Bestaande klant?

Wennen aan contactlenzen: Hoe lang duurt het?

Jakub Odcházel, DiS.

Medische review door Jakub Odcházel, DiS., Hoofd Opticien, op 22. 05. 2023. Geschreven door Lentiamo

Inhoudsopgave

Afhankelijk van je situatie kan het twee dagen tot twee weken duren voordat je gewend bent aan contactlenzen. Contactlenzen kunnen een geweldig alternatief zijn voor een bril, omdat ze helder zicht bieden zonder onhandig montuur. Ze zijn ideaal voor een actieve levensstijl of voor iedereen die op zoek is naar comfort en gemak. 

Waarom varieert de gewenningsperiode zo?

In dit artikel leggen we uit waarom de tijd die nodig is om te wennen aan contactlenzen verschilt voor verschillende situaties en lenzen. We kijken ook naar veelvoorkomende problemen die je kunt ondervinden als je ze voor het eerst draagt. Bekijk vandaag nog ons door opticiens goedgekeurde advies om te wennen aan contactlenzen!

Veel voorkomende problemen bij het wennen aan contactlenzen

Terwijl contactlenzen zijn ontworpen om gemakkelijk en comfortabel op je ogen te passen, kan het even duren voordat je gewend bent aan het gevoel op je oog. Er zijn verschillende redenen waarom je misschien niet goed ziet met je lenzen. Hier zijn een paar veelvoorkomende dingen die je kunt ervaren als je voor het eerst lenzen draagt:

 • Licht ongemak – Je kunt een licht ongemak of irritatie voelen terwijl je ogen wennen aan de nieuwe sensatie.
 • Droogte – Nieuwe dragers zijn gevoelig voor droge of jeukende ogen. Probeer normaal te knipperen om de ogen gehydrateerd te houden.
 • Wazig zicht – Wazig zicht kan vooral optreden als je contactlenzen niet goed passen of als ze bewegen op je oog.
 • Roodheid – Als je je lenzen te lang draagt of als ze niet goed worden gereinigd, kunnen je ogen er rood of bloeddoorlopen worden.

Handige tip: Als je je afvraagt of je symptomen normaal zijn of niet, kan je oogzorgspecialist je advies geven. Je mag geen pijn hebben bij het wennen aan je nieuwe lenzen. Neem uw lenzen uit en neem contact op met uw oogzorgspecialist als er pijn optreedt.

Hoe lang duurt het voor ik gewend ben aan contactlenzen?

close-up van contactlens op vinger

Het kan één tot twee weken duren voordat nieuwe lensdragers volledig gewend zijn aan het gevoel van contactlenzen. Je oog moet eraan wennen dat er een lens op zijn oppervlak zit. Daarnaast moeten de hersenen wennen aan een nieuwe kijkervaring. De tijd die nodig is om aan te passen verschilt van persoon tot persoon en is afhankelijk van het type lens. 

Over het algemeen duurt het maximaal twee tot drie dagen als je voorschrift verandert maar je hetzelfde model contactlens gebruikt. Je zou geen problemen moeten hebben met comfort. De hersenen moeten alleen wennen aan nieuwe en helderdere beelden. Ervan uitgaande dat de correctie correct is, is de tijd die ogen nodig hebben om zich aan te passen aan nieuwe contactlenzen op sterkte ook individueel en afhankelijk van de waarde van de veranderingen.

Leuk weetje: Wennen aan een nieuwe correctie voor contactlenzen is gemakkelijker dan wennen aan een correctie voor een nieuwe bril.

Factoren die invloed hebben op hoe lang het duurt om te wennen aan contactlenzen

Het type, de kwaliteit en de pasvorm van de lenzen kunnen de gewenningstijd beïnvloeden. "Als je daglenzen hebt met materialen van goede kwaliteit en de juiste BC (kromming), is het bijna onmerkbaar," zei hoofdopticien Jakub toen hem werd gevraagd naar het wennen aan het gevoel van nieuwe contactlenzen. Hier zijn enkele andere factoren die van invloed kunnen zijn op hoe lang het duurt om aan je lenzen te wennen:

 • Type contactlenzen – Zachte hydrogel of silicone hydrogel materialen, dunnere lenzen en een goede lensverzorging kunnen de aanpassingstijd verkorten.
 • Ooggevoeligheid – Lenzen kunnen irriterend zijn als je gevoelig of droge ogen hebt. Houd ze schoon of probeer oogdruppels die geschikt zijn voor gebruik met je lenzen.
 • Eerdere ervaring met contactlenzen – Nieuwe lensdragers hebben misschien meer tijd nodig om zich aan te passen.
 • Anatomie van individuele ogen – Een contactlensspecialist moet contactlenzen op de juiste manier aanmeten, zodat ze comfortabel op het oog zitten en niet verschuiven.

Hoe lang duurt het om te wennen aan contactlenzen voor astigmatisme?

Het duurt meestal drie tot vier dagen om te wennen aan contactlenzen voor astigmatisme. Over het algemeen kan de gewenningsperiode voor torische lenzen iets langer zijn in vergelijking met klassieke sferische correcties. Omdat torische lenzen voor astigmatisme helpen bij visuele problemen die worden veroorzaakt door een onvolmaakte kromming van het oog, is een cilindercorrectie nodig. Deze correctie is anders dan bij standaard sferische lenzen en het kost de hersenen tijd om aan een nieuw beeld te wennen.

Hoe lang duurt het voordat je gewend bent aan multifocale contacten?

Het kan één tot twee dagen duren voordat je ogen en hersenen gewend zijn aan multifocale contactlenzen. Bij sommigen kan het een week of langer duren, vooral bij mensen die nog nooit lenzen hebben gedragen. Dragers van multifocale contactlenzen kunnen tijdens de aanpassing tot een paar weken last hebben van schaduw of lichte wazigheid.1 Dit kan een klein ongemak zijn of iets dat meer verstorend werkt, afhankelijk van het individu.

Multifocale contactlenzen, ook bekend als varifocale lenzen, bestaan uit verschillende zones die de ogen helpen scherp te stellen op korte, middellange en lange afstanden. Omdat multifocale lenzen meerdere gezichtsvelden corrigeren, en niet één enkele afstand zoals monovision-lenzen, is het belangrijk om de juiste correctie te bepalen zonder al te veel compromissen op elke afstand.

Op zoek naar de juiste contactlenzen?

Bekijk vandaag nog lenzen voor dagelijks, tweewekelijks, maandelijks en langdurig gebruik.

Contactlenzen kopen

Tips om sneller aan contactlenzen te wennen

close-up van persoon die contactlens voor oog houdt

Naast de juiste reiniging en onderhoud van contactlenzen, zijn er een paar tips om in gedachten te houden als je lenzen gaat dragen:

 1. Verhoog geleidelijk de draagtijd (het klinkt contra-intuïtief, maar het volgen van een schema helpt je ogen te wennen aan de lenzen zonder ze te dwingen).
 2. Draag je contactlenzen niet langer dan de aanbevolen draagtijd.
 3. Gebruik oogdruppels om je ogen vochtig te houden.
 4. Volg de juiste verwijderings- en reinigingspraktijken.
 5. Raadpleeg een oogarts als je je zorgen maakt.

Je oogzorgspecialist zal je adviseren over de specifieke kenmerken van je ogen en lenzen en mogelijk een lenzenvloeistoffen. Vaak geven ze je ook een draagschema. Dit is bedoeld om je te helpen gemakkelijker over te stappen op het dragen van lenzen.

Pro tip: Hoofdopticien Jakub adviseert dat eerst en vooral de juiste correctie van een oogarts of optometrist nodig is voor een betere ervaring bij het wennen aan contactlenzen. De juiste sterkte van dioptrieën is de "wortel" van het wennen aan contactlenzen en helder zien.

Veelgestelde vragen

Is het normaal dat contactlenzen in het begin raar aanvoelen?

Ja, het is volkomen normaal dat contactlenzen in het begin vreemd of een beetje ongemakkelijk aanvoelen. Omdat contactlenzen vreemde voorwerpen zijn die direct op het oog worden geplaatst, kan het even duren voordat je aan het gevoel gewend bent.

Waarom zijn mijn nieuwe contactlenzen wazig?

Het voorschrift kan te sterk of te zwak zijn voor jouw ogen. Als de lenzen niet goed passen, kunnen ze verschuiven of verkeerd uitgelijnd raken. Vuile of kapotte lenzen kunnen ook leiden tot wazig zicht. Er zijn veel factoren die kunnen leiden tot wazige contactlenzen, zelfs als ze nieuw zijn.

Wordt het dragen van contactlenzen makkelijker?

Ja, het dragen van contactlenzen wordt na verloop van tijd gemakkelijker. Je ogen zullen zich aanpassen aan de sensatie en de nieuwe kijkervaring. Het kan ook oefening vergen om te wennen aan contacten te plaatsen en verwijderen. Bij regelmatig gebruik vinden veel mensen dat ze comfortabeler en natuurlijker worden om te dragen.

Waarom zie ik beter met mijn bril dan met contactlenzen?

Een bril biedt een stabiele visuele correctie, terwijl lenzen op het oog kunnen bewegen, wat kan leiden tot wazig zicht. De kwaliteit en het type van de glazen kunnen ook van invloed zijn op je zicht. Als lenzen niet goed passen of het verkeerde voorschrift hebben, zal de drager moeite hebben met scherp zien. Contactlenzen kunnen ook vuil of droog worden, waardoor het zicht vertroebeld raakt. Samengevat zijn er verschillende redenen waarom je beter ziet met een bril dan met contactlenzen.

Slotgedachten van Lentiamo

Lentiamo's hoofdopticien Jakub gaf zijn expertise over het wennen aan contactlenzen, die is gebaseerd op zijn ervaringen in het veld. Vergeet niet dat het tijd kost om aan nieuwe lenzen te wennen en dat de gewenningsperiode van persoon tot persoon verschilt. Naast kwaliteitslenzen is het juiste voorschrift cruciaal. Neem contact op met je contactlensspecialist als je twijfels hebt over je nieuwe contactlenzen.


Bronnen

1. Contactlens Spectrum, Het zachte multifocale falen vermijden, https://www.clspectrum.com/issues/2016/march-2016/avoiding-the-soft-multifocal-failure

 

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

  Geen opmerkingen

  *Verplichte velden

  Best verkochte producten