Black Friday - Tot 50% korting op brillen en lenzen

Hoe verwijder je krassen van een bril?

hoe verwijder je krassen van een bril

Een kras op je bril hebben, kan heel vervelend zijn. Behalve dat het je zicht beperkt, vormt het een veiligheidsprobleem bij het autorijden of fietsen.

Dus, wat moet je doen als je bril bekrast is? Zijn er huismiddeltjes die je eenvoudig op het glas kunt smeren en die de kras doen verdwijnen? Of moet je een opticien om raad vragen? Heb je zelfs een hele nieuwe bril nodig?

Verspil geen tijd meer aan deze vragen. Hier is gratis advies van de opticiens van Lentiamo. Ze hebben alles wat je moet weten over bekraste brillenglazen op een rijtje gezet!

Is het slecht om krassen op je bril te hebben?

Een klein krasje op je bril is zeker vervelend en mogelijk zelfs storend, maar het zal in de meeste gevallen het optische systeem van het oog niet beschadigen.

Het is echter mogelijk dat de beschadiging of kras zo storend is dat het uiteindelijk hoofdpijn of vermoeide ogen veroorzaakt als je het onbehandeld laat. Dit komt doordat er verspreiding van licht ontstaat die de ogen irriteert. Daardoor worden de ogen sneller moe.

Bovendien vormen reflecties van krassen een vergroot gevaar in het wegverkeer.

Op zoek naar een bril van hoge kwaliteit?

Een ruime keuze aan brillen wacht op je bij Lentiamo!

Shop damesbrillen

Bestel herenbrillen

Hoe krijg je krassen uit brillen en zonnebrillen?

bekraste brillenglazen

Kan tandpasta krassen van je bril halen?

Tandpasta kan kleine krasjes opvullen, waardoor ze minder opvallen.

LET OP: hoewel veel websites beweren dat tandpasta dé oplossing is voor bekraste brillenglazen, raden we het niet aan het op brillenglazen te gebruiken. In feite kan het nog meer schade aan je bril veroorzaken.

De schurende chemicaliën in tandpasta kunnen het oppervlak van de brillenglazen bekrassen en verdere schade veroorzaken door speciale glasbehandelingen, UV-bescherming of zonnekleuring worden weggewassen.

Dit kan zelfs de donkere tint en coatings op zonnebrillen beschadigen, die je ogen beschermen tegen UV-stralen. Als deze beschermlagen beschadigd zijn, zullen je glazen je zicht hoogstwaarschijnlijk niet corrigeren en troebel, vlekkerig of onscherp lijken, hoe goed je ze ook schoonmaakt.

Wil je weten hoe je je bril moet schoonmaken om krassen op de glazen te voorkomen?

Lees onze gids en leer hoe je je bril en zonnebril thuis kunt schoonmaken.

Hoe maak je een bril of zonnebril schoon?

Kun je baking soda gebruiken om krassen van je bril of zonnebril te verwijderen?

Net als bij tandpasta raden onze optometristen nooit aan om bakpoeder op je gekraste brillenglazen te gebruiken, omdat het waarschijnlijk nog meer schade zal aanrichten.

Waarom? Het gebruik van bakingsoda kan je brillenglazen vervormen en belangrijke bewerkingen van de glazen beschadigen. Als gevolg van het beschadigde lensoppervlak zal je bril niet meer functioneren zoals het hoort. Als het oppervlak beschadigd is, kunnen de glazen vaag of troebel worden, wat je zicht verder verslechtert.

Als je een zonnebril draagt, beschadigt baking soda de kleuren en coatings die je ogen beschermen tegen UV-blootstelling.

Met andere woorden, huishoudmiddelen lijken misschien een snelle oplossing. Maar op de lange duur geven ze je bril het risico van blijvende schade. Daarom kun je het beste naar je opticien gaan om de krassen op je bril of zonnebril door een vakman te laten controleren.

Hoe zit het met etsmiddelen voor glas om bekraste coatings te verwijderen?

Meestal hebben brillen en zonnebrillen een coating op de brillenglazen, hetzij om ze te polariseren, hetzij om ze tegen lichte krassen te beschermen, hetzij voor ontspiegeling. Deze coatings raken vaak beschadigd door krassen, waarbij het glas eronder intact blijft.

Bepaalde producten die gebruikt worden om glas te etsen kunnen daarom op brillenglazen worden aangebracht om deze coatings volledig te verwijderen zonder kunstof glazen te beschadigen, geen brillenglazen van glas.

Let op dat brillenglazen van glas door deze producten volledig vernietigd worden en bepaalde functies die met de coatings te maken hebben, zoals polarisatie, niet meer kunnen vervullen!

Dus wat moet je doen met bekraste brillenglazen?

Als je een klein krasje op je bril opmerkt dat het zicht niet beïnvloedt, raden we je aan het te laten voor wat het is. Het is het beste om stappen te ondernemen om verdere krassen te voorkomen zodat je bril voortaan goed onderhouden wordt.

Hoe vermijd je krassen op brillenglazen?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen vanaf het moment dat je een bril koopt om krassen op de glazen te voorkomen. Zorgvuldig en regelmatig schoonmaken, bijvoorbeeld, is essentieel om krassen te voorkomen.

Doe dit eerst: Voordat je een opticien bezoekt of een oppervlaktebehandeling toepast, maak je de bril zorgvuldig schoon met een microvezeldoekje dat geschikt is voor brillen. Gebruik minimale druk en een brilreiniger.

In het algemeen moet je deze 3 stappen volgen als je krassen op je glazen wilt voorkomen:

  • Gebruik een beschermende harde hoes met een zachte binnenvoering als je je bril niet draagt
  • Pak je bril bij de pootjes vast en niet bij de randen, om het risico van per ongeluk krassen te verminderen
  • Gebruik een zacht microvezeldoekje en speciale brilreinigende vloeistof

Onze tip: Brillenglazen zijn krasbestendiger dan glazen van kunststof (polycarbonaat). Ze zijn harder en minder gevoelig voor krassen. Glazen brillenglazen zijn iets zwaarder dan moderne polycarbonaat brillenglazen, maar als je je zorgen maakt over krassen, dan is glas de juiste keuze.

Wanneer is het aan te raden een nieuwe bril te kopen?

In sommige gevallen kun je echter niet om een nieuwe bril heen. Overweeg de aanschaf van een nieuwe bril als je glazen:

  • visuele ongemakken veroorzaken
  • je zicht wordt belemmerd
  • je hoofdpijn bezorgtWil je meer informatie over brillenglazen en de nieuwste trends in brillen?

Bekijk de Lentiamo brillengids!