Beperkte aanbieding: 15% korting op nieuwe Lenjoy 1 Day Air+ contactlenzen.

Bestaande klant?

Gezwollen oogleden: wat zijn de symptomen, oorzaken en behandelingsmogelijkheden?

Puffy eyes

Bent u ooit wakker geworden met gezwollen ogen? Je bent niet de enige. Ieder van ons heeft waarschijnlijk wel eens plakkerige, rode ogen opgemerkt bij het wakker worden en heeft er waarschijnlijk niet veel bij stilgestaan. Maar wat zijn eigenlijk de oorzaken van gezwollen oogleden? En wanneer moet je naar de dokter gaan?

Wat veroorzaakt gezwollen oogleden?

Opgezwollen oogleden kunnen door verschillende dingen worden veroorzaakt. Vaak zijn ze onschuldig en te behandelen met huismiddeltjes, maar sommige oorzaken van gezwollen oogleden vereisen een bezoek aan de oogarts.

Als u vaak last heeft van gezwollen oogleden, raden wij u aan om tot op de bodem uit te zoeken waarom het zich voordoet. Hier zijn een paar vragen die u uzelf kunt stellen:

  • Gebruik ik nieuwe cosmetica of oogmake-up?
  • Draag ik mijn contactlenzen te vaak en te lang?
  • Zijn mijn ogen erg droog, misschien door lang achter een computer te werken?
  • Kan het een bijwerking zijn van medicijnen of iets hormonaals?
  • Is mijn dieet ongezond of het voedsel dat ik heb gegeten te zout?

Sommige mensen hebben zelden of helemaal geen last van deze triggers. Als dit het geval is, kan de oorzaak een gebrek aan slaap zijn of een verhoogd alcoholgebruik de vorige avond. Een verkoudheid of allergie, evenals droge lucht, kunnen ook gezwollen ogen veroorzaken.

Wat zijn de verschillende soorten gezwollen oogleden?

U kunt last hebben van ontsteking van de oogleden, die wordt veroorzaakt door verstopte klieren. Hieronder wordt onderscheid gemaakt tussen een stye, chalazion, en ontsteking van de ooglidranden. Deze komen vaak maar aan één oog tegelijk voor.

  • Een stye, ook wel hordeolum genoemd, is een bacteriële infectie van de ooglidranden. Een stye leidt tot een ophoping van pus, die zowel op het bovenste als op het onderste ooglid kan voorkomen.

Eyelid with stye

  • Een hagelsteen, ook wel chalazion genoemd, wordt veroorzaakt door verstopte klieren aan de rand van het ooglid. Er ontstaat een knobbeltje, dat de grootte van een erwt kan bereiken.

Eyelid with chalazion

  • Ontsteking van de ooglidrand, ook wel blepharitis genoemd, wordt veroorzaakt door een ophoping van afscheiding in de klieren van de ooglidrand.

Eye margin inflammation

Een gezwollen ooglid kan ook worden veroorzaakt door een ongeluk, of een zogenaamd "blauw oog", dat na een paar dagen weer verdwijnt.

Kan ik contactlenzen dragen met gezwollen oogleden?

Het wordt aanbevolen om het dragen van contactlenzen te vermijden in het geval van gezwollen ogen. Vooral als u lijdt aan een van de bovenstaande soorten ontstekingen, mogen contactlenzen in geen geval worden gebruikt.

Helpt het dragen van een bril tegen gezwollen oogleden?

Als je gezwollen oogleden hebt, is het aanbevolen dat je je bril draagt om uw ogen te ontlasten. Bovendien beschermt een bril uw ogen tegen invloeden van buitenaf, zoals pollen.

Als je last hebt van hooikoorts, raden we je aan een goed passende zonnebril te dragen, vooral als je buiten bent.

Wat zijn de symptomen van gezwollen oogleden?

Een gezwollen oog gaat vaak gepaard met verschillende symptomen. Deze symptomen wijzen op de oorzaak van het gezwollen oog. Vaak verdwijnen de symptomen na korte tijd, maar als u er vaak last van heeft of als de zwelling enkele uren aanhoudt, moet u een oogarts raadplegen.

Vaak hebben mensen met gezwollen ogen last van kleverige ogen, jeuk of een branderig gevoel aan de ogen. Sommigen zijn daardoor gevoeliger voor licht geworden, en afhankelijk van hoe gezwollen het ooglid is, kan dit het gezichtsvermogen beïnvloeden. Het bindvlies kan rood zijn en er kunnen zich schilfers op de oogleden vormen.

In het geval van een stye treden vaak drukgevoelige oogleden en pijn op. Het kan aanvoelen alsof er een zandkorrel in het oog zit. Een hagelsteen daarentegen is pijnloos, maar u kunt de verhoogde druk van de gezwollen oogleden wel voelen.

Bij een ooglidrandontsteking zijn de oogleden vaak plakkerig en rood, plus u kunt andere symptomen hebben zoals licht tranende en gevoelige ogen.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden voor gezwollen oogleden?

De beste behandeling voor gezwollen oogleden hangt af van de oorzaak. In ieder geval is het raadzaam de ogen niet nog meer te belasten. Dragers van contactlenzen moeten daarom voorlopig afzien van het dragen van contactlenzen. U moet ook voorzichtig zijn met cosmetica en oogmake-up. Het is beter om ze helemaal te vermijden, zodat er geen verdere irritatie ontstaat.

Als uw oogleden slechts licht gezwollen zijn of als u de oorzaak al kent, kunt u gezwollen oogleden met huismiddeltjes behandelen. Een koel kompres helpt vaak om de zwelling te verminderen. Het is ook heel belangrijk om veel te drinken, zodat het lymfedrainagesysteem goed functioneert.

Als u echter geen verbetering merkt of als u pijn voelt en last hebt van extreem rode ogen, dan moet u naar de dokter. Afhankelijk van de oorzaak kan deze aanvullende medicatie voorschrijven. Als u bijvoorbeeld last heeft van een allergie, worden vaak antihistaminica of andere medicijnen voorgeschreven. Vochtinbrengende oogdruppels helpen ook om de symptomen te verlichten.

Behandeling van een stye

In het geval van een stye worden ook medicijnen toegediend, bijvoorbeeld in de vorm van een oogzalf, die de verspreiding van de bacteriële infectie tegengaat. In de meeste gevallen gaat de zwelling na een paar dagen vanzelf over. Bij hevige pijn of een drukkend gevoel kan de oogarts verdere maatregelen nemen tegen de ophoping van pus.

Behandeling van een hagelsteen

Een hagelsteen verdwijnt meestal vanzelf. Om de afscheiding sneller te laten verdwijnen, helpen warme kompressen of ooglidmassages vaak. In sommige gevallen, vaak om esthetische redenen, kan een hagelsteen met een kleine chirurgische ingreep worden verwijderd.

Behandeling van ooglidrandontsteking

Bij ooglidrandontsteking is het belangrijk te zorgen voor een goede hygiëne en een goede reiniging van de ooglidrand. Warme kompressen kunnen de verstopte klieren weer openen. Uw opticien zal u graag adviseren.

Wat kan ik doen om gezwollen oogleden te voorkomen?

Zorg goed voor uw ogen door een goede ooghygiëne in acht te nemen, vooral als u contactlenzen draagt. Was altijd uw handen voordat u uw ogen aanraakt. Een gezonde levensstijl en een versterkt immuunsysteem kunnen ook helpen om gezwollen ogen te voorkomen.

Als u regelmatig last heeft van gezwollen oogleden, is het raadzaam een oogarts te raadplegen.


 

Wil je meer weten? Bekijk de Lentiamo-gids over oogziekten om te lezen over onderwerpen variërend van rode ogen tot oogmigraine.