Bestaande klant?

Waterstofperoxide-oplossing: cruciale tips en trucs voor gebruikers

Waterstofperoxide (H2O2) is een kleurloze vloeistof die algemeen verkrijgbaar is als waterige oplossing en voornamelijk wordt gebruikt om cosmetica te maken, katoen te bleken en zelfs raketten van brandstof te voorzien. Het wordt ook gebruikt om zachte en harde contactlenzen te reinigen, te ontsmetten en te bewaren

Bij gebruik in oplossingen voor contactlenzen speelt het middel een belangrijke rol bij het reinigen en desinfecteren.. Oplossingen van waterstofperoxide worden vaak aanbevolen voor allergiepatiënten en lensdragers die last hebben van droge ogen.

Wil je meer weten over een van de beste manieren om je lenzen te verzorgen? Bekijk hieronder nuttige informatie over waterstofperoxide-oplossingen! 

Wat is waterstofperoxide oplossing?

Zowel waterstofperoxide als multifunctionele oplossingen reinigen en desinfecteren contactlenzen door ingesloten afzettingen, eiwitten en vetafzettingen (lipiden) op te breken en te verwijderen.

In tegenstelling tot multifunctionele oplossingen, peroxideoplossingen dringen door in de microbiële biofilm om lenzen te ontdoen van schadelijke bacteriën en micro-organismen te doden. In sommige studies is aangetoond dat waterstofperoxidesystemen een betere antivirale werking hebben tegen het coronavirus (SARS-CoV-2) dan multifunctionele oplossingen.1

Bovendien bevelen optometristen volgens de Review of Optometric Business waterstofperoxide-oplossingen aan om vele redenen, waaronder schone en gezonde lenzen, helderder zicht en meer comfort.2

Kan ik waterstofperoxide-oplossing gebruiken met mijn lenzen?

contact lens cases for peroxide and multi-purpose solutions

Peroxideoplossingen zijn bedoeld om zachte contactlenzen, waaronder silicone-hydrogel lenzen, te desinfecteren. Sommige peroxideoplossingen kunnen ook worden gebruikt om harde (harde gasdoorlaatbare) contactlenzen te verzorgen - raadpleeg gewoon de instructies van de fabrikant om te bepalen of uw lenzen compatibel zijn met een bepaalde waterstofperoxideoplossing.

Raadpleeg altijd de aanbevelingen van de fabrikant van uw lenzen om te zien of de peroxideoplossing compatibel is met uw lenzen. Het is ook belangrijk om de richtlijnen voor peroxideoplossingen zorgvuldig te lezen. Sommige peroxidesystemen zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor gebruik met gekleurde contactlenzen.

Soorten waterstofperoxide reinigingssystemen

Waterstofperoxidesystemen kunnen ingewikkeld lijken voor wie niet vertrouwd is met dit type oplossing. Als u weet hoe peroxideoplossingen werken, wordt het proces een stuk eenvoudiger en minder intimiderend. 

Er zijn twee soorten peroxidesystemen: éénstaps- en tweestapssystemen.

 • Eenstaps peroxidesystemen

  Bij een eenfasige peroxideoplossing moeten de lenzen enkele uren in de peroxide worden gehouden totdat de oplossing volledig is geneutraliseerd.

  Om te beginnen wordt de oplossing in een speciale, door de fabrikant geleverde contactlenshouder gegoten. De neutralisatie wordt voltooid door een chemische reactie tussen het doosje en de oplossing of ;met een speciaal tablet dat bij de oplossing wordt geleverd..

 • Twee-staps peroxide systemen 

  Tweefasige peroxidesystemen ontsmetten uw contactlenzen grondig - de concentratie waterstofperoxide blijft tijdens het hele ontsmettingsproces constant.

  Bij een tweefasig peroxidesysteem wordt de peroxide aan het einde van de desinfectieperiode weggegooid en wordt de container gevuld met een tweede oplossing - de neutralisatieoplossing. 

U kunt waterstofperoxideoplossingen altijd onderscheiden van andere multifunctionele of zoutoplossingen door de rode dop op de fles. Rode doppen op waterstofperoxideoplossingen betekenen dat de oplossing niet in de ogen kan worden ingebracht.

Hoe lang duurt de neutralisatiefase?

open contactlenzendoosje met peroxidedoosjes op de achtergrond

Het neutralisatieproces duurt gewoonlijk tot zes uur. Gelieve echter de door de fabrikant in de bijsluiter aangegeven neutralisatietijd in acht te nemen. Na de neutralisatie mogen uw contactlenzen niet in contact komen met de peroxideoplossing.

De duur van het neutralisatieproces bij tweefasesystemen is iets korter dan bij eenfasesystemen, omdat alleen de peroxide die op de contactlenzen achterblijft, moet worden geneutraliseerd en niet de gehele inhoud van de container..

Belangrijk: als het neutralisatieproces niet is voltooid, kan waterstofperoxide dat rechtstreeks in contact komt met uw ogen uit de fles of uit de contactlenzen steken, branden en tijdelijke schade aan het hoornvlies veroorzaken. De neutralisator van het doosje zet de peroxide om in een zoutoplossing, zodat uw lenzen veilig gebruikt kunnen worden.

Hoe weet je of de waterstofperoxide oplossing werkt?

borrelende peroxide-oplossing voor het geval

U weet dat het werkt wanneer zich belletjes vormen wanneer de speciale neutralisatieschijf in de koffer in contact komt met de oplossing.

Vergeet niet altijd uw handen te wassen voordat u uw lenzen uitneemt of de peroxideoplossing gebruikt. Als andere oplossingen zoals oogdruppels of water in contact komen met de peroxide en het schijfje, kan de oplossing gaan borrelen en uit het doosje overlopen.

Nuttige tips bij het gebruik van waterstofperoxide-oplossing

 • Voordat u een nieuwe contactlensvloeistof gebruikt, moet u alle aanwijzingen op de verpakking en de fles zorgvuldig lezen en opvolgen.
 • Zorg ervoor dat u de speciale contactlenshouder gebruikt die bij uw waterstofperoxide contactlensvloeistof wordt geleverd. Gebruik geen oude lenshouder wanneer u een nieuwe fles contactlensvloeistof op basis van peroxide krijgt. Als u dit wel doet, wordt de peroxide niet geneutraliseerd.
 • Laat uw lenzen ten minste 6 uur (of de aangegeven tijd) in de oplossing liggen om het neutralisatieproces te voltooien.
 • Spoel uw lenzen niet af met waterstofperoxideoplossingen en doe nooit een waterstofperoxideoplossing in uw ogen. Dit kan branderigheid of steken veroorzaken.
 • Laat niemand uw waterstofperoxideoplossing gebruiken. Uw vrienden en familie kunnen de peroxideoplossing verwarren met een multifunctionele oplossing en deze niet gebruiken volgens de specifieke aanwijzingen voor de waterstofperoxideoplossing.

Bekijk de volgende video voor meer informatie over de basistechnieken voor het gebruik van waterstofperoxide contactlensvloeistof:

Stap-voor-stap handleiding voor het gebruik van peroxide-oplossing

 1. Stap  1: Handen wassen
 2. Stap 2: Doe lenzen in mandjes
 3. Stap 3: Lenzen spoelen
 4. Stap 4: Vul de doosje met de oplossing
 5. Stap 5: Plaats mandje in de oplossing
 6. Stap 6: Lenzen weken
 7. Stap 7: Lenzen invoegen
Handen wassen in gootsteen met afbeeldingen van waterdruppels

Stap 1: Handen wassen

Handen grondig wassen en drogen alvorens de oplossing te gebruiken.

Koffer met peroxide-oplossing openen

Stap 2: Plaats lenzen in mandje

Schroef de lenshouder los en plaats uw lenzen in de daarvoor bestemde mandjes. Over het algemeen zijn de mandjes gelabeld met een "L" voor de linkerlens en een "R" voor de rechterlens.

Lenzen in manden spoelen met peroxide-oplossing

Stap 3: lenzen spoelen

Spoel uw lenzen vijf seconden met de peroxideoplossing. Voor sommige fabrikanten is dit een optionele stap.

Vulkoffer met peroxide-oplossing om lijn te vullen

Stap 4: Vul de doosje met de oplossing

Vul het doosje met de peroxideoplossing tot aan de aangegeven lijn. Niet te veel of te weinig vullen.

Lenzen in een peroxide-oplossing doen

Stap 5: Zet het mandje in de oplossing

Plaats het mandje in de oplossing en schroef de dop erop. In dit stadium moeten zich belletjes beginnen te vormen.

Lenzen gedrenkt in borrelende peroxide-oplossing

Stap 6: Laat de lenzen weken

Laat de lenzen ten minste zes uur weken of zolang als de fabrikant aanbeveelt. Tijdens het neutralisatieproces de behuizing niet kantelen of storen.

Waterstofperoxide en koffer zittend op het aanrecht met de hand

Stap 7: lenzen plaatsen

Nadat het neutralisatieproces is voltooid, gooit u de gebruikte peroxideoplossing weg en laat u het doosje open drogen. U kunt nu veilig uw lenzen inbrengen.

 

Veelgestelde vragen over waterstofperoxideoplossing

Is waterstofperoxide oplossing goed voor gevoelige ogen?

Ja. Optometristen bij Lentiamo bevelen waterstofperoxide oplossingen aan voor lensdragers met gevoelige ogen. De meeste waterstofperoxide-oplossingen zijn vrij van conserveringsmiddelen, dus ze zijn ideaal voor mensen die allergisch zijn voor conserveringsmiddelen in multifunctionele oplossingen. Ze verwijderen ook efficiënt afzettingen van de lenzen die tot irritatie kunnen leiden.

Moet ik een zoutoplossing met peroxideoplossing gebruiken?

Misschien. In het algemeen hangt het af van de aanbevelingen van de fabrikant. Het is niet altijd nodig om de lenzen te spoelen met een zoutoplossing nadat het desinfectieproces is voltooid, maar zoutoplossingen zijn een geweldige extra stap voor mensen met extra gevoelige ogen.

Kun je een standaard contactlenzenhouder gebruiken met waterstofperoxide-oplossing?

Nee. Waterstofperoxideoplossingen worden geleverd met een speciaal doosje dat een neutralisatieschijfje bevat dat een chemische reactie op gang brengt. Tijdens dit proces reinigt en desinfecteert waterstofperoxide de lenzen grondig voordat het een veilige zoutoplossing wordt. Gebruik altijd het nieuwe doosje bij elke nieuwe fles peroxideoplossing om het systeem goed te laten werken.

Is waterstofperoxide slecht voor je ogen?

Nee. Waterstofperoxide contactoplossingen zijn veilig bij juist gebruik. Pas op: gebruik alleen peroxideoplossingen die speciaal bedoeld zijn voor de verzorging van contactlenzen. Bovendien moet u het neutralisatieproces altijd voltooien voordat u de contactlenzen weer in uw ogen doet.

Slotgedachten van Lentiamo

Tot slot, oplossingen van waterstofperoxide zijn een veilige en betrouwbare manier om uw lenzen te reinigen, te desinfecteren en te verzorgen, maar ze moeten met voorzichtigheid worden gebruikt omdat direct contact met uw ogen kan leiden tot prikken, verbranding of beschadiging van het hoornvlies. Bij gebruik volgens de voorschriften zijn peroxideoplossingen een belangrijk hulpmiddel om uw ogen comfortabel en gezond te houden.

Raadpleeg uw contactlensspecialist om over te stappen op een peroxideoplossing en profiteer van alle voordelen.


Bronnen

1. National Library of Medicine, Antiviral effect of multipurpose contact lens disinfecting solutions against coronavirus
2. Review of Optometric Business, Patients Using Hydrogen Peroxide Solutions = Greater Compliance

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

 • Yvonne

  Goede morgen ik heb mijn lens laten vallen en schoon gespoeld per ongeluk had ik de fles waterstof peroxide gepakt. Zag het gelukkig voordat ik deze in mijn oog plaatste. Ik heb de lens even in een ander bakje met gewone lenzen vloeistof gedaan. Wanneer kan ik de lens weer in mijn oog plaatsen? Alvast dank

  Antwoord
 • Joop

  Mijn man heeft per ongeluk mijn vloeistof gebruikt dus zonder te neutraliseren en de lenzen ingezet. Zit nu met zere ogen, ook na veel spoelen, op de bank. Wie kent dit en weet hoe dit afloopt.

  Antwoord
  • Alexander
   Lentiamo.nl

   Hey Joop,

   Het spijt me dit te horen. Hij kan best meteen naar de huisarts/oogarts gaan!

   Fijne dag,

   Antwoord
 • Jordi

  Beste, is het bij jullie mogelijk of weten jullie waar ik de potjes/houders los kan verkrijgen? BVD.
  Mvg.
  Jordi

  Antwoord
  • Alexander
   Lentiamo.nl

   Hey Jordi,

   Deze verkopen we helaas niet apart.

   Antwoord
 • Sabine

  Hallo, ik ben op vakantie en kom net wat peroxide tekort. Kan ik de vloeistof ook twee keer gebruiken als hij al in de houder zit? Dus bv twee of drie nachten dezelfde vloeistof gebruiken? Ik heb nog wel gewone vloeistof bij me. Dank…

  Antwoord
  • Alexander
   Lentiamo.nl

   Hi Sabine,

   Telkens wanneer je de lenzen gedragen hebt moet je de oplossing vervangen, je kan helaas de vloeistof geen 2x gebruiken dus.

   Fijne dag,

   Antwoord
 • Lauren D.

  Beste,
  Ik heb in Italië lenzen vloeistof met tabletjes gekregen van Revue. Ik heb dit nog nooit gebruikt en had dit niet toe gelezen.

  Mijn vraag. Ik doe dus de vloeistof tot aan het lijntje in de houder en dan een tablet? Mag ik de lens er dan meteen bijsteken en hoe lang kan ik die vloeistof gebruiken.

  Ik vind nergens een Nederlandstalig of engelse bijsluiter… dus wat moeilijk zoeken naar het gebruik.

  Ik had de lens in het potje gedaan zonder tabletten en dag erna mijn lenzen weer in wat niet echt fijn was. Moet ik dan weer wachten met nieuwe lenzen inbrengen?

  Antwoord
  • Alexander
   Lentiamo.nl

   Hey,

   We verkopen dit product zelf niet dus ik heb het even moeten googelen. Dit zouden de stappen moeten zijn:
   solution to the line - tablet - insert lens case- leave the lenses the number of hours recommended-insert, throw the solution and do this every time.
   Hier is ook nog een video: https://www.youtube.com/watch?v=lCoapwgw2Jw.

   Hopelijk helpt dit je verder!

   Fijne dag,

   Antwoord
 • Arianne D.

  Ls.,
  Sinds kort gebruik ik Hydrogen peroxide om mijn lenzen minimaal 6 uur schoon te maken. Het werkt goed, overdag kan ik daardoor mijn lenzen langer in houden. Mijn probleem echter is het vullen van de houder met het vloeistof, deze 'bruist de pan uit' - na even wachten zakt het schuim en kan ik de houder weer verder vullen. Naar mijn idee gebruik ik hierdoor veel te veel vloeistof, wat gaat er niet goed?

  Antwoord
  • Alexander
   Lentiamo.nl

   Hey,

   Er is een gemarkeerde lijn is voor de max oplossing en je moet oppassen dat je geen zeep aanraakt (zelfs niet op de handen) want dit veroorzaakt bubbels.

   Antwoord
 • Marcel

  Goedemorgen, na 6 uur kon ik altijd de lenzen zonder problemen in doen. Nu opeens prikken ze zelfs nog na 9 uur. Kan dat aan jet potje liggen met dat tandwieltje?

  Groetjes Marcel

  Antwoord
  • Sanne
   Lentiamo.nl

   Hi Marcel,

   In dat geval is het verstandig om de lenshouder te vervangen inderdaad, wellicht heeft deze zijn beste tijd gehad. Let er daarnaast op dat het neutralisatieproces voldoende tijd heeft gehad om te voltooien.
   Een laatste tip mocht je dit niet al doen, is om de lenzen af te spoelen met een saline vloeistof, voordat je de lenzen inzet.

   Mocht het blijven aanhouden, dan raden we aan om contact op te nemen met jouw contactlensspecialist. Zij kunnen je medisch advies geven en met je kijken naar een oplossing.

   We hopen dat het helpt! Fijne dag gewenst,

   Antwoord
 • Alice T.

  Ik heb een vraag waar mijn opticien (Eyewish) geen duidelijk antwoord op heeft. Ik heb zachte maandlenzen (multifocaal met cilinder) en heb na een week al eiwit aanslag. Ik gebruik nu de eigen lenzenvloeistof van eyewish (peroxide met een tabletje) maar zij hebben ook de peroxide met de speciale houder met neutralisatiedisk erin. Zij kunnen mij niet vertellen welke beter is ivm de eiwit aanslag. Kunnen jullie mij verder helpen? Welke maakt het allerbest schoon?

  Antwoord
  • Sanne
   Lentiamo.nl

   Hi Alice,

   Dat is erg vervelend, dat je na een week al eiwit aanslag ervaart!

   De peroxide vloeistof met een tablet is in principe al een goede reiniging van de contactlenzen, echter is het het proberen waard in jouw geval om een andere peroxide lenzenvloeistof te proberen, zoals bijvoorbeeld de AOSEPT Plus with Hydraglyde vloeistof. Deze dient langer gereinigd te worden en geneutraliseerd, waardoor jouw lenzen wellicht langer schoon blijven.

   Houd er echter rekening mee dat het per persoon en ogen kan verschillen, een ander soort reiniging geeft helaas geen garantie.

   Mocht je nog verdere vragen hebben, dan horen we het graag.

   Fijne dag gewenst,

   Antwoord

Volgende 4 reacties

*Verplichte velden

Best verkochte producten