Bestaande klant?

5 dingen die je niet moet doen tijdens het dragen van je contactlenzen op het strand

Jakub Odcházel

Medische review door Jakub Odcházel, Hoofd-opticien, op 25. 04. 2020. Geschreven door Lentiamo

Het is straks weer zomer en je kunt weer genieten van je welverdiende vakantie!

Als dit je eerste vakantie als contactlensdrager is, heb je waarschijnlijk een paar vragen over de bruikbaarheid en veiligheid van contactlenzen.

Dus, ga je op vakantie met contactlenzen?

Contactlenzen zijn ideaal voor actieve, avontuurlijke mensen. Waarom zou je een bril moeten dragen tijdens de paar weken van het jaar als je je gewoon vrij wilt voelen en plezier wilt maken? 

Dat hoeft ook niet. Contactlenzen kunnen een praktische hulp zijn tijdens de vakantie. Als je echter in het water wilt springen terwijl je ze draagt, moet je zeker de volgende drie tips lezen.

Waarom? Nou, omdat de ogen bijzonder gevoelig zijn en contactlenzen ze gevoelig maken voor bacteriën. Als je met je contactlenzen in het water gaat en je wilt spetteren, is de kans op een gevaarlijke infectie zeer groot.

1. Zwem niet tijdens het dragen van contactlenzen

In het algemeen moet je niet met je contactlenzen in het water gaan met je contactlenzen in, aangezien ze een bijzonder goede hygiëne vereisen

Het water in zwembaden, rivieren, meren en oceanen herbergt een enorme hoeveelheid bacteriën, virussen en micro-organismen, waarvan vele zeer schadelijk kunnen zijn voor de ogen. Zelfs kleine hoeveelheden, zoals waterspatten, kunnen leiden tot infecties.

Als je om welke reden dan ook met contactlenzen moet zwemmen, is het aan te raden om daglenzen te dragen samen met een duikbril.

Daglenzen geven je de vrijheid om contactlenzen te gebruiken tijdens het zwemmen zonder dat je ze daarna hoeft schoon te maken of af te spoelen. Het enige wat je hoeft te doen is ze voor het zwemmen in te doen, een waterdichte bril te dragen en ze daarna weg te gooien. 

De beste daglenzen voor je vakantieTip 1: In het algemeen raden wij je aan om ongeveer 30 minuten te wachten voordat je de lenzen na het zwemmen eruit haalt. In een vochtige omgeving hebben contactlenzen de neiging om aan je ogen te blijven plakken en het moeilijker te maken om ze uit te nemen. Na ongeveer 30 minuten drogen ze op en wordt het veel gemakkelijker.

Tip 2: Neem een bril mee zodat je rustig van je vakantie kunt genieten. We raden ook aan om gebruik te maken van oogdruppels om geïrriteerde ogen te verlichten.

2. Duik niet met contactlenzen

Gebruik je contactlenzen niet tijdens het duiken, omdat bacteriën uiteindelijk achter de lenzen kunnen sluipen.

Acanthamoeba, zijn bijvoorbeeld organismen die in veel wateren aanwezig zijn. Wanneer ze in contact komen met lenzen, blijven ze aan de lenzen kleven en dit leidt eventueel uiteindelijk tot ernstige oogontstekingen.

Contactlenzen absorberen van nature ook water, wat hun vorm drastisch kan veranderen. Een verandering in vorm kan het dragen ervan zeer ongemakkelijk maken en kan het zicht vervormen en vertroebelen.

Als je een waterdichte duikbril draagt, kan je je contactlenzen blijven dragen in geval van nood. Maar ook hier geldt dat je goed passende daglenzen moet dragen die je na de duik kunt weggooien. Dit voorkomt besmetting of infectie van de ogen. 

3. Wees voorzichtig met zout water, zand en hoge temperaturen.

Kunnen contactlenzen beschadigd raken in combinatie met zout water, zand en hoge temperaturen?

Helaas wel, in extreme situaties kunnen lenzen giftig worden voor de ogen. In ieder geval zal deze combinatie de levensduur van een lens verkorten. Kleine deeltjes hechten zich aan de lens, waardoor ernstige oogirritatie ontstaat en dit kan leiden tot infecties.

Let op: Draag een hoge kwaliteit zonnebril. Studies hebben aangetoond dat het oog achter een contactlens gevoeliger kan zijn voor licht. Door het dragen van een zonnebril voorkom je vermoeide en geïrriteerde ogen.

4. Niet douchen tijdens het dragen van contactlenzen.

Net als zout zeewater of zoet water in meren en rivieren, leidingwater kan bacteriën bevatten.

Als je je na het zwemmen wilt wassen en douchen op het strand, draag dan geen contactlenzen.

5. Doe geen dutje terwijl je contactlenzen draagt.

Als je met je lenzen in dommelt als je thuis bent, loop je geen ernstig risico. Het kan zijn dat je gewoon wazig zicht en droge ogen hebt voor een korte tijd als gevolg hiervan.

Maar hoewel we weten hoe verleidelijk het is om een dutje te doen op het strand, raden we het sterk af.

Op het strand kan het winderig zijn, waarbij zand wordt opgeschept dat kan leiden tot besmetting en later infectie.

Zweet kan ook van je voorhoofd in je ogen druppelen en bacteriën kunnen je hoornvlies bereiken.

Bronnen

De US National Library of Medicine National Institutes of Health beschrijft in de verklarende woordenlijst de prevalentie van gevaarlijke pathogenen zoals Acanthamoeba en de rol van het dragen van contactlenzen.

In hun artikel hebben de auteurs van Lampe.de magazin de oorzaken, symptomen en verschillende behandelingsmogelijkheden voor de lichtgevoeligheid van de ogen beschreven.

Die Apotheken Umschau biedt een gedetailleerd artikel over lichtgevoelige ogen en legt de aansluiting op contactlenzen en een verkeerde toepassing uit.


Meer lezen over de ogen, contactlenzen of de bescherming van een zonnebril?

Bekijk onze blog.Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

    Geen opmerkingen

    *Verplichte velden

    Best verkochte producten