Tot 15% korting op gekleurde contactlenzen.

Bestaande klant?

2 Redenen waarom je NOOIT lenzen in water moet bewaren

Jakub Odcházel, DiS.

Medische review door Jakub Odcházel, DiS., Hoofd Opticien, op 06. 04. 2020. Geschreven door Lentiamo

Het kan iedereen zijn overkomen die contactlenzen draagt. Je bent per ongeluk je lenzenvloeistof vergeten op vakantie. Je hebt de deksel niet goed vastgemaakt en het lekte. Of je bent gewoon vergeten genoeg te bestellen en je kunt nergens iets vinden om het zo snel te krijgen.

Dacht je dat er voor deze ene keer niets ergs zou gebeuren als je in plaats daarvan kraanwater zou gebruiken? Doe het alsjeblieft nooit.

2 redenen waarom je lenzen niet in water kunt leggen, zelfs niet tijdelijk

 1. Kraanwater heeft niet de kwaliteiten van een lenzenvloeistof

  • Het zal geen vuil, vet- of eiwitafzettingen van de lens verwijderen. Het is niet gesteriliseerd. Zelfs het schoonste leidingwater bevat nog steeds gevaarlijke virussen, schimmels en micro-organismen, waarvan acanthamoeba de gevaarlijkste is, waarover we het later zullen hebben.
  • Leidingwater kan schadelijk zijn voor de lenzen zelf – het verstoort hun osmotische balans en contactlenzen die in het water worden gehouden, veranderen vaak van vorm en passen misschien niet meer in het oog.
  • Water bevat geen smerende middelen en hydrateert de lenzen dus niet. Dit maakt het dragen van contactlenzen zeer ongemakkelijk.
 2. Acanthamoeba keratitis

  Wat is Acanthamoeba?

  A·can·tha·moe·ba: Acanthamoeba is een infectie die in het hoornvlies ontstaat, die soms tot blindheid kan leiden. Het veroorzaakt kleine vlekken op het oppervlak, soms kan het zelfs doordringen in het hoornvlies. Acanthamoeba kan ontstaan doordat je jouw contactlenzen (tijdelijk) bewaart in leidingwater, de micro-organismen kunnen een ernstige infectie veroorzaken. Lees hier meer over wat Acanthamoeba keratitis precies betekent en wat de symptomen zijn.

Wat kan ik doen als ik geen lenzenvloeistof heb?

 1. Bestel eerst nieuwe lenzenvloeistof! Zo beperk je de tijd dat je zonder komt te zitten. Om dit voortaan te voorkomen, bestel voordeelverpakkingen van lenzenvloeistof
 2. Vraag in jouw omgeving, vrienden, familie of de buren, of zij lenzenvloeistof hebben die je kunt lenen. Let wel, er bestaan verschillende soorten lenzenvloeistoffen.
 3. Gebruik absoluut geen (kraan)water. Het beste is om de lenzen weg te gooien in dat geval. Het slapen met lenzen gedurende de nacht terwijl deze hier niet voor bedoelt zijn, kan veel irritatie en eventueel beschadigingen aan het oog geven.
Solunate 50 ml kleine reis lenzenvloeistof

Voorkomen is beter dan genezen

Bestel lenzenvloeistof altijd op tijd zodat je altijd genoeg op voorraad hebt. Een goede tip is om altijd een reisflacon bij je te dragen wanneer je onderweg bent!

Bekijk alle kleine lenzenvloeistoffen

Kun je contactlenzen in oogdruppels bewaren?

Nee, ze hebben niet dezelfde desinfecterende eigenschappen, ze zijn niet voor dit doel bedoeld.

Kun je spuug gebruiken als lenzenvloeistof?

Spuug bevat veel bacteriën, die je niet in jouw oog wilt hebben. Het is dan ook absoluut niet verstandig om dit als tijdelijke vervanging voor lenzenvloeistof te gebruiken.

Kan ik zelf lenzenvloeistof maken?

Nee, dit is absoluut niet mogelijk en gevaarlijk. Het kan zo zijn dat je jouw ogen permanent beschadigd.

Algemene maatregelen reinigen contactlenzen

 • Gebruik geen kraanwater, zelfs niet voor het spoelen van je contactlenzen of lenzendoosje.
 • Contactlenzen moeten worden gereinigd met de wrijf- en spoelmethode.
 • Vul nooit nieuwe lenzenvloeistof bij, door het bij oude te schenken.
 • Vergeet niet je lenzendoosje om de drie maanden te vervangen.
 • En als je gaat zwemmen met contactlenzen, of je nu in de zee, een rivier of een meer gaat zwemmen, gebruik dan daglenzen en gooi ze aan het eind van de dag weg.

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

  Geen opmerkingen

  *Verplichte velden

  Best verkochte producten