Bestaande klant?

6 meest gestelde vragen over peroxide lenzenvloeistoffen voor lenzen

Jakub Odcházel

Medische review door Jakub Odcházel, Hoofd-opticien, op 26. 02. 2020
Geschreven door Leonie Bauer

Waterstofperoxide (H2O2) is een kleurloze vloeistof, meestal beschikbaar als waterige vloeistof, die vooral wordt gebruikt bij de productie van cosmetica, voor het bleken van katoen en zelfs als raketbrandstof.

Maar peroxide is nog veel veelzijdiger. Het wordt ook gebruikt in lenzenvloeistoffen voor contactlenzen. Hier speelt het middel een belangrijke rol bij de reiniging en desinfectie contactlenzen. Waterstofperoxides zijn erg populair bij mensen met een allergie en lensdragers die last hebben van droge ogen.

Hoe werkt dit unieke verzorgingsproduct? We hebben de zes meest gestelde vragen beantwoord over waterstofperoxide lenzenvloeistoffen.

Wil je peroxide lenzenvloeistof uitproberen?

Bestel het gemakkelijk op Lentiamo en laat het thuisbezorgen!

Bekijk peroxide lenzenvloeistoffen
 1. Wat zijn peroxide-lenzenvloeistoffen?

  Zowel waterstofperoxide als multi-purpose lenzenvloeistoffen reinigen en ontsmetten contactlenzen door ingesloten afzettingen, proteïnen en vetafzettingen (lipiden) te breken en te verwijderen. Echter, in tegenstelling tot multifunctionele lenzenvloeistoffen, zijn peroxide-vloeistoffen vrij van conserveringsmiddelen, waardoor ze geschikt zijn voor mensen met een allergie die reageren op bepaalde conserveringsmiddelen. Deze vloeistoffen, ook wel peroxide-systemen genoemd, worden bijzonder goed verdragen en zijn uiterst effectief tegen ziektekiemen.

  Waterstofperoxide lenzenvloeistoffen worden vooral gebruikt voor het desinfecteren van zachte contactlenzen, maar sommige kunnen ook worden gebruikt voor het onderhoud van harde contactlenzen.
 2. Hoe gebruik je een waterstofperoxide lenzenvloeistof correct?

  Het gebruik van peroxide systemen vereist extra zorg, in vergelijking met multifunctionele lenzenvloeistoffen. Na het reinigen van de contactlenzen moet de waterstofperoxide in de lenzenvloeistof worden geneutraliseerd, voordat de lenzen kunnen worden gedragen.

  Als de neutralisatie niet goed wordt uitgevoerd, kan het waterstofperoxide dat in de ogen komt steken, branden en tijdelijke schade aan het hoornvlies veroorzaken. De neutralisator zet het peroxide om in water en zuurstof, zodat je je lenzen zonder problemen kunt gebruiken.
 3. Wat zijn één-stap peroxide-systemen?

  Bij peroxide lenzenvloeistoffen met 1 stap moeten de lenzen meestal enkele uren in het peroxidesysteem worden bewaard totdat de vloeistof volledig is geneutraliseerd in de daarvoor bestemde speciale houder.

  Eenstaps peroxide systemen worden gevuld in een speciale contactlenshouder, dan worden ze geneutraliseerd met een speciale tablet, die meestal wordt geleverd door de fabrikant samen met de lenzenvloeistof.
 4. Hoe zit het met 2-staps peroxide systemen?

  Tweefasige peroxide-systemen desinfecteren de contactlenzen grondig, aangezien de concentratie waterstofperoxide gedurende het gehele desinfectieproces constant blijft.

  In een peroxidesysteem met twee stappen wordt de peroxidevloeistof aan het einde van de desinfectieperiode weggegooid en wordt de houder gevuld met een tweede vloeistof – de neutralisatievloeistof. Om een onaangenaam branderig gevoel te voorkomen, is het belangrijk om de contactlenzen in de neutralisatievloeistof te laten zitten zolang de fabrikant dat voorschrijft.

  Als de vloeistof niet volledig wordt geneutraliseerd, kan deze nog steeds schadelijk zijn voor de ogen. In dit geval kun je de lenzen in een normale saline lenzenvloeistof laten weken voordat je ze in doet.
 5. Hoe lang duurt de neutralisatie van peroxide-systemen?

  Het neutralisatieproces kan meestal tot zes uur duren. Houd echter rekening met de neutralisatietijd die door de fabrikant in de bijsluiter is aangegeven. Na de neutralisatie mogen de contactlenzen niet in contact komen met de peroxidevloeistof.

  De duur van het neutralisatieproces is bij tweefasensystemen iets korter dan bij éénfasensystemen, omdat bij het tweefasensysteem alleen het peroxide dat in de contactlenzen achterblijft, moet worden geneutraliseerd en niet de gehele inhoud van de container.
 6. Wat is het veiligste gebruik van waterstofperoxide vloeistoffen?

  • Voordat je een nieuwe contactlensvloeistof gebruikt, moet je alle instructies op de verpakking en de fles lezen en zorgvuldig opvolgen.
  • Zorg ervoor dat je de speciale contactlenshouder gebruikt die bij de vloeistof voor waterstofperoxide wordt geleverd. Gebruik geen oud lenzendoosje als je een nieuwe fles met een contactlensvloeistof op basis van peroxide ontvangt. Als je dat wel doet, zal de peroxide niet correct worden geneutraliseerd.
  • Laat de lenzen ten minste 6 uur in de vloeistof zitten om het neutralisatieproces te kunnen voltooien.
  • Spoel de lenzen nooit af met waterstofperoxide-vloeistof en doe waterstofperoxide-vloeistof nooit direct in de ogen, om elke vorm van schade te voorkomen.
  • Laat niemand anders jouw waterstofperoxide-lenzenvloeistof gebruiken. Vrienden en familieleden kunnen de peroxide-vloeistof verwarren met een multifunctionele lenzenvloeistof en deze niet gebruiken volgens de specifieke instructies voor de waterstofperoxide-lenzenvloeistof.

Vragen over peroxide lenzenvloeistoffen? Raadpleeg een oogarts, opticien of contacteer Lentiamo en we kijken graag met je mee!

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

 • Marcel

  Goedemorgen, na 6 uur kon ik altijd de lenzen zonder problemen in doen. Nu opeens prikken ze zelfs nog na 9 uur. Kan dat aan jet potje liggen met dat tandwieltje?

  Groetjes Marcel

  Antwoord
  • Sanne
   Lentiamo.nl

   Hi Marcel,

   In dat geval is het verstandig om de lenshouder te vervangen inderdaad, wellicht heeft deze zijn beste tijd gehad. Let er daarnaast op dat het neutralisatieproces voldoende tijd heeft gehad om te voltooien.
   Een laatste tip mocht je dit niet al doen, is om de lenzen af te spoelen met een saline vloeistof, voordat je de lenzen inzet.

   Mocht het blijven aanhouden, dan raden we aan om contact op te nemen met jouw contactlensspecialist. Zij kunnen je medisch advies geven en met je kijken naar een oplossing.

   We hopen dat het helpt! Fijne dag gewenst,

   Antwoord
 • Alice T.

  Ik heb een vraag waar mijn opticien (Eyewish) geen duidelijk antwoord op heeft. Ik heb zachte maandlenzen (multifocaal met cilinder) en heb na een week al eiwit aanslag. Ik gebruik nu de eigen lenzenvloeistof van eyewish (peroxide met een tabletje) maar zij hebben ook de peroxide met de speciale houder met neutralisatiedisk erin. Zij kunnen mij niet vertellen welke beter is ivm de eiwit aanslag. Kunnen jullie mij verder helpen? Welke maakt het allerbest schoon?

  Antwoord
  • Sanne
   Lentiamo.nl

   Hi Alice,

   Dat is erg vervelend, dat je na een week al eiwit aanslag ervaart!

   De peroxide vloeistof met een tablet is in principe al een goede reiniging van de contactlenzen, echter is het het proberen waard in jouw geval om een andere peroxide lenzenvloeistof te proberen, zoals bijvoorbeeld de AOSEPT Plus with Hydraglyde vloeistof. Deze dient langer gereinigd te worden en geneutraliseerd, waardoor jouw lenzen wellicht langer schoon blijven.

   Houd er echter rekening mee dat het per persoon en ogen kan verschillen, een ander soort reiniging geeft helaas geen garantie.

   Mocht je nog verdere vragen hebben, dan horen we het graag.

   Fijne dag gewenst,

   Antwoord

*Verplichte velden

Best verkochte producten