Tot 15% korting op gekleurde contactlenzen.

Bestaande klant?

Hoe maak je een contactlenshouder schoon?

Ing. Petra Průchová

Medische review door Ing. Petra Průchová, Optometrist, op 19. 05. 2023. Geschreven door Lentiamo

Als je contactlenzen draagt, weet je hoe belangrijk het is om je lenzen hygiënisch te onderhouden. Wist u dat een goede reiniging van uw contactlenshouder ook van invloed kan zijn op de levensduur en de helderheid van uw lenzen?

Of je nu voor de eerste keer leert hoe je een contactlenzenhouder moet schoonmaken of een opfrisbeurt nodig hebt, de oogzorgspecialisten van Lentiamo kunnen je helpen. Lees hieronder waarom en wanneer je je etui moet schoonmaken en lees de zes basisstappen voor het onderhoud van etuis!

Waarom je je contactlenzen moet schoonmaken

In gevallen kunnen bacteriën en andere micro-organismen zich na verloop van tijd ophopen, die vervolgens op je contactlenzen kunnen overgaan en mogelijk irritatie of infectie kunnen veroorzaken. Het reinigen van contactlenshouders is een belangrijke stap in het handhaven van een goede hygiëne en het verzorgen van contactlenzen. Regelmatig je contactdoos schoonmaken met een contactlensvloeistof kan deze problemen helpen voorkomen en je ogen gezond houden.

Hoe maak je een contactdoos schoon?

empty contact lens case open on white table

Hoewel we weten dat schoonmaken van je contactlenzeneen cruciaal onderdeel van de lensverzorging is, is het goed schoonmaken van contactlenshouders net zo belangrijk. Het schoonmaken van uw etui is eenvoudig en vereist een minimale voorbereiding. Je moet je contactlenshouder regelmatig en grondig wassen met een multifunctionele oplossing.Saline oplossingen of smeermiddelen reinigen en ontsmetten niet goed.

Klaar om te beginnen? Leer hoe je een contactlenshouder schoonmaakt door deze eenvoudige stappen te volgen:

 1. Was je handen – Reinig je handen grondig met water en zeep voordat je je contactlenshouder aanraakt. Zo voorkomt u de verspreiding van bacteriën.
 2. Droog je handen – Gebruik een schone, pluisvrije handdoek om je handen na het wassen volledig af te drogen.
 3. Maak de oplossing leeg – Giet de oude oplossing uit je contactlenzenhouder en gooi deze door de afvoer.
 4. Spoel de houder – Spoel je contactlenshouder met verse oplossing om eventueel achtergebleven vuil of oplossing te verwijderen.
 5. Laat de houder door de lucht drogen – Schud overtollige oplossing uit en laat je contactlenshouder volledig aan de lucht drogen. Vermijd het gebruik van een haardroger of andere warmtebron om ze te drogen.
 6. Bewaar je lenzen  Zodra je etui volledig droog is, bewaar je je contactlenzen zoals gewoonlijk met verse contactlensvloeistof.

Belangrijke regels voor het reinigen van de contactlenshouder

 • Gebruik geen kraanwater om je contactlenshouder schoon te maken. Kraanwater kan bacteriën bevatten die tot ernstige ooginfecties kunnen leiden.
 • Gebruik geen zeep of andere schoonmaakmiddelen om je houder te reinigen. Deze producten kunnen de koffer beschadigen en het schoonmaken bemoeilijken.
 • Bewaar je contactlenzenhouder niet in een vochtige omgeving. Vocht kan de groei van bacteriën bevorderen.
 • Kook de contactlenshouder niet uit.
 • Doe de contactlenshouder niet in de vaatwasser.
 • Gebruik geen alcohol om contactlenzen te reinigen.
Misschien zie je online informatie die voorstelt om contactlenzen in water te koken of in de vaatwasser te doen. Water kan schadelijke bacteriën in contactlenzen en etuis brengen, waardoor het risico op een ernstige infectie toeneemt. Om je ogen veilig te houden, gebruik nooit water om een lenshouder schoon te maken, zelfs niet als het water gekookt is.

Hoe vaak moet je de lenshouder schoonmaken?

contact lens case and one contact lens on white table

Je lenshouder moet na elk gebruik worden schoongemaakt. Zorg ervoor dat je tussen de reinigingsbeurten door de houder open houdt en niet in contact brengt met water of andere verontreinigingen. Gebruik alleen verse oplossing voor het reinigen en bewaren van contactlenzen.

Wanneer moet je de houder vervangen?

Het is belangrijk om het doosje om de drie maanden te vervangen. Als je het doosje langer bewaart, kan dit leiden tot oogirritatie en bacterievorming in het doosje.

Slotgedachten van Lentiamo

De verzorging van je contactlenshouder kan je gezichtsvermogen en ooggezondheid ten goede komen. Houd deze nuttige tips in gedachten de volgende keer dat je je etui schoonmaakt of vervangt. Vergeet niet om prioriteit te geven aan uw verzorgingsroutine voor uw lenzen en etui om helder en comfortabel te kunnen zien.

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

  Geen opmerkingen

  *Verplichte velden

  Best verkochte producten