Bestaande klant?

8 belangrijke vragen over dag- en nachtlenzen

Jakub Odcházel, DiS.

Medische review door Jakub Odcházel, DiS., Hoofd Opticien, op 15. 01. 2021. Geschreven door Lentiamo

Scherp zicht voor een hele maand zonder dat je jouw lenzen hoeft uit te doen? Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Je hoeft je 's morgens geen zorgen meer te maken over wazig zicht, je ziet het duidelijk vanaf het eerste moment van de dag.

Maar bestaan zulke contactlenzen wel? Kun je meer dan een dag lenzen dragen zonder je ogen te beschadigen?

Ja, dat is mogelijk, met dag- en nachtlenzen.

Wat zijn dag- en nachtlenzen?

Misschien heb je wel eens van ze gehoord. Dag- en nachtlenzen zijn contactlenzen die je er niet uit hoeft te halen, omdat ze op de eerste dag van de maand worden ingebracht en op de laatste dag van de maand worden uitgenomen. Je haalt ze dus niet uit je oog voor het slapengaan en draagt ze de hele nacht en alle volgende dagen en nachten.

Hoe lang kun je nacht- en daglenzen dragen?

In theorie kun je een hele maand lang dag- en nachtlenzen dragen. Uiterlijk na 30 dagen moeten de lenzen echter worden verwijderd, omdat anders vuilafzetting, droge ogen en mogelijk hoornvliesbeschadiging kunnen optreden. Lentiamo raadt je aan om altijd met je contactlensspecialist te overleggen voordat je 's nachts contactlenzen draagt.

Kun je slapen met contactlenzen in?

De maximale draagtijd van standaard contactlenzen ligt tussen de 10 en 14 uur – afhankelijk van de zuurstofdoorlaatbaarheid. Dag- en nachtlenzen (soms ook wel continue lenzen of extended wear lenzen genoemd) hebben echter zo'n hoge zuurstofdoorlaatbaarheid dat je deze contactlenzen overdag én 's nachts kunt dragen – als jouw oogarts of opticien je dat adviseert.

Echter, het is niet voor iedereen geschikt om 's nachts lenzen te dragen. Mensen met droge en gevoelige ogen kunnen beter niet voortdurend contactlenzen dragen. Dit komt omdat contactlenzen de zuurstoftoevoer naar de voorkant van het hoornvlies verminderen, waardoor de ogen niet in staat zijn om vuil, bacteriën en hoornvliesinfecties te bestrijden. Dus als je jouw lenzen continu dag en nacht draagt gedurende meerdere dagen, kan het risico op gezondheidsproblemen aan de ogen toenemen. Vraag daarom jouw oogarts om advies en lees de Lentiamo gids voor het slapen met contactlenzen in.

De beste dag- en nachtlenzen op Lentiamo

Voor wie zijn nacht- en dagcontactlenzen geschikt?

Nacht- en dagcontactlenzen zijn geschikt voor alle lensdragers waarvan de opticien of oogarts ze heeft aanbevolen. Zachte contactlenzen bieden een goed alternatief voor een bril, vooral voor vakmensen die in ploegendienst werken. Mensen die dag en nacht werken worden op dezelfde manier getroffen, zoals artsen die 24 uur per dag werken, oproepbaar zijn of in ploegendienst werken.

Hoe werken dag- en nachtlenzen?

Dag- en nachtlenzen zijn gemaakt van luchtdoorlatend lensmateriaal dat siliconenhydrogel wordt genoemd. De zuurstofdoorlaatbaarheid van deze lenzen ligt tussen 100 en 175 Dkt, maar daarmee is het watergehalte vrij laag. Aangezien dag- en nacht contactlenzen met een hoog watergehalte traanvocht uit het oog trekken, voorkomt een lagere hoeveelheid vocht droge ogen.

De eigenschappen van dag- en nachtlenzen

  • Zeer hoge zuurstofdoorlaatbaarheid
  • Geïntegreerd vochtreservoir
  • Uitstekende oppervlaktetechniek
  • Silicone hydrogel materiaal

Hoe breng je dag- en nachtlenzen op de juiste manier in?

Laten we zeggen dat jouw oogarts je toestaat om dag- en nachtlenzen te proberen.

Wat nu? De contactlenzen worden eerst perfect aangepast op de ogen door rekening te houden met alle noodzakelijke factoren. Idealiter test je jouw nieuwe dag- en nachtlenzen in een weekend, zodat je kunt beoordelen hoe je ogen reageren als je met contactlenzen slaapt. Als je 's nachts of op een van de volgende dagen geen ongemak of pijn ervaart, kun je de hele week je nacht- en daglenzen testen zonder ze uit te nemen. Als je ogen echter vermoeid en rood worden, moet je je opticien of oogarts raadplegen om een geschikt alternatief te vinden.

Vormen nachtlenzen een risico op complicaties?

Hoewel je arts je toestemming heeft gegeven om dag- en nachtcontactlenzen te dragen, raden de meeste opticiens en oogspecialisten je aan om je lenzen één nacht per week uit te doen om je ogen een beetje te laten ontspannen. Met deze routine kan je je dag- en nachtlenzen dragen, zelfs als je op vakantie bent.

Wat je niet moet doen: Draag jouw gewone maandlenzen niet langer dan aanbevolen. Alle contactlenzen moeten na de draagtijd uit het oog worden gehaald en de gewone maandlenzen moeten worden verwijderd voordat je 's avonds naar bed gaat. Draag in geval van twijfel altijd een verpakking met daglenzen voor eenmalig gebruik bij je om het risico op een oogontsteking te vermijden.

De risico's van ooginfecties worden ook onderzocht door Optometry and Vision Science, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd op de website van Optikum.at. Het onderzoek gaat over continu dragen van contactlenzen. Er wordt gesteld dat langdurig dragen van lenzen gepaard gaat met een hoger risico op ooginfecties.

Je kunt in deze bronnen meer lezen over dit onderwerp.

Bronnen:

1. Optikum, https://www.optikum.at/…ntaktlinsen/
2. Medizin-Aspekte, https://medizin-aspekte.de/…nsen-105538/
3. Acuvue, https://www.acuvue.de/…u_200713.pdf

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

    Geen opmerkingen

    *Verplichte velden

    Best verkochte producten