Bestaande klant?

Fabels over contactlenzen

We weten allemaal dat een boom niet in je maag zal groeien, als je per ongeluk een kersenpit hebt ingeslikt. Maar misschien weet niet iedereen hoeveel valse mythes er bestaan met betrekking tot het gebruik van contactlenzen.

Wie kan ze dragen en wie niet.. Zijn er oogaandoeningen of andere aandoeningen die het dragen van contactlenzen onmogelijk maken? Daniel Szarvas, de professionele lenzenontwerper die samenwerkt met Lentiamo, is bereid om de meest voorkomende verhalen over de wereld van de “contactlenzen” te ontrafelen.

1. Kunnen lenzen alleen gedragen worden door diegenen die een kleine correctie van de dioptrie (sterkte) nodig hebben?

Contactlenzen en ernstige vermoeidheid

Onjuiste informatie verstrekking is vaak de reden voor het feit dat veel mensen nooit de voordelen van het dragen van contactlenzen zullen ervaren, wat echt jammer is.

Contactlenzen kunnen gedragen worden door 90% van de mensen die slechter zicht hebben.

We kunnen zeggen dat bijna alle erkende visuele afwijkingen kunnen worden verholpen door overeenkomstige soorten contactlenzen. De meest voorkomende visuele afwijkingen die kunnen worden gecorrigeerd zijn: myopie (bijziendheid), hypermetropie(ver­ziendheid), presbyopie (ouderdomsver­ziendheid) en astigmatisme.

Wanneer we dioptrieën noemen, dekken contactlenzen een groot bereik, waardoor zelfs een extreme correctie van 18 dioptrieën mogelijk zou zijn. Dioptrieën is de grootte van de sterkte.

2. Is het mogelijk om contactlenzen met water te reinigen?

Gebruik nooit water om uw lenzen schoon te maken

Sommige mensen geloven dat lenzenvloeistoffen een truc zijn die door farmaceutische bedrijven wordt uitgevoerd om mensen meer geld uit te laten geven. Dit is totaal onjuist.

De instructies om het gebruik van leidingwater voor het spoelen van lenzen en lenshouders te vermijden, moeten op de bijsluiter staan volgens de officiële wetgeving., zegt Daniel Szarvas.

Waarom? Omdat leidingwater een veelheid aan micro-organismen bevat. Sommige daarvan zijn onschuldig, terwijl andere een ernstig gevaar voor de gezondheid van de ogen kunnen vormen. Het gevaarlijkst voor onze ogen zijn amoeben die groeien in boilers en ketels. Eenmaal in aanraking met de lens of lenzendoosje, kunnen ze verantwoordelijk zijn voor infecties en in het ergste geval zelfs leiden tot blindheid.

Kraanwater bevat ook niet-gespecificeerde hoeveelheden mineralen en chloride, die de ogen niet direct kunnen beschadigen, maar de lenzen toch al aantasten. Vergeet daarom niet om bij de aankoop van lenzen ook een goede multi-functionele lenzenvloeistof aan te schaffen.

3. Kunnen mensen die diabetes hebben contactlenzen dragen?

Diabetes en contactlenzen: kan dat?

Dit is een oud verhaal dat in de geneeskunde al lang bestaat, alhoewel dankzij een onderzoek dat in 2013 is gestart, er langzaam maar zeker verandering komt.

Het onderzoek heeft aangetoond dat contactlenzen niet gevaarlijk zijn voor diabetespatiënten die de juiste behandeling volgen.. Maar pas op: “het volgen van de juiste behandeling” is volgens dit onderzoek het cruciale punt.

Diabetische patiënten hebben ongetwijfeld problemen met de ogen en als ze niet het juiste dieet volgen zullen de suikerspiegels plotselinge pieken en dalen vertonen, waardoor de bloedvaten samentrekken en uitzetten. Daarom zal het oog last hebben van schommelende dioptrieën – soms vrij extreem – en het kan veel te veeleisend zijn voor het gezichtsvermogen.

4. Is het mogelijk om tijdens het slapen contactlenzen te dragen?

Slapen met contactlenzen

Als je dag- en nachtlenzen draagt, kun je ze tijdens je slaap in houden.

Dankzij de specifieke materialen waarvan ze gemaakt zijn, is het niet nodig om ze elke keer als je gaat slapen uit te nemen. Siliconenhydrogel heeft een uitstekende zuurstofdoorla­atbaarheid, wat betekent dat zelfs de meest gevoelige ogen op natuurlijke wijze kunnen ademen, met dit type lenzen", zegt Daniel Szvarvas. Het is echter noodzakelijk om ze een paar keer per week uit te nemen (afhankelijk van het type), om ze grondig te reinigen met een lenzenvloeistof en ze vervolgens opnieuw in te brengen..

Je kunt alleen met lenzen in slapen als jouw opticien dit je heeft geadviseerd. Hier leggen we uit wat er gebeurt als je in slaap valt met lenzen die niet geschikt zijn hiervoor.

5. Hoe hoger het watergehalte, hoe beter de lenzen?

Watergehalte hoog lenzen

Wanneer contactlenzen goed hydraterend zijn, lijken ze gemakkelijker aan te brengen en comfortabeler om te dragen.

Uitgedroogde ogen jeuken en branden, waardoor het dragen van contactlenzen ondraaglijk wordt. Daarom geven veel klanten de voorkeur aan lenzen met een hoog percentage water.

Maar, let op: hoe hoger het watergehalte, hoe minder zuurstofdoorla­tend. Ogen moeten ademen: zuurstof moet door de lens gaan, om het hoornvlies te bereiken.

Daarom is het altijd van het grootste belang om de doorlaatbaarheid en de hydrofiele eigenschappen te bespreken met een specialist die je de juiste lenzen kan aanraden.

6. Beschadigen computer/TV-schermen het zicht?

Beschadigen computer/TV-schermen het zicht?

Schermen van welke aard dan ook, of het nu gaat om tv, computer of smartphone, hebben geen enkele negatieve invloed op de ogen, wat de dioptrie betreft. Het is echter wel aan te raden om extra voorzichtig te zijn.

Wie bijvoorbeeld meer dan vijf uur per dag voor een computerscherm doorbrengt, zou kunnen overwegen om een bevochtigende lenzenvloeistof te gebruiken om uitdroging van de ogen te voorkomen en zo het brandende, jeukende gevoel te vermijden.

De belangrijkste reden is dat als we naar een scherm kijken, we de neiging hebben om minder te knipperen, wat betekent dat de ogen minder gehydrateerd worden.

We hopen eindelijk antwoord te hebben gegeven op een aantal fabels. Ken je nog andere valse mythes over contactlenzen?

Vergeet niet om het te delen!

/

Opmerkingen

    Geen opmerkingen

    *Verplichte velden

    Best verkochte producten