Tot 15% korting op gekleurde contactlenzen.

Bestaande klant?

Kan je douchen met contactlenzen in?

Geschreven door Lentiamo op 24. 05. 2023

Inhoudsopgave

Douchen met contactlenzen brengt een aantal potentiële risico's met zich mee en moet worden vermeden. Water kan schadelijke bacteriën in uw ogen brengen, wat kan leiden tot irritatie, infecties en zelfs gezichtsverlies.

Uw contactlenzen verwijderen voordat u gaat douchen of baden is de beste manier om mogelijke problemen te voorkomen. Zelfs als u uw ogen onder de douche goed dichthoudt, kan er toch water op uw lenzen terechtkomen.

In dit artikel leggen we uit waarom douchen met contactlenzen een slecht idee is. We geven ook enkele tips om je ogen gezond te houden terwijl je contactlenzen draagt. Laten we erin duiken!

Waarom kan je geen contactlenzen dragen onder de douche?

close-up beeld van persoon die contactlens inbrengt

Simpel gezegd: water en contactlenzen gaan niet goed samen. Aangezien zachte contactlenzen de neiging hebben om water te absorberen, douchen of zwemmen met lenzen zorgt ervoor dat ze opzwellen en de vorm van de lens vervormt. Dit leidt vaak tot wazig zicht en ongemak.

Bovendien kan water schadelijke parasieten en bacteriën met zich meedragen. Acanthamoeba keratitis is een ernstige infectie die wordt veroorzaakt door de amoebe Acanthamoeba. Deze infectie kan zeer schadelijk zijn en mogelijk leiden tot gezichtsverlies. Symptomen van Acanthamoeba keratitis kunnen zijn:

 • Rode ogen
 • Oogpijn na het verwijderen van je contactlenzen
 • Overmatig scheuren of droge ogen
 • Lichtgevoeligheid
 • Wazig zicht
 • Een gevoel dat er iets in je oog zit

Goed desinfecteren en contactlenzen schoonmaken is een belangrijke stap om je ogen veilig te houden.

Waar moet je contactlenzen in doen tijdens het douchen?

iemands gezicht onder de douchekop

Alle soorten contactlenzen moeten worden verwijderd voordat je gaat douchen of baden. Daglenzen kunnen gewoon worden weggegooid zonder dat ze gereinigd en bewaard hoeven te worden. Tweewekelijkse, maandelijkse en langdurige lenzen moeten worden bewaard met behulp van contactlensvloeistof.

Probeer een routine op te bouwen rond inzetten en verwijderen van lenzen om het gemakkelijker te maken om eraan te denken om elke keer dat u doucht uw lenzen uit te doen.

Pro tip: Verwijder uw lenzen en bewaar ze in een multi-purpose oplossing. Je kan je lenzen inbrengen als je klaar bent met douchen. Waterstofperoxide oplossingen doen er langer over om lenzen schoon te maken en kunnen uw hoornvlies verbranden als de oplossing niet goed geneutraliseerd wordt gedurende een langere periode.

Wat gebeurt er als je doucht met contactlenzen?

Door water kunnen contactlenzen van vorm veranderen, opzwellen of aan het oog kleven. Dit kan ongemakkelijk zijn en leiden tot irritatie en symptomen zoals rode ogen. Een slecht passende lens kan ook het risico op krassen op het hoornvlies vergroten, waardoor het oog vatbaarder wordt voor infecties.

Bovendien kan water ervoor zorgen dat contactlenzen verschuiven of losraken, wat leidt tot ongemak of verlies van de lenzen door de afvoer.

Wil je schonere lenzen?

Probeer vandaag nog een alles-in-één contactlensvloeistof.

Koop multifunctionele oplossingen

Wat moet je doen na het douchen met contactlenzen?

Als je per ongeluk met je contactlenzen hebt gedoucht, droog dan je handen af en verwijder de lenzen voorzichtig. Vergeet niet dat het water ervoor kan hebben gezorgd dat uw lenzen zijn vervormd of aan je ogen zijn blijven kleven. Probeer de lenzen niet uit het oog te rukken of te trekken als ze vastzitten. Als dit gebeurt, gebruik dan oogdruppels die zijn goedgekeurd voor gebruik met contactlenzen om de lens te smeren zodat deze gemakkelijker te verwijderen is.

Daglenzen kunt u direct weggooien en een nieuw paar in doen. Als je ogen geïrriteerd zijn, wacht dan tot de irritatie is afgenomen voordat je lenzen gaat dragen. Tweewekelijkse, maandelijkse en langdurige lenzen moeten worden gereinigd en gedesinfecteerd voordat u ze weer in uw ogen doet. Als uw contactlenzen zijn opgezwollen of van vorm zijn veranderd, zullen ze waarschijnlijk niet meer in hun oorspronkelijke staat terugkeren. Daarom moeten vervormde lenzen worden weggegooid en vervangen om ongemak of oogletsel te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Kan ik mijn gezicht wassen met contactlenzen in?

Het is over het algemeen niet aan te raden je gezicht te wassen met contactlenzen in. Water en lenzen mogen nooit met elkaar in contact komen vanwege de risico's van ziektekiemen en infecties. Bovendien kunnen zeep en andere producten aan de lenzen blijven kleven en irritatie of ongemak veroorzaken.

Wat is Acanthamoeba keratitis?

Acanthamoeba keratitis is een zeldzame maar ernstige infectie van het oog. Veroorzaakt door een micro-organisme genaamd Acanthamoeba (vaak aangetroffen in waterbronnen, zoals leidingwater, bronwater, bubbelbaden, en bodem- en rioleringssystemen), kan acanthamoeba keratitis leiden tot permanent gezichtsverlies of blindheid. Symptomen van Acanthamoeba keratitis kunnen zijn: rode ogen, oogpijn, tranen, lichtgevoeligheid, wazig zicht en het gevoel dat er iets in je oog zit.

Kan ik douchen met verlengde lenzen?

Nee, contactlenzen met verlengde levensduur moet worden verwijderd vóór het douchen om mogelijke complicaties en ernstige infecties te voorkomen. Hoewel lenzen die continu gedragen worden het gemak bieden zoals slapen met je lenzen, alle soorten lenzen moeten worden verwijderd voordat je gaat douchen, baden of zwemmen.

Slotgedachten van Lentiamo

Vergeet niet dat het mengen van water en lenzen kan leiden tot irritatie en infecties. Daarom wordt douchen met lenzen nooit aanbevolen. We begrijpen dat er gevallen kunnen zijn waarin lensdragers vergeten om ze uit te doen, natuurlijk! We hopen dat deze gids u helpt uw ogen veilig en gezond te houden. 

Als u bent vergeten uw lenzen uit te doen tijdens het douchen en de symptomen zoals roodheid of pijn blijven aanhouden, neem dan contact op met uw oogzorgspecialist voor een snelle behandeling om mogelijke problemen uit te sluiten.

 

 

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

  Geen opmerkingen

  *Verplichte velden

  Best verkochte producten