Tot 15% korting op gekleurde contactlenzen.

Bestaande klant?

Werken computerbrillen echt? 8 feiten over beeldschermbrillen

Jakub Odcházel, DiS.

Medische review door Jakub Odcházel, DiS., Hoofd Opticien, op 03. 05. 2021. Geschreven door Lentiamo

Een computerbril beschermt onze ogen tegen schadelijk blauw licht door de blauwe lichtgolven te filteren. Of absorberen ze die? En hebben we het hier over 100%, of houden deze brillen uiteindelijk veel minder licht tegen dan we denken?

Computerbrillen zijn een trend. Maar bijna niemand weet of beeldschermbrillen werken – of dat de brillenindustrie ons voor de gek houdt.

Tijd voor een analyse van de feiten.

 1. Wat zijn computerbrillen, en hoe werken ze?

  Laten we eerst eens kijken naar de belofte van de fabrikanten van blauw licht brillen.

  Het idee achter het concept van de blauw licht filter bril is om te beschermen tegen de „schadelijke“ straling van digitale schermen, zoals computers, mobiele telefoons, tablets en tv's.

  Ze worden op de markt gebracht als speciale brillen die ons helpen beter te werken, te slapen en te zien. Ze zijn bedoeld om dat op drie manieren te doen:

  • Brillen die het blauwe licht blokkeren, helpen het lichaam om zijn natuurlijke bioritme na zonsondergang te behouden, door het blauwe licht dat we van kunstmatige bronnen ontvangen, tegen te gaan.
  • Zij beschermen tegen blootstelling aan UV-straling, die maculadegeneratie, staar, huidkanker en andere onaangename effecten kan veroorzaken.
  • En ze verbeteren het zicht door schittering en lichtintensiteit te verminderen.

  Maar is dit allemaal waar? En gelden deze eigenschappen voor elke computerbril met blauw licht filter, of zijn er betere en slechtere?

  Om dat te weten te komen, moeten we de meest voorkomende modellen en materialen onder de loep nemen.

  " allowfullscreen>
 2. Waar zijn computerbrillen van gemaakt?

  Laten we drie verschillende merken van blauw licht brillen nader bekijken: het populaire Spaanse label Meller, het iconische merk Ray-Ban en Omega Optix, de leverancier van blauw licht filter brillenglazen van Lentiamo.
  • De glazen van de Meller computerbrillen zijn gemaakt van CR-39, een soort kunststof polymeer (hars). Het is hetzelfde materiaal als waarvan veel zonnebrilglazen worden gemaakt. Het materiaal is van nature krasbestendig en blokkeert een groot deel van het UV-spectrum.

   Meller brillen worden verder onderverdeeld in twee categorieën: het „Bio-based“ model (b.v. Bio Kubu Tigris), dat gemaakt is van de biologisch afbreekbare kunststof G850, en het normale metalen montuur (b.v. Yster Gold), dat gemaakt is van roestvrij staal.

  • De Ray-Ban computerbrillen „Everglasses“ zijn ook gemaakt van CR-39, met de monturen gemaakt van TR90 (een soort duurzaam nylon).
  • De glazen van de Lentiamo beeldschermbrillen van Omega Optix zijn gemaakt van 1) CR-39 voor slimming index 1.5, en 2) MR-8 voor slimming index 1.6 en 1.67. Zij noemen hun glazen UV420, en de extra blauw licht / ontspiegeling behandeling ‚AR XBlue‘.Lees hier meer over de verschillende soorten materialen voor brillenglazen.
 3. Welke andere eigenschappen hebben computerbrillen?

  Zowel CR-39 als MR-8 materiaal zijn een soort harde, lichtgewicht, heldere hars die een natuurlijke UV-bescherming biedt.

  Maar CR-39 brillenglazen (Meller, Ray-Ban) bieden veel meer. Deze brillen zijn:

  • Krasbestendig
  • Bestendig tegen chemicaliën, verf, etc.
  • Dikker en iets goedkoper te produceren

  Onze Lentiamo brillenglazen UV420 MR-8 (Omega Optix) bieden nog meer voordelen. Ze zijn:

  • Zachter dan de equivalente CR39 glazen, maar kan een extra laag behandeling krijgen voor verharding, die onze shop gratis biedt.
  • Schokbestendig, en in het algemeen beter bestand tegen breken, dankzij zachter materiaal
  • Dunner dan de equivalente CR39 glazen, wat beter tot uiting komt bij hoge slimming factoren (1.6 +)
  Waar zijn computerbrillen glazen van gemaakt?
 4. Hebben computerbrillen getinte glazen?

  Ja, er zit een lichte amber/gele tint in alle beeldschermbrillen. Deze coating in computerbrillen zorgt ervoor dat de glazen ontspiegelen en blauw licht blokkeren. Bij Lentiamo vallen alle Omega Optix getinte brillenglazen onder de term „XBlue“ technologie.

  Maar verandert deze tint de kleurwaarneming? Nee, dat zou niet moeten. De intensiteit van blauwe en violette voorwerpen wordt echter enigszins beïnvloed omdat de glazen een deel van dit spectrum wegfilteren. Klanten kunnen verwachten dat deze kleuren minder levendig zijn, omdat het aantal lichtstralen dat het oog bereikt lager is. Dit lichte effect is echter de reden waarom veel klanten zeggen dat de computerbril hen 's avonds helpt.

  Meller computerbril - transparant montuur
 5. Hoeveel blauw licht blokkeren computerbrillen?

  Naast het aspect van bescherming tegen de zon, is een van de belangrijkste vragen die men zich stelt, hoeveel blauw licht daadwerkelijk wordt tegengehouden door beeldschermbrillen. Wij hebben de details van de Meller- en Ray-Ban-brillen op een rijtje gezet.

  Hoeveel blauw licht blokkeren computerbrillen
  • De serie ‚Bio‘ van Meller laat 68,85% van het blauwe en violette licht door – dus blokkeren ze 31% van het blauwe (en violette) licht. Het metalen frame laat 63,42% van het blauwe en violette licht door – dus ze blokkeren 36,5% van het blauwe (en violette) licht.
  • Ray-Ban computerbrillen zijn ontworpen om minimaal 20% van het blauwe licht van 380 tot 450 nm te filteren.
 6. Beschermen computerbrillen tegen UV-licht?

  Ja, alle beeldschermbrillen bij Lentiamo blokkeren UV – A en UV – B straling volledig, en UV – C gedeeltelijk. Dit komt door het materiaal waarvan ze zijn gemaakt en is identiek aan hoe een zonnebril werkt. Let op: ze zijn niet gepolariseerd.
 7. Verminderen computerbrillen vermoeide ogen?

  Alle grote fabrikanten van computerbrillen zeggen dat hun brillen helpen tegen vermoeide ogen en overbelaste ogen. Onderzoek ondersteunt dit echter niet, ondanks dat klanten dit als een steun ervaren. Oogartsen raden iedereen die lange tijd voor een beeldscherm zit, in de eerste plaats aan te zorgen voor goede verlichting en frequente pauzes. Een computerbril kan deze maatregelen niet vervangen. Lees meer in onze blog over tips tegen vermoeide ogen.
 8. Wat zijn de beste computerbrillen?

  Nu weten we dat computerbrillen van Ray-Ban, Meller en Omega Optix een aanzienlijke hoeveelheid blauw licht en UV-straling filteren zonder de kleurwaarneming te verstoren. Bovendien zijn hun computerbrillen gemaakt van krasbestendige glazen die de hele dag en avond gedragen kunnen worden.

  Goed om te weten: Bij Lentiamo is het mogelijk om al onze brilmodellen te laten voorzien van een blauw licht filter + sterkte. Onze optometristen kunnen elk type blauw licht bril op sterkte voor je produceren in onze optiekzaak.

Op zoek naar een geschikte computerbril?
Bekijk alle computerbrillen

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

 • Herman B.

  Ik ben benieuwd naar deze producten en wil hemm ook overdag buiten dragen ,ik hou wel van getint glas ,want daar gaat het mij eigenlijk om . Wel een bril zonder sterkte.En omdat er veel goedkoop worden aangeboden.Wil gaan tot maximaal 50 Euro.

  Antwoord
  • Alexander Lentiamo.nl

   Hey Herman,

   In dit geval kan ik je onze eigen computerbrillen aanraden. Je kan deze hier terugvinden: https://www.lentiamo.nl/computerbrillen/lentiamo.html

   Fijne dag,

   Antwoord

*Verplichte velden

Best verkochte producten