Bestaande klant?

Golf zonnebrillen: Tips voor aanschaf goede golfzonnebril

Vojtěch Brtinský

Medische review door Vojtěch Brtinský, Optometrist, op 29. 07. 2021. Geschreven door Lentiamo

Golfzonnebrillen zijn vrij gemakkelijk te vinden, aangezien de markt tot de nok toe gevuld is met duizenden en duizenden modellen van een overvloed aan merken waar je misschien wel of misschien niet van gehoord hebt. Echter, het kiezen van het eerste paar met een aantrekkelijk prijskaartje en een stijlvol uiterlijk zal je niet ver brengen, aangezien elk model van golf zonnebril iets anders biedt.

Een golf zonnebril moet krasbestendig zijn, goed om de oren zitten, comfortabel aanvoelen, en een scherpere focus, verbeterde diepteperceptie, en adequate bescherming tegen UV-stralen, en nog meer bieden. Laten we eens wat dieper ingaan op de kenmerken die golfbrillen moeten hebben om daadwerkelijk nuttig te zijn op het veld:

Wat moet een goede golfzonnebril hebben?

Lichtgewicht montuur

Hoewel zonnebrillen op zich niet te zwaar mogen zijn, bepaalt het verschil van een paar gram de grens tussen een comfortabele golfervaring en een pijnlijk vermoeiende. De drie meest populaire materialen die bij de productie van monturen worden gebruikt zijn nylon, titanium, en beryllium.

Nylonmonturen bieden over het algemeen een goede balans tussen gewicht en comfort, terwijl ze toch redelijk krasbestendig zijn. Titanium monturen zijn iets zwaarder dan die van nylon, hoewel ze nog steeds voor "lichtgewicht" kunnen doorgaan. Bovendien zijn titanium monturen bestand tegen roest en aanzienlijk duurzamer.

Beryllium is de gouden middenweg tussen titanium en nylon en is een goede optie voor mensen met een kleiner budget.

lichtgewicht zonnebrilmontuur

UV-bescherming

Bescherming tegen ultraviolette stralen is verplicht voor golfers die elke sessie enkele uren aan direct zonlicht worden blootgesteld. UV-stralen worden in drie categorieën onderverdeeld (beginnend met de minst kankerverwekkende tot de meest gevaarlijke) - UVA, UVB, en UVC.

De meest eenvoudige zonnebril is in staat om een groot percentage UVA-stralen te blokkeren, hoewel een dergelijk model weinig tot geen bescherming biedt tegen de andere twee soorten. Golfzonnebrillen moeten worden voorzien van een anti-UV-coating die UVA- en UVB-stralen kan tegenhouden.

UV-stralen en filtercategorie

De UVB-stralen kunnen de huid verschroeien en verbranding en kanker veroorzaken, dus is het van het grootste belang dat je een zonnebril vindt die je ogen goed afschermt. UVC-stralen bereiken zelden (of nooit) de grond vanwege hun opmerkelijk korte golflengtes. Ze worden meestal geabsorbeerd en afgebogen door de ozonlaag van de aarde.

Draagcomfort

Het draagcomfort van een zonnebril wordt bijna volledig bepaald door hoe goed deze bij een bepaalde persoon past. Getinte glazen hebben een zekere invloed, maar lang niet zo veel als de grootte en het gewicht van de zonnebril. Brillen die goed op hun plaats blijven zitten zonder dat er extra aanpassingen nodig zijn, voelen meestal comfortabeler aan.

Heb je de info gevonden die je zocht? Bestel dan een nieuwe zonnebril!

Bekijk alle zonnebrillen

Rubberen grepen

Zonnebrilgrips beïnvloeden zowel het comfort als de stabiliteit van een zonnebril. Deze bijzondere eigenschap zorgt ervoor dat de monturen voor langere periodes op hun plaats blijven. Grepen worden meestal aan de zijkanten aangebracht; zonnebrillen van betere kwaliteit hebben rubberen neuspads die ook voorkomen dat het materiaal in de huid prikt.

rubberen grips in zonnebrillen

Naast grips kan je ook overwegen om je zonnebril te upgraden met een brillenkoordje. Deze accessoires moeten aan de zonnebril worden bevestigd, zodat je de zonnebril om je nek kunt hangen. Hoewel deze functie geen invloed heeft op de prestaties van de zonnebril, is het bedoeld om de levensduur te verlengen.

Spiegelcoating

Spiegelcoating staat bekend als een vorm van de reflecterende optische laag die aan de buitenkant van lenzen wordt aangebracht, waardoor de intensiteit en de hoeveelheid licht die door de zonnebril valt, aanzienlijk wordt verminderd.

Het gaat in feite om een weerbestendige coating die zowel direct (zonlicht) als gereflecteerd licht (weerkaatst door oppervlakken) tegenhoudt. Gespiegelde glazen wordt het best gecombineerd met getinte glazen voor het beste effect, waarbij al het licht dat anders zou worden doorgelaten, volledig wordt tegengehouden.

voordelen van een gespiegelde zonnebril

Kleuren glazen (getinte zonnebrillen)

Getinte zonnebrillen worden over het algemeen als anders dan gewone zonnebrillen beschouwd. De meeste mensen kunnen vertellen dat zonnebrillen met getinte glazen ook anders aanvoelen. Elke kleur biedt andere voordelen en heeft andere tekortkomingen:

Grijs

Grijs getinte zonnebrillen zijn het best in termen van prestatie, omdat ze licht filteren op een manier die natuurlijk aanvoelt voor het menselijk netvlies. Ze zijn ook veelzijdig, omdat ze even goed zijn bij bewolkt als bij bijzonder zonnig weer.

De belangrijkste voordelen van grijs getinte brillenglazen zijn minder vermoeide ogen, een meer organische licht- en kleurwaarneming, en minder schittering.

kleuren glazen zonnebrillen

Geel

Geel gekleurde glazen blokkeren blauw licht, wat leidt tot een beter contract, een drastische verbetering van de diepteperceptie en een scherper zicht in alle weersomstandigheden. De meeste professionele golfers en vissers gebruiken ze omdat ze betrouwbare prestaties leveren in alle lichtomstandigheden.

Groen

Groene brillenglazen geven kleuren gelijkmatig door, verminderen de effecten van schittering enigszins, maken schaduwen iets helderder en verbeteren de scherpstelling. Donkerder tinten groen kunnen echter het ruimtelijk inzicht van de drager aantasten, waardoor kleine voorwerpen bijna verdwijnen en grotere voorwerpen groter worden dan ze in werkelijkheid zijn.

Ze kunnen vrij nuttig zijn voor golfers die gewend zijn aan hun nukken en eigenaardige kenmerken, maar het is vrijwel zeker dat een nieuw paar de prestaties van de drager eerder zou hinderen.

Een goede manier om gewend te raken aan groen getinte golfzonnebrillen is om ze te gebruiken met indoor golfsimulators en je verlichting thuis aan te passen. Hoewel ze zeker anders zullen aanvoelen op een buitenbaan, zul je de voordelen en nadelen ervan gemakkelijker leren kennen in een meer gecontroleerde omgeving.

Blauw

Blauw getinte brillenglazen zijn de favoriet van een toeschouwer. Ze 'voegen' een beetje van alles toe op het gebied van kleur, diepteperceptie en geometrie, maar dat is nu juist wat een golfspeler wil vermijden. Ze zijn niet zo scherp en niet zo betrouwbaar als grijs of geel getinte glazen, maar ze kunnen worden gebruikt om met plezier naar de wedstrijd van een vriend te kijken.

Rood

Rode zonnebrillen zijn het minst populair onder golfers vanwege hun storende aard. Ze hebben de neiging het zicht van de drager te verduisteren en donkere voorwerpen te accentueren, wat het contrast tussen bepaalde kleurschakeringen enigszins verhoogt. Hun belangrijkste voordeel is de bijna volledige demping van blauw licht, wat ze meer geschikt maakt voor gamers dan voor golfers.

Gepolariseerde glazen

voordelen van gepolariseerde zonnebrillenPolariserende brillenglazen zijn voorzien van een chemisch filter, dat al het verticale licht tegenhoudt en het horizontale licht doorlaat.

Deze brillenglazen zijn, in vergelijking met gespiegelde brillenglazen, anders in die zin dat zij wel bepaalde stralen doorlaten; dit resulteert in een groter visueel comfort, drastisch minder vermoeide en gespannen ogen, geen glinsteringen, en een meer natuurlijke kleurwaarneming.

Gepolariseerde glazen bieden het volledige spectrum van voordelen die getinte glazen bieden, alleen met een kleinere nadruk op individuele aspecten van de prestaties.

Wij hopen dat deze korte gids nuttig voor je was en dat je vandaag iets nieuws hebt geleerd over golfzonnebrillen. Zorg ervoor dat je veilig en met veel plezier golft!

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

    Geen opmerkingen

    *Verplichte velden

    Best verkochte producten