Hoe verwijder je krassen van een bril?

persoon die een bekraste bril draagt

Een kras op je bril hebben kan voor problemen zorgen. Gekraakte glazen kunnen zowel het uiterlijk als de functionaliteit van uw bril op sterkte en zonder sterkte aantasten.

Er zijn veel huismiddeltjes die beweren gekraste brillenglazen snel te repareren. Helaas doen deze methoden vaak meer kwaad dan goed. Is er dan een betrouwbare manier om krassen op uw brillenglazen te verwijderen?

Om u de best mogelijke informatie te geven, onthullen onze experts enkele populaire doe-het-zelf methoden voor het verwijderen van krassen, leggen ze uit waarom ze lijken te werken en, uiteindelijk, waarom we niet aanraden ze te proberen. U vindt er ook enkele nuttige tips over hoe u krassen in de toekomst kunt voorkomen.

Bekraste glazen coatings

Eerst en vooral is het belangrijk de basisprincipes van brillenglazen te begrijpen. Zonnebrillen en brillenglazen kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt. Ze zijn meestal afgewerkt met lenscoatings om ze te polariseren, schitteringen en reflecties te verminderen, UV-stralen te blokkeren, kleine krasjes te voorkomen, en nog veel meer. Na verloop van tijd en zonder de juiste zorg zijn deze coatings gevoelig voor schade.

De meeste methoden om krassen te verwijderen slijten de lenscoatings weg totdat de krassen lijken te verdwijnen. De krassen zijn misschien weg, maar in werkelijkheid zijn de kritieke delen van de brillenglazen weggesleten. Ongelijkmatige verwijdering van coatings kan ook licht weerkaatsen en het zicht beïnvloeden.

Wil je weten hoe je je bril schoonmaakt om krassen te voorkomen?

Lees onze gids om te leren hoe u brillen en zonnebrillen thuis goed schoonmaakt.

Hoe maak je een bril of zonnebril schoon?

Waarmee maak je krassen op glazen schoon

twee afbeeldingen van brillen en zonnebrillen met bekraste glazen

Hoewel we niet aanraden om ze te proberen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van verschillende huismiddeltjes die gekraste glazen lijken te repareren. Onthoud: deze methoden bieden misschien tijdelijke verlichting, maar veroorzaken uiteindelijk meer schade op de lange termijn.

Alles wat de coating van brillenglazen verwijdert, kan de zichtbaarheid van krassen verminderen, maar kan tot andere problemen leiden. Lees verder voor meer informatie over tandpasta, zuiveringszout, was, glasetsen en methoden om krassen te verwijderen.

 
witte tube tandpasta en bril met draadframe op neutrale achtergrond

Kan tandpasta krassen van je bril verwijderen?

Tandpasta is gemakkelijk verkrijgbaar en goedkoop. Helaas heeft tandpasta vaak een korrelige textuur of bevat het ingrediënten die krassen maken op brillenglazen en deze ontdoen van hun beschermende laag. Als u tandpasta op uw brillenglazen gebruikt, lijken krassen te verdwijnen omdat de bekraste laag wordt weggepoetst, waardoor een gladdere laag eronder zichtbaar wordt.

baking soda en glazen op neutrale achtergrond

Kan zuiveringszout krassen op een bril of zonnebril repareren?

Zuiveringszout is een ander product dat volgens velen geschikt is om glazen te polijsten en krassen te verwijderen. Net als veel tandpasta heeft zuiveringszout een schurende textuur die tot verdere schade kan leiden. Het kan stof, vuil en andere deeltjes vangen en over het glas verplaatsen, wat tot meer krassen leidt. Sommigen geloven ook dat de chemische reactie in sommige gevallen lenzen kan vervormen.

blik witte was op neutrale achtergrond

Werkt het gebruik van was om glazen krassen te verwijderen?

Was maakt het moeilijker om door brillenglazen te kijken omdat het ondoorzichtig of melkachtig is. Was is dik en geen gespecialiseerde brilcoating. Door zijn uiterlijk kan het opvullen van krassen met was het zien bemoeilijken en krassen nog meer doen opvallen.

gekraste glazen met draadrand op neutrale achtergrond

Kan je producten voor het etsen van glas gebruiken?

Gebruik nooit etsende producten op plastic of glazen lenzen om krassen te verwijderen. Glaseetsmiddelen zijn ontworpen om microkrassen op glazen producten te maken, waardoor een troebel of mat uiterlijk ontstaat. Bij plastic lenzen verwijderen glas-etsmiddelen snel en ongelijkmatig de lenscoatings, zodat de onbehandelde lens eronder bloot komt te liggen.

witte tube zonnebrandcrème met oranje dop op neutrale achtergrond

Kun je zonnecrème gebruiken om krassen op zonnebrillen te verwijderen?

Zonnebrandcrème en andere DIY-hacks kunnen de donkere tint en coatings op zonnebrillen, die beschermen tegen UV-stralen, beschadigen. Wanneer deze behandelingen beschadigd zijn, kunnen de glazen troebel, vlekkerig of onscherp lijken, hoe goed u ze ook schoonmaakt.

Hoe verwijder je krassen van glazen

Helaas lopen alle methoden om krassen te verwijderen het risico dat ze de delicate coating van de glazen beschadigen of de krassen erger maken. De enige manier om krassen op de juiste manier te verwijderen is door de glazen te vervangen of een nieuwe bril aan te schaffen. Zo kunt u alle voordelen van uw bril of zonnebril benutten.

Waarom het belangrijk is om bekraste brillenglazen te repareren

Vergeet niet dat het belangrijk is om bekraste glazen te vervangen als uw zicht wordt aangetast. Over het algemeen kan een klein krasje geen kwaad. Meerdere of grotere krassen kunnen echter uw gezichtsveld beperken en leiden tot vermoeide ogen of hoofdpijn. Krassen verstrooien het licht, wat kan leiden tot ongewenste reflecties en oogirritatie. Dit is vooral gevaarlijk als u 's nachts rijdt.

Onze tip: glazen zijn krasbestendiger dan plastic glazen (polycarbonaat). Ze zijn harder en minder gevoelig voor krassen. Glazen brillenglazen zijn echter zwaarder dan moderne brillenglazen van polycarbonaat. Uw contactlensspecialist kan u helpen de juiste glazen voor u te kiezen.

Tips om gekraste glazen te voorkomen

  • Zorg ervoor dat uw bril goed past en niet van uw gezicht glijdt. Dit voorkomt onnodige breuken of stoten.
  • Gebruik een harde, beschermende brillenkoker met een zachte binnenkant als u uw bril niet draagt.
  • Pak uw bril vast bij de slapen en niet bij de rand om het risico van per ongeluk krassen te verkleinen.
  • Stel een basisreinigingsprogramma op en gebruik een zacht microvezeldoekje en zachte zeep of een speciale reinigingsoplossing voor lenzen.
  • Draag contactlenzen bij het sporten of bij activiteiten waarbij uw bril kan afvallen.

Wees extra voorzichtig bij het schoonmaken van brilmonturen. Sommige reinigingsoplossingen of hulpmiddelen kunnen de glazen beschadigen als ze niet op de juiste manier worden gebruikt.

Veelgestelde vragen over bekraste lenzen

Verwijdert het polijsten van glazen krassen?

Nee. Een bril poetsen met een doekje of een brilreparatieset verwijdert geen krassen. Lenzen kunnen worden schoongemaakt, maar krassen worden niet hersteld.

Kun je krassen op glazen wegslijpen?

Nee. Het slijpen of schuren van krassen op glazen verwijdert alleen de lenscoatings, wat tot andere problemen kan leiden.

Moet u een nieuwe bril kopen als uw glazen bekrast zijn?

Dat hangt ervan af. Als uw brillenglazen visuele storingen veroorzaken, uw zicht belemmeren of hoofdpijn veroorzaken, overweeg dan de aanschaf van een nieuwe bril.

Slotgedachten van Lentiamo

Zoals u hebt geleerd, is het bijna mogelijk om krassen van brillenglazen te verwijderen, maar niet zonder andere kenmerken van uw bril te beschadigen. Houd rekening met de risico's van het zelf proberen te verwijderen van krassen. Onze experts bij Lentiamo raden u aan nieuwe brillenglazen te overwegen als krassen uw zicht belemmeren.

En natuurlijk kunt u altijd contact opnemen met uw contactlensspecialist als u vragen hebt over brillenglasopties die specifiek zijn voor uw ogen.