Trustpilot

Bestaande klant?

Welke lenzen zijn geschikt voor mij?

Jakub Odcházel, DiS.

Medische review door Jakub Odcházel, DiS., Hoofd Opticien, op 18. 09. 2019. Geschreven door Maria Chiara Tarsia

Welke contactlenzen het meest geschikt zijn voor jouw ogen, jouw visuele beperking en jouw levensstijl hangt af van vele factoren. In de eerste plaats zijn contactlenzen ontworpen om je gezichtsproblemen zo goed en zo gemakkelijk mogelijk te corrigeren. Maar ze moeten ook comfortabel zijn om te dragen en bij voorkeur niet opvallen in je ogen, en droge ogen en allergieën voorkomen.

Vandaag de dag zijn er talloze contactlenzen beschikbaar die elke visuele afwijking, basiscurve en gevoeligheid van het oog kunnen compenseren. Dat maakt het verdomd moeilijk om de juiste contactlens te vinden. Kies je voor daglenzen of maandlenzen? Wat betekenen sferische contactlenzen en een asferische lens? En wat is het belang van siliconen hydrogel contactlenzen?

De Lentiamo gids geeft informatie over het kiezen van de juiste contactlenzen!


Welke soorten lenzen vind je op de markt?

Om het kort en bondig te zeggen: veel! Maar de eerste onderscheiding die we moeten maken heeft betrekking op de draagtijden. Hoe lang kunnen ze gedragen worden? Een eenvoudig, duidelijk voorbeeld: Daglenzen kunnen maar één dag gedragen worden. Je doet ze erin als je wakker wordt en gooit ze voor het slapen gaan weg. Geen lenzenvloeistof nodig, geen specifieke zorg om ze te beschermen. Dit maakt ze bijzonder geschikt voor situaties waarin het niet zo gemakkelijk is om een mooie, schone ruimte te creëren om ze op te bergen, zoals wanneer je op reis bent, op vakantie bent of aan het sporten bent, bijvoorbeeld. Daarnaast zijn er: Dit zijn lenzen die kunnen worden gedragen gedurende de tijd die hun naam aangeeft, uiteraard rekening houdend met de dagen vanaf het moment dat je de blisterverpakking opent en die je op de juiste manier onderhoudt met een goede, multifunctionele lenzenvloeistof voor zachte contactlenzen, zoals Solunate Multi-purpose

Sferisch of asferisch? Wat zou beter zijn voor mij?

Sferische lenzen volgen de kromming van het hoornvlies en worden gebruikt om de twee meest voorkomende visuele afwijkingen te corrigeren: bijziendheid en hypermetropie. Asferische lenzen hebben een afgeronde rand, die een iets helderder en nauwkeuriger zicht geeft dan sferische lenzen, vooral aan de rand van het gezichtsveld. Soms dienen ze om de lichtere vormen van astigmatisme te corrigeren, afhankelijk van de aanbevelingen van de oogspecialist.

Wat als ik dag en nacht lenzen wil dragen? Zijn er contactlenzen die ik in mijn slaap kan houden?

Ja, die bestaan. Het zijn de dag- en nachtlenzen en ze kunnen tot 30 dagen en 29 nachtengedragen worden. Je dient ze regelmatig te hydrateren en desinfecteren. De gebruikte materialen voor deze lenzen laten voldoende zuurstof door naar het hoornvlies. Houd er rekening mee dat je oogspecialist je toestemming moet geven, voordat je deze lenzen 100% onafgebroken kunt drage. Het kan je bijvoorbeeld worden aangeraden om ze om de zoveel dagen een paar uur uit te nemen. Deze lenzen worden ook wel extended-wear lenzen of continue lenzen genoemd.

Ik heb astigmatisme, wat zijn dan de juiste lenzen voor mij?

Astigmatisme is een veelvoorkomende visuele afwijking waarbij het hoornvlies op een ongelijke manier gebogen is. Vaak gaat astigmatisme gepaard met bijziendheid en/of hypermetropie. De oogarts kan je met het juiste voorschrift voor astigmatisme alle details met betrekking tot je visuele conditie geven. De lenzen die worden voorgeschreven in geval van astigmatisme worden torische lenzen genoemd.

Ik kan niet goed zien vanaf een afstand, noch van dichtbij. Zijn er multifocale contactlenzen, zoals de brillenglazen?

Ja, en net als bij de brillenglazen hebben ze twee of meer focuspunten: Meestal één voor bijziendheid en het andere voor verziendheid. Zo kan je bijvoorbeeld lezen en rijden met dezelfde lenzen. Multifocale lenzen zijn een moderne variant op de oudere „bifocale lenzen“, die beperkt waren tot twee brandpunten.

Samenvatting in dit schema:

Type contactlens Wat verhelpt het
Sferische lenzen Bijziendheid of Hyperopia
Asferische lenzen Bijziendheid of Hyperopia
Torische lenzen Bijziendheid of Hyperopia + Astigmatisme
Bifocale/multifocale lenzen Bijziendheid of Hyperopia + Presbyopie
Torische multifocale lenzen Bijziendheid of Hyperopia + Astigmatisme en Presbyopie

Nu je alle nodige informatie hebt over de verschillende soorten zachte lenzen die beschikbaar zijn, ga je terug naar de eerste stap: controleer je oogarts en vraag hem of haar om je brilvoorschrift om te zetten in een voor contactlenzen, of een nieuwe oogmeting aanvraagt.

Dit artikel is niet bedoeld ter vervanging van medische aanbevelingen van een specialist en mag alleen worden geïnterpreteerd als pure journalistieke informatie.

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

    Geen opmerkingen

    *Verplichte velden

    Best verkochte producten