Tot 15% korting op gekleurde contactlenzen.

Bestaande klant?

Hoe te veel schermtijd invloed heeft op de ogen van jouw kinderen

Jakub Odcházel, DiS.

Medische review door Jakub Odcházel, DiS., Hoofd Opticien, op 05. 10. 2020. Geschreven door Lentiamo

Het digitale tijdperk en de huidige coronaviruspandemie dwingen ons en onze kinderen om meer tijd achter de computer door te brengen. Dit doet meer pijn aan onze ogen dan we vroeger dachten.

Dit komt omdat oogartsen zeggen dat lange periodes van tijd doorbrengen achter de laptop, tablet of smartphone vermoeide en droge ogen, hoofdpijn, wazig zicht en zelfs myopie kan veroorzaken.

Waarom dit zo is, en wat jij en je kinderen er aan kunnen doen, laat Lentiamo je zien in het deze blog.

 

De gevolgen van online leren in tijden van COVID-19

Miljoenen kinderen en studenten zijn het afgelopen schooljaar begonnen met online leren, en velen worden dit jaar nog steeds beïnvloed. En hoewel scholen nu weer regelmatig geopend zijn, kunnen leerkrachten en ouders een plotselinge uitval en een terugkeer naar online leren en thuisonderwijs verwachten. Sommige studenten leren nog altijd online.

Zelfs nu kunnen oogartsen zeggen dat het kijken naar laptop- en tabletschermen een onaangenaam effect heeft op de ogen van kinderen en jongeren. Met meer online leren achter de computer verwachten oogartsen nu zelfs een toename van medische aandoeningen.

Het sleutelwoord is Asthenopie. Dit is een veel voorkomend gevolg van overmatig gebruik van beeldschermen en komt zowel bij kinderen als bij volwassenen voor. De symptomen zijn zware oogleden, vermoeide en rode of waterige ogen, ongemak, duizeligheid en hoofdpijn. Asthenopie is algemeen bekend als „oogvermoeidheid“ of Computer Vision Syndroom.

De Review of Ophthalmology heeft in juli 2020 verschillende studies samengevat en de volgende constatering beschreven:

Bij een studie van schoolgaande kinderen tussen 11 en 17 jaar ondervond 18 procent oogvermoeidheid aan het eind van de dag, na het leren op de computer. Asthenopie wordt veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder een onbalans van de oogspieren, accommodatietekorten (slechte oogfocus), ongecorrigeerde ametropie en onjuiste belichting.

Kunnen lange schermtijden bij kinderen bijziendheid veroorzaken?

 
Wat veroorzaakt myopie bij kinderen?
 

Helaas moeten we deze vraag met ja beantwoorden. De toename van het gebruik van elektronische media door kinderen gaat hand in hand met een zorgwekkende trend: de toename van bijziendheid bij kinderen.

Veel onderzoekers zijn het erover eens dat de lichtstralen die worden uitgestraald door schermen de groei van de ogen versnellen, waardoor de ogen langer worden. Dit kan leiden tot bijziendheid in een vroeg stadium van het leven.. Omdat dit fenomeen de laatste jaren zo dramatisch is toegenomen, spreken veel wetenschappers over een nieuwe wijdverspreide ziekte: myopie.

Een wetenschappelijk artikel van Clinical Correlations over bijziendheid in verband met beeldschermlicht heeft aangetoond dat langdurig gebruik van een digitaal apparaat kan leiden tot tijdelijke kortstondige verschuivingen. Daarnaast kan het constant staren naar een nabijgelegen object en het gebrek aan natuurlijk licht van buitenactiviteiten in verband worden gebracht met hogere percentages van vroege bijziendheid.

Belangrijk om te weten: buiten zijn verkleint deze kans. Het is duidelijk gedocumenteerd dat het doorbrengen van tijd buitenshuis de groei van bijziendheid beperkt.

 

Wat te doen aan vermoeide ogen en asthenopie?

Naar buiten gaan en tijd doorbrengen in de natuur is een goede tip. Deskundigen raden ook aan dat kinderen en volwassenen af en toe een pauze inlassen om zich te beschermen tegen digitale visuele stress en vermoeide ogen. Volg deze stappen en zie hoe jouw ogen en die van je kinderen zich na verloop van tijd minder gestrest voelen.

 • Wanneer je voor de computer zit, moet je om de 20 minuten naar een ander object naast het scherm kijken
 • Het object moet op ongeveer 6 meter afstand liggen
 • Tijdens deze pauze moet je een paar keer knipperen
 • De pauze zou ongeveer 20 seconden moeten duren

Deze oefening zal snel verlichting brengen voor jouw ogen en die van je kind. Er zijn echter nog een paar dingen waar je op moet letten, zoals de zithouding, de afstand tot de computer en de scherminstellingen, zoals hieronder beschreven.

Computerbril tegen vermoeide ogen en slechte nachtrust

Wat jij en jouw kinderen ook kunnen doen om jezelf te beschermen tegen de stralen van de schermen is om een computerbril te dragen. Deze blokkeren de korte, blauwe golven die anders de hele dag onze ogen en het netvlies zouden raken. Dit kan hoofdpijn en vermoeide ogen voorkomen en de slaap verbeteren, vooral wanneer ze 's avonds worden gedragen. Lees hier meer informatie over de selectie van Meller computerbrillen op Lentiamo.

Onze aanbevelingen voor computerbrillen:

 

Zorg voor een goede ergonomie aan je bureau

Ergonomie en het optimaliseren van de werkplek zijn net zo belangrijk als het laten rusten van de ogen. Hier zijn enkele aanbevelingen voor het aannemen van een betere houding en betere gewoontes:

 • Zorg ervoor dat je de laptop op een afstand van ongeveer 45 tot 60 cm van je stoel bekijkt. Idealiter wordt de monitor op ooghoogte geplaatst. Tablets moeten op armlengte worden gehouden.
 • Om de verblinding te verminderen, plaats je alle lichtbronnen achter de rug en niet achter het computerscherm.
 • Pas de helderheid en het contrast op het scherm aan om het comfortabel te maken.
 • Gebruik de apparaten niet buiten of in extreem heldere, verlichte kamers; schittering op het scherm kan leiden tot vermoeidheid van de ogen.
 • Vermijd studeren in donkere kamers. Als de pupil verwijdt door de duisternis, kan de helderheid van het scherm ongemak veroorzaken.
 • Onze belangrijkste tip: leg alle apparaten 30 tot 60 minuten voor het slapen gaan weg. Blauw licht kan de slaap verstoren. Schakel de „nachtmodus“ in of een vergelijkbare modus voor je kinderen om de effecten van blauw licht te verminderen.

 

Bronnen:

1. Review of Opthhalmology, https://www.reviewofophthalmology.com/…e-of-covid19
2. Science Daily, https://www.sciencedaily.com/…06162718.htm
3. iovs, Investigative ophthamology and visual science, https://iovs.arvojournals.org/article.aspx?…
4. Clinical correlations, https://www.clinicalcorrelations.org/…gital-world/

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

  Geen opmerkingen

  *Verplichte velden

  Best verkochte producten