Bestaande klant?

Acanthamoeba

A·can·tha·moe·ba: Acanthamoeba is een vorm van Amoebozoa die een zeer ernstige ziekte van het hoornvlies veroorzaakt die soms tot blindheid kan leiden. Het kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld contactlenzen die in water bewaart worden.

Acanthamoeba zijn van nature voorkomende amoeben (kleine, eencellige dieren) die vaak voorkomen in waterbronnen, zoals leidingwater, bronwater, bubbelbaden, en bodem- en rioleringssystemen.

Als deze kleine micro-organismen het oog infecteren, resulteert Acanthamoeba keratitis in а zeer ernstige ontsteking van het hoornvlies.

Acanthamoeba nestelt tussen de contactlens en het oog en valt het oog aan. Symptomen van Acanthamoeba keratitis zijn rode ogen en pijn na het verwijderen van de contactlenzen, evenals tranen, lichtgevoeligheid, wazig zicht en een gevoel dat er iets in je oog zit.

De symptomen zijn vaak:

  • Ernstige hoofdpijn
  • Overmatig veel tranen
  • Zwelling
  • Trillende ogen
  • Gevoeligheid

De incubatieperiode is ongeveer twee weken. Het genezingsproces is lang en kan enkele weken of maanden duren. Zelfs na de genezing is het gezichtsvermogen vaak zwakker en in de meer acute verschijningsvormen kan het zelfs leiden tot blindheid. Als je vermoedt dat je acanthamoeba keratitis hebt, houd dan een paar van je lenzen opzij voor je dokter, en ook het geval dat je ze in hebt gehouden.

Opmerkingen

    Geen opmerkingen

    *Verplichte velden