Bestaande klant?

UKCA-merk op zonnebrillen: wat betekent het?

Geschreven door Lentiamo op 09. 06. 2023

Veel producten, inclusief brillen, dragen nu de nieuwe UKCA-markering. Waarom is dit belangrijk voor jou als je een nieuwe bril gaat kopen?

Vanaf januari 2020 is het Verenigd Koninkrijk officieel geen lid meer van de Europese Unie, als gevolg van het referendum van 2016 dat de geschiedenis is ingegaan als 'Brexit'. Zo werd de UKCA-markering geboren.

Wat betekent het UKCA-merk op zonnebrillen?

Het merk geeft aan dat de zonnebrillen aan een bepaalde kwaliteitsnorm voldoen.

De afkorting UKCA staat voor UK Conformity Assessed. Omdat ze worden beschouwd als een medisch hulpmiddel — maar ook een modieus accessoire — kwaliteits zonnebrillen maken dus deel uit van de lijst van producten die onderworpen zijn aan door de overheid gereguleerde conformiteitsmerken.

Vanaf 1 januari 2021 moeten brillenmerken die hun producten op de Britse markt willen distribueren een UKCA-merk hebben. Daarnaast kunnen monturen die vóór deze datum zijn gefabriceerd ook in het Verenigd Koninkrijk worden gedistribueerd met alleen het CE-merk, zoals bepaald in de pre-Brexitregels. Veel internationale brillenfabrikanten gebruiken momenteel zowel het CE- als het UKCA-logo op hun nieuwere producten die zowel in de EU als in het VK worden gedistribueerd.

Vervangt UKCA CE?

Ja en nee, producten die momenteel een CE-markering nodig hebben, moeten deze blijven dragen wanneer ze op de EU-markt worden gedistribueerd. Op dezelfde manier moeten producten die bedoeld zijn voor distributie in het VK en die tot de relevante categorieën behoren, voorzien zijn van de UKCA-markering. In het geval van meerdere fabrikanten kunnen beide merken aanwezig zijn. Dit betekent dat het product voldoet aan de kwaliteitseisen van beide en dus kan worden gedistribueerd in de EU en het VK.

Jimmy Choo zonnebrillen met CE-markering

UKCA is daarom verplicht voor de Britse markt (Engeland, Schotland en Wales) om de conformiteit van een aantal producten te certificeren. Noord-Ierland volgt daarentegen een ander regime. Zij houden zich aan de regelgeving die al bestaat met betrekking tot de CE-markering om enige territoriale continuïteit te behouden op het gebied van markt en goederen met de Republiek Ierland.

Waarom zijn de UKCA- en CE-markeringen belangrijk bij het bepalen van de kwaliteit van zonnebrillen?

Zowel het CE-merk als het UKCA-merk certificeren dat de zonnebrillen die je hebt gekocht voldoen aan de strengste productienormen. Dit betekent dat de zonnebrillen met dit keurmerk gemaakt zijn van hoogwaardige materialen en dat de bescherming tegen UV-straling die ze bieden echt is en overeenkomt met de aanbevelingen van oogspecialisten.

Kortom, als je een bril met UKCA- en CE-keurmerk koopt, weet je zeker dat je een echt medisch hulpmiddel in handen hebt om je ogen te beschermen tegen schadelijke zonnestralen.

Wat is het verschil tussen CE- en UKCA-markering?

Op dit moment verschillen de kwaliteitseisen voor het verkrijgen van het UKCA-keurmerk niet significant van die voor het CE-keurmerk. Daarom hebben veel brillenmerken die hun producten zowel in het VK als in de EU op de markt brengen ervoor gekozen om beide merken te gebruiken. In feite zijn de twee logo's vaak naast elkaar te zien op de tempel van hoogwaardige brilmonturen en zonnebrillen, zoals op de foto hieronder.

Jimmy Choo zonnebrillen met UKCA en CE keurmerk

Op zoek naar een nieuwe zonnebril met UKCA & CE-goedkeuring?

Honderden zonnebrillen van topkwaliteit wachten op je bij Lentiamo.

Verken UKCA goedgekeurde zonnebrillen

Bron

1. GOV.UK, Using the UKCA marking

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

    Geen opmerkingen

    *Verplichte velden

    Best verkochte producten