen schoonmaakt en bewaart

handen wassen met zeep onder de kraan van de gootsteen

Het is noodzakelijk om de juiste contactvloeistof te hebben om uw lenzen goed te verzorgen. Bij twijfel kan je oogarts je in de juiste richting wijzen. Volg deze vijf basisstappen voor het schoonmaken van uw lenzen:

 1. Was en droog je handen – Was en droog altijd uw handen voordat u uw lenzen uitneemt. Zo verwijdert u vuil en bacteriën die irritatie of infectie kunnen veroorzaken.
 2. Vul de lenshouder met oplossing – Gebruik nieuwe contactlensvloeistof elke keer dat u uw lenzen verwijdert. Gebruik nooit oude oplossing opnieuw en meng nooit oude oplossing met verse.
 3. Eerste lens verwijderen en schoonmakenVerwijder je contactlens en leg hem in de palm van uw hand. Bedek de lens met een paar druppels oplossing en wrijf deze voorzichtig tussen uw handpalm en vinger om het oppervlak te reinigen.
 4. Spoel de lens verder en bewaar hem – Spoel de lens met meer oplossing en bewaar hem in uw contactlenshouder.
 5. Herhaal dit voor het andere oog – Verwijder uw tweede lens en reinig deze volgens stap drie en vier.

Nuttige tip: De stappen kunnen enigszins verschillen als je leert hoe je waterstofperoxide oplossing gebruikt.

Vergeet niet dat contactlensonderhoud niet alleen te maken heeft met de verzorging van uw lenzen. Maak ook uw etui goed schoon. Gebruik alleen contactlensvloeistof om uw etui te reinigen, nooit water, want dat kan schadelijke bacteriën en ziekteverwekkers bevatten.

Bekijk deze korte video over het verwijderen van contactlenzen hieronder om te zien hoe het moet.

Wat wel en niet te doen bij de verzorging van contactlenzen

Doen

 • Volg een routine
 • Was en droog uw handen voordat u uw contactlenzen aanraakt.
 • Gebruik steeds verse contactvloeistof als u uw contactlenzen verwijdert.
 • Verwijder contactlenzen voor het baden of zwemmen
 • Volg de aanbevelingen van de fabrikant van uw contactlenzen en van uw contactlensspecialist.
 • Doe regelmatig oogonderzoeken om uw zicht te controleren en op afwijkingen te letten

Niet Doen

 • Draag geen contactlenzen na de aanbevolen draagtijd
 • Gebruik geen contactvloeistof na de vervaldatum.
 • Gebruik geen water. of speeksel om lenzen te reinigen
 • Draag geen contactlenzen als uw ogen geïrriteerd of pijnlijk zijn of als uw zicht wazig wordt.
 • Bewaar contactlenzen niet in extreme hitte of kou.

Wil je voor je contacten zorgen?

Ontdek vandaag multifunctionele, waterstofperoxide- en zoutoplossingen.

Koop lenzenvloeistoffen

Wat zijn de belangrijkste soorten contactlensvloeistof?

houder voor contactlenzen met oplossing

Er zijn drie primaire soorten contactlensvloeistoffen die gebruikt kunnen worden voor de meeste zachte of harde gasdoorlatende contacten. Natuurlijk is het een goed idee om het advies van uw contactlensspecialist te volgen, want die weet welke oplossing u moet gebruiken op basis van uw specifieke behoeften. De belangrijkste oplossingen zijn als volgt:

 • Multi-purpose oplossingen zijn alles-in-één oplossingen voor het reinigen, desinfecteren en bewaren van lenzen. Er zijn tal van formules beschikbaar voor bijvoorbeeld droge of gevoelige ogen. Multifunctionele oplossingen zijn een handige oplossing voor het reinigen van maandelijkse contactlenzen, tweewekelijkse lenzen of lenzen die langer worden gedragen.
 • Oplossingen van waterstofperoxide zijn sterke reinigings- en ontsmettingsoplossingen die gewoonlijk worden aanbevolen voor gevoelige ogen. De oplossing moet een neutralisatiestap doorlopen voordat de lenzen in contact kunnen komen met de ogen. Dit vereist een langer inweekproces dan multifunctionele oplossingen. Volg altijd de instructies van de fabrikant bij het gebruik van waterstofperoxide-oplossing.
 • Saline lenzenvloeistof zijn evenwichtige oplossingen die worden gebruikt om contactlenzen te spoelen voordat u ze in uw ogen doet. Zoutoplossingen zijn niet hetzelfde als multifunctionele oplossingen, omdat ze geen reinigings- of ontsmettingsmiddelen bevatten. Zoutoplossingen mogen niet worden gebruikt in plaats van gewone contactvloeistof.

Welke contactlenzen moeten worden gereinigd?

Alle herbruikbare contactlenzen moeten onmiddellijk worden gereinigd nadat u ze uit uw ogen hebt gehaald. Daglenzen zijn de uitzondering en moeten onmiddellijk na één keer gebruik worden weggegooid. Dailies zijn een goede optie als u zich afvraagt hoe u contactlenzen zonder oplossing kunt bewaren.

Naast schoonmaken zijn er andere verschillen tussen maandlenzen en daglenzen . Uw contactlensspecialist kan u lenzen aanbevelen die geschikt zijn voor uw ogen en levensstijl.

Veelgestelde vragen

Wat kan ik doen als ik geen contactlensvloeistof heb?

Als u geen oplossing voorhanden heeft, is het verwijderen en weggooien van lenzen veiliger dan het gebruik van geïmproviseerde alternatieven zoals water of zelfgemaakte zoutoplossingen. Kies altijd voor multipurpose- of peroxideoplossingen die speciaal ontworpen zijn voor het reinigen, desinfecteren en bewaren van contactlenzen.

Neem uw bril of een reservepaar lenzen mee voor het geval u zonder oplossing komt te zitten. Als u het gebruik van vloeistoffen beu bent, kunnen daglenzen een goed alternatief zijn. Neem contact op met uw contactlensspecialist voor meer informatie over deze optie.

Hoe vaak moet ik de oplossing in mijn lenshouder vervangen?

Als u contactlenzen draagt die dagelijks moeten worden verwijderd en bewaard, moet u de oplossing in uw lenshouder elke dag vervangen om te voorkomen dat zich bacteriën en andere micro-organismen ophopen die infecties kunnen veroorzaken. Gooi gebruikte oplossing altijd volledig weg en gebruik verse oplossing voor een optimale desinfectie en reiniging.

Bent u van plan uw lenzen voor langere tijd te bewaren? Een goede vuistregel is om de vloeistof in uw etui minstens één keer per week te vervangen terwijl de lenzen worden bewaard. Volg echter altijd de instructies van de fabrikant van de lenzen of de aanwijzingen van uw contactlensspecialist, omdat de aanbevelingen per lens en per persoon kunnen verschillen.

Kan ik oogdruppels gebruiken in plaats van lensvloeistof?

Nee, oogdruppels en contactlensvloeistoffen zijn verschillende stoffen die verschillende doelen dienen. Hoewel lensdragers beide vaak gebruiken, zijn ze niet uitwisselbaar. Oplossingen voor contactlenzen zijn speciaal samengesteld om te reinigen en te desinfecteren, terwijl oogdruppels gewoonlijk worden gebruikt om symptomen te verlichten zoals droge ogen of jeuk en roodheid.

Kun je contactlenzen schoonmaken zonder oplossing?

Helaas zijn er geen geschikte alternatieven voor contactlensvloeistof. De enige manier om uw lenzen effectief te reinigen en te desinfecteren is met oplossingen van betrouwbare fabrikanten. Het gebruik van water, speeksel of andere vloeistoffen kan schadelijke bacteriën en vuil in uw lenzen brengen en irritatie of infecties veroorzaken.

Slotgedachten van Lentiamo

Een goede verzorging van contactlenzen is belangrijk voor de lenzen en uw ogen. Lentiamo's Chief Optician Jakub heeft deze gids goedgekeurd om u te helpen uw ogen gezond en uw zicht helder te houden.

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

  Geen opmerkingen

  *Verplichte velden

  Best verkochte producten