Profiteer van gratis bezorging met code Delivery0 - geldt voor alle bestellingen van contactlenzen tot en met 2 juli!

Bestaande klant?

De 6 meest gestelde vragen over peroxide lenzenvloeistoffen voor contactlenzen

Waterstofperoxide (H2O2) is een kleurloze vloeistof, meestal beschikbaar als waterige vloeistof, die vooral wordt gebruikt bij de productie van cosmetica, voor het bleken van katoen en zelfs als raketbrandstof.

Maar peroxide is nog veel veelzijdiger. Het wordt ook gebruikt in lenzenvloeistof­fen voor contactlenzen. Hier speelt het middel een belangrijke rol bij de reiniging en desinfectie. contactlenzen. Waterstofperoxides zijn erg populair bij mensen met een allergie en lensdragers die last hebben van droge ogen.

Hoe werkt dit unieke verzorgingsproduct? We hebben de zes meest gestelde vragen beantwoord over waterstofperoxide lenzenvloeistof­fen.

1. Wat zijn peroxide-lenzenvloeistoffen?

Zowel waterstofperoxide als multi-purpose lenzenvloeistoffen reinigen en ontsmetten contactlenzen door ingesloten afzettingen, proteïnen en vetafzettingen (lipiden) te breken en te verwijderen.

Echter, in tegenstelling tot multifunctionele lenzenvloeistoffen zoals Solunate, peroxide-vloeistoffen zijn vrij van conserveringsmid­delen, waardoor ze geschikt zijn voor mensen met een allergie die reageren op bepaalde conserveringsmid­delen. Deze vloeistoffen, ook wel peroxide-systemen genoemd, worden bijzonder goed verdragen en zijn uiterst effectief tegen ziektekiemen.

Waterstofperoxide lenzenvloeistoffen worden vooral gebruikt voor het desinfecteren van zachte contactlenzen, maar sommige kunnen ook worden gebruikt voor het onderhoud van harde contactlenzen.

De bekendste peroxide-systemen zijn AOSEPT PLUS en EasySept 360 ml. Wil je meer weten over andere peroxide lenzenvloeistoffen? Bekijk al onze verzorgingspro­ducten op basis van peroxide.De meest populaire peroxide lenzenvloeistoffen2. Hoe gebruik je een waterstofperoxide lenzenvloeistof correct?

Het gebruik van peroxide systemen vereist extra zorg, in vergelijking met multifunctionele lenzenvloeistoffen. Na het reinigen van de contactlenzen moet de waterstofperoxide in de lenzenvloeistof worden geneutraliseerd, voordat de lenzen kunnen worden gedragen.

Als de neutralisatie niet goed wordt uitgevoerd, kan het waterstofperoxide dat in de ogen komt steken, branden en tijdelijke schade aan het hoornvlies veroorzaken. De neutralisator zet het peroxide om in water en zuurstof, zodat je je lenzen zonder problemen kunt gebruiken.3. Wat zijn één-stap peroxide-systemen?

Bij peroxide lenzenvloeistoffen met 1 stap moeten de lenzen meestal enkele uren in het peroxidesysteem worden bewaard totdat de vloeistof volledig is geneutraliseerd in de daarvoor bestemde speciale houder.

Eenstaps peroxide systemen worden gevuld in een speciale contactlenshouder, dan worden ze geneutraliseerd met een speciale tablet, die meestal wordt geleverd door de fabrikant samen met de lenzenvloeistof.4. Hoe zit het met 2-staps peroxide systemen?

Tweefasige peroxide-systemen desinfecteren de contactlenzen grondig, aangezien de concentratie waterstofperoxide gedurende het gehele desinfectieproces constant blijft.

In een peroxidesysteem met twee stappen wordt de peroxidevloeistof aan het einde van de desinfectieperiode weggegooid en wordt de houder gevuld met een tweede vloeistof – de neutralisatie­vloeistof. Om een onaangenaam branderig gevoel te voorkomen, is het belangrijk om de contactlenzen in de neutralisatie­vloeistof te laten zitten zolang de fabrikant dat voorschrijft.

Als de vloeistof niet volledig wordt geneutraliseerd, kan deze nog steeds schadelijk zijn voor de ogen. In dit geval kun je de lenzen in een normale saline lenzenvloeistof laten weken voordat je ze in doet.5. Hoe lang duurt de neutralisatie van peroxide-systemen?

Het neutralisatieproces kan meestal tot zes uur duren. Houd echter rekening met de neutralisatietijd die door de fabrikant in de bijsluiter is aangegeven. Na de neutralisatie mogen de contactlenzen niet in contact komen met de peroxidevloeistof.

De duur van het neutralisatieproces is bij tweefasensystemen iets korter dan bij éénfasensystemen, omdat bij het tweefasensysteem alleen het peroxide dat in de contactlenzen achterblijft, moet worden geneutraliseerd en niet de gehele inhoud van de container.

6. Wat is het veiligste gebruik van waterstofperoxide vloeistoffen?

 • Voordat je een nieuwe contactlensvlo­eistof gebruikt, moet je alle instructies op de verpakking en de fles lezen en zorgvuldig opvolgen.
 • Zorg ervoor dat je de speciale contactlenshouder gebruikt die bij de vloeistof voor waterstofperoxide wordt geleverd. Gebruik geen oud lenzendoosje als je een nieuwe fles met een contactlensvlo­eistof op basis van peroxide ontvangt. Als je dat wel doet, zal de peroxide niet correct worden geneutraliseerd.
 • Laat de lenzen ten minste 6 uur in de vloeistof zitten om het neutralisatieproces te kunnen voltooien.
 • Spoel de lenzen nooit af met waterstofperoxide-vloeistof en doe waterstofperoxide-vloeistof nooit direct in de ogen, om elke vorm van schade te voorkomen.
 • Laat niemand anders jouw waterstofperoxide-lenzenvloeistof gebruiken. Vrienden en familieleden kunnen de peroxide-vloeistof verwarren met een multifunctionele lenzenvloeistof en deze niet gebruiken volgens de specifieke instructies voor de waterstofperoxide-lenzenvloeistof.


Vergeet niet om het te delen!

Leonie is de eindredacteur van Lentiamo. Zij doet onderzoek naar medische content, bespreekt complexe zaken met onze opticiens en maakt educatieve teksten voor onze blog, begrippenlijst en diverse gidsen. Haar specialiteit is om complexe oogheelkundige vraagstukken begrijpelijk te maken.

Opmerkingen

  Geen opmerkingen

  *Verplichte velden

  Best verkochte producten