Zonnebrillen uitverkoop na de zomer! Tot 50% korting!

Bestaande klant?

Hoe maak je een bril of zonnebril schoon? - Complete gids

Jakub Odcházel, DiS.

Medische review door Jakub Odcházel, DiS., Hoofd Opticien, op 12. 02. 2021. Geschreven door Maria Chiara Tarsia

Brillen van goede kwaliteit of designer zonnebrillen zijn geen luxeproducten, maar een must.

Waarom? Brillen zijn, afgezien van een geweldige modeaccessoire, een alledaagse kameraad. Daarom willen we dat ze stevig, bestendig en qua uiterlijk perfect voor ons zijn.

En hoe zit het met een zonnebril? Hetzelfde geldt hier. Met UV-bescherming.

Aangezien een designer bril of zonnebril een grote investering is, is het weten hoe je een bril goed schoon moet maken van cruciaal belang. Dus lees verder om uit te vinden wat de beste manier is om een bril en een zonnebril te poetsen!

Bril schoonmaken – do's en don'ts

Gebruik beide handen

 • Gebruik beide handen bij het opzetten of afnemen van de bril..
 • Als je je bril met één hand vasthoudt, kan dit het montuur beschadigen.
 • Pak je bril niet vast bij de brillenglazen of de scharnieren. Als je een randloze bril hebt, wees dan extra voorzichtig.
Hoe zorg je voor een bril: gebruik beide handen

Door het nemen van deze voorzorgsmaatregelen worden losse schroeven en gebogen monturen (en – natuurlijk – sporen van vingerafdrukken!) voorkomen.

Gebruik altijd de brillenkoker

De beste plaats om je bril op te bergen is in de harde koker die oorspronkelijk door de fabrikant voor jouw model is ontworpen.

Hoe zorg je voor een bril: bewaar hem altijd in de koker

Laat je bril nooit buiten de koker rondslingeren. Het belangrijkste is dat je de brillenglazen niet bekrast en dat je je bril niet ondersteboven op een harde ondergrond zet.

Draag je bril niet op je hoofd

Niet alleen omdat de natuurlijke oliën van de hoofdhuid en haarproducten de bril vuil kunnen maken, maar ook omdat je hoofd de pootjes kan buigen of zelfs breken.

3 trucjes hoe je een bril en zonnebril het beste kunt schoonmaken

 1. Stel een systeem op voor het schoonmaken van de bril

  Ten eerste, vergeet niet om je bril regelmatig schoon te maken. Niet alleen omdat ze er beter uitzien en je beter ziet als de glazen helder en netjes zijn, maar ook omdat ze – zoals elk voorwerp van dagelijks gebruik – meer ziektekiemen kunnen bevatten dan je zou kunnen vermoeden. Zweet, vingerafdrukken, tranen, sporen van make-up… slechts een paar gewone dingen die we niet samen met de bril op onze neus willen zitten. Door een hygiënische brilroutine te volgen, leer je ook hoe je brillen en monturen moet schoonmaken.
 2. Reiniging de bril met een microvezeldoekje

  Als je wilt weten hoe je een vuile bril moet schoonmaken, gebruik alleen het microvezeldoekje dat bij de bril wordt geleverd of andere doeken die specifiek bedoeld zijn voor het reinigen van brillen. Gebruik nooit ruwe of vuile stof, omdat dit krassen op het oppervlak van de brillenglazen kan veroorzaken. Let op: overhemden, dassen of papieren handdoeken zijn niet geschikt voor het reinigen van je bril.

  Hoe maak je een bril schoon: gebruik een microvezeldoekje

  Vergeet niet het doekje ook aan alle kanten van de neuskussentjes en op de randen die de glazen aanraken zachtjes te wrijven, want vuil kan zich afzetten en ongemerkt op deze kleine gebieden gaan zitten.

  De doek moet zacht en schoon zijn. Microvezel kan worden gewassen, maar pas op dat je geen wasverzachter gebruikt.

  Lentiamo reinigingsdoekje voor brillen

  Hoe maak je jouw bril het beste schoon? Met een microvezeldoekje van Lentiamo. Het doekje is gratis te verkrijgen bij het inleveren van jouw bonuspunten, of koop het brillen reinigingsdoekje los. Gemaakt met moderne microvezel, garandeert deze doek een veilige en effectieve verwijdering van vingerafdrukken, vlekken, afzettingen, stof en vlekken.

  Ontvang gratis brillendoekje
 3. Probeer een brilreiniger

  Gebruik alleen specifieke vloeibare reinigingsmiddelen of sprays voor brillen voor natte reiniging. Als je bril een kunststof montuur hebt, kun je de brillenglazen ook schoonmaken met standaard afwasmiddel of schoon water, veeg dan de bril droog met een microvezeldoekje. Wees voorzichtig: alcohol of agressieve middelen die aceton, methanol, ammoniak of andere oplosmiddelen bevatten, zullen de glazen onherstelbaar beschadigen.

Nu je weet hoe je goed voor je bril en zonnebrillen moet zorgen, bekijk dan eens onze geweldige designer brillen collectie!

De professionele tip van onze opticiens: Bewaar jouw brilvoorschrift en het bonnetje. Ze bevatten alle gedetailleerde informatie over sterktes, centrering, fabrikant en type lens. Dit helpt je om een nieuwe bril te bestellen of om mogelijke klachten te bespoedigen.

Wat vind je van onze tips? Heb je speciale trucs die je met ons wilt delen? Laat ons hieronder een reactie achter!

Bronnen:

Zeiss, How should I take care of my prescription spectacle lenses Persol, Product care

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

  Geen opmerkingen

  *Verplichte velden

  Best verkochte producten