😎 Nu in de aanbieding: Lentiamo zonnebrillen uitverkoop

Bestaande klant?

Sferisch vs. asferisch: Welke lenzen zijn beter?

Jakub Odcházel, DiS.

Medische review door Jakub Odcházel, DiS., Hoofd Opticien, op 29. 10. 2019. Geschreven door Lentiamo

Dag-, week- en maandlenzen zijn de belangrijkste kenmerken van contactlenzen. Daarnaast kun je kiezen voor kleurlenzen, multifocale lenzen en lenzen speciaal gemaakt voor mensen die lijden aan presbyopie. Om nog maar te zwijgen van de verschillende combinaties van voorschriften die vandaag de dag mogelijk zijn. Bijna alle ametropie kunnen nu worden gecorrigeerd met behulp van contactlenzen.

Maar dat zijn niet de enige onderscheidende factoren. De technische aspecten bepalen of je contactlens goed past en je zicht goed corrigeert. De kromming van de lens speelt dus een grote rol, als het gaat om het verkrijgen van de beste visuele resultaten. Lees verder en ontdek in hoeverre de sfeer cruciaal is voor het zicht en het comfort van de ogen.

Sferische en asferische contactlenzen – moderne correcties voor oogafwijkingen

De kromming van een contactlens wordt gekenmerkt door sferische en asferische ontwerpen.

Asferische contactlenzen bieden een veel nauwkeurigere lichtgeleiding, terwijl sferische contactlenzen dit extra voordeel niet zo goed kunnen bieden.

Spheric vs. aspheric lenses

Sferische lenzen hebben uitstekende beeldvormende eigenschappen. Maar bij ernstige oogafwijkingen presteren asferische oppervlakken beter. Dit is vooral duidelijk te zien in de randen van de lenzen. Van daaruit wordt het licht naar het brandpunt van het visuele hulpmiddel gericht.

Voor de drager resulteert dit niet alleen in een duidelijker en helderder beeld. Het visuele bereik is minder beperkt, omdat grotere delen van de lens kunnen worden gebruikt om te kijken.

Wat zijn de beperkingen van sferische lenzen?

De meest gebruikte modellen zijn sferische contactlenzen. Lange tijd waren er geen andere vormen van contactlenzen. Maar ze zijn niet altijd de beste keuze. De reden hiervoor is hun soms ontoereikende optische kwaliteit. Ze kunnen afwijkingen veroorzaken die leiden tot wazig zicht.

Opticiens noemen dit fenomeen sferische afwijking omdat het alleen voorkomt in sferisch gevormde optische lenzen: Niet alle lichtstralen die het lensoppervlak raken, komen vervolgens op hetzelfde punt samen. De stralen die in het gebied van de gebogen lensrand voorkomen, worden anders gebroken dan die in het asgebied. Het is dus niet mogelijk voor het oog om alle stralen tegelijk scherp te stellen. Dit resulteert in een wazig beeld.

Asferische contactlenzen voor een beter visueel comfort?

Om dit nadeel te voorkomen, bieden wij je asferische lenzen aan die niet het sferische volgen.

In vergelijking met sferische lenzen hebben asferische lenzen ook een kromming om optimaal op de oogbol te kunnen passen. Maar hun randen zijn afgevlakt. De vlakke kromming verandert de optische eigenschappen van de lens. De nieuwste productieprocessen maken het mogelijk om deze speciale vorm te produceren.

Het grotendeels vrij vervormbare oppervlak maakt het mogelijk om met sferische lenzen afwijkingen te vermijden of te verminderen die onvermijdelijk zijn met sferische lenzen.

De lenzen kunnen beter aan de kromming worden aangepast die het oog nodig heeft. Ze buigen lichtstralen af zoals vereist door de drager en vermijd zichtfouten. Zo wordt een optimaal visueel resultaat bereikt.
 

Zijn asferische contactlenzen geschikt voor elke contactlensdrager?

Als je last hebt van een oogaandoening kun je het beste een opticien vragen. Hij of zij zal bepalen of jouw ogen geschikt zijn om contactlenzen te dragen. Oogartsen raden het dragen van asferische lenzen over het algemeen af als je hypermetropie is gecorrigeerd door middel van een ooglaserbehandeling.

De situatie is anders voor patiënten met staar. Omdat de effecten van sferische afwijkingen sterker zijn, raden oogartsen asferische contactlenzen aan, of in dit geval een bril. Daarnaast speelt het type ametropie, evenals oogziekten, een belangrijke rol. Lenzen met een asferisch front zijn de beste keuze in geval van ernstige bijziendheid of verziendheid.. Mensen met een grote pupildiameter zouden ook dit type lens moeten gebruiken.

Asferische contactlenzen in een oogopslag

 • Asferische contactlenzen zijn vergelijkbaar met hun sferische tegenhangers. Ze hebben echter geen sferisch gebogen oppervlak en hun randen zijn afgevlakt, zodat het beeld minder vervormd is dan bij sferische lenzen. Het zicht is scherper door betere beeldvorming.
 • Asferische contactlenzen voorkomen de zogenaamde sferische afwijkingen, d.w.z. de perifere vervormingen die bij sommige activiteiten door pupilvergroting worden veroorzaakt.
 • Het ontwerp van de asferische lens kan helpen om de gezichtsscherpte te verhogen, zelfs bij slechte lichtomstandigheden, of bij het rijden in het donker, bij het werken met een computer, of bij sportactiviteiten die een snelle focus vereisen.
 • Asferische lenzen kunnen een laag astigmatisme tot –0,75 of presbyopie corrigeren.
 • Maar: Er zijn mensen die niet profiteren van het asferische lensoppervlak. Hun ogen zijn afhankelijk van sferische afwijkingen om optimaal zicht te garanderen.

Op zoek naar contactlenzen?

Daglenzen, weeklenzen, maandlenzen, kleurlenzen en meer! Alle soorten contactlenzen vind je op Lentiamo.

Bekijk alle maandlenzen Bekijk alle contactlenzen

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

  Geen opmerkingen

  *Verplichte velden

  Best verkochte producten