Weekend van fijne deals - bespaar tot 25% op geselecteerde producten!

Bestaande klant?

Heb je een beslagen bril? 5 tips tegen een beslagen bril bij het dragen van een mondkapje

Het coronavirus heeft een aantal adviezen en maatregelen meegebracht. Een daarvan is het advies om een mondkapje te dragen, wat geldt voor degenen die het virus hebben, degenen die in contact staan met besmette personen of mensen die tot de risicogroep behoren.

Hoewel dit advies kan helpen om de infectie tot op zekere hoogte in te dammen, brengt het ook nadelen met zich mee. Een daarvan? Beslagen brilglazen.

Het vervelende fenomeen doet zich natuurlijk niet alleen voor in verband met gezichtsmaskers. Mensen die brillen dragen weten heel goed dat de overgang van koud naar warm, het drinken van warme dranken, het koken van water of het openen van de vaatwasser, joggen en andere sporten kan leiden tot het beslaan van de glazen.

Daarom hebben we onze klanten en opticiens gevraagd om ons tips te geven hoe je kunt voorkomen dat je bril beslaat, ook als je een mondkapje draagt.

Tip 1: Draag een mondkapje dat goed past

Allereerst is het belangrijk om een goed passend kapje te dragen. Een goed passend kapje zorgt er namelijk voor dat er minder onnodige lucht bij de brillenglazen komt.

Het moet met name goed op de neus zitten, zodat het past op je hele gezicht. Onze opticiens bevelen vooral een masker aan dat versterkt is met een draad die de stof rond de neus vormt. Als je zelf je masker naait, kun je een stukje koper of ijzerdraad gebruiken.

Wees je er echter van bewust dat kleine deeltjes en druppeltjes in de lucht niet worden tegengehouden door zelfgemaakte maskers en dus geen goede bescherming bieden tegen infecties.

Tip 2: Gebruik zeep of scheerschuim

Voorkom dat de glazen van je bril beslaan met zeep en scheerschuim


Ja, zelfs deze twee eenvoudige huishoudelijke middelen kunnen op korte termijn een oplossing bieden!

Neem simpelweg een milde vloeibare zeep, breng een kleine hoeveelheid in de vorm van een kruis aan op de glazen en verdeel deze over de voor- en achterkant van de brillenglazen met een microvezel- of flanellen doekje. Zo ontstaat een laagje zodat de bril niet beslaat.

Maar de ultieme life hack is scheerschuim. Wrijf eerst je glazen in met scheerschuim aan beide zijden. Spoel vervolgens voorzichtig het scheerschuim af met warm water. Dit is een eenvoudige manier om het beslaan van de lenzen te voorkomen, zelfs tijdens sportactiviteiten en andere extreme situaties. En al helemaal wanneer je een mondkapje draagt!

Een laatste tip: Je kunt deze truc ook gebruiken om je badkamerspiegel eindelijk weer schoon te maken ;)

Tip 3: Geef je bril een oppervlaktebe­handeling

Een van de meest effectieve manieren om de glazen permanent helder en onbeslagen te houden is het aanbrengen van een speciale oppervlaktebe­handeling op de brillenglazen.

Voor een optimale functionaliteit adviseren wij een speciale microvezel waarmee je de glazen reinigt, die bij jouw bril is geleverd. Als je een nieuwe nodig hebt, bekijk dan de microvezeldoeken bij Lentiamo. Deze microvezel is geïmpregneerd met een speciale anticondensstof. Het doekje in combinatie met brillenglazen zorgt voor een uitstekend anticondenseffect wanneer je het dagelijks op je brillenglazen aanbrengt. Na drie maanden is het aan te raden om het oude doekje te vervangen voor een nieuw exemplaar.

 Maak de brillenglazen schoon met een anti-mist microvezel

Tip 4: Gebruik anticondensspray of -gel

Een andere methode om het beslaan van glazen te voorkomen is het gebruik van een anticondensspray of anticondensgel. Spuit het eenvoudigweg op de glazen of smeer het er op en verwijder het vervolgens met een zacht katoenen doekje en voilà, je brillenglazen zullen de volgende keer dat je boodschappen gaat doen of gaat lopen niet meer beslaan.

Weet je trouwens hoe je je bril goed moet schoonmaken?

Brillen schoonmaken – Don'ts

 • DON'T: Gebruik niet je shirt of andere doek om je bril schoon te maken, vooral niet als de lenzen droog zijn. Dit kan krassen op de glazen veroorzaken.
 • DON'T: Gebruik geen speeksel om je brillenglazen nat te maken.
 • DON'T: Gebruik geen huishoudelijke glas- of oppervlaktere­inigers om de bril te reinigen. Deze producten hebben ingrediënten die brillenglazen en coatings kunnen beschadigen, zoals een antireflecterende coating.
 • DON'T: Gebruik geen papieren zakdoekjes, servetten, tissues of wc-papier om de glazen te reinigen. Deze kunnen krassen maken, de glazen besmeuren of vol pluis achterlaten.
 • DON'T: Probeer niet een krasje in je glazen te “weg te poetsen”. Dit maakt de situatie alleen maar erger.

Tip 5: Draag contactlenzen!

Een eenvoudige oplossing is het dragen van contactlenzen. Zelfs in tijden van coronavirus zijn deze een zeer veilig en schoon alternatief voor een bril.

Wetenschappers konden geen bewijs vinden dat het dragen van contactlenzen een risico vormt voor mensen die ze dragen. Aangezien ze onder de strengste veiligheidsma­atregelen worden vervaardigd en in steriele blaren worden verpakt, zijn contactlenzen veilig, zelfs tijdens de pandemie. Zorg er echter voor dat je nooit je ogen of lenzen aanraakt met ongewassen handen!Als je nog meer tips hebt tegen beslagen brillenglazen, laat ze ons dan weten in een reactie. Wij wensen je veel succes met het schoonmaken van je bril. Take care!Vergeet niet om het te delen!

Leonie is de eindredacteur van Lentiamo. Zij doet onderzoek naar medische content, bespreekt complexe zaken met onze opticiens en maakt educatieve teksten voor onze blog, begrippenlijst en diverse gidsen. Haar specialiteit is om complexe oogheelkundige vraagstukken begrijpelijk te maken.

Opmerkingen

 • Pim

  Een druppeltje Dreft met lauw water in een ultrasoonbadje zorgt voor een schone bril en voorkom je krassen op je glazen. Doe de opticien ook!

  Antwoord
  • Sanne Hendriks Lentiamo.nl

   Goede tip, Pim!

   Antwoord
 • Riekje G.

  U heeft het over een microvezeldoekje maar er staat niet bij wat voor 1 en waar te koop.

  Antwoord
  • Sanne Hendriks Lentiamo.nl

   Hi Riekje,

   Het microvezeldoekje dat wordt geleverd bij de bril is het beste om te gebruiken voor het schoonmaken van de bril. Een t-shirt, keukenrol of andere stof kan het glas beschadigen.

   Mocht je een nieuw microvezeldoekje willen aanschaffen, dan raden we dit reinigingsdoek­je aan.

   Stay safe!

   Antwoord
 • Kitty

  Net geprobeerd: anti-condensspray en scheerschuim. Het werkt beiden niet. Wat wel werkt: je bril ietsjes naar voren schuiven. Dat is natuurlijk vervelend als je gewoon een brildrager bent; minder vervelend als het om een leesbril gaat. Ik zie dus mensen met bril en mondkapje die dat ding onder hun neus dragen (vanwege de condens). Nou ja: doe het dan gewoon niet.

  Antwoord
  • Anja L.

   Ook net geprobeerd met scheerschuim....werkt perfect had het niet verwacht, maar werkt echt prima, heb echt staan blazen e.d. in me mondmasker, maar geen aanslag, bedankt voor de tip.

   Antwoord
   • Sanne Hendriks Lentiamo.nl

    Goed om te horen, Anja!

    Een fijne dag gewenst en stay safe!

    Antwoord
 • Anna

  Heb je een gehoorapparaat? Pas op als je je mondkapje afdoet. Ik blijk in dezelfde beweging mijn gehoorapparaat uitgedaan te hebben en nu is het kwijt

  Antwoord
  • Mmh J.

   Ja heb ik ook gehad maar gelukkig niet kwijt wel wacht ik nu met afdoen tot ik weer in de auto zit .

   Antwoord
 • Rik

  Zeep op mn bril... en dan nieuwe glazen kopen omdat de coating op je glazen stuk gaat. Uitkijken aub

  Antwoord
  • Sanne Hendriks Lentiamo.nl

   Hi Rik,

   Met een zeer milde en weinig zeep, zul je geen extreme beschadigingen kunnen veroorzaken. Uiteraard is het niet verstandig om veel en vaak zeep op de bril te wrijven inderdaad! Goed opgemerkt.

   Succes & stay safe!

   Antwoord
   • Joy

    Er mag geen citroen in zitten want dat beschadigd dus je glazen

    Antwoord
 • G W.

  Verhip, scheerschuim werkt (weet nog niet hoe lang).

  Antwoord
  • Jouledeboule

   Alleen hoe maak je je bril dan droog, want ik maakt em droog met een doekje en dan werkt het niet meer...?

   Antwoord
   • Sanne Hendriks Lentiamo.nl

    Hi Jouleboule,

    Brillenglazen dien je ten allen tijden schoon en/of droog te maken met het bijgeleverde microvezeldoekje. Dit doekje is speciaal gemaakt voor brillenglazen en zullen de glazen niet beschadigen.

    Succes en stay safe!

    Antwoord
 • Karibe V.

  Je kan ook neusbruggetje kopen voor te plakken op mondmasker bij bol.com

  Antwoord
  • Sanne Hendriks Lentiamo.nl

   Goede tip Karibe! Een DIY tip is simpelweg een stukje ijzerdraad en tape. :)

   Stay safe!

   Sanne Team Lentiamo

   Antwoord
 • Serena M.

  Zijn er ook mondkapjes die gemaakt zijn voor brillen die je kan bestellen

  Antwoord
  • Sanne Hendriks Lentiamo.nl

   Hi Serena,

   De mondkapjes waarbij er een neusklemmetje/stuk­je ijzerdraad bij de neus zit, zijn het meest geschikt om te dragen met een bril. Draag het mondkapje hoog op je neus en klem het stukje ijzerdraad er goed omheen. Zet de bril erover heen en je hebt een stuk minder last van beslagen glazen!

   Fijne dag,

   Sanne – Lentiamo Team

   Antwoord
   • M K.

    niets helpt. Vooral niet als men van de ene naar de andere winkel gaat

    Antwoord

Volgende 4 reacties

*Verplichte velden

Best verkochte producten